Lievää allergiaa sairastavat voivat itsekin antaa sietokyvylleen puhtia maistelemalla entistä kiellettyä ruokaa suupalasen kerrallaan.

Enää ei karteta vaan opetellaan sietämään. Aikuisten ruoka-allergioiden hoito on mullistunut siinä missä muidenkin allergioiden hoito. Uusi allergiaohjelma uskoo sietokyvyn kasvattamiseen. Vanhat välttämislistat saattavat joutaa romukoppaan – mutta eivät aivan tuosta vain.

– Lieviä tai kohtalaisia oireita saavat voivat maistaa pieninä annoksina heiltä aiemmin kiellettyjä ruoka-aineita. Jos oireet ovat siedettäviä, annosta voi kasvattaa pikku hiljaa, allergologi Hilkka Viitanen HYKSin iho- ja allergiasairaalasta neuvoo.

Välttämisestä jopa haittaa

Vuosia tai jopa vuosikymmeniä sitten saadun välttämislistan tiukasta noudattamisesta saattaa olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä terveyden kannalta. Mitä tärkeämpi ruoka-aine on ravitsemuksen kannalta, sitä matalampi tulisi maistamiskynnyksen olla. Hilkka Viitanen antaa esimerkin:

– Ilman kiiviä tai katkarapua voi elää, mutta jos ei saa syödä viljaa, sille pitää olla hyvät lääketietieteelliset perustelut.

Oman ruokavalion laatimiseen saa neuvoja myös Erimenu-sivustolta. Jos itsenäinen siedättäminen arveluttaa, oman kieltolistansa voi käydä läpi lääkärin kanssa seuraavalla vastaanottokäynnillä. Jos omatoimisesta siedätyskokeilusta tulee voimakkaita oireita, kannattaa palata aiempaan käytäntöön ja välttää itselle haitallisia ruokia.

Itsenäinen siedättäminen ei käy lainkaan niille, jotka saavat ruoka-aineista vakavia oireita. Tällöin siedättäminen tapahtuu sairaalassa. Usein ainoa vaihtoehto on allergiaa aiheuttavan ruoka-aineen täydellinen välttäminen.

Vakavat reaktiot harvinaisia

Ruoka-allergia on lapsilla huomattavasti yleisempää kuin aikuisilla eli useimmiten on odotettavissa, että ruoka-allergia helpottaa iän myötä. Silti noin kuudella prosentilla aikuisista löytyy verestä ruoka-aineiden IgE-vasta-aineita.

Ruokayliherkkyysoireita, kuten vatsanpuruja ja ihon lehahtelutaipumusta, on huomattavasti useammalla. Ne eivät kuitenkaan ole varsinaista allergiaa.

Pienoisia merkkejä on näkynyt siitä, että kaikkien allergioiden, myös ruoka-allergioiden, vuosikymmeniä jatkunut kasvu olisi vihdoin pysähtymässä. Syytä tähän ei vielä tiedetä.

Ruoka-allergia voi aiheuttaa hyvin erilaisia oireita aina suun kutinasta astmaan asti. Monilla se laukaisee myös atooppista ihottumaa tai erilaisia suolisto-oireita kuten ripulia.

Vakavin allerginen reaktio on anafylaktinen sokki, joka vaatii aina sairaalahoidon. Jos hengenvaarallinen allergiataipumus on tiedossa, ensiavuksi määrätään mukana kannettava adrenaliinikynä.

Toissa vuonna Suomessa kuoli yksi ihminen maidon aiheuttamaan allergiseen reaktioon.

– Sitä edellistä tapausta en muistakaan, kovin usein näitä ei tapahdu, Viitanen muistuttaa.

Lasten ruoka-allergioista suuri osa häviää kouluikään mennessä. Aikuisen ruoka-allergia puolestaan on yleensä elinikäistä. Allergian ei tarvitse alkaa lapsena, se voi alkaa oireilla missä iässä tahansa.

Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa allergiaa. Merkittävän osan aikuisten oireista laukaisevat kuitenkin pähkinät, kala, äyriäiset, maito ja muna.

Ristiin rastiin

Hyvin tuttu vaiva monelle siitepölyallergikolle on ristiallergia. Siinä sama valkuaisaine, joka aiheuttaa ”heinänuhan”, laukaisee myös ruoka-allergian.

Ristiallergia on usein pahimmillaan siitepölykaudella. Osa allergeeneista heikkenee keitettäessä, raastettaessa tai pakastettaessa mutta jotkut saavat oireita näidenkin jälkeen.

– Moni koivuallergikko ei voi syödä keväisin omenaa tai porkkanaa, ei ainakaan raakana. Syksyllä samat herkut kenties sopivatkin, Hilkka Viitanen kuvaa.

