Sydämestä saa kuulua melkein mitä vain, kunhan pystyy reippailemaan.

Tavallinen tarina sydämen sivuäänistä menee niin, että potilas on vaikkapa flunssan takia lääkärissä ja lääkäri mainitsee, että sydämestä kuuluu sivuääni. Hän unohtaa kertoa, että suurin osa sydämen sivuäänistä on vaarattomia.
Potilaalle jää huoli. Onko sydämessä jotain pahastikin vialla?

– Jos lääkäri mainitsee sivuäänen, hänen pitää samalla myös selvittää, onko sivuäänellä mitään merkitystä terveyteen ja tarvitaanko lisätutkimuksia, sanoo sisätautien ylilääkäri Juha Mustonen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta Joensuusta.

Tavallisin sydämestä kuuluva ylimääräinen suhahtelu johtuu yksinkertaisesti siitä, että potilas jännittää lääkärissä ja veri virtaa kiivaammin.

Aikaisemmin sivuääni saattoi merkitä myös synnynnäistä sydänvikaa, mutta nykyisin lastenlääkärit ja kardiologit löytävät sydänviat usein jo ennen syntymää. Sydänäänet tarkistetaan ensimmäisen kerran jo äidin kohdussa.

Jos vastasyntyneen sydänääni kuulostaa hyvältä, tasaiselta jumputukselta, seuraavan kerran hänen sydäntään saatetaan kuunnella vasta koulussa tai kutsunnoissa. Alokkaista muutama prosentti päätyy jatkotutkimuksiin sydämen sivuäänen takia.

Seuraava etappi on ajokortti-, työhöntulo- tai viisikymppistarkastus.
Kerran alkanut sydämen lyöntiääni pysyy miltei samanlaisena elämän loppuun saakka, mutta läppäviat yleistyvät iän myötä.

Pientä falskausta

Kovin monenlaista meteliä sydämestä ei voi lähteäkään, sillä sydämenlyönti kuulostaa suurin piirtein samalta meillä kaikilla. Sydämen neljä läppää avautuu äänettömästi. Tasainen, kaksiosainen jumputus syntyy, kun sydämen läppäparit sulkeutuvat peräkkäin.

Läpät ovat sydämessä verenkierron portteja. Ne varmistavat, että verenkierrossa vallitsee yksisuuntainen liikenne. Jos veri pääsee jostakin läpästä vastavirtaan, siitä syntyy tasaisesta jumputuksesta erottuvia ääniä. Nämä sivuäänet voivat viitata läppävikaan.

Läppävikasuhinan kuulee ainoastaan stetoskoopilla. Muutenkaan läppävikoja ei voi itse tuntea, sillä veren osittainen takaisinvirtaus on kivuton.
Sivuääni on myös huoleton, ellei siihen liity väsymistä ja voimattomuutta.

– Jos sivuääninen ihminen pystyy kävelemään reippaasti 5–10 kilometriä tai liikkumaan ikäistensä lailla, läppäviastaan ei tarvitse kantaa huolta. Sivuääniä voidaan kuunnella muutaman vuoden kuluttua uudestaan, Mustonen sanoo.

Sepelvaltimotauti ei kuulu

Läppäviat ovat yleisempiä sydämen vasemmalla puolella, joka tekee raskaampaa työtä kuin oikea puolisko, jonne veri oikeastaan vain valuu. Vasen puolisko pumppaa keuhkoista palaavan hapettuneen veren ympäri elimistöä.

– Sillä paineella, joka näkyy verenpainemittauksessa, Mustonen sanoo.

Tavallisin läppävika on sydämen vasemman puolen eteisen ja kammion välisen hiippaläpän eli mitraaliläpän vuotaminen. Läppäaukko on ajan myötä höltynyt, ja se päästää hapekasta verta vasemmasta kammiosta takaisin eteiseen. Vuoto lisää sydämen työtä, mikä puolestaan laajentaa vasenta eteistä ja saattaa johtaa vähitellen sydämen vajaatoimintaan.

