Kuva Shutterstock

Miksi työkaveri osti uudet lasinsa vähän yli satasella, mutta itse maksoin omistani 700 euroa? Eikä nyt puhuta muotipokista vaan linsseistä.

Aikuis- eli ikänäkö

vaivaa, kun katseen tarkentaminen lähikatselusta kaukokatseluun tai päinvastoin alkaa olla hankalaa, tai käsivarret eivät enää riitä. Silloin viimeistään jokainen tarvitsee silmälasit.

Mitä eroa on moniteho- ja kaksiteholinsseissä?

Moniteholinsseissä voimakkuus liukuu kauas, lähelle ja kaikille välietäisyyksille. Linssin yläosa on hiottu kauas katsomiseen ja alaosa lukemiseen.
Kaksiteholasit ovat niin sanotut ikkunalasit, joiden keskellä on näkyvä ”luukku”, jonka kautta näkee hyvin noin 40 sentin päähän. Muuten linssin läpi näkee tarkasti vain kauas. Vähän alle metrin päähän ei näe terävästi.

Moniteholinssien tarve alkaa, kun täyttää 45 vuotta. Siksi puhutaan ikänäöstä tai aikuisnäöstä. Useimmilla sekä lähi- että kaukonäkö huononee iän myötä, kun silmän oma mukautumiskyky heikkenee.

Monitehojen hintahaitari on suuri, miksi?

Nykylinssien materiaalit ovat pitkälle kehiteltyjä muoveja, ja hinnassa näkyy materiaalien tutkimus- ja kehitystyö. Tilannetta voi verrata uusien lääkkeiden kehittämiseen. Joillakin uusimmista linsseistä pystyy näkemään tarkasti hyvin laajalle alueelle.

Perinteisissä linsseissä katse on tarkka vain pienellä alueella linssin keskellä. Peruslinsseillä näkee hyvin suoraan eteenpäin, mutta kun katsoo reunoille, linssit vääristävät näkymää tai kuva on epätarkka.

Yksilöllisesti valmistetuissa moniteholinsseissa linssi on jyrsitty kauttaaltaan siten, että haluttu voimakkuus on saatu mahdollisimman laajalle alueelle. Näillä linsseillä näkee tarkasti lähes koko näkökentän alueelle.

Peruslähtökohta on se, että mitä laajempi katseen tarkka alue on, sitä kehittyneemmällä pinnanvalmistustekniikalla linssi on valmistettu, ja sitä kalliimpi on hinta.

On syytä kuitenkin muistaa, että paraskaan moniteholinssi ei korvaa kaikkiin etäisyyksiin täysin terävästi näkevää nuorta silmää.

Kenen kannattaa satsata kalliisiin laseihin?

Halvemmat peruslasit eivät ole huonot, niissä on vain vähemmän ominaisuuksia kuin ohuemmista materiaaleista valmistetuissa, kehittyneemmällä optiikalla varustetuissa linsseissä.  

Erityisen suuri hinta- ja laatuero on moniteholasien linsseissä, koska niissä materiaaleja ja valmistusmenetelmiä on kehitelty kaikkein pisimmälle.
Mieti lasien käyttötarkoitusta. Ostatko lasit puutarhatöihin, jokapäiväiseen työkäyttöön vai yleissilmälaseiksi, joilla on tarkoitus sekä lukea, autoilla että työskennellä tieto-koneella?

Autolla ajo on helpompaa, kun silmälasien läpi näkee sivulle yhtä tarkasti kuin eteen. Niinpä ammatikseen tai muuten paljon ajavan kannattaa satsata yksilöllisesti valmistettuun jyrsittyyn linssiin. Kotitöissä laseilla ei ehkä ole niin paljon väliä, mutta toimistotyössä silmät väsyvät helposti, jos silmälaseilla ei näe miellyttävästi koko työpöytää.

Onko moniteholasien kehyksellä väliä?

Kehysten korkeudella on väliä, koska linssin yläreunasta katsotaan kauas ja alareunasta lähelle. Tästä syystä silmän liikkeelle on oltava tilaa. Vaikka moniteholinssejä on kehitelty mataliin kehyksiin, niissä joudutaan tekemään kompromisseja: lasit ovat enemmän joko lukulasit tai ajolasit.

Miksi kaikki eivät totu uusiin laseihin heti?

Silmän näköjärjestelmä on joustava. Korkeatasoinen linssi on tietysti mukavampi käyttää, mutta yksinkertaiseenkin linssiin tottuu, kun vain sinnikkäästi harjoittelee. Silmät saattavat aluksi väsyä, mutta se menee tavallisesti ohi.

