Kannattaako lukulasien hankintaa siirtää vielä? Riittäisikö käynti optikolla vai tarvitsenko silmälääkäriä? Voiko päänsärky johtua vääränvahvuisista laseista? Silmälääketieteen professori Timo Tervo Helsingin yliopistosta vastaa.

1 Ensimmäinen silmälasiresepti pitää hankkia silmälääkäriltä.

Totta. Ainakin kun kyseessä on lapsi, pitäisi ensimmäiset lasit hankkia silmälääkärin kautta. Myös ennen ensimmäisten ikälasien ostamista suosittelen silmälääkärillä käyntiä. Silloin tehdään kunnollinen ”40–50?000 kilometrin” kuntotarkastus, jossa tutkitaan silmänpaine, mahdollinen harmaakaihin alku ja silmänpohjat. Tutkimukset tehdään laajentaen mustuaiset tipoilla, joten vastaanotolle ei pidä tulla autolla.

2 Optikko voi määrätä silmälasit siinä missä silmälääkärikin.

Totta ja tarua. Optikon oikeutta määrätä silmälasit rajaa optikkoasetus. Optikko voi määrätä lasit paitsi silloin, kun silmissä on jokin sairaus, täyttä näöntarkkuutta ei saavuteta tai silmät on leikattu.
Alle 8-vuotiaalle lapselle reseptin kirjoittaa asetuksen mukaan silmälääkäri, mutta itse suosittelisin kaikkien alle 20-vuotiaiden tulevan silmälääkärille, kun hankitaan ensimmäisiä laseja. Lapsilla on valtava kyky mukauttaa näköään eli muuttaa taittoarvoaan, siksi taittovirheen määritys pitäisi tehdä laajennuksessa.

Ikäihmiset etsivät usein näköpulmiinsa apua silmälaseista, vaikka todellinen syy huonoon näköön on kaihi tai silmänpohjan rappeuma. Jos näöntarkkuus ei tule hyväksi silmälaseilla, oikea osoite on silmälääkäri.
Lasien uusimiseen käy usein optikko siinä missä silmälääkärikin.

3 Silmät laiskistuvat, jos käyttää aina silmälaseja.

Osittain totta. Silmän mukauttajalihakset vahvistuvat hieman, kun yrittää pärjätä ilman laseja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kannattaisi sinnitellä laseitta silmien harjoittamisen toivossa. Silmälihasten vahvistamisen merkitys näkökyvylle on häviävän pieni, suurempi merkitys on mykiön jäykistymisellä, jonka taustalta löytyvät biokemialliset syyt.

Silmälasien käytön välttäminen ei kelpaa neuvoksi kenellekään, siinä tekee vain itselleen kiusaa, eikä siitä ole todellista hyötyä silmille tai niiden omistajalle.

4 Vääränvahvuisista silmälaseista tulee päänsärkyä.

Totta. Vääränvahvuisista silmälaseista voi tulla päänsärkyä, mutta niin voi tulla oikeanvahvuisistakin laseista. Oikeanvahvuiset lasit voivat aiheuttaa päänsärkyä, jopa migreeniä, etenkin silloin jos silmät ovat eri paria. Toisaalta vaikka lasit olisivat hieman väärät, särkyä ei ehkä tule.

5 Naarmuuntuneet lasit pitää vaihtaa uusiin heti.

Osittain tarua. Pienet naarmut, joista ei tunnu olevan näölle merkittävää haittaa, eivät ole syy vaihtaa laseja. En minäkään tee niin.

6 Aikuisella sopiva näöntarkastusväli on kolme vuotta.

Totta. Sopiva näöntarkastusväli on 3–5 vuotta, etenkin 45 vuoden iän jälkeen.

7 Ikänäköisen ei kannata hankkia lukulaseja ennen kuin on ihan pakko.

Tarua. Ikänäköisen kannattaa hankkia lukulasit, kun näkö tuntuu vähän huonolta. Sitä hetkeä, kun lukulasit ovat välttämättömät, on turha odottaa. Eihän pissahädässäkään ole mitään järkeä pidättää viimeiseen asti.

