Apua, rinnat ovat arat ja turvonneet pinkeiksi! Ei kai tämä ole rintasyöpää? Tuskinpa. Rintojen arkuus voi johtua eri syistä. Ratkaisutkin ovat erilaisia.

1. Hormonit

Vatsallaan ei voi nukkua, liikkuminen sattuu, vaatteet puristavat, halaaminen vihlaisee, ärsyttää.

Ensimmäiseksi rintojen arkuutta kannattaa alkaa selvittää kalenteri kädessä. Jos kipu alkaa munasolun irtoamisen eli ovulaation jälkeen ja helpottaa kuukautisten alkaessa, kyse on todennäköisesti kuukautisiin liittyvästä oireesta. Osalla naisista rintarauhanen reagoi voimakkaasti hormonitasojen vaihteluihin, ja turvotuksen uskotaan aiheuttavan aristusta rinnassa.

Rintojen aristusta voivat aiheuttaa paitsi kuukautiskierto myös ehkäisyvalmisteet, hormonikorvaushoidot, raskaus tai menopaussi. Vaihdevuosissa PMS-oireet oireet jäävät yleensä pois, mutta aristus voi edelleen liittyä hormonitasojen vaihteluihin.

Ratkaisuja

 • Tieto siitä, että arkuus liittyy normaaliin kuukautiskiertoon, riittää lievissä tapauksissa.
 • Lääkkeet voivat auttaa monella tavalla: Jos on kyse premenstruaalista oireyhtymästä eli PMS:stä, sitä voidaan hoitaa mielialalääkkeillä, jotka helpottavat myös rintakipua. Nuoremmilla naisilla aristusta voivat vähentää e-pillerit, vanhemmilla lyhytaikainen hormonikorvaushoito.
 • Urheiluliivit kannattaa kaivaa käyttöön, sillä brittiläistutkimuksen mukaan niiden on todettu auttavan myös hormonaaliseen kipuun.

2. Rakenne

Mastopatia kuulostaa vakavalta. Pelottavasta nimestään huolimatta se ei ole sairaus vaan hyvänlaatuinen maitorauhasen rakennehäiriö, jossa rauhanen kiinteytyy tiiviiksi ja aristavaksi. Patit ovat kovia, mutta liikkuvia.

Mastopatiakipu voi tulla samaan aikaan kuin tavallinen kuukautisista johtuva aristus, mutta mastopatiassa kipu on usein voimakkaampaa ja rinta on myhkyräinen. Jos oma rinta tuntuu hernepussilta ja sitä vihloo, tykyttää tai pistelee, kyseessä voi olla mastopatia.

Isorintaiset naiset tietävät ilman lääkärin diagnoosiakin, että suuret rinnat voivat aiheuttaa särkyjä niska-hartiaseudulle. Myös itse rinnat voivat kipeytyä etenkin liikkuessa.

Ratkaisuja

 • Ruokavalio voi auttaa mastopatiakipuun. Kokeile siis niukasti rasvaa ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokaa eli kasviksia, täysjyväviljaa, kalaa ja vähärasvaista lihaa. Ja vaikka siitä ei olisikaan suoranaista apua, se on joka tapauksessa terveellistä. Liikuntaa varten kannattaa hankkia hyvät urheiluliivit.
 • Pienennysleikkaus on ainoa lääke, jos elämä tuntuu aivan mahdottomalta suurten rintojen kanssa. Leikkauksessa rinnoista poistetaan rasvaa, rauhaskudosta ja ihoa. Leikkaus helpottaa usein liikkumisen ja kipujen lisäksi myös hengittämistä. Operaatiosta jää aina arpia. Jos on ylipainoa, siitä olisi hyvä päästää eroon ennen leikkausta. Imettäminen ei usein pienennysleikkauksen jälkeen onnistu, joten lapset kannattaa tehdä ennen operaatiota.

3. Liikunta

Rintojen heiluva liike voi kipeyttää rinnat, esimerkiksi juostessa rinnat tekevät kahdeksikon muotoista liikerataa.

