Pusu päivässä pitää parisuhteen kunnossa ja poskisuudelma flunssan loitolla – vai onko sittenkään näin?

1. Ihminen on ainut eläin, joka suutelee.

Tarua. Esimerkiksi bonobo eli kääpiösimpanssi on intohimoinen suutelija.

2. Suudelma on saanut alkunsa eläinten välisestä suusta suuhun -ruokinnasta.

Totta. Suuteleminen kehittyi todennäköisesti alun perin äidin tavasta esipureskella ruoka lapselle ja tarjota se suutelemalla.
Monien eläinlajien koiraat ruokkivat myös naaraita kosiorituaalien yhteydessä. Ihmisellä tämä toiminto muuttui evoluution myötä suutelemiseksi. Ruoka jäi pois.

3. Suutelemiseen ei ole mitään järjellistä selitystä.

Tarua. Ensinnäkin ihmisellä ei taida olla toimintoja, joilla ei ole järjellistä selitystä. Pelkästään se, että suuteleminen tuottaa mielihyvää, riittää useimmille järjelliseksi selitykseksi siitä, miksi suutelemme. Suutelu lisää mielihyvää ja kiintymystä tuottavien kemikaalien, kuten dopamiinin ja oksitosiinin, eritystä aivoissa.

Kehityshistoriassamme ne ihmiset, jotka ovat suudelleet, ovat lisääntyneet tehokkaammin kuin ne, jotka eivät ole suudelleet. Täten käyttäytyminen on tullut lajillemme ominaiseksi kosiorituaaliksi.

4. Jos suudelma maistuu pahalta, sen antajalla on todennäköisesti jokin sairaus.

Totta ja tarua. Hoitamaton suun ja hampaiden alueen tulehdus on aina mahdollinen. Mutta joillakuilla hengitys haisee, vaikka hoitaisi suutaan kuinka hyvin. Kannattaa käydä ensin hammaslääkärillä. Jos sieltä ei löydy apua, niin sen jälkeen on hyvä mennä korva-, nenä- ja kurkkulääkärille. Pahanhajuinen hengitys on usein merkittävä seurustelukumppanin karkottaja. Siksi kyseessä ei ole mikään pikkujuttu.

5. Poskisuudelma kädenpuristuksen sijaan on hyvä tapa suojautua talviselta flunssaepidemialta.

Tarua. Vaikka yksittäinen, kevyesti ilmaan annettu poskisuudelma saattaa olla kädenpuristusta hygieenisempi, en suosittele sitä flunssa-aikana. Ellei kyseessä ole hyvä ystävä, poskisuudelmat voivat suomalaisessa kulttuurissa aiheuttaa enemmän sosiaalisia ongelmia kuin lisätä terveyttä.
Jos poskisuutelet, älä ainakaan koske toisen nenään tai aivasta.

6. Suutelemisesta on hyötyä sikäli, että suudellessa myös suun hyvä bakteerikanta siirtyy ihmisestä toiseen.

Toistaiseksi tarua. Tätä ei tiedetä. On todennäköistä, että hyvien bakteerien siirtymisestä tuleva terveyshyöty on mitätön. Kun pariskunta elää pitkään
yhdessä, heillä alkaa vähitellen olla enemmän ja enemmän samoja mikrobeja.
Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole aina näin. Ihmisen bakteeristo on hyvin yksilöllinen. Esimerkiksi vasemmassa kädessä on erilainen bakteeristo kuin oikeassa.

Meillä on vielä paljon opittavaa ihmisen bakteeristosta. Viiden vuoden kuluttua tiedämme aiheesta jo paljon lisää.

7. Jos tapaa kiinnostavan ihmisen mutta suutelu hänen kanssaan ei tunnu hyvältä, suhdetta tuskin syntyy.

Totta ja tarua. Se, että suutelu ei tunnu hyvältä, voi viestiä siitä, ettei pariskunta ole geneettisesti yhteensopiva. Toisaalta myös tupakointi voi saada suutelun tuntumaan vastenmieliseltä ja ehkäisypillerien käyttö saattaa sotkea naisen tiedostamattoman arvion miehen yhteensopivuudesta. Mutta tupakoinnin ja ehkäisypillerien käytön voi lopettaa. Sitä, että pariskunnan ”kemiat” eivät sovi yhteen, ei pysty korvaamaan millään tavalla.

