Emättimen kutina tulee tutuksi lähes jokaiselle naiselle jossain vaiheessa elämää. Riesan voi rauhoittaa, kun löytää syyn. Se voi olla vaikka liika sokeri.

Se iskee ykskaks kadulla kävellessä. Hirveä kutina. Aivan kuin pikkupöksyissä vilistäisi miljoona muurahaista. Tekee mieli raapia, nyt heti. Mutta eihän sitä nyt voi, julkisella paikalla. On vain kärsittävä, ajateltava jotain ihan muuta ja toivottava, että kutina menee ohi.

Alapään kutina on yleinen ja kiusallinen vaiva. Onneksi konstit ovat monet kutinan taltuttamiseen. Ensin tosin pitää löytää vaivan aiheuttaja.

KUTINAA, KIRVELYÄ VAI PISTELYÄ?

Hiivatulehdus on tavallisin syy. Siihen liittyy usein vaaleaa, hieman kokkareista ja makeahkon hajuista valkovuotoa. Limakalvot tai häpyhuulet saattavat turvota ja punoittaa. Kun valkovuoto valuu ulkosynnyttimiin, myös ne voivat alkaa kutista.

– Hiiva oireilee useimmiten nimenomaan kutinana. Jos alapäässä kirveltää tai pistelee, kyse on usein jostain muusta kuin hiivasta. Toki jos alapäässä on haavaumia, voi tulla myös kirvelyä, sanoo naistentautien erikoislääkäri ja dosentti Ritva Hurskainen.

Hiivatulehdus kertoo, että emättimen bakteeritasapaino on häiriintynyt. Sen voi hoitaa helposti kuntoon apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitovalmisteilla. Ne eivät yleensä auta muuhun kuin hiivaan ja niitä on turvallista kokeilla, vaikka ei olisikaan aivan varma, johtuuko kutina hiivasta.

SIDE POIS, ILMAKYLPY TILALLE

Hiivatulehdukset ovat usein toistuvia ja saattavat johtaa neurodermatiittiin eli kutinakierteeseen. Se tarkoittaa, että emättimen hermojen päät ovat raapimisen seurauksena herkistyneet niin, että kutina jatkuu, vaikka hiiva olisi jo parantunut.

Kutinakierteestä voi päästä eroon, kun hoitaa pois kutinalle altistavat tekijät. Niitä ovat tiukat ja haaroista hankaavat vaatteet ja liika peseminen kuivattavilla aineilla, joiden pH on alle 5.

— Jos on kutinaoireita, neuvon aina käyttämään hameita. Varsinkaan stringit eivät ole hyväksi. Yöt olisi hyvä nukkua kokonaan ilman alushousuja, Ritva Hurskainen sanoo.

Yleinen ongelma on myös pikkuhousunsuojien liian ahkera käyttö. Ensin suojaan turvaudutaan normaalin valkovuodon vuoksi, jotta olisi hygieenisempi olo. Tiivis side kuitenkin hauduttaa ja estää hapen pääsyn emättimeen. Bakteerikanta menee sekaisin, jolloin valkovuoto lisääntyy entisestään. Pam, kierre on valmis.

— Pikkuhousunsuoja on gynekologin pahin vihollinen! Hiivatulehduskierre puretaan vain jättämällä suoja pois.

Antibiootit voivat nekin aiheuttaa hiivatulehduksen, sillä ne muuttavat emättimen bakteerikantaa. Kun bakteerikanta menee epätasapainoon, hiiva voi alkaa lisääntyä. Jos on taipumusta hiivatulehduksille, hiivalääkitys on hyvä aloittaa jo antibioottikuurin aikana.

SOKERIT SUURENNUSLASIN ALLE

Hyvinvoiva alapää ei kutise, vaan kutina on aina viesti jostain. Joskus se kertoo, että ruokavalio on pielessä. Paljon sokeria ja hiilihydraattia sisältävät syötävät muuttavat elimistön sokeritasoa ja bakteerikantaa ja lisäävät näin hiivatulehduksen riskiä.

