Erilaiset selkävaivat piilottelevat samantyyppisten oireiden takana. Kun syy jaksetaan selvittää, helpottava hoitokin löytyy. Selkävaivojen kuntoutukseen sopivia lajeja ovat muun muassa hiihto, uinti, vesivoimistelu, kävely ja sauvakävely.

Hyvän Terveyden lukijoiden kysymyksiin selkävaivoista vastaa fysiatri Olavi Airaksinen.

Kysymys:

Liikkujan selkä petti

"Selkäni petti viime lokakuussa työssä normaalissa nostossa. Koska olen aktiivinen liikunnan harrastaja, en olisi olettanut selkäni pettävän päivittäisissä rutiineissa. Minulla ei aiemmin ole ollut mitään selkäongelmia. Jalkapohjani ovat kyllä olleet kipeät. Minä itse, lääkärini ja fysioterapeuttini ajattelimme vaivan olevan plantaarifaskiiti (jalkapohjan kalvojänteen tulehdus), jonka mukaisesti olen sitä hoitanut.

Selkäni pettämisen jälkeen olin kaksi viikkoa vuodelevossa ja söin tulehduskipulääkkeitä. Jalkapohjani tulivat levon aikana entistä kipeämmiksi. Jalkoihin erikoistuneelta asiantuntijalta sain uuden diagnoosin tibialis-hermon (sääriluussa) ärsytystila, joka voi johtua selästä.

Kumpi diagnooseista kuulostaa oikealta? Tunnen olevan oravanpyörässä sen suhteen, että selän hoitona on nyt tukivyö ja kävelyä kipujen sallimissa rajoissa. Jalanpohjat kipeytyvät kävelystä entisestään. Oma mielipiteeni on, ettei jalkojani voi hoitaa kuntoon ennen selkäni kuntoon saamista."

Vastaus:

Johtuuko vaiva jommastakummasta vai onko molemmat asiat kyseessä, on vaikea näin paperilla sanoa. Kirjoituksessa on viitteitä siitä, että vaivojen alkusyy on selässä ja mahdollisesti hermoärsytys selästä antaa oiretta jalkaan. Todennäköisesti kipeän selän varominen on voinut rasittaa jalkaa tavallista enemmän, ja se on kipeytynyt lisää.

Nyt tuon selän tilan selvitys on oleellista, jotta hoidossa päästään eteenpäin. Magneettikuvan avulla voidaan arvioida, sopivatko jalan oireet havaittuun löydökseen. Jos ne sopivat, selkäperäinen syy on ilmeinen. Jos eivät, jalan toimintahäiriö on oireiden aiheuttaja. Vaikka syy olisikin selässä, vaivan vaikeusasteen perusteella kannattaa miettiä hoitolinjausta – leikkaus vai lääke ja kuntoutus?

Kysyjän kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa jatkovaihtoehdoista. Jos kipu ei estä harrastuksia ja työntekoa eikä raajassa ole lihashalvauksen merkkejä, varsin pitkään voi pärjätä ilman leikkausta. On hyvä muistaa, että välilevypullistuman hoitotulos vuoden kahden seurannoissa on eri hoitomuodoilla yhtä hyvä.

Kysymys:

Ongelmia yläselässä

"Tutkimuksessa on todettu rintarangan rakennevika ja rakennemuutos. Mitä ne tarkoittavat? Lapojen väli kipeytyy ja minulla on todettu yliliikkuvat nikamat. Nosto- ja kiertoliikkeet on kielletty. Mikä avuksi?"

Vastaus:

Selän rakennevikoja eli poikkeamia normaalista löydetään noin joka kymmenenneltä ihmiseltä, mutta pienet rakennevirheet eivät aina oireile. Sen sijaan suurempi vika, esimerkiksi puuttuva nikama tai puolinikama, voi aiheuttaa asentovirheitä ja sitä kautta selkäkipua.