8. Kun suutelu parisuhteessa loppuu, on rakkaus loppunut jo aiemmin.

Totta ja tarua. Parisuhteessa suuteleminen loppuu ennen seksielämän loppumista. Suutelun loppuminen voi liittyä rakkauden hiipumiseen, mutta asiat eivät ole aina näin mustavalkoisia.

9. Hyvä suutelija on hyvä myös sängyssä.

Tarua. Sängyssä voi epäonnistua hyvin monella tavalla, jotka eivät mitenkään riipu suutelutaidosta. Toisaalta intohimoinen suutelu ennakoi intohimoista seksiä todennäköisemmin kuin intohimoton suuteleminen.

10. Suutelu on läheisyyden muodoista intiimein – jopa intiimimpi kuin seksi.

Tarua. Vanha sanonta on, että huorat eivät suutele. Mutta en väittäisi, että suutelu on intiimimpää kuin seksi. Nainen ei voi tulla suutelusta raskaaksi, joten evoluutiopsykologia ennustaisi, että kynnys suudella ventovierasta on alhaisempi kuin kynnys harrastaa seksiä.

11. Suudelma on aina kulttuurisidonnainen: esimerkiksi Lähi-idän maissa mies voi suudella toista miestä poskelle osoit-taakseen toverillisuuttaan.

Totta. Poskisuudelmat ovat kulttuurisidonnaisia, mutta tavallinen suutelu selittyy biologisilla tekijöillä. Niitä ovat esimerkiksi mielihyvähormonit, joita suudellessa erittyy.

12. En halua, että vieraat ihmiset pussailevat minua, joten voin hyvin kieltäytyä käsi- tai poskisuudelmasta tervehtimisen muotona.

Totta ja tarua. Siellä, missä poskisuudelmat ovat maan tapa, voidaan poskisuudelmasta kieltäytyvää pitää epäkohteliaana
tai outona. Toisaalta en itse pidä ajatuksesta, että miespuoliset henkilöt antaisivat minulle poskisuudelman tavatessamme – mieluummin kieltäydyn.

13. Suutelun tarve vähenee iän myötä.

Tarua. Suutelun tarvetta on hankala mitata, koska se riippuu myös suutelun kohteesta. Ennen kaikkea se riippuu siitä, mikä on suutelijan parisuhteen vaihe:
jos suhde on uusi, niin suudellaan enemmän kuin jos on oltu vuosia yhdessä.

Väittämiin vastasivat evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala ja bakteeriopin professori Pentti Huovinen.

Suomalaisen tutkimuksen (MIKSTRA) mukaan 16–22-vuotiaat – ehkä myös ahkerimmat suutelijat – käyvät infektiotautien takia lääkärissä selvästi useammin kuin 12–15-vuotiaat ja yli 22-vuotiaat. Yleisin käyntisyy on hengitystieinfektio. Mikrobeihin lukeutuu myös Esptein Barrin -virus, joka aiheuttaa mononukleoosin eli pusutaudin.

Helikobakteerin yleisin tartuntareitti on saastunut vesi, epähygieeniset asuinolot tai fekaali-oraalireitti eli ulosteesta käsiin, käsistä toisiin ihmisiin ja edelleen käsistä suuhun. Helikobakteeria voi kuitenkin olla myös suussa, joten se saattaa tarttua suutelemalla. Riski on kuitenkin pieni.

Karies tarttuu äidiltä lapseen esimerkiksi äidin puhdistaessa suussaan lattialle pudonneen tutin. Yleensä kariesbakteeri, Streptococcus mutans, on tarttunut jo ennen suuteluikää. Mutta jos on säilynyt lapsuuden ajan tartunnalta, sen voi saada suutelossa partnerilta, jolla bakteeria on ylen määrin. Kannattaa siis hoitaa hyvin suuhygienia.

Huuliherpes tarttuu useimmiten tuoreessa rakkulavaiheessa mutta mahdollisesti jo sitä ennen. Kannattaa välttää herpeshuulien suutelemista.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.