PMS-oireet vaivaavat niitä, joilla hormonit hyrräävät normaalisti. Se ei siis ole sairaus vaikka joskus vaatikin hoitoa.

Mikä?

PMS, premenstruaalinen oireyhtymä, tarkoittaa niitä mielen ja kehon oireita, joita monille naisille tulee kuukautiskierron loppupuolella ennen vuodon alkua.

Tyypillisimpiä ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja rajukin mielialojen heilahtelu, vatsakin turpoaa tai turvottaa muuten vain ja rinnat aristavat. Unettomuus ja väsymys vaivaavat.

Milloin?

Oireet alkavat kuukautiskierron puolivälin jälkeen, joskus vasta muutama päivä ennen vuodon alkua, ja ne helpottuvat nopeasti kuukautisten alettua.

PMS ei välttämättä ole yhtä hankala joka kierrolla, ja oireetkin voivat vaihdella.

Kenellä?

Lähes kaikilla naisilla on PMS-oireita jossakin vaiheessa elämäänsä, sillä ne johtuvat normaalista kuukautiskierrosta.

Munasarjan kierron eri vaiheissa tuottamat hormonit vaihtelevat ja aiheuttavat muutoksia keskushermoston välittäjäaineissa. Ne taas heijastuvat mielialaan.

Pahimmillaan kuukautisia edeltävät oireet ovat 35–45-vuotiailla.

Mistä johtuu?

Syytä ei tiedetä, mutta teorioita on esitetty runsaasti. PMS on toisinaan selitetty puhtaasti psykosomaattiseksi sairaudeksi, toisinaan hormonaalisista syistä johtuvaksi.

Ilmeistä on vain se, että oireiston synty edellyttää normaalia munasarjojen toimintaa. Esimerkiksi munasarjojen poisto sekä niiden toiminnan päättyminen lopettavat oireet.

Miten tutkitaan?

Jos nainen kokee kuukautiskiertoon liittyvät oireet rasittavaksi, lääkärin vastaanotolla tilannetta voidaan selvitellä. Tarvittaessa oireita seurataan muutaman kierron ajan kirjanpidon avulla.

Laboratoriotutkimuksia ei tarvita, eli hormonitasojen mittaaminen on turhaa. Jos lähes ainoana oireena on väsymys, voidaan harkita pienen verenkuvan sekä TSH:n (aivolisäkehormonin) tutkimusta.

Miten hoidetaan?

Varsinaista hoitoa PMS vaatii harvoin. Useimmille riittää oikea tieto oireiden syystä. Naisen on tärkeä tietää, että PMS ei johdu sairaudesta, ei johda hormonihäiriöihin eikä ennenaikaisiin vaihdevuosiin.

Koska osalla naisista oireet kuitenkin haittaavat elämää, erilaisia hoitoja on kokeiltu: vitamiineja, estrogeeniä ja keltarauhashormonia. Monet ovat varmasti kokeilleet myös luontaistuotekaupan valmisteita, vaikka tieteellinen näyttö niiden tehosta puuttuukin.

Mitä lääkkeitä?

Koska oireyhtymän perussyytä ei vielä tunneta, täsmähoitoa ei ole. Jotkut naiset ovat saaneet apua B6-vitamiinista. 50 mg:n päiväannos on ollut sopiva.

Keltarauhashormoni auttaa joitakin naisia. Sitä voi kokeilla ainakin silloin, jos on aihetta tasoittaa epäsäännöllistä kuukautiskiertoa.

Monella naisella PMS-oireet helpottavat ehkäisypillerien käytön myötä. Tämä on loogista, sillä pillerit estävät munasolun irtoamisen ja tasaavat hormonipitoisuuksia kierron aikana. Myös hormonikierukka näyttää helpottavan PMS-oireita, samalla kun kuukautisvuodot niukkenevat ja kivut vähenevät.

Muillakin lääkkeillä saadaan elämään helpotusta. Tulehduskipulääkkeet lievittävät kuukautisia edeltävää päänsärkyä ja lihassärkyjä.

Nesteenpoistolääkkeitä voidaan käyttää tilapäisesti: muutaman päivän jakso juuri ennen kuukautisia voi helpottaa turvotusta.

Uusia mielialalääkkeitä, ns. selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä, on käytetty vaikeammissa PMS-oireissa. Käytettävät lääkeannokset ovat pienempiä kuin esimerkiksi depression hoidossa. Lääkettä ei tarvitse ottaa kuin kierron jälkipuolella, silloin kun oireet vaivaavat.