Toinen yleinen läppävika on aorttaläpän ahtautuma. Ahtauma johtuu läpän kalkkiutumisesta. Silloin läppärakenne on menettänyt kimmoisuuttaan eikä avaudu ja sulkeudu enää kunnolla. Sydän joutuu ylitöihin pumpatessaan hapekasta verta vasemmasta kammiosta ahtaan portin kautta aorttavaltimoon ja sitä pitkin elimistöön.

Jos lihakset ja aivot eivät saa tarpeeksi happea, olo tuntuu nuutuneelta.

– Läppien kalkkiutumisella ei ole tekemistä sepelvaltimotaudin kanssa, vaan ahtautuminen on oma ilmiönsä. Läppäpotilaalla voi tietenkin samanaikaisesti olla sepelvaltimotauti, mutta sepelvaltimotautia ei voi kuulla edes stetoskoopilla, sillä sydänsuonien ahtautumisesta ei lähde ääntä, Juha Mustonen selvittää.

Sydämen oikeanpuoleiset läppäviat ovat harvinaisia siksi, että oikea puolisko pääsee pumppaamisessa helpommalla ja toimii pienemmällä paineella. Jos oikeanpuolisiin läppiin tulee vikoja, ne johtuvat yleensä sydämen vasemman puolen vioista.

Tutkitaan kivuttomasti

Kun tarpeeksi vanhaksi elää, jonkinlaista läpän toiminnan vajetta tulee miltei jokaiselle. Jos läppävuoto on pieni ja oireeton, sille ei tehdä mitään, vaan sivuääniä seurataan.

Jos ihminen yhtäkkiä valahtaa voimattomaksi tai hänellä on hengenahdistusta tai rintakipua, lääkäriin on lähdettävä piittaamatta siitä, mitä sydämen kunnosta on aiemmin sanottu.

Läppävikoja tutkittaessa otetaan yleensä sydämen sähkökäyrä, elektrokardiografia EKG. Se on kivuton tutkimus, jossa potilas lepää ja tietokone tallentaa sydänkäyrää. Siitä voidaan päätellä sydämen kunto, nähdä lisälyönnit ja rytmin häiriöt, jos läppävika aiheuttaa niitä.

Parhaiten sydänläppien kunto ja sydämen rakenne saadaan näkyviin kuitenkin sydämen ultraäänitutkimuksella. Sekin on kivuton. Kun tutkimukseen vielä lisätään väri-doppler-menetelmä, lääkäri voi veren virtauksesta ja pyörteistä päätellä läppävikojen vaikeusasteen. Potilas näkee itsekin ruudulta, jääkö verta pyörimään sydämen porteille ja palaako sitä kiellettyyn ajosuuntaan.

Uusia läppiäkin saa

Läppävika ei korjaudu itsekseen, mutta jos se aiheuttaa oireita, niitä voidaan poistaa lääkkeillä. Jos potilaalla on verenpainetta, uupumusta ja hengenahdistusta, hänelle määrätään tavallisesti verenpainelääkitys. Kun verenpaine alenee, sydämen työmäärä ja samalla veren takaisinvirtaus vähenevät.

Toinen mahdollinen lääke on beetasalpaaja, joka vähentää sydämen työtä ja taipumusta rytmihäiriöille.

Mikäli oireet eivät helpotu lääkkeillä, vuotava läppä korjataan leikkauksella. Jos oman läpän korjaaminen ei riitä, vialliset läpät voidaan korvata keinoläpillä.
Metalliläpän oheishoitona on aina veren-ohennuslääkitys lopun ikää. Nykyään oma läppä voidaan vaihtaa myös luonnonmateriaaliläppään, jolloin verenohennusta tarvitaan vain puoli vuotta.

Asiantuntija
