Rasvasota ei tunnu laantuvan ja nyt siihen on vedetty mukaan hiilihydraatitkin. Niistäkin toiset on hyviä ja toiset pahoja.

Mistä ravitsemuksessa nyt soditaan?

Käynnissä on useampia sotia, jotka ovat raivonneet 1970-luvulta lähtien. Ensimmäinen sota koskee kysymystä siitä kumpi on terveellisempää: kova eläinrasva vai pehmeät kasvirasvat.

Toinen kiista koskee sitä kumpi on haitallisempaa: rasva vai hiilihydraatti? Nämä keskustelut alkoivat erillisinä väittelyinä kolmekymmentä vuotta sitten mutta menevät nykyään päällekkäin.

Rasvakeskustelussa on olennaista ymmärtää, että tutkijat eivät yrityksistään huolimatta ole kyenneet löytämään itsenäistä yhteyttä kovan eläinrasvan ja sydän- ja verisuonisairauksien väliltä. Tämä tulee monelle yllätyksenä, onhan meille puhuttu kovan rasvan haitallisuudesta jo vuosikymmeniä. Sen sijaan on löydetty yhteys kovan rasvan, kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä. Tiedetään, että jos kovaa rasvaa vähennetään, kolesterolitasapainossa tapahtuu suotuisia muutoksia, jotka estävät sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.

Monet yhdistävät kovan rasvan vähentämisen virheellisesti vähärasvaiseen ruokavalioon. Kaiken rasvan karsiminen ruokavaliosta on terveydelle haitallista, minkä vuoksi Suomessa on alusta lähtien painotettu kovien rasvojen korvaamista pehmeillä rasvoilla. Tämä viesti on voinut kuitenkin hämärtyä, koska elintarviketeollisuus on tuonut markkinoille niin paljon vähärasvaisia tuotteita. Mikä pahinta, vähärasvaisissa tuotteissa, kuten jogurteissa, rasva on usein korvattu hiilihydraateilla, mikä on voinut tehdä niistä entistä epäterveellisempiä. 

Miten hiilihydraatit liittyvät rasvasotaan?

Hiilihydraatit liittyvät rasvasotaan lähinnä lihomisen kautta. Olemme eläneet 30 vuotta siinä käsityksessä, että vain rasva lihottaa. Nykyään korostetaan kuitenkin huonojen hiilihydraattien merkitystä.

Hiilihydraatteja tarvitaan, mutta hiilihydraatit eivät ole veljiä keskenään. Osa hiilihydraateista – valkoinen sokeri, valkoinen pasta, valkoinen riisi ja valkoiset leipäviljat – imeytyvät nopeasti. Tästä seuraa se, että insuliinitasot nousevat korkealle, jolloin myös verensokeri laskee nopeammin, ja seurauksena on uusi näläntunne tunnin tai kahden päästä. Tämä kierre johtaa helposti siihen, että syödään liikaa.

Sen sijaan hyvät hiilihydraatit, kuten täysjyväleipä ja tumma riisi, imeytyvät hitaammin. Tämä auttaa painonhallinnassa, koska insuliinin nousu ei ole niin rajua ja kylläisyyden tunne kestää pidempään. Tämän vuoksi hiilihydraattien laatuun kannattaa kiinnittää huomiota.

Hiilihydraattien osuus lihomisessa ei kuitenkaan ole niin selvä kuin edellä mainitun perusteella voisi olettaa. Esimerkiksi vauraissa Aasian maissa on historiallisesti katsoen kulutettu paljon huonoja hiilihydraatteja, mutta tämä ei ole näkynyt väestön lihomisena ennen viime vuosien cocacola-kulttuurin rantautumista. Toiseksi kalorien määrällä on edelleen merkitystä. Tutkimuksissa on osoitettu, että ihmiset syövät sitä enemmän, mitä enemmän ruokaa on tarjolla.

Lihavuusepidemian syytä ei siis pidä välttämättä etsiä siitä, syömmekö liikaa rasvaa vai hiilihydraatteja, vaan ehkä siitä, että syömme molempia liian paljon. Olemme siirtyneet ruokakulttuuriin, jossa syömme ja napostelemme liikaa ja liian suuria annoksia.

Miten kolesteroli liittyy rasvakeskusteluun?

Kolesteroli on koko keskustelun ytimessä. Kova rasva on haitallista nimenomaisesti siksi, että se lisää pahaa kolesterolia.

Kolesteroli on elämällemme välttämätöntä. Suurin osa veressä kiertävästä kolesterolistamme on LDL-hiukkasissa olevaa kolesterolia, jota tarvitaan solukalvojen ja monien hormonien ainesosana. Se muuttuu pahaksi kolesteroliksi vain, jos sitä on liikaa. Lisäksi veressämme kiertää niin sanottua HDL-kolesterolia, jonka tehtävänä on siivota paha kolesteroli pois valtimoiden seinämistä. Tämä hyvä kolesteroli siirtää pahan kolesterolin maksan kautta ulosteeseen, ja se onkin ainoa keinomme päästä eroon ylimääräisestä pahasta kolesterolista.

