Kapea ranne on täynnä luita, hermoja, jänteitä ja verisuonia. Paljon käytetty nivel altistuu helposti rasitukselle ja vammoille.

Särkeekö arkiaskareiden hoitaminen ranteita? Säteileekö kipu ranteesta sormiin tai kyynärvarteen? Heräätkö yöllä ranteen puutumiseen?

Ainakin hetkellisesti ranteessa voi tuntua muisto rasituksesta, huonosta työskentelyasennosta tai kaatumisesta. Se ei ole harvinaista, sillä meillä kädellisillä ranteen rakenne mahdollistaa kämmenen monensuuntaisen liikkeen, ja kädet ovat ahkerassa käytössä. Ranteessa on oikeastaan peräkkäin kaksi niveltä, jotka liikkuvat yhdessä siten, että rannetta voi koukistaa ja ojentaa sekä taivuttaa sivuille.

KAATUMISEN LASKUA

Rannevaivat voidaan karkeasti jakaa sairauksiin ja vammoihin. Huomattava osa työtapaturmista on käsivammoja. Moni satuttaa ranteensa kaatuessaan, kun suojaa refleksinomaisesti vartaloa maahan iskeytymiseltä.

Värttinäluu kulkee peukalon puolella käsivarressa ja se muodostaa pikkusormen puoleisen kyynärluun kanssa kyynärvarren. Kun vartalon paino tulee yllättäen ranteen päälle, vaarana on värttinäluun ja kyynärvarren alaosan murtuma.
Kaatumismurtuman riski kasvaa yli 50-vuotiailla, joiden luuston haurastuminen on jo alkanut.

KUVAKAAN EI AINA KERRO

Myös pitkien käsivarren luiden alapuolella ranteessa sijaitseva veneluu saattaa murtua, jos käden päälle kaatuu. Vammaa ei aina huomaa.

— Veneluun murtuma voi joskus olla hyvinkin vähäoireinen, käsikirurgian dosentti, ylilääkäri Jorma Ryhänen Oulun Terveystalosta kertoo.

Veneluun murtuma tulisikin löytää nopeasti. Tämä siksi, että sen murtumat luutuvat muita hitaammin, koska veneluun verenkierto tulee sormien puolelta ikään kuin vastasuuntaan. Diagnosointi ei kuitenkaan ole helppoa, sillä veneluun murtuma ei aina näy edes tuoreista röntgenkuvista.

Jos siis on kaatunut ja kipu jatkuu, ranne kannattaa kuvata uudelleen parin viikon sisällä.

Nuorten kyynärluut ovat kestäviä, mutta veneluut voivat heilläkin murtua. Näin saattaa käydä esimerkiksi jos kaatuu käden päälle vauhdikkaassa liikunnassa, kuten rullalautailussa.

— Nivelsidekin voi revetä. Jos vamma jää hoitamatta, seurauksena on pahimmillaan pikkuhiljaa ranneniveltä tuhoava nivelrikko, Ryhänen sanoo.

Tyypillinen käden nivelsidevamma on hiihtäjänpeukalo. Se on peukalon tyven vamma, jossa kämmenluun ja peukalon ensimmäisen sormiluun peukalon puolelta repeää nivelside. Nimensä vamma on saanut siitä, että sauva kädessä kaatuessa juuri tämä nivelside repeää helposti. Nivelsiteen kiinnittymiskohdasta irtoaa joskus myös pieni luukappale eli kiinnittymiskohdan luu.

— Vamma on yleensä leikattavissa kuntoon, käsikirurgi Jorma Ryhänen sanoo.

VASTALÄÄKETTÄ RASITUKSEEN

Ranteen raju kuormitus, vaikka painavia taakkoja nostellessa, tai yksitoikkoiset toistoliikkeet aiheuttavat rasitusvammoja. Klassinen esimerkki on päätetyö, jossa ranteet ovat jatkuvasti pienessä jännityksessä sekä näppäimistöä että hiirtä käyttäessä.

Särkyä voi aiheuttaa myös käsien tavallisesta poikkeava rasittaminen, vaikkapa kodin remontointi, jos vastaavaa ei ole tottunut tekemään.

Rasitusperäisten vammojen tehokkain hoito on ennalta ehkäisy.

— Paras lääke rannevaivoihin on tasapainottaa rasituksen ja levon määrää. Töissä se tarkoittaa taukojen pitämistä, jolloin voi levon lisäksi tehdä palautumista edesauttavia vastaliikkeitä, fysioterapeutti Saara Raatikainen sanoo.

Ranteita voi särkeä niin rasituksen aikana kuin viiveellä vasta rasituksen jälkeen, esimerkiksi öisin. Akuuttia särkyä lievittävät lepo ja tulehduskipulääkkeet.

— Jos lihasperäiset kivut pitkittyvät, lämmin saattaa tehdä hyvää, Saara Raatikainen neuvoo.

Silloin kannattaa kokeilla ranteenlämmittimiä tai lämpötyynyä.
Jos taas kivun syynä on tulehdus, kylmähoito tuo usein helpotusta. On kuitenkin hyvä muistaa, että hermoperäisiä kipuja kylmä voi ärsyttää.

Kun kipu on saatu rauhoittumaan, ranteen rasituskestävyyttä voi ryhtyä vähitellen parantamaan voimisteluliikkeillä.

