Kuva Shutterstock

Vaikka hedelmöityshoidot ovat yhä tehokkaampia, munasarjojen vanhenemista ei voi siirtää. Moni tajuaakin liian myöhään, että vauvan aika meni jo.

Tiedätkö, keitä lapsettomuus on koskettanut? Jos se et ole sinä, se voi olla sisaresi, paras ystäväsi, oma lapsesi, työtoverisi — tai he kaikki. Asia on monille niin arka ja kipeä, ettei siitä puhuta edes läheisille.

Joka kahdeksas pari törmää lapsettomuuteen. Ongelman syy jää usein arvoitukseksi, mutta yksi yleistyvä selitys on se, että lapsia halutaan yhä vanhempina. Jälkikasvu kuuluu kyllä suunnitelmiin mutta vasta kun se itselle sopii.

Vuonna 2014 ensisynnyttäjien keski-ikä oli 28,6 vuotta vuonna ja Helsingissä ja Espoossa 31 vuotta.  Kaikista synnyttäjistä yli 35-vuotiaita oli 20 prosenttia.

Lapsettomuuslääkäri Tuija Foudila tietää kokemuksesta, että osa parhaassa hedelmällisyysiässä olevia aikuisia viivyttelee lapsen hankintaa. He haluavat ensin laittaa elämänsä järjestykseen. Opiskella, saada vakituisen työn ja seikkaillakin. Foudila kuitenkin muistuttaa, että työt voivat odottaa, hedelmällisyys ei.

Vaikka muuten pysyisi nuorekkaana ja vetreänä, munasarjojen vanhenemista ei voi estää. Tytöllä on syntyessään noin miljoona alkumunarakkulaa. Niiden määrä vähenee syntymästä lähtien ja hedelmällisyys alkaa laskea 30 ikävuoden jälkeen. Miehillä hedelmällisyys ei romahda, mutta heilläkin siittiöiden laatu alkaa heiketä 40-vuotiaana.

Vuonna 2014 Suomessa syntyi 57 805 lasta. Syntyneiden lasten määrä on pienentynyt neljänä vuonna peräkkäin.
 

Taas ne elintavat

Joka neljännellä parilla lapsettomuuden syyt jäävät hämärän peittoon. Ympäristömyrkkyjä on syytetty. Niiden onkin osoitettu olevan ainakin yhtenä aiheuttajana siit¬tiöiden laadun heikkenemisessä, joka on ollut nähtävissä muutaman vuosikymmenen ajan.

Luontoon leviäville hormoneille ja myrkyille emme voi mitään, mutta omia elintapojaan vauvoista haaveilevat voivat siistiä. Niin tupakka, päihteet kuin alkoholikin heikentävät hedelmällisyyttä. Tupakan myrkyt vaurioittavat sekä munasoluja että siittiöitä, jolloin raskauden alku viivästyy ja myös hoitojen onnistumisen todennäköisyys pienenee. Samankaltaisia vaikutuksia on runsaalla alkoholinkäytöllä.

Viime vuosina ongelmia ovat aiheuttaneet myös anaboliset steroidit, joiden käyttö on lapsettomuuslääkärin näkökulmasta villiä. Lihasten kasvattamiseen käytetyt aineet häiritsevät miehen omaa testosteronituotantoa. Onneksi mieshormonin tuotanto palaa yleensä ennalleen, kun käyttö lopetetaan.

Suomalaisten lihominen näkyy myös lapsettomuusklinikoilla. Ylipainoisia pareja on jopa passitettu kotiin laihtumaan ennen hoitojen aloittamista. Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä alipainokin heikentää hedelmällisyyttä.

— Rasva on hormonaalinen elin, joka vaikuttaa munasarjojen ja kivesten toimintaan, Tuija Foudila toteaa.

Munasarjat saattavat myös kärsiä kovasta stressistä tai jopa rankasta urheiluharrastuksesta.

— Erot ovat kuitenkin yksilöllisiä. Toiset kestävät monenlaista stressiä, toiset ovat herkempiä.
 

Luovuttajista pulaa

Vuonna 2013 hedelmöityshoitoja aloitettiin 13 500, ja yllättäen hoitojen määrä on lievässä laskussa. Se ei kuitenkaan kerro lapsettomuusongelman pienenemisestä vaan siitä, että hoidot ovat entistä tehokkaampia. Vähemmillä hoidoilla saavutetaan parempia tuloksia. Nykyinen taloudellinen tilanne todennäköisesti vaikuttaa hoitoihin hakeutumiseen.

— Kun vielä 1980-luvulla koeputkihedelmöityksessä siirrettiin yleisesti neljä alkiota, nyt tarvitaan vain yksi, lisääntymislääketieteen professori Aila Tiitinen toteaa.

Pariskuntia kehotetaan hakeutumaan lapsettomuus¬tutkimuksiin, kun lasta on yritetty aktiivisesti vuosi.

— Moni tulee tutkituttamaan, onko estettä raskauden alkamiselle. Jos sellaista ei löydy, saatetaan ottaa vuoden aikalisä ennen hoitojen aloittamista, Tuija Foudila kertoo.

Toisin kuin muut hedelmöityshoidot, luovutetuilla sukusoluilla tehdyt hoidot lisääntyvät. Eniten suosiota ovat lisänneet luovutetuilla siittiöillä tehdyt hedelmöityshoidot. Sukusoluista — niin siittiöistä kuin munasoluista — on kuitenkin pulaa.