Terveytemme kannalta ei ole tärkeintä se, kuinka paljon meillä on hyvää tai pahaa kolesterolia, vaan mikä on niiden keskinäinen tasapaino. Jos pahaa kolesterolia on paljon enemmän kuin hyvää, hyvä ei ehdi siivoamaan kaikkea pois, jolloin pahaa kolesterolia alkaa kertyä etenkin valtimoiden seinämiin. Aikaa myöten valtimoon voi kehittyä kolesterolimöykky, joka altistaa sydän- tai aivoinfarktille.

Elimistömme kykenee valmistamaan itse oman kolesterolinsa, mutta syömämme rasva vaikuttaa suuresti hyvän ja pahan kolesterolin tasapainoon. Hyvä kolesteroli tarvitsee muodostuakseen rasvaa, mutta jos syömämme rasva on kovaa, pahan kolesterolin määrä suurenee. Pehmeään rasvaan siirtyminen taas vähentää pahaa kolesterolia. Näin kolesterolitasapainomme muuttuu pehmeillä rasvoilla terveydelle suotuisammaksi. Jos kaiken rasvan kulutusta leikataan radikaalisti, sekä hyvä että paha kolesteroli laskevat emmekä ehkä saavutakaan tervettä kolesterolitasapainoa.

Liittyvätkö hiilihydraatit kolesteroliin?

Hiilihydraatit, erityisesti huonot hiilihydraatit, liittyvät lihomiseen ja lihomisen kautta kolesterolitasapaino alkaa mennä todella päin mäntyä. Tämä vaikutus johtuu triglyserideistä.

Sokeri, erityisesti hedelmäsokeri, varastoituu maksassa triglyseridirasvoiksi, josta ne erittyvät verenkiertoon. Jos henkilöllä on metabolinen oireyhtymä ja siihen liittyvä insuliiniresistenssi, joka näkyy verensokeriarvon kohoamisena, veren triglyderidipitoisuus alkaa suurentua. Tällöin hyvän kolesterolin määrä laskee ja paha kolesteroli muuttuu entistä pahemmaksi. Se hapettuu ja tarrautuu entistä hanakammin verisuonten seinämiin.

Kun ihminen on saapunut tällaiseen kuoleman kolmioon, kovin vähärasvaiseen ruokavalioon siirtyminen olisi suuri virhe. Koska triglyseridit ovat vetäneet hyvän kolesterolin vähiin, sen määrää voi nostaa vain vähentämällä triglyseridejä. Tämä onnistuu parhaiten laihtumalla siten, että välttää sokereita. Pehmeä rasva on tällöinkin parempi kuin kova rasva, sillä se auttaa hallitsemaan paremmin kolesterolitasapainoa.  

Miten meidän sitten pitäisi syödä?

Hyvä nyrkkisääntö on kiinnittää huomiota sekä rasvan että hiilihydraatin laatuun. Kannattaa edelleen suosia pehmeitä rasvoja, kuten rasvaista kalaa ja kasviöljyjä, sekä hyviä hiilihydraatteja, kuten täysjyväleipää, -puuroa ja tummaa riisiä. Lisäksi kuiduilla saadaan edullisia vaikutuksia veren kolesteroli- ja sokeritasoihin.

Kannattaa muistaa, että tärkein opetuksemme kovan rasvan, kolesterolin ja sydänsairauksien yhteydestä on peräisin 1970-luvun Pohjois-Karjalasta. Tuolloin ruokavalio oli hyvin yksipuolista: läskiä, voita ja perunaa. Sellaista maailmaa ei enää ole olemassa.

Nyt voimme syödä yhtenä päivänä makkara-perunat, seuraavana rypsiöljyssä paistetut lohimedaljongit ja kolmantena salaatin, jossa on oliiviöljystä tehty kastike. Tämä monipuolisuus yksinään voi riittää tasapainottamaan rasva-arvojamme siten, että yhden päivän epäterveellinen ateria kumoutuu seuraavien päivien terveellisillä syömisillä – kunhan kokonaisuus pysyy voittopuolisesti terveellisenä. Kovan rasvan kohtuullinen käyttö ei ole vahingollista.

Lue lisää

Ruokavalion palat kohdalleen
Välimeren ruokavalio hellii sydäntä
Ruokartemontti auttaa verenpaineeseen ja ehkäisee diabetesta

Asiantuntijat
professori Mikael Fogelhom, Helsingin yliopisto
tutkijaprofessori Petri Kovanen, Wihurin Tutkimuslaitos
ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto

Rasvan laatu kuntoon näin

 • rasvaista kalaa 2 kertaa viikossa
 • salaattiin öljykastike
 • leivälle pehmeä margariini, jossa on rasvaa 60–70 % (kevytlevitteitä ei suositella)
 • ruoanvalmistukseen öljy, pullomargariini tai 60–70 % rasiamargariini
 • nestemäiset maitovalmisteet eli maito, piimää, viili ja jogurtti rasvattomina
 • juustot vähärasvaisina eli rasvaa enintään 17 %
 • vähärasvaiset lihat ja makkarat (rasvaa enintään 10 %),
 • kermat, mukaan lukien kevyt- ja kasvirasvakermat juhlaruokiin, ei arkikäyttöön.

Lähde: ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.