Lukulasien oston siirtäminen aiheuttaa turhaan hankaluuksia lukemisessa ja päänsärkyä. Ulkonäköään murehtivalle muistuttaisin, että jatkuva otsanrypistelykin saattaa lisätä ryppyjä.

8 Likinäköinen tarvitsee lukulasit vasta yli viisikymppisenä.

Osittain totta. Se, milloin likinäköinen tarvitsee lukulasit, riippuu taittovian laadusta. Jos on lievästi likinäköinen (-1–-2,5), ei kenties tarvitse lukulaseja koskaan tai vasta yli 50-vuotiaana. Vahvasti likinäköinen tarvitsee lasit aiemmin, koska ilman laseja luettavan tekstin joutuu ottamaan häiritsevän lähellä. Jos on plus-taittoinen, lukulasien tarve voi tulla eteen jo alle nelikymppisenä.

9 Halpislukulasit voivat vahingoittaa näköä.

Tarua. Halvat lukulasit eivät aiheuta mitään pysyvää vahinkoa silmille. Toinen asia on, että ne ovat vain osalle riittävän hyvät apuvälineet näkemiseen, koska ne eivät korjaa hajataittoa eivätkä silmien eriparisuutta. Jos edellä mainittuja ongelmia ei ole, halpislukulasit ovat ihan kelpo vaihtoehto.

10 Kaksiteholasit kipeyttävät niskan, kun on etsittävä sopivaa katselukohtaa.

Osittain tarua. Kaikissa kaksi- ja moniteholaseissa lukuosa on keskipisteen alapuolella. Ne toimivat hyvin silloin, kun tarkasteltava työ on alaviistossa.

Niskakipuja tulee silloin, kun katsotaan ylöspäin, esimerkiksi pöydällä olevaa näyttöpäätettä. Pitkäaikaiseen tietokonetyöskentelyyn kannattaa hankkia erilliset näyttöpäätelasit. Niissä linssin yläosa on tarkoitettu näytön katseluun ja alaosa näppäimistön naputteluun ja pöydällä olevan tekstin lukemiseen. Myös näytön siirtäminen alemmaksi kuin näppäimistö voi vähentää niskakipuja.

11 Kannattaa ostaa heti portaattomat moniteholasit ja jättää kaksiteholasit hankkimatta.

Totta useimmiten. Portaattomat moniteholasit sopivat useimmille. Niissä on kauko- ja lähiosan välillä liukukanava, joka tuo avun silloin, kun ei tarvitse nähdä kauas mutta ei aivan lähellekään.

Portaattomat moniteholasit eivät kuitenkaan sovi kaikille. Jos linsseissä on paljon plussaa ja lisäksi hajataittoa, portaattomat lasit ovat huonot. Silloin rajalliset kaksiteholinssit voivat olla ainoa toimiva ratkaisu. Moniteholasien hankaluutena on myös sopivan työskentelykohdan löytyminen linssissä. Se vaatii sovittelua silmälasien ostohetkellä ja totuttelua uusiin linsseihin. Jos on tyytyväinen omaan linssityyppiinsä, kannattaa uudetkin hankkia samanlaisina.

12 Toisen laseja saa lainata huoletta.

Totta. Toisen lasien käyttäminen ei riko mitään. Lainaamisesta ei ole aikuiselle muuta haittaa kuin ohimenevä särky päässä tai silmissä. Itsekin olen tullut vahingossa vaimon lasit silmillä pyörällä töihin. Vähän koomisen näköistähän se oli, mutta en edes huomannut lasien vaihtumista.

13 Uudet piilolasit ovat niin hyviä, että korvaavat silmälasit.

Tarua. Uudet piilolasit ovat hyviä, mutta ne eivät korvaa silmälaseja. Jokaisella piilolasien käyttäjällä tulisi olla myös ajantasalla olevat silmälasit. Jos saa pahan piilolasitulehduksen tai sairastaa flunssan, täytyy piilolasien käytössä pitää taukoa, eikä se onnistu, jos on säästänyt silmälasien hankinnassa. Se on huonoa säästöä.

Lue lisää näkemisestä.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.