Teet itsellesi karhunpalveluksen, jos vääntäydyt sairaana töihin. Lepo on monesti parasta hoitoa. Se estää jälkitauteja ja suojaa sydäntä. Terveen maalaisjärjen käyttö on paikallaan, kun miettii, onko työkuntoinen vai ei.

 Toiset meistä ovat töissä aina – riippumatta siitä, millainen kunto on. Mitä nyt pienestä lämmönnoususta tai heikosta olosta. Jos jäisin kotiin, kuka ne minun työni oikein hoitaisi, odottaisivat vain kasassa palattuani!

Piittaamattomuus omasta terveydestä voi tuntua sankaruudelta, mutta uhrauksella on toinenkin puoli. Lepo on oleellinen osa monen sairauden hoitoa, ja sen unohtaminen voi johtaa toipilasajan pitenemiseen ja jopa uusiin sairauksiin.

Omaa kykyään kuunnella itseään kannattaa vaalia ja antaa itselleen lupa sairastaa. Ei pidä kuvitella olevansa korvaamaton. Sairaana työpaikalle tuleminen ei ole kenenkään etu.

– Sairaana työssä olevilla ylirasittuneilla tai terveysongelmista kärsivillä on kaksinkertainen riski saada sydäninfarkti tai kuolla sydäntautiin verrattuna niihin, jotka hoitavat sairautensa, Helsingin yliopiston työterveyspsykologian professori Mika Kivimäki painottaa.

Säntillisen sydän sairastuu

Mika Kivimäellä on vankkaa tutkimustietoa väitteensä pohjaksi. Hän on johtanut Työterveyslaitoksessa suomalais-englantilaista tutkimusta, jossa on seurattu 5 000 lontoolaisen virkamiehen terveydentilaa ja poissaoloja töistä.

Työntekijöitä tutkittiin 12 vuoden ajan: kirjattiin ylös kaikki sydäntapahtumat, sepelvaltimotaudista johtuvista rintakivuista sydänkuolemaan.

– Vähäiset sairauspoissaolot ennustivat vähäistä sydäntautivaaraa, kun tarkasteltiin tutkimusryhmää kokonaisuudessaan. Näin ei kuitenkaan ollut niillä työntekijöillä, jotka kärsivät ylirasituksesta tai joiden terveys oli ennestään huono. Yllättäen sydäntauti vaani erityisesti niitä, jotka eivät olleet koskaan poissa töistä, Kivimäki ihmettelee.

Toki suurimmassa vaarassa sydän oli niillä, jotka olivat useimmin ja pisimpään sairauslomilla, mutta heti perässä seurasivat ne, jotka eivät olleet lainkaan sairauslomilla.

– Aloimme miettiä, miksi säntillinen töissäoleminen ennustaa sydämen sairastumista, Kivimäki kertoo.

Stressi tuntuu rinnassa

Merkittävimmässä vaarassa ovat ne työntekijät, jotka ovat hyvin ylirasittuneita. Pitkäkestoinen stressi on rasitus sydämelle, sillä se vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan, hormonitasapainoon ja vastustuskykyyn. Paineen alla myös hyvät elintavat unohtuvat helposti.

Kun stressaantunut tulee sairaana töihin, sydän voi joutua hetkellisesti erityisen koville. Se lisää sydäntaudin puhkeamisen tai sydäninfarktin riskiä huomattavasti.

– Sairaana työhön tulevat pitävät tehtäviään tärkeinä ja kiireellisinä. Näin ajattelevat usein esimerkiksi johtavissa tehtävissä olevat. Heidän elämäntyylinsä on sellainen, etteivät he malta sairastaa ja toipua, Kivimäki kertoo.

Todennäköisin syy aina töissä olevien sydänsairasteluun on se, että heillä on jo ennestään taipumus sydän- ja verisuonitautiin, mutta se ei ole tullut esiin. Näkynyt ehkä vain kohonneina verenpaine- tai kolesteroliarvoina.

– Kun sitten työskentelee sairaana, sydän kuormittuu ja piilevänä ollut sydäntauti puhkeaa.

Työpaikan menetys pelottaa

Eniten sairauspoissaoloja aiheuttavat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Niihin määrätyt sairauslomat ovat pitkiä, samoin kuin mielenterveyshäiriöihin, jotka ovat toiseksi suurin syy poissaoloihin.

Määrällisesti paljon on tietysti tavallisia nuhakuumeita ja hengitystieinfektioita, mutta niiden vaatimat toipumisajat ovat yleensä vain muutaman päivän mittaisia.

Pätkätyö ja kansainvälinen kilpailu tuntuvat työpaikoilla. Työtä on paljon ja sitä tekemässä yhä pienempi joukko.

– Monet ovat äärimmäisen sitoutuneita työhönsä tai pelkäävät omien työpaikkojensa puolesta niin, että ovat valmiita tekemään töitä sairaanakin, Kivimäki toteaa.

Toki pinnaustakin esiintyy, mutta yleensä se on vähäistä. Kun Kivimäen tutkimusryhmä selvitti, pidentävätkö kuntatyöntekijät viikonloppujaan maanantain poissaoloilla, tulos oli hämmästyttävä: maanantaisin ollaan vähemmän sairauslomilla kuin minään muuna arkipäivänä.

