Elämän viimeiset tunnit ovat usein pitkiä ja rankkoja. Onneksi sairaalassa voidaan ainakin pitää kivut poissa.

Valtaosa suomalaisista kuolee nykyään sairaalassa tai laitoksessa. Vanhukset kuolevat vanhainkodeissa ja osa syöpää tai aidsia sairastavista saattohoitokodeissa. Vain harva kuolee kotona.

Helsingin Meilahden sairaalan päivystys- ja valvontayksikön ylilääkäri Liisa-Maria Voipio-Pulkki vakuuttaa, että ihan tavallisessa sairaalassa on tänä päivänä hyvä kuolla.

– Kuoleminen on rankkaa fyysistä työtä, hän sanoo.

Jos kuolema ei tule yhtäkkiä, voi kuolinkamppailu olla tuskallisen piinaava ja pitkä prosessi. Modernilla lääketieteellä on kuitenkin helpottavia keinoja: kivunlievitys ja lisähappi, mutta myös hygienian hoito ja tarvittavat apuvälineet liikkumiseen. Sängyssä olevan potilaan asentoa vaihdellaan, jos hän ei itse jaksa sitä enää tehdä.

Sairaalassa kukaan ei kuole yksin. Potilas itse päättää, kuinka paljon lähestyvästä kuolemasta hänen kanssaan puhutaan.

Saattohoitokoteihin verrattuna sairaalaympäristö ei ole kaunein mahdollinen. Voipio-Pulkin mukaan ihmisen elämän loppumetreillä voivat riittää hyvin pienet asiat.

– Kynttilällä, kukkasella tai ristillä voi olla uskomaton merkitys. Useista sairaaloista löytyy hiljainen huone, jossa läheiset voivat hyvästellä kuolevan rauhassa.

Hoidosta voi kieltäytyä

– Kuoleman hoitaminen on yhtä arvokasta työtä kuin kuoleman vastustaminen, Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoo.

Lääkärin työhön kuuluu kuoleman läpi eläminen. Tässä asiassa on Voipio-Pulkin mielestä vielä parantamisen varaa. Sairaaloissa ihmisiä ennemminkin ylihoidetaan kuin jätetään hoitamatta. Helposti ajatellaan, että jos lääketiede tarjoaa pienenkin mahdollisuuden parantavaan hoitoon, hoidetaan.

Lääkäri saattaa pitää kuoleman hoitamista epäonnistuneiden hoitoyritysten tuloksena. Niin ei Voipio-Pulkin mielestä pitäisi olla.

Päätöksen tehohoidon tai parannusyritysten lopettamisesta tekee aina lääkäri. Potilaalla itsellään on oikeus kieltäytyä hoidosta, mutta omaiset eivät voi sellaista päätöstä tehdä. Omaisten kanssa tietysti keskustellaan tilanteesta ennen päätöstä, mutta kenellekään ei saa jäädä tunnetta, että hän olisi vastuussa läheisensä kuolemasta.

– Syyllisyydentunteet sellaisen jälkeen voisivat olla hallitsemattomia, Voipio-Pulkki sanoo.

Omaisille pitää tarjota mahdollisuus olla läsnä: kertoa vielä jokin asia, pitää kädestä ja rauhoitella.

Tajutonkin tuntee

Kuolevan potilaan tunnistaminen on lääkärin perustaito. Voipio-Pulkin mukaan taidon oppiminen vaatii vuosien kokemusta.

Ihminen on lopullisesti kuollut, kun veri ei kierrä tai hengitys ei toimi. Esimerkiksi sydämen pysähtyessä aivot eivät saa happea, jolloin ihminen menee tajuttomaksi ja hengitys lakkaa. Kuolevaksi ihminen määritellään, kun parantavan hoidon mahdollisuuksia ei enää ole.

Vanhainkodissa tai pitkäaikaissairaanhoidossa kuoleva usein nukkuu pois hyvin rauhallisesti. Vanhus voi kuolla vaikkapa yöllä nukkuessaan. Sairaalassa kuolemaa odotellaan kipulääkkeen rauhoittamana. Morfiinin ja muiden sen kaltaisten lääkkeiden takia ihminen voi olla ennen kuolemaansa lähes tajuton. Annostelu on jatkuvaa tasapainoilua kivuttomuuden ja tajuttomuuden välillä.

– Näennäisesti tajuton potilas saattaa vielä hyvin hahmottaa ympäristön tapahtumia, etenkin tuttujen ihmisten äänen ja kosketuksen. Siksi arvokas kohtelu, rauhoittava ja lohduttava puhe on paikallaan loppuun asti, Voipio-Pulkki sanoo.

Potilaalle ja hänen omaisilleen tehdään ajoissa selväksi, jos aika on vähissä. Tarvittaessa kuuntelijaksi sängyn vierelle saa myös sairaalapapin, psykologin tai jonkun hoitajista.

Sairaalassa elämän loppuvaiheen oireita hoidetaan niin hyvin kuin mahdollista: kipu, hengenahdistus ja pahoinvointi pidetään loitolla antamalla happea, lääkkeitä ja nestettä. Täysin kivutonta kuolemaa ei kenellekään voi luvata, mutta Voipio-Pulkki vakuuttaa, ettei kuolevaa resurssipulan takia jätetä hoitamatta.

Niin kuolee kuin elääkin

Kuolemassa pelottavat kipu ja kysymykset kuolemanjälkeisestä. Joitakin huolettaa läheisten jaksaminen. Kuolevan sielua hoidetaan hänen omilla ehdoillaan. Osa haluaa keskustella tuonpuoleisesta, osa hautajaisistaan tai raha-asioistaan.

Paljon kuolemaa nähneenä Voipio-Pulkki uskaltaa sanoa, että kuoleman kohtaa niin kuin on elänytkin.

– Elämän selvittämättömät asiat ja ongelmat usein kärjistyvät kalkkiviivoilla, hän sanoo.

Siksi kuolemasta pitää puhua, se pitää määritellä itselle jo eläessä. Torjuttuna jossain mielen sopukassa kuolema alkaa helposti ahdistaa.

Voipio-Pulkin mukaan elämän valintoja pitää tehdä sillä periaatteella, että voisi kuolla huomenna. Valmistautuminen kuolemaan ei ole sen jatkuvaa ajattelemista vaan ihmissuhteiden hoitamista ja itselle arvokasta elämää. Sen voi konkretisoida itselleen vaikkapa laatimalla oman hoitotahdon. Kirjallisella hoitotahdolla voi ilmaista sen, miten haluaa itseään hoidettavan sitten, kun ei enää itse voi sitä ääneen sanoa.

Vaatimusta avustetusta kuolemasta eli eutanasiasta Voipio-Pulkki ei pidä täysin epäeettisenä. Käytännön toteutus vain voisi tuoda liikaa ongelmia.

– On hirveän vaikea sanoa, mikä on kenellekin sietämätöntä, hän sanoo.

Lopulta kuolema yllättää aina.

– Harva kuolee niin kuin on suunnitellut, Voipio-Pulkki sanoo.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.