Lapojen välin kipeytyminen johtuu usein rangan liikehäiriöstä, kuten kysyjällä nikamien yliliikkuvuudesta. Siihen paras apu on ympäröivien lihasten vahvistaminen. Käytännössä kannattaa ensin käydä fysioterapeutin kanssa läpi sopivat liikkeet. Harjoittelu on myös annosteltava yksilöllisesti lihaskunnon mukaan.

Suositan siis kysyjää hakeutumaan esimerkiksi oman lääkärin kautta pätevän fysioterapeutin ohjaukseen.

Kysymys:

Epävakaa selkä

"Selkäni on oireillut koko aikuisiän. Minulla on todettu nikamakaaren höltymä, jonka takia yksi lannerangan nikama on siirtynyt. Ensin kuvassa näkyi puolen sentin siirtymä, sitten 1 sentin ja viimeksi 1,5 sentin. Kesällä 2006 röntgenkuvassa siirtymäkohta oli alkanut luutua toisen nikaman kanssa yhteen. Säästynkö näin luudutusleikkauksilta ja onko vaarana, että nikamat alkavat siirtyä muuallakin selkärangassa?

Lisäksi selässä on todettu skolioosi, lordoosi ja rappeuma (magneetti- ja röntgenkuvauksessa).

Tarvittaessa käytän tukiliiviä. Olen nelikymppinen nainen ja pääsin selkäni vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle viisi vuotta sitten.

Myös niska- ja hartiaseutu oireilee. Lihakset ovat jumissa, huimaa ja ylöspäin katsominen on hankalaa. Käyn sidekudoshieronnassa 2–4 viikon välein ja samalla saan akupunktiohoitoa. Paikallaan seisominen on tukalaa. On pakko nojata johonkin tai istuutua. Johtuuko tuo selän heikkoudesta?

Lääkityksenä minulla on Nordflex, Panacod, Clotam sekä jännitykseen Xanor ja Paroxetin ratiopharm.
Mitkä liikuntalajit olisivat hyväksi?"

Vastaus:

Nikamakaaren höltymä on noin 5 prosentilla väestöstä, osalle potilaista se ei aiheuta oireita ja osa ei edes tiedä siitä. Noin puolella on oireita: joko paikallista selkäkipua tai jalkaan säteilevää kipua.

Leikkaushoito tulee kyseeseen, jos nuorella (alle 30 v.) liukuma etenee nopeasti ja aiheuttaa selän epävakautta. Myöhemmällä iällä leikkaus voi olla järkevä, jos liukuma ahtauttaa selkäydinkanavaa ja painaa hermojuuria. Silloin usein poistetaan luuta ja samalla nikamaparit jäykistetään. Kysyjän tapauksessa näyttää jäykistyminen jo tapahtuneen, joten luudutusleikkaus ei ole ajankohtainen ellei tuo ahtaus toisaalla aiheuta tarvetta tilan tekemiseen hermoille.

Sekä vatsaa että selkärankaa tukevien lihasten vahvistaminen on hoidon perusta. Lisäksi voidaan ajoittain, esimerkiksi raskaissa töissä käyttää tukiliiviä mutta ei jatkuvasti. Kysyjän mainitsemat oireet ovat tyypillisiä selän epävakauden oireita – suositan vahvistavia lihasharjoitteita.

Lääkehoidossa alussa käytetään tulehduskipulääkkeitä. Jos ne eivät sovi, voidaan käyttää lihasrentoutuslääkkeitä. Kysyjän mainitsemista lääkkeistä Pancod on kodeiinin ja parasetamolin yhdistelmä, jolla voidaan lyhyinä jaksoina lievittää kovia kipuja, mutta en suosittele sitä jatkuvaan käyttöön. Norlex on lihasrentouttaja, jota voi ottaa yöksi. Muut lääkkeet ovat mielialalääkkeitä, ja ne voivat tukea kroonisen kivun hoitoa.

Hyviä liikuntalajeja ovat muun muassa hiihto, uinti, vesivoimistelu, kävely ja sauvakävely.

Kysymys:

Niksauttajalleko?

