Hammaskivellä on hyviäkin vaikutuksia eikä kaikkia reikiä tarvitse paikata. Tarua vai totta? Kariesopin professori Jorma Tenovuo päivittää tietomme hampaidenhoidosta.

1. Sitä parempi, mitä useammin hampaat pesee.

Periaatteessa totta mutta rajansa kaikella. Ylettömällä harjaamisella voi aiheuttaa myös vahinkoa, esimerkiksi ikenien vetäytymistä ja hampaan kulumista, joten huolellinen harjaus kaksi kertaa päivässä riittää.

2. Pehmein hammasharja on paras.

Totta. Pehmeä harja puhdistaa ainakin yhtä hyvin kuin kovempi ja on turvallisempi ikenille: se kuluttaa vähemmän paljastuneita hampaiden juurenpintoja kuin puolikova tai kova hammasharja.

3. Hampaiden harjaukseen täytyy käyttää kaksi minuuttia.

Tarua. Tärkeämpää kuin katsoa kelloa on tehdä homma kunnolla. Jos on täysi hampaisto ylä- ja alaleuassa niin kyllä huolelliseen puhdistamiseen pari minuuttia kuluukin. Monella ei kuitenkaan ole täyttä hampaistoa (esimerkiksi lapset, joilla hampaita puhkeaa, tai aikuiset, jotka ovat menettäneet hampaita) ja tällöinkin huolellisuus on aikaa tärkeämpi.

4. Sähköhammasharjalla hampaat puhdistuvat tehokkaimmin.

Sekä sähköhammasharjalla että tavallisella saa puhdasta jos on huolellinen. Sähköhammasharja puhdistaa usein paremminkin jos käden taidot ovat jo vähän kömpelöt esimerkiksi iän takia. Sähköhammasharjankin täytyy kuitenkin käydä kaikilla hampaanpinnoilla, jotta puhdasta tulisi.

5. Hampaat kannattaa pestä aamulla vasta aamiaisen jälkeen.

Periaatteessa totta. Näin tehden saadaan pois sekä hampaille yön aikana kertyneet bakteeripeitteet eli hammasplakki että mahdolliset ruuantähteet aamiaisateriasta. Suuhun jää myös aamiaisen jälkeen raikas tunne.

Kuitenkin, jos aamiainen sisältää paljon hapanta (greippipuolikas, tuoremehua), niin pitäisi odottaa puolisen tuntia ennen kuin hampaat saa harjata koska happamuus pehmentää hampaan pintaa joksikin aikaa ja harjaamalla tuo pehmentynyt hampaan pintakerros voidaan kuluttaa pois. Jos aamiainen ei ole hapan, niin harjatakin voi saman tien.

6. Hammaslangan käyttö vähentää hampaiden reikiintymistä.

Totta. Hampaiden reikiintyminen alkaa useimmiten juuri hammasväleistä ja niiden puhdistus ei onnistu hammasharjalla vaan hammaslangalla.

7. Hampaidenpesun jälkeen ei kannata huuhdella suuta runsaalla vedellä.

Totta. Hammastahnan suurin hyöty on siinä, että tahnat sisältävät reikiintymistä estävää fluoria ja on virhe heti harjauksen jälkeen huuhtoa tahna ja sen hyödyllinen fluori pois suusta. Riittää kun sylkee ylimäärän tahnaa pois. Vesilasi kannattaa unohtaa tässä yhteydessä – näin hampaiden pesussa suuhun viety fluori saa rauhassa vahvistaa hampaita.

8. Pelkällä vedellä (ilman tahnaa) harjaaminenkin auttaa pitämään hampaat puhtaina.

Totta. Toki voi harjata ilman tahnaakin ja saada puhdasta jälkeä mutta tällöin tahnan suuri etu – hampaita vahvistava fluori – jää saamatta.

9. Hammastarkastukseen pitää mennä kerran vuodessa.

Tärkeintä on käydä säännöllisesti tarkastuksessa, mutta oikea tarkastusväli on hyvin yksilöllinen ja riippuu muun muassa perussairauksista, alttiudesta suusairauksille, ravinnosta ja hampaidenhoitotavoista. Jollekin oikea väli on 3 kuukautta, joillekin 2–3 vuotta. Keskimäärin kyllä noin vuosi. Oma hammaslääkäri arvioi sopivan tarkastusvälin.

