Pimeä väsyttää, sillä se sekoittaa sisäisen kellomme toimintaa. Osalla rytmi katoaa lähes kokonaan ja seurauksena on kaamosmasennus.

Osa suomalaisista kärsii kaamosmasennuksesta, jonka oireita ovat liikaunisuus, ruokahalun lisääntyminen ja hiilihydraattihimo. Onko kyse kaamosmasennuksesta vai -väsymyksestä, sen huomaa arkielämässä. Väsynyt selviää työstään ja askareistaan, mutta masentuneena normaali elämä ei onnistu.

Pimeä väsyttää, sillä se sekoittaa sisäisen kellomme toimintaa. Kello on noin 10 000 aivosolun koneisto, joka sijaitsee aivoissa hypotalamuksen etuosassa, näköhermoristin yläpuolella. Siihen johtaa silmän verkkokalvolta suora hermorata. Keskuskello toimii aikamerkeillä, joista tärkein on päivän ja yön vaihtelu. Jos tämä luonnon aikamerkki hiipuu, kellon toiminta kärsii ja uni-valverytmi voi muuttua.

Aurinkoa tai valohoitoa

– Kun talvella aamuvaloa ei tule, kello alkaa jätättää. Ihminen valvoo illalla pidempään ja herää aamulla myöhemmin, kertoo dosentti Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Tehokkain keino saada kello oikeaan aikaan olisi oleskella auringonvalossa kello 6–10 aikaan aamulla.

Koska aurinkoa on harvemmin talviaamuisin tarjolla, seuraavaksi paras tahdistaja on kirkasvalohoito. Sitä on käytetty hyvällä menestyksellä kaamosmasennuksen hoitoon.

Mikään ei estä kokeilemasta valoa myös kaamosväsymykseen. Käytä lamppua aamulla. Pieniä, mukana kulkevia kirkasvalolähteitä on olemassa.
Iltapäivällä kirkasvaloa ei kannata käyttää, koska se saattaa häiritä nukkumista illalla. Tavallinen keinovalo ei ole kirkasvalon veroista, mutta työn tai kotiaskareiden tekeminen huonossa valossa väsyttää ja rasittaa silmiä.

Uusin tulokas valohoitoihin on korvavalolaite, jossa aivoille syötetään valoa korviin työnnettävillä LED-lampuilla. Perustana on teoria, jonka mukaan kallon luiden läpi kajastava valo vaikuttaa aivoissa suoraan valoon reagoiviin valkuaisaineisiin. Valon vaikutukseen ei siis välttämättä tarvittaisi välittäjäksi näköaistia.

Väsynyt vai unelias?

Olethan oivaltanut, että nukkumatti on lahjomaton. Viisas ja virkeä elää oman unentarpeensa mukaan. Dosentti Erkki Kronholm sanoo, että unitutkijaa kiinnostaa, onko väsymystä valittava ihminen todella väsynyt, unelias vai uupunut.  

– Uneliaisuus on tila, jossa luonnollinen unen säätelyjärjestelmä ilmaisee univajetta. Ihminen siis väsyy, koska ei ole nukkunut tarpeeksi, Kronholm avaa.

Uneliaisuuden määrä voidaan mitata nukahdusaikatestillä. Tutkittava varustetaan antureilla, jotka mittaavat muun muussa hänen aivotoimintaansa ja hengitystään. Ihminen lähetetään sitten lepäämään ohjeenaan huilata kaikessa rauhassa 20 minuuttia.  

– Terve ihminen nukahtaa yleensä 10–20 minuutissa. Jos taas uni yllättää tutkittavan alle viiden minuutin, hän kärsii univajeesta.

Univajeen voi todeta ilman laboratoriotakin. Jos uni yllättää sinut usein ja helposti vaikka rutiinikokouksessa, bussissa, tv:tä katsellessa, junassa tai lukiessa, kyse saattaa hyvinkin olla univajeesta. Unelias aikuinen on vetämätön, hidas ja hän haukottelee. Unenpuutteesta kärsivä lapsi taas riehuu, ei kuuntele eikä pysty keskittymään.

– Uni on aivojen toiminnan, terveyden sekä virkeyden perusta. Ja myös suuri mielihyvän lähde, Erkki Kronholm muistuttaa.

Alakulo väsyttää ja väsymys vetää mielenkin epävireiseksi.

– Väsynyt saattaa kärsiä masennuksesta, mutta kyse voi olla myös yliaktivaatiosta eli arkisemmin stressistä, ylikerroksilla käymisestä, Erkki Kronholm kertoo.

Se on neurofysiologinen ylikiihottuneisuuden tila, joka takia käy herkästi niin, ettei ihminen ei saa illalla unta. Tämä sama yliaktivaatio on kuitenkin läsnä hänessä päivälläkin niin, että se estää nukkumisen päivällä. Stressaantunut ja väsynyt ihminen ei nukahda nukahdusaikatestissä. Nukkumisesta löytyy johtolanka myös uupumisen tunnistamiseen.