Osalla ristiallergisista ruoan käsittely vähentää allergiaoireita. Esimerkiksi raaka porkkana saa suun kihelmöimään mutta juureksen raastaminen tai pakastaminen saattaa tehdä sen siedettäväksi. Kaikille näin ei kuitenkaan käy.

– Ristiallergia on harvoin vaarallinen. Potilaat hyväksyvät sen osaksi allergiaansa ja oppivat välttämään oireita aiheuttavaa ruoka-ainetta. Osalle riittää välttely pahimpaan siitepölyaikaan, osalle välttely on ympärivuotista Viitanen kertoo.

Lähinnä suun polttelua ja ihon kutinaa aiheuttavaa oireilua voi hoitaa antihistamiinitableteilla.

Siitepölyille annettu siedätyshoito saattaa helpottaa myös ruoka-allergioita, mutta mitään takeita siitä ei voida antaa. Moni siitepölyjen siedätyshoidossa käynyt on kuitenkin kertonut ristiallergioidensa helpottuneen. Siitepölyille siedätyshoitoa saavia on tällä hetkellä noin 10 000, ruoka-aineille siedätettäviä on huomattavasti vähemmän, ja heistä valtaosa on lapsia.

– Aikuisten ruoka-ainesiedätys yleistyy varmasti, jos siitä saadut kokemukset ovat hyviä, Viitanen ennustaa.

Asiantuntijat: allergologi Hilkka Viitanen, HYKSin iho- ja allergiasairaala
restonomi, projektipäällikkö Aulikki Vuorinen, Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen erimenu.fi-verkkopalvelu

Lue lisää:
Siedätä, älä välttele
Lasten ruoka-allergia
Siedätyshoito nitistää allergian

Kananmunalle allerginen

Vältä: Kanan, viiriäisen ja muiden lintujen munia sekä munan valkuaista, kuivattua munajauhetta, lysotsyymiä (E 1105) ja lesitiiniä (E322).

Korvaa: Laatikkoruoissa suurustetuilla liha- tai kasvisliemellä tai maitojauhe-vesiseoksella, murekeruoissa kasvissoseilla tai raasteilla, ohukaisissa peruna- tai banaanisoseella tai rahkalla. Pullasta munan voi jättää pois, voitelu käy vesi-sokeriseoksella.

1 muna = 1dl peruna/bataatti/banaani/omena/päärynäsosetta tai 2 rkl soijajauhoa tai 1 dl maitojauhetta + 2 dl vettä.

Maidolle allerginen

Vältä: Kaikki maitotuotteet (myös vähälaktoosinen, laktoositon, luomu, terni, yleensä myös vuohenmaito ja muiden nisäkkäiden maito), piimä, jogurtti, rahka, voi, useimmat margariinit, juusto, maitojauhe, jäätelöt (myös kasvirasvajäätelö), maitoproteiini, hera, kaseiini, laktalbumiini

Korvaa: Vedellä, riisi-, soija- tai kaurajuomalla, maidottomilla liemivalmisteilla, hedelmä- ja kasvismehuilla, tomaattimurskalla tai kasvissoseella. Kermavaahdoksi soija- tai kauratuotteita tai maidotonta ”voikreemiä” (maidotonta margariinia ja tomusokeria). Jäätelöksi soija-, kaura- tai riisijäätelöä, mehujäätä tai pakastettua banaani-marjasosetta.

Pähkinälle allerginen

Vältä: Pähkinää ja mantelia sisältävät monet suklaat, keksit, myslit, leivonnaiset, jälkiruoat, marsipaani, waldorfin salaatti, aasialaiset ruoat

Huomaa: Allergisoivuus ei häviä ruoan valmistuksessa. Muskottipähkinä ja kookospähkinä eivät ole pähkinöitä.

Kalalle ja äyriäisille allerginen

Vältä: Kala ja äyriäiset, mäti ja mätitahna, kalaa voi olla myös maksapasteijassa, worcestershire-kastikkeessa sekä itämaisissa maustekastikkeissa ja -tahnoissa.

Huomaa: Allergisoivuus ei häviä ruoan valmistuksessa. Kalan hajukin voi allergisoida.

Vierailija

Siedätystä ruoka-allergiaan

Voi apua. Kertokaas nyt sitten ja äkkiä, mitä sellaisia ravintoaineita viljassa on, mitä muualta ei saa? Ei nimittäin mitään. Gluteeni ei edistä kenenkään terveyttä millään tavalla. Koko juttu on taas lääke- ja leipäteollisuuden maksettu mainos. Tai sitten arvon asiantuntija on täysin pihalla ruoka-aineiden ravintosisällöistä ja terveysvaikutuksista.
Lue kommentti
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.