Mitä voi itse tehdä?

Itsestään kannattaa pitää huolta syömällä terveellisesti. Kuitujen osuutta on hyvä lisätä, samoin nesteen juontia. Kahvia ja alkoholia taas pitää välttää, kuten myös rasvaista ruokaa. Vihannekset, marjat ja hedelmät keventävät oloa ja vähentävät turvotusta.

Liikunta laukaisee kuukautisia edeltävää jännittyneisyyttä. Kun liikkuu niin kuin itse haluaa, mielikin pysyy parempana.

Koska kyse ei ole sairaudesta, voi myös opetella ajattelemaan, että huonommat ja paremmat päivät kuuluvat elämään: on normaalia että mieliala vaihtelee. Kaikkia tunteita ja tuntemuksia ei tarvitse lamata ja tasata. Ihmisellä on oikeus olla välillä apea ja väsynyt. Sen jälkeen osaa entistä enemmän nauttia mukavista päivistä.

Onko totta?

1. Tenteissä tai vaikeissa työtehtävissä menestyy heikommin juuri ennen kuukautisia.

Voi olla joidenkin kohdalla totta, keskittymiskyky voi olla huonompi. Käytännön elämässä erot ovat kuitenkin aika pienet. Muut asiat, kuten vaikkapa murheet perheessä tai lähimpien ihmisten sairastuminen, vaikuttavat enemmän.

2. Juuri ennen kuukautisia ei kannata ryhtyä laihduttamaan, sillä silloin on koko ajan nälkä ja rasva maistuu. Vuodon jälkeen olo on kevyempi ja laihduttaminenkin sujuu.

Painonhallintaan kannattaa aina panostaa. PMS-oireetkin voivat vähän helpottaa terveellisellä ruokavaliolla.

3. Juuri ennen kuukautisia ei pidä sopia kehityskeskustelua pomon kanssa tai teinin kasvatussessiota. Mopo voi karata käsistä.

Useimmilla kyllä onnistuu silloinkin. Jos kärsii kovin hankalista PMS-oireista, kannattaa tietysti mahdollisuuksien mukaan ajoittaa tärkeät keskustelut sopivaan aikaan.

4. Urheilemaan ei kannata ruveta juuri ennen kuukautisia: suoritus menee kuitenkin pieleen eikä kunto nouse. Menkkojen jälkeen onnistuu taas.

Liikunta auttaa monella PMS-oireisiin. Kunnon kohotus edellyttää pitkäaikaista säännöllistä liikkumista.

5. Nainen on halukkain seksiin heti kuukautisten jälkeen. Ennen niitä ei seksi maita.

Taitavat muut asiat vaikuttaa enemmän.

6. Maidon juominen ja D-vitamiinin runsas saanti ruoasta voivat ehkäistä kuukautisia edeltävien PMS-oireiden syntymistä.

Joissakin tutkimuksissa on tällaisesta saatu viitettä, mutta tieteellinen näyttö ei ole kovin vahva. Riittävä kalsiumina ja D-vitamiinin saanti on joka tapauksessa tärkeää, erityisesti luun hyvinvoinnille.

7. Jos kärsit vaikeista PMS-oireista, varaudu myös vaikeisiin vaihdevuosioireisiin!

Tästä ei ole näyttöä. Eikä vaihdevuosioireita kannata etukäteen pelätä. Apua voi hakea, jos oireita sitten tulee.

8. Lisäravinteista kalsium ja magnesium helpottavat PMS:ää.

Kivennäis- ja hivenaineiden hyödystä PMS-oireissa ei ole tieteellistä näyttöä.

9. Jos saat aina ennen kuukautisia päänsäryn, kannattaa ottaa särkylääkettä heti ensimmäisten särkyoireiden aikaan. Muuten kipu yltyy sietämättömäksi.

Kuukautisiin liittyvä – tai niitä edeltävä – migreeni kannattaa hoitaa ajoissa. Kaikki päänsäryt eivät aina ylly sietämättömäksi, ja turhaa särkylääkkeiden käyttöä kannattaa välttää.

Artikkelin kirjoittaja Aila Tiitinen on naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri. Hän toimii HYKS Naistenklinikan hormonipoliklinikan osastonylilääkärinä.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.