Tilapäisesti luovuttajien intoa vähensi 2007 voimaan tullut laki, joka antoi hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneille luvan 18-vuotiaana selvittää luovuttajan tiedot. Nyt pöly on laskeutunut ja luovuttajia on taas, mutta selvästi vähemmän kuin tarvetta olisi. Yksityiset klinikat käyttävät suomalaisten siittiöiden lisäksi ulkomaisia, lähinnä tanskalaisia siittiöitä. Julkisella puolella ei toistaiseksi tarjota hoitoja luovutetuilla sukusoluilla.

Rahakin mietityttää

Lapsettomuuden hoito ei ole ilmaista, etenkin jos hakee palvelut yksityiseltä puolelta. Lainan ottaminen hoitoihin ei ole harvinaista.
Julkisella puolella jonoja riittää edelleen. HYKSin hormonipoliklinikalla on vuodessa noin 18 000 käyntiä.

— Pääkaupunkiseudun jonoja kasvattaa se, että lisääntymisiässä olevat parit hakeutuvat työn perässä ennemmin tänne kuin vaikka Pohjois-Karjalaan, Aila Tiitinen toteaa.

Julkisella puolella lapsettomuushoitoja koskee hoitotakuu, kunhan nainen päätyy hoitojonoon ennen kuin täyttää 40 ja hoidoilla katsotaan olevan vähintään kymmenen prosentin mahdollisuus onnistua. Puolessa vuodessa pitää tehdä suunnitelma hoitojen etenemisestä.

Yksityisellä puolella hoitoihin pääsee vielä yli 40-vuotias, mutta 42 ikävuoden jälkeen KELAn korvaus hoidoille arvioidaan aina yksilöllisesti.

Käytännössä naisen mahdollisuus saada lapsi omilla sukusoluillaan päättyy noin 45-vuotiaana. Suomessa ei hoideta vaihdevuosi-iän ylittäneitä, vaikka uutiset maailmalta kertovatkin lähes eläkeikäisistä synnyttäjistä.

Inseminaation hinta yksityisellä klinikalla on noin 500 euroa. Koeputkihoito on selvästi kalliimpi, se maksaa kerralta reilut 2 000 euroa . Lisäksi molemmissa hoidoissa tulee kustannuksia lääkkeistä. Loppusummaa nostaa se, että hoitokertoja tarvitaan yleensä useampia kuin yksi. Inseminaation onnistumisprosentti on parhaimmillaankin 15, koeputkihedelmöityksen 30—35.

Lapsettomuushoitoihin hakeutuneista noin 80 prosenttia saa lopulta lapsen, jos he käyttävät kaikki hoitoyritykset. Osa onnistuu ensimmäisellä hoidolla, toiset taas joutuvat käymään useita hoitoja. Joskus elämä yllättää ja raskaus alkaa hoitotauolla. Jotkut päätyvät adoptioon tai sijaisvanhemmuuteen.

 
Tulevaisuuteen talteen

Uusin keino taistella hedelmällisyyden heikkenemistä vastaan tarjoutui, kun munasolujen pakastamismenetelmät paranivat. Silloin on mahdollista pakastaa munasolujaan tulevaa käyttöä varten ilman lääketieteellistä syytä. Syynä voi olla sopivan kumppanin puute tai elämäntilanne, johon lapset eivät vielä mahdu.

Ennakoivaan munasolujen pakastushoitoon ei toistaiseksi ole hakeutunut kovin moni. Yksi pakastushoitojakso lääkkeineen maksaa useita tuhansia euroja. Lääkkeille tulee hintaa reilu tuhat euroa. Kela ei korvaa kustannuksia.

Yleensä tarvitaan 2—3 hoitojaksoa, että saadaan riittävästi hyviä munasoluja pakastettua.

Jo aiemmin sekä munasoluja että siittiöitä on pakastettu lääketieteellistä syistä, jos naisen tai miehen hedelmällisyys on heikentymässä sairauden tai esimerkiksi syöpähoitojen seurauksena.
 
 
Asiantuntijat
Aila Tiitinen, lisääntymislääketieteen professori, osastonylilääkäri, Naistenklinikka HYKS ja Helsingin yliopisto
Tuija Foudila, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri, Felicitas

 

Hoidot kehittyvät koko ajan
  • Ovulaation induktiossa edistetään munasolun kypsymistä ja irtoamista hormonilääkityksellä joko tabletteina tai pistoksena.
  • Inseminaatiossa erotetaan siemennesteestä hyvin liikkuvat siittiöt, jotka ruiskutetaan kohtuonteloon munasolun irtoamisen aikana. Usein käytetään lisänä munasolua kypsyttävää hormonihoitoa.
  • Koeputkihedelmöityksessä edistetään useamman munarakkulan kasvua hormonipistoksilla.  Munasolut kerätään talteen ja ne hedelmöitetään pestyillä siittiöillä joko maljahedelmöityksellä tai yhden siittiön mikroinjektiolla.
  • Alkionpakastusta ja sulatusta käytetään osana koeputkihedelmöityshoitoa. Munasolujen ennakoiva pakastus on mahdollista; siemennesteen pakastusta on tehty kymmeniä vuosia.
  • Luovutettuja sukusoluja (munasoluja tai siittiöitä) käytetään, kun omien sukusolujen tuotanto on vähäistä tai sitä ei ole lainkaan. Sinkkunaisten ja naisparien hoito edellyttää luovutettujen siittiöiden käyttöä.
  • Sijaissynnytys on Suomessa toistaiseksi kielletty.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.