– Loppuviikkoa kohti työn rasitukset kasvavat ja sairastelu lisääntyy, Kivimäki tietää.

Kuuntele itseäsi

Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa, mietitään, kuinka kasvaneet sairauslomakustannukset saataisiin kuriin. Mika Kivimäki ei pidä sairauslomaruuvin kiristämistä hyvänä ratkaisuna:
– Jos palkitaan siitä, että on valmis tulemaan töihin kunnossa kuin kunnossa, voidaan lisätä jo ennestään suuria sydäntautilukuja.

Terveen maalaisjärjen käyttö on paikallaan, kun mietii, onko työkuntoinen vai ei. Jos tuntee itsensä sairaaksi, ja arvelee levon auttavan, on parasta jäädä kotiin toipumaan. Ihmisellä täytyy olla kyky kuunnella itseään ja lupa sairastaa.

Professori Mika Kivimäki arvelee osaavansa itsensä kuuntelun taidon:

– Pienessä flunssassa saatan tehdä töitäkin, mutta jos olen kuumeessa, jään kotiin sairastamaan. Saatan kuitenkin lukea hieman työpapereita levon lomassa. Tutkijana voin annostella työtä kuntoni mukaan, sillä työtehtävät eivät vaadi ruumiillisia ponnistuksia.

FLUNSSAN JÄLKITAUDIT:

Poskiontelotulehdus kehittyy bakteeriperäiseksi aikaisintaan viikon kuluttua flunssan alkamisesta

 • Oireet nuha, tukkoisuus, liman valuminen nieluun, poski tai hammassärky, yskä
 • Selviää ultraääni-, röntgenkuvasta tai poskiontelopunktiosta
 • Hoito amoksisilliini (laajakirjoinen penisilliini), poskiontelopunktio, jos lääke ei auta

Nielutulehdus yleisin streptokokki A:n aiheuttama, helposti tarttuva ”angiina”

 • Oireet kurkkukipu, kuume, valkeat peitteet nielurisoissa, aristus kaulalla, turvonneet imusolmukkeet, päänsärky ja vatsakipu
 • Selviää nielunäytteestä
 • Hoito penisilliini ja kipulääke, työhön voi palata vuorokauden kuluttua lääkityksen aloittamisesta

Välikorvatulehdus on usein virusperäinen, joskus streptokokin tai muun bakteerin aiheuttama

 • Oireet kova kipu ja lukkoisuuden tunne korvassa
 • Selviää korvan tärykalvoa tutkimalla
 • Hoito amoksisilliini (laajakirjoinen penisilliini) tai penisilliini bakteeritulehdukseen, tärykalvonpisto pitkittyneeseen tautiin

Keuhkokuume yleensä pneumokokin aiheuttama vakava tulehdus

 • Oireet yskä, kuume ja joskus sekavuus
 • Selviää röntgenkuvasta ja veren CRP-arvosta
 • Hoito penisilliini, sairaalaan, jos kotihoito ei tehoa

Sydänlihastulehdus harvinainen ja hoitamattomana vaaraksi sydämelle

 • Oireet rintakipu, rytmihäiriöt, hengenahdistus ja suhteeton väsymys, voi olla myös oireeton.
 • Selviää EKG:stä, röntgenkuvasta, ultraäänikuvasta tai laboratoriokokeista.
 • Hoito infektio hoidetaan aiheuttajan mukaan ja sydämen vointia seurataan viikon välein parin kuukauden ajan, jolloin fyysistä rasitusta pitää välttää

SYYT SAIRAUSLOMIIN:

 • Tuki- ja liikuntaelinsairaudet 30 %
 • Mielenterveyshäiriöt 20 %
 • Vammat ja myrkytykset 15 %
 • Hengityselinsairaudet 8 %
 • Verenkiertoelinsairaudet 7 %
 • Muut sairaudet 20 %
Vierailija

Sairasloma kannattaa käyttää

Tuosta nyt on olemassa kaksi puolta. On ne jotka vaan ovat yksinkertaisesti laiskoja ja käyttävät hyväkseen järjeslmää ja hekevat heti saikkea pienimmistäkin oireista. Se on omasta mieletäni myös aivan sieltä, mihin aurinko ei pasita. Sitten on tämä toinen puoli, jotka tekevät tulosvastuullista työtä yksityisellä puolella ja paineet ovat kovat liian tiukoista aikatauluista johtuen. Aiheuttaa valtavaa tressiä ja ylitöineen ja työn hektisyyden takia. Itsellä alkoi rytmihäiriöitä esiintymään...
Lue kommentti
Vierailija

Sairasloma kannattaa käyttää

suomalaiset on ihan hirveästi sairaslomalla, ainakin kaupanalalla. Ei tarvitse olla kuin hammassärky, niin johan haetaan saikkulia. Ja ihme perusteella lääkärit sitä antaakin. Ei suomalaisaia tarvitse kannustaa saikuille, päinvastoin kannattaisi kannustaa oikeasti ahkeruuteen ja yritteliäisyyteen. Jos on selkeä tartuntatauti voi olla pois, mutta jaos on nuha ka "alilämpöä" 35,5 niin ollaan kuolemansairaitaq olevinaan. Ihan turhaa löpinää, sanon minä.
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.