RANNE VOI SAIRASTUA

Ranteen sairauksista tutuimpia ovat jännetulehdus, jännetuppitulehdus ja rannekanavaoireyhtymä. Ensiksi mainitut ovat usein rasitusvammoja ja johtuvat pitkään jatkuneesta yksitoikkoisesta toistoliikkeestä.

Potilaan ajaa hoitoon yleensä kova tai pitkittynyt kipu ja mahdollisesti tästä johtuva tilapäinen työkyvyttömyys. Jännetuppi tulehduksessa pitkittynyttä kipua ja jännetupen turvotusta voidaan hoitaa kipulääkkeiden lisäksi paikallisilla kortisoniruiskeilla. Joskus ahtautunut jännetuppi saattaa vaatia leikkaushoitoa.

HERMO POIS PINTEESTÄ

Rannekanavaoireyhtymässä ranteessa kulkeva keskihermo joutuu puristuksiin ranneluiden muodostamassa kanavassa. Peukalon viereiset sormet puutuvat ja niitä pistelee. Tuntemukset säteilevät käsivarsiin. Puutuminen saattaa herättää keskellä yötä ja kättä pitää ravistella ja hieroa. Aamuisin sormet voivat olla turpeat ja kömpelöt, esineitä saattaa pudota käsistä tai vaatteiden napittaminen ei onnistu.

Usein rannekanavaoireyhtymän syy on epäselvä, mutta riskitekijöitä ovat nosto- ja toistotyö. Ranteen rasitus lisää oireita.

— Syynä voi olla ranteen turvotusta lisäävä sairaus, kuten nivelrikko, tai poikkeava kuormitus, mutta usein säikäyttävän oireen syy jää epäselväksi, käsikirurgi Jorma Ryhänen sanoo.

Diagnoosi varmistetaan ENMG-tutkimuksella eli hermoratatutkimuksella.
Rannekanava-ahtautumaa voidaan hoitaa kortisonipistoksella rannekanavaan ja ranteen lastoittamisella, mutta parhaiten auttaa paikallispuudutuksessa suoritettu leikkaus, jolla pinteessä oleva hermo vapautetaan.

REUMA VAI MUU TULEHDUS?

Nivelreumakin saattaa iskeä ranteeseen, vaikka sen yleisimmät paikat ovat rystyset ja päkiät sekä sormien keskinivelet. Reuma alkaa nivelien arkuudella, vähintään tunnin kestävällä aamujäykkyydellä ja turvotuksella. Myöhemmässä vaiheessa alkaa särky. Reuma todetaan lääkärintutkimuksen, laboratoriokokeiden ja kuvantamistutkimusten perusteella. Sairautta hoidetaan reumalääkkeillä ja fysioterapialla.

Iäkkäille ihmisille tyypillistä nivelrikkoa tavataan myös ranteessa. Harvoin se kuitenkin iskee pelkästään ranteeseen, paitsi jos ranne on vammautunut.

Nivelrikon seurauksena sorminiveliin saattaa tulla kyhmyjä, liikaa naksumista ja virheasentoja. Käsiä särkee. Alkusyynä on usein toistoliike, joka kuormittaa koko käden lihaksistoon kulkevia jänteitä.

— Röntgenkuvauksella varmistetaan, onko kyse nivelrikosta. Hoito on lähinnä oireiden lievittämistä kipulääkkeillä, paikallisin kortisonipistoksin, rannetuilla ja lämpöhoidolla, kertoo terveyskeskuslääkäri Pekka Kirstilä.

Reaktiivinen niveltulehdus voi yllättää hengitystie- tai suolistoinfektion jälkitautina. Se saattaa tulla mihin tahansa niveleen, myös ranteeseen.

— Reaktiivinen tulehdus saattaa olla viatonta kolotusta, joka menee omia aikojaan ohi. Se ei ole ongelmallinen tai vakava, mutta mahdollisuus kannattaa huomioida, Pekka Kirstilä huomauttaa.

VAARATON PALLO RANTEESSA

Hyytelörakoksi kutsutaan pinkeää nivelkalvon tai jännetupen pullistumaa, joka sisältää hyytelömäistä nestettä. Se ei yleensä aiheuta kipua, mutta voi säikäyttää ja tuoda mieleen kasvaimen. Kuitenkin hyvin harvoin käden patin syitä ovat muut luun, jänteen tai pehmytkudoksen kasvaimet tai rakkulat.

Hyytelörakko on yleensä sormenpään kokoinen. Se aiheuttaa korkeintaan lievää kipua ja haittaa lähinnä olemassaolollaan. Yleensä rakko häviää omia aikojaan, jos vain jaksaa odottaa. Jos se on hankalassa paikassa ja haittaa askareita, hyytelörakko voidaan tyhjentää punktiolla ja ruiskuttaa onteloon kortisonia. Se kuitenkin täyttyy helposti uudestaan. Tätä voidaan ehkäistä hieromalla rakkoa. Joskus hyytelörakko saatetaan leikata puudutuksella päiväkirurgiassa.

ENSIAPU

  1. Lopeta ranteen rasittaminen.
  2. Tue ranne kevyesti, rentouta.
  3. Vamman päälle kylmähaude tai -geeli.
  4. Jos kipu jatkuu, kokeile lämpöpakkausta.

Katso myös
Jumppaa voimaa ranteeseen

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.