Kannattaa muistaa, että huipputekniikkakaan ei tuo menetettyä nuoruutta takaisin. Näkökykysi ei laseillakaan välttämättä palaudu 20 vuoden takaiselle tasolle.

Kenelle suositellaan erikseen lukulaseja?

Jos teet tarkkaa lähityötä tai luet paljon, voi olla hyvä käyttää monitehojen lisäksi myös lähityöskentelyyn tarkoitettuja lukulaseja.
Halvat lukulasit ovat myös hyvät ensilasit, joilla totutella rillipääksi.

Uskaltaako markettilaseja käyttää?

Markettilaseilla tai muuten edullisilla lukulaseilla voi pärjätä mainiosti, jos ei tarvitse lasejaan päivittäin. Lasien valintaan vaikuttaa siis paljon se, käytätkö laseja vain lukiessa tai muuten katsoessa lähelle vai jatkuvasti. Olipa lasien ostopaikka mikä tahansa, tärkeintä on tarkistuttaa näkö säännöllisesti optikolla tai silmälääkärillä, sillä näön muutosten taustalla voi piillä myös silmäsairauden mahdollisuus.

Miten voin välttää pullonpohjavaikutelman?

Isot ja paksut linssit voivat saada silmät näyttämään suhteettoman suurilta. Linssejä pystytään jonkin verran ohentamaan, mutta vahvat pluslasit suurentavat aina silmiä. Pullonpohjaefektin voi parhaiten välttää valitsemalla pienehköt symmetriset kehykset.

Miksi likinäköä korjaavat lasit vääristävät sivulle katsottaessa?

Mitä isompi on sankojen linssiosa, sitä paksumpi linssin reunasta tulee. Vahvoja linssejä (yli -4) käyttävän ei kannata ostaa kovin isoja kehyksiä, koska reuna-alueille tulee kaikissa linsseissä helposti vääristymiä.

Miinuslinssin voi hankkia erilaisilla ohennuksilla, mutta niissäkin reuna paksunee jonkin verran ulkoreunaa kohden. Kehyksiä valitessa kannattaa katsoa, että silmä asettuu kehyksessä suunnilleen keskelle linssiä. Silloin näkökenttä pysyy mahdollisimman samanlaisena joka suuntaan katsoessa.

Linssin koko vaikuttaa silmälasien ulkonäköön mutta myös käyttömukavuuteen, kun linssit eivät paina liikaa.

Mitä tarkoittaa ohennettu linssi?

Ohennetut linssit on valmistettu ohuemmasta materiaalista, ja valo taittuu niiden läpi hieman tehokkaammin. Taitekerroin kertoo ohennuksesta. Peruslinssin taitekerroin 1.5, ja mitä suurempi kerroin, sen ohuempi linssi.

Linssejä kannattaa ohentaa, jos on kovin paljon plussaa tai miinusta. Ohut linssi on mukavampi käyttää ja tekee laseista kivemman näköiset.

Aiheuttaako ohennus vääristymiä?

Kysymys ei ole varsinaisesta vääristymisestä vaan korkeammin taittavien materiaalien ominaisuudesta hajottaa valkoista valoa sateenkaaren väreihin. Tämä lisää epätarkkuutta erityisesti reuna-alueilla.

Lisäherkkuja linsseihin

● Yhdistelmäpinnoite Kovakäsittely + heijastamattomuuskäsittely + likaa hylkivä käsittely. Tekee muovilinsseistä kulutusta kestävät ja näyttää silmät luonnollisina niiden läpi. Vähentää myös pintakiiltelyä, mikä helpottaa näkemistä varsinkin keinovalaistussa huoneessa.

● UV-käsittely Lähes kaikissa linssimateriaaleissa on jo valmiina melkein sataprosenttinen UV-suoja, joten ylimääräisen suojan lisäämisestä ei ole hyötyä kuin ääriolosuhteissa.

● Näyttöpäätepinnoitteet Valon läpäisyä muuttava pinnoite, joka suodattaa sinistä valoa tietokoneen ruudulta. Ruudun tuijottelu vie joiltakin yöunen, ja tämä pinnoite laseissa voi osaltaan palauttaa hyvän unen.

● Migreeniväri Migreenipinnoitettujen linssien oranssinpunainen väri vähentää joidenkin migreenipotilaiden oireita.

● Tummuvat lasit Linssit tummuvat UV-säteistä lähes aurinkolaseiksi. Täysi tummuus saavutetaan alle minuutissa, vaaleneminen on hitaampaa.

Asiantuntija: Panu Tast optikko, toimitusjohtaja, Suomen optinen toimiala.

 

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.