Keskimäärin naisen molemmat rinnat liikkuvat ilman liivien tukea yhdeksän senttiä jokaisella juoksuaskeleella. Kilometrin matkalla rinnat siis vaeltavat 84 metrin matkan. Laskutoimitusta voi jatkaa pidemmälle: Naisten kympillä rinnat pomppivat 840 metriä, ja puolimaratonilla rinnat hytkyvät lähes 1,8 kilometriä omaa lenkkiään.

Isommilla kuppikoilla liike on suurempi. Juoksun aiheuttama pomppiva liike voi löystyttää rintoja tukevia kudoksia pysyvästi. Roikkuvat rinnat ovat esteettinen ongelma, terveyshaittaa niistä ei ole. Hankalampi ongelma on rintojen kipu, jota pomppiminen aiheuttaa. Yli 60 prosenttia naisista kokee kipua treenatessa.

Ratkaisu

 • Urheiluliivit on paras keino hillitä rintojen pomppimista. Tavalliset rintaliivit vaimentavat rintojen liikkeestä noin puolet. Urheiluliivit sen sijaan poistavat liikkeestä jopa 73 prosenttia. Naisten tulisikin käyttää urheiluliivejä kaikessa liikunnassa heti siitä alkaen, kun he aloittavat liikunnan harrastamisen. Urheiluliivejä kannattaa käyttää myös kävelylenkeillä, sillä rintojen liike lisääntyy tasaisesti kävelyvauhdin kasvaessa. Myös pienirintaisten olisi syytä käyttää urheiluliivejä.

4. Tulehdukset

Yleensä rintatulehdus iskee imetyksen aikana tai sen jälkeen, kun maito pakkaantuu rintoihin eikä pääsee purkautumaan pois. Rintatulehduksen tunnistaa siitä, että oireet ilmaantuvat äkkiä: Aluksi koko rintaa aristaa, mutta hyvin nopeasti, parissa tunnissa kipu muuttuu paikallisemmaksi. Kivun lisäksi ihoa alkaa kuumottaa, punoittaa ja se muuttuu pingottuneeksi. Joskus rinnasta voi tulla märkäistä eritettä. Tulehdus nostaa korkean kuumeen ja kainalon imusolmukkeet saattavat turvota ja kipeytyä.

Myös imettämättömillä naisilla voi esiintyä rintatulehdusta, mutta se on harvinaista.

Ratkaisu

 • Kotona oloaan voi helpottaa tyhjentämällä rinnan maidosta imettämällä, pumpulla tai painelemalla.
 • Lääkäriin pitää mennä, jotta saa tulehdukseen antibioottikuurin. Jos rintaan on muodostunut paise, se avataan.

5. Kasvaimet

Rintojen aristus voi olla merkki myös kasvaimesta. Pääsääntöisesti kasvaimet ovat hyvälaatuisia, harvemmin pahanlaatuisia. Hyvänlaatuinenkin kyhmy voi olla kivulias.

Sen sijaan rintojen kipu ei tavallisesti ole rintasyövän oire. Rintojen arkuudesta kärsivän naisen rintasyöpäriski ei ole isompi kuin kivuttoman. Sen sijaan jos rinnassa on kyhmy, nänni on vetäytynyt sisäänpäin tai eritys on poikkeavaa, on syytä varata aika lääkärille tarkempia tutkimuksia varten.

Ratkaisu

 • Lääkäriin jos rinnassa on aristuksen lisäksi kyhmy, on mentävä tutkimukseen. Lääkäri tutkii rinnan käsin painelemalla, sen jälkeen tehdään mammografia. Lisäksi voidaan tarvittaessa tehdä ultraäänitutkimus, magneettikuvaus ja ottaa neulanäytteet. Näin saadaan selville minkälaatuinen kasvain on, ja voidaan päättää, tarvitseeko se poistaa.

Asiantuntijoina naistentautien erikoislääkäri Eila Suvanto-Luukkonen Oulun yliopistollisesta sairaalasta sekä tutkija, professori Joanna Scurr Porthsmouthin yliopistosta Britanniasta.

Lue lisää PMS-oireista.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.