– Uupumus on tila, jossa nukkuminen ei enää poista väsymystä, Kronholm kiteyttää.

Uupumus on sekä fyysistä että psyykkistä loppuunväsymistä, eikä masennus siksi ole kaukana tästä tilasta. Uupunut ei juuri väsähtele vaan on väsynyt koko ajan.

Biorytmin sudenhetki

Myös perimällä on sormensa pelissä siinä, kuinka virkeänä ihminen herää aamulla. Osa ihmisistä on aamuvirkkuja, osa tuntee olevansa parhaimmillaan iltasella. Enimmäkseen olemme kuitenkin jotain siltä väliltä. Aamu- tai iltaihmisellä ei aina ole helppoa: ”Oikeasta aamuihmisestä ei saa ilta-ihmistä kirveelläkään”, kirjoittaa unitutkija Tarja Stenberg Hyvää yötä -kirjassaan.

Sillekin, joka yleensä selviää aamupäivästä pirteänä ja tarmokkaana, lounaan jälkeiset tunnit saattavat olla sudenhetki. Syömisen jälkeinen olo on raskas, ja silmät tuntuvat väkisin painuvan kiinni. Tässä vaiheessa kipaistaan hakemaan kuppi kahvia tai yritetään jotain muuta pikapiristyskonstia.

Dosentti Erkki Kronholm sanoo, että iltapäiväväsymykselle on selvä syy.
– Se johtuu ihmisaivojen noudattamasta biorytmistä. Jos siitä piirretään käyrä, osuu käyrälle kaksi korkeaa väsymyspiikkiä. Toinen niistä sattuu aamuyölle kello 3–4 ja toinen päivälle noin kello 13–15. Tässä on yksilöllisiä eroja niin, että jollakin aivojen väsähdys tulee aikaisemmin tai myöhemmin, Erkki Kronholm kertoo.

– Paras ja luonnollinen lääke iltapäivän väsymyksen hetkeen olisivat pienet päivänokoset. Jo kymmenen minuuttia riittää virkistäytymiseen, mutta harvalla on mahdollisuus siihen, Kronholm pahoittelee.

Jos voit ottaa nokoset, nuku kuitenkin enintään 20 minuuttia. Näin et vaivu liian syvälle uneen vaan heräät virkeänä. Jos taas haluat lisätä luovuuttasi ja parantaa muistiasi, nuku puoli tuntia.

Lue lisää Kaamosmasennusta vai syysväsymystä? Masennus lievittyy liikunnalla

Hae vaihtelua!

Pidä tauko tai tee jotakin muuta, niin jaksat taas puurtaa.

Virkeän ihmisen aivokuori on kuin muurahaispesä auringossa. Viestit solujen välissä sinkoilevat sähäkästi. Työtä hoitavat välittäjäaine-muurahaiset, joita ovat ainakin asetyylikoliini, noradrenaali, serotoniini, histamiini ja oreksiini. Ne ovat liikkeessä, koska hereillä olevan ihmisen aistit tuovat uusia ärsykkeitä niiden käsiteltäväksi.

Mutta miksi aivot ovat välillä kuin muurahaispesä pakkasessa, ajatus ei kulje?

– Vireys-välittäjäaineiden eritys riippuu ärsykkeiden määrästä. Mitä enemmän virikkeitä, sitä enemmän välittäjäaineita erittyy aivokuorelle ja päinvastoin, kertoo tutkija Tuula Stenberg Helsingin yliopistosta.

Tässä on syy, miksi uniongelmista kärsivää kehotetaan välttämään ennen nukkumaanmenoa työntekoa, liikuntaa, toimintaelokuvia, kiivasta peliä tai vaikka liian jännittävää dekkaria. Yksitoikkoinen tekeminen voi väsyttää, koska aivot saavat liian vähän ärsykkeitä. Tauko tai jonkin muun tekeminen saa aivot virkistymään – joku sohaisi muurahaispesää kepillä.

Samaan aikaan kun aivokuori käsittelee aistitietoa, kertyy myös uni-välittäjäaineita. Niitä syntyy pitkin päivää stressihormonien hajoamistuotteina, ja varsinaisina luonnon unilääkkeitä toimivat ainakin adenosiini, jota kaikki solut tuottavat, ja typpioksidi.

Kun virikkeet vähenevät iltaa kohden ja uniaineita on kertynyt riittävästi, aivokuorella aletaan sammutella valoja. Uni tulee ja sen aikana aivoissa ahertaa yövuoro, joka järjestelee uutta tietoa paikalleen, hävittää tarpeetonta roinaa ja kasvattelee uusia hermoyhteyksiä pääkopan sisälle.

 

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.