10. Hampaan vihlonta on aina merkki reikiintymisestä.

Tarua. Vihlonta voi johtua monesta muustakin syystä, kuten ienvetäytymistä, pienistä halkeamista hampaissa, huonosti tehdystä paikasta, jonka reuna vuotaa. Hammaslääkäri löytää syyn.

11. Pienikin reikä kannattaa aina paikata.

Tarua. Alkavat reiät voidaan usein pysäyttää fluorin tai ksylitolin avulla eikä niitä tarvitse paikata. Hammaslääkärin tehtävänä on arvioida, milloin reikiintyminen on vielä pysäytettävissä ja milloin se on pakko jo korjata paikkaamalla.

12. Hammaskivi suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Totta. Tarkasti ottaen tämä on totta, sillä ienreunaan suostuva hammaskivi on mineraalien kasautumista eikä liukenemista kuten reikiintyminen. Hammaskiven alla ei siis voikaan olla reikää.
Toisaalta hammaskivi edesauttaa iensairauksien syntyä ja hammaskiveä ei todellakaan kannata ”kerätä” hampaisiinsa, koska tällöin vaarana on että hampaiden kiinnitys heikkenee ja hampaita menetetään iensairauksien takia.

13. Ennen suuria leikkauksia hampaat on hoidettava kuntoon.

Totta. Huonot hampaat ja tulehtuneet ikenet kylvävät verenkiertoon bakteereja. Suusta lähtöisin olevat streptokokkibakteerit voivat aiheuttaa leikkausalueelle, esimerkiksi niveliin, pahojakin tulehduksia. Siksi suuinfektiot tulisi hoitaa ennen suuria leikkauksia.

14. Ksylitolipurukumia pitää syödä vähintään viisi palaa päivässä, jotta siitä olisi hyötyä.

Totta siinä mielessä, että hampaiden reikiintyminen estyy sitä paremmin, mitä useampi ksylitolin käyttökerta on päivässä: viidellä käyttökerralla saadaan jo erinomainen teho. Tarua siinä mielessä, että jo 1–2 ksylitolin käyttökertaa päivässä on hyödyksi jos sillä korvataan muuten ehkä tapahtuvaa sokerinapostelua.

15. Ksylitolipurukumi korvaa hampaiden pesun aterioiden välillä.

Tarua. Ksylitoli ei korvaa hampaiden harjausta ja tarpeellista fluorin saantia fluorihammastahnasta. Ksylitolituotteiden lisäksi tarvitaan huolellinen hampaiden pesu aamuin illoin.

16. Hampaita voi kotikonstein valkaista ruokasoodalla.

Tarua. Hampaita ei voi valkaista soodalla eikä valkaisevilla hammastahnoilla, jos hampaiden perusväri on ”liian” tumma, keltainen tai kirjava. Hampaita voi valkaista vain siihen tarkoitetuilla peroksidiyhdisteillä, mieluiten hammaslääkärissä tai suuhygienistillä. Ruokasooda toki estää jonkin verran hampaiden värjääntymistä esimerkiksi ruoasta, juomista (mm. tee) tai tupakasta ja sillä tavalla ”valkaisee”. Ruokasooda kuitenkin  hankaava ja kuluttaa hampaita, joten en suosittele sen käyttöä tähän tarkoitukseen.

17. Implantit ovat kuin omat hampaat ja niille riittää sama hoito.

Periaatteessa implantit muistuttavat aika lailla omia hampaita, mutta ne eivät voi tietenkään reikiintyä. Sen sijaan implanttia ympäröivä ien voi tulehtua kuten mikä tahansa ienalue ja johtaa jopa implantin menettämiseen. Tulehduksen välttämiseksi implantit tulee päivittäin puhdistaa hammasharjalla ja muilla suositetuilla välineillä hyvin huolellisesti, hammastahnaa ei tässä tapauksessa tarvita.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.