"Olen tuntenut pitkään kipua ristiselässä. Etenkin aamulla ja istumisen jälkeen on vaikea lähteä liikkeelle. Kävely ja voimistelu auttavat, leposärkyä ei ole. Muuten olen perusterve. Polvet ja lonkat ovat kunnossa. Mitä voisin tehdä? Auttaisiko niksauttaja? Olen 86-vuotias nainen."

Vastaus:

Kysyjän antamien tietojen lisäksi hänen magneettikuvassaan oli kohtalaisia kulumismuutoksia. Iän ja kuvauslöydökset vuoksi en suosittele niksauttajaa. Manipulaatiohoito sopii vain huolella valituille potilaille. Korkeassa iässä luukato ja vaikeat kulumamuutokset saattavat pahentua manipulaatiosta – voi jopa tulla pysyviä vaurioita. Niinpä aina kun harkitaan manipulaatiota, on ensin tehtävä oman lääkärin kanssa huolellinen arvio sen hyödyistä ja mahdollisista riskeistä. Niin ikään on syytä valita hyvin koulutettu hoitaja (koulutettu kiropraktikko, koulutettu osteopaatti, OMT-fysioterapeutti tai alaan perehtynyt lääkäri).

Tässä tapauksessa suositan kivun hoidoksi tulehduskipulääkkeitä (vatsaystävällinen koksibi olisi paras) jaksoittain, kulumien vuoksi glukosamiinisulfaattia (Arthryl, Glukadol tai Glucosamin) sekä aluksi lihaskuntoa vahvistavaa fysioterapiaa ja sitten omaa liikuntaa.

Kysymys:

Jalat särkevät ja puutuvat

"Minulla todettiin 1998 voimakasasteinen nikamarappeuma ja fasettinivelissä kulumamuutoksia. Aluksi niitä hoidettiin kipuepiduraalipuudutuksilla, jopa leikkausta mietittiin. Olen nyt 45-vuotias ja onneksi viime vuodet pärjännyt elämäntapahoidoilla: liikunnalla ja ruokavaliolla. Toisaalta jatkuvaan särkyyn on vähitellen jo tottunut.

Minua on jo pari vuotta vaivannut, että kun lähden hiihtämään, rullaluistelemaan tai aerobickiin, jalkapohjia rupeaa särkemään ja ne puutuvat. Minulla on kyllä lattajalka ja olen kokeillut monenlaisia tukipohjallisia. Olen myös kokeillut erilaisia monoja ja kenkiä sekä jumpannut jalkapohjan lihaksia, venytellyt ja hieronut niitä. Mistään ei oikein ole apua.

Kysynkin voiko tuo selässä oleva voimakas madaltuma aiheuttaa nämä oireet, kun olen kuullut, että selän kipupisteet ovat jalkapohjissa? Ja onko mitään keinoa vähentää kipua ja puutumista, vai pitääkö minun vain yrittää ”hammasta purren” jatkaa näitä lajeja."

Vastaus:

Selästä kipu voi säteillä vain jalkaterään. Kysymyksestä syntyy vaikutelma, että oire tulee vain kovassa liikuntarasituksessa. Tällöin taustalla saattaa olla selkäydinkanavan ahtaus, joten puutumisen syy pitää selvittää. Siihen tarvitaan lääkärikäynnin lisäksi sekä hermoratojen kartoitus että magneetti- tai tietokonekuvauksia. Ahtauma voi olla ydinkanavassa tai jalkaan tulevissa hermokanavissa. Syyn selvittyä voi pohtia hoitovaihtoehtoja.

Saattaa olla, että osa näistä tutkimuksista on kysyjälle jo tehtykin. Jos ei, niin suosittelisin niitä. Myös kävelykoe voisi olla hyvä tehdä, sillä siinä selviää millaisen rasituksen jälkeen jalkaoire tulee. Jos matka on hyvin lyhyt – leikkaushoito voi olla harkittava vaihtoehto. Muussa tapauksessa voi kokeilla joitakin lääkkeitä, selän asennon muuttamista tukiliivillä sekä jalkojen lihasten vahvistamista.

LUE LISÄÄ:

Selkä vahvaksi liikkumalla

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.