Pullat ja makeiset siis pois ja tilalle jotain hapanta, kuten puolukoita tai piimää. Ei kuitenkaan voimakkaita mausteita, sillä mausteet, erityisesti chili, saattavat kuivattaa limakalvoja.

Joskus syyllinen alapään kutinaan on sekaisin mennyt suolen toiminta tai peräpukamat.

— Kutinan syytä selvitellessä pitää ottaa huomioon myös peräsuolen kuulumiset. Esimerkiksi ummetus kerää suoleen bakteerimassaa, mikä voi aiheuttaa kutinaa alapäässä. Olisi tärkeää noudattaa säännöllisiä ruoka-aikoja, jotta suoli toimisi hyvin.

Peräpukamat voi hoitaa pois apteekkituotteilla. Myös maitohappobakteereista voi olla apua kehon oman, hyvän bakteerikannan ylläpitämisessä.

KIUSANA KUIVUUS

Jos kutina ei itsehoidosta huolimatta lakkaa, syynä saattaa olla limakalvojen kuivuus. Sitä pidetään virheellisesti vain vaihdevuosi-ikäisten vaivana. Pulma voi olla todellinen myös nuorilla naisilla, sillä kuivuus ei aina johdu estrogeenin puutteesta. Emättimen limakalvot voivat olla luonnostaankin hyvin ohuet.
Jos alapään kutinaa yrittää helpottaa raapimalla, iho ärsyyntyy lisää ja kutina vain lisääntyy.

Joskus alapään karvojen ajelukin saa aikaan kutinaa. Sheivaus ärsyttää etenkin silloin, kun karva on kasvuvaiheessa.

Kuivaa ihoa voi rauhoittaa ja hoitaa kosteuttavilla perusvoiteilla ja öljyillä. Pesuaineiksi kannattaa valita herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita, jotka eivät kuivata. Voimakkaasti hajustettuja rasvoja on hyvä välttää.

BAKTEERIKANTA SEKAISIN

Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa on, sitä paremmat mahdollisuudet on välttyä kaikenlaisilta vaivoilta — myös alapään kutinalta. Tämän ymmärtää, kun miettii kehoaan kokonaisuutena: jokainen kremppa heijastuu koko kroppaan. Esimerkiksi kuume vaikuttaa emättimen pH-arvoon ja siten bakteerikantaan.

Kaikki hormonitoimintaa muuttavat asiat, kuten raskaus, synnytys ja ehkäisypillereiden käyttö, voivat aiheuttaa kutinaa. Tällöinkin on kyse bakteerien tasapainon muuttumisesta.

Ensin kannattaa yrittää hoitaa kutina pois pH-arvoa tasaavilla emätinpuikoilla tai hiivalääkkeellä. Jos vaiva on kiusallinen, on syytä mennä lääkäriin tai ottaa asia puheeksi neuvolassa.

SITTENKIN LÄÄKÄRIIN?

Jos kutina ei rauhoitu kotikonstein ja olo on epämukava vähän koko ajan, kannattaa viimeistään mennä gynekologille.

Alapäähän on hyvä itsekin välillä kurkata: jos emättimessä näkyy muutoksia, kuten punertavia läikkiä, ne pitää tutkituttaa. Kyse voi olla ihottumataudista.
Tavallisimpia emättimessäkin esiintyviä ihottumia ovat valkojäkälä, punajäkälä, psoriaasi ja ekseema.

Joskus harvoin kutina on merkki syövästä tai autoimmuunisairaudesta, kuten reumasta tai Sjögrenin syndroomasta.

— Yleensä kutina on harmillista, mutta vaaratonta. Gynekologi osaa kuitenkin sulkea myös vakavammat mahdollisuudet pois, naistentautien dosentti Ritva Hurskainen sanoo.

Lue lisää
Alapään kutina ja kirvely pois

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.