Katseen kirkastaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Piilolasit eivät enää ärsytä, ja niitä löytyy monitehoisinakin. Sankalasitkin kevenevät ja muotoutuvat käyttäjän kasvojen mukaan. Vai olisiko viisainta korjauttaa näköongelmansa kirurgilla?

Piilolasien rakenne ja koostumus ovat vuosien mittaan muuttuneet silmille ystävällisemmiksi, ja onpa olemassa jatkuvaan, kuukauden ympärivuorokautiseen käyttöönkin suunniteltuja piilolaseja. Silti suositellaan, että silmän pitäisi välillä saada levätä piilolaseista, vaikka terveelle silmälle niiden päivittäisestä käytöstä ei olekaan haittaa.

Piilolasit ovat opitkko Sami Varilan mielestä kelpo vaihtoehto etenkin niille, joilla sankalaseissa on paljon voimakkuutta. Vaikka linssit pystytään nykyisin ohentamaan eli hiomaan solakammiksi, tuovat runsaat diopterit eli taittovoima hiottuunkin linssiin pullonpohjamaisuutta.

– Sehän on tosin vain esteettinen juttu, mutta juuri ulkonäön vuoksi monet piilolaseja käyttävät. Toinen hyvä syy turvautua useammin piilareihin on se, jos kasvot ovat kovin erikoisen muotoiset tai esimerkiksi nenä hyvin pieni. Silloin sankalaseja, ainakaan omannäköisiä ja istuvia, voi olla vaikea löytää. Nuorissa taas on paljon niitä, joille silmälasit eivät ole oma juttu. He suosivat piilolaseja.

Lenkille ja toimistoon

Entäpä, kun kysytään niin päin, että kenelle piilolasit eivät sovi. Sami Varilan mukaan ainakin niille, joilla on hyvin vaikeasti korjattavat voimakkuudet, pitkäaikaisia silmäsairauksia, vakava kuivasilmäisyys tai jokin silmiin vaikuttava yleissairaus. Jatkuvasti allergiset tai tulehtuneet silmät estävät myös piilolasien käytön.

– Niitäkin on, jotka yrityksistä huolimatta eivät vain pysty asettamaan piilolasia silmään voimakkaan räpyttelyrefleksin takia. Ja kyllä henkilökohtaisen hygienian pitää olla kunnossa, kertakäyttöpiilareiden omistajallakin.

Sen sijaan satunnaiseen vuoteluun, kuten viimassa lenkkeillessä, kertakäyttölinssit voivat olla sankalaseja parempi juttu. Liikkuessa ja urheillessa silmälasit ovat usein inhottavat: ne valuvat, huurtuvat ja saattavat painaa.

– Jopa uintiin ”kertikset” ovat mielestäni ihan käypäiset, jos omistaa hyvät uimalasit. Vastoin yleistä luuloa piilolasit eivät irtoile kovin herkästi. No, ehkä silloin, jos sukeltaa silmät auki, Varila hymähtää.

Ikä ei Varilan mielestä pakota siirtymään pelkkiin sankalaseihin, jos silmälääkärin mielestä estettä piilolasien käytölle ei ole. Moni kokee silmien kuivuvan ikääntyessä, mutta piilolasiteollisuus tulee koko ajan perässä. Se kehittää yhä kosteampia linssejä niille, joille peruspiilarit eivät sovi.

– Monen silmät kuivuvat toimistotyössä, kun ilma on kuivaa ja näyttöpäätetyössä silmiä räpytellään vähemmän. Ellei silloinkaan halua siirtyä sankalaseihin, voisi kokeilla uusia silikonihydrogeelipiilareita, jotka läpäisevät hyvin happea ja pysyvät kosteina.

Päässä yötä päivää

Toisaalta on monia ammatteja ja pölyisiä, kuumia ja kosteita työolosuhteita, joissa kertakäyttölinssit ovat usein ainoa vaihtoehto. Ne heitetään päivän päätteeksi roskiin ja seuraava pari on taas steriili.

– Toisaalta päivystys-, pelastus- ja yötöissä, joissa saatetaan välillä nukahtaa mutta joissa myös joutuu nopeasti havahtumaan hereille, tarvitaan piilolinsseiltä toisenlaisia käyttöominaisuuksia.

Silloin sopii yötäpäivää-linssit, joilla nähdään herättyä skarpisti ja jotka eivät kuivu silmiin.

– On myös hyvä muistaa, että piilolasit avartavat näkökenttää ja antavat näköjärjestelmälle optisesti luonnollisemman kuvan kuin silmälasit. Mitä enemmän sankalaseissa on miinusvoimakkuutta, sitä pienemmäksi maailmakin käy, Varila havainnollistaa.

Piilolaseissa kosteuden ja hapen läpäisevyys sallii jo kuukauden yhtämittaisen käytön, ja sitten on monitehopiilolinssejäkin.

– Ne sopivat heille, jotka eivät näe enää mukavasti lueskella kaukonäkökorjauksella, vaan jotka tarvitsevat liukuvan voimakkuudensäädön – samoin kuin moniteholaseissakin. Tällaisia piilareita on sekä jatkuva- että kertakäyttöisenä. Käyttömukavuus piilolinsseissä on noussut huikeasti. Enää piilolasin reunaa ei tunne, eikä tarvitse kulkea kuin roska silmässä.

Pokat kuin muovailuvahaa

Silmälaseissakin tuotekehittely menee eteenpäin. Nyt ovat yleistyneet muun muassa titaanikehykset nikkeliallergisille, jotka haluavat kokonaan välttää EU:n sallimat pienetkin nikkeli-irtoamat. Myös muovi materiaalina sopii useimmille niistä, joilla on nikkeli- tai muuta kosketusallergiaa.

– Uusinta uutta on memory-metal, jossa on tosin hivenen nikkeliä, mutta joka on muista materiaaleista poiketen äärimmäisen kevyttä ja joustavaa. Se on melkein kuin muovailuvahaa, jota voi nitkuttaa kehyksiä katkomatta. Se sopii herkkäihoiselle, jonka mielestä kehyksissä ei saisi olla painoa paljon yhtään tai jonka iho menee helposti esimerkiksi nenän varresta rikki.

Varilan mukaan itsepuhdistuvia linssejä saadaan vielä odotella, vaikka ikkunoissa menetelmää jo käytetäänkin. Suurimpaan osaan linsseistä sen sijaan saa pinnoitteen, joka hylkii likaa ja vettä ja puhdistuu paremmin.

– Uutuuspinnoitteeseen kuuluu osana myös lievä huurtumisenesto, mutta jos pakkasessa hyppää bussiin, kyllä nekin lasit huurtuvat – tosin myös kirkastuvat tavallisia laseja nopeammin.

Naarmunestopinta on sen sijaan jo vanha juttu, kovapinnoite tulee nykyään linsseihin kuin linsseihin. Samoin on laita heijastuksenestopinnoitteen.

Siinä, missä vielä jokunen vuosi sitten ”asiakas sovitettiin linsseihin”, on Varilan mukaan yksilöllinen sankalasilinssien hionta jo tätä päivää.

– Tietokonelaskelmia varten ilmoitetaan, miten kaareva valittu kehys on ja mihin kaltevuuskulmaan kehys asiakkaan kasvoilla asettuu. Linssin voi valmistaa nyt eri tavoin riippuen siitä, mikä on asiakkaan nenän tai kasvojen muoto.

Leikkauksella eroon laseista

Kenelle laserleikkaus sopii, kenen olisi parempi tyytyä piilolaseihin? Entä mitä haittoja piilolaseista voisi olla? Kysymyksiin vastaa soveltavan silmälääketieteen professori Timo Tervo HYKSistä.

Milloin laserleikkausta kannattaa harkita?

Kun ei enää halua käyttää silmälaseja tai piilolaseja. Osa leikkauksiin tulevista on henkilöitä, joilla piilolasien käyttö ei enää onnistu esimerkiksi kuivasilmäisyyden vuoksi. Tosin laserleikkaus kuivattaa silmää lisää, mutta kuivumisvaihe menee ohi puolessa vuodessa tai vuodessa.

Taittovoiman korjausleikkaukseen voi mennä vasta täysi-ikäisenä. Leikkauksia on lääketieteellisistä syistä tehty nuoremmillekin, jopa vauvoille. Yläikärajaa leikkaukselle ei ole, kunhan silmät ovat terveet.

Laserleikkauksia on erilaisia, mistä tietää, millainen itselle soveltuu parhaiten?

Esimerkiksi potilas, jolla on löysästi kiinni oleva silmän epiteeli, saattaa saada herkästi uusiutuvia sarveiskalvohaavoja. Tällaiselle henkilölle uudempi Lasik-leikkaus ei ole suositeltava. Jos hän haluaa taittovirheleikkaukseen, olisi parempi tehdä pintalaserleikkaus eli PRK. Leikkaustapa määrittyy lääkärin suorittamassa esitutkimuksessa.

Epiteeli on ihon ja sarveiskalvon pintakudosta, jossa on noin 5–8 solukerrosta. Epiteeli uusiutuu koko ajan toisin kuin alempana oleva kerros, johon taittovirhekorjaukset tehdään. Epiteelin huono kiinnittyvyys on aika yleinen ilmiö. Noin joka kymmennellä suomalaisella on tämä ominaisuus. Siihen liittyvät myös piilolasien käyttövaikeudet.

Kun menee laserleikkaukseen, pitäisi pehmeitä piilolaseja olla käyttämättä ainakin viikko ja kovia 2 viikkoa. Näin siksi, että piilolasit muuttavat aina hieman sarveiskalvon muotoa, jolloin esitutkimus tuottaa vääriä tuloksia.

Leikkauksen jälkeen voi käyttää piilolaseja, kun kuivuus ja tuntopuutokset ovat korjaantuneet – ja jos piilolaseille on vielä tarvetta. Tosin sarveiskalvo on leikkauksen vuoksi muuttunut sen verran, että sopivien piilareiden löytäminen voi olla vaikeaa. Jos leikkauksen teho ei riitä, kannattaa suosia sankalaseja.

Mitä haittaa piilolaseista voi olla?

Jos silmät tuntuvat kipeiltä, lopeta piilolasien käyttö. Jos silmä tuntuu tulehtuneelta, lopeta käyttö ja hakeudu silmälääkäriin. Vie mukanasi piilolasit litkuinensa, koska niistä saa usein viljeltyä tulehduksen aiheuttajan.

On hyvä tietää, että piilolasinkäyttäjillä bakteerien aiheuttamissa silmätulehduksissa noin puolessa on kyse pseudomonas-bakteerista, joka voi olla tuhoisa silmälle. Jo vuorokaudessa voi tulla pysyviä vaurioita. Pseudomonaksen hoitamiseksi tarvitaan aina laajakirjoinen antibiootti.

Virustulehduksia piilolasit eivät merkittävästi lisää. Toki piilolasien käyttö pitää lopettaa aina, kun silmään tulee mikä tahansa tulehdus.

Piilolasit lisäävät riskiä saada harvinaisempia tulehduksia, kuten sieni- ja ameebatulehduksia. Ameeboja voi saada Suomessa luonnonvesistä ja huonosti puhdistetusta muusta vedestä. Ulkomailla jopa hanavedessä voi olla ameeboja.

Asiantuntija soveltavan silmälääketieteen professori Timo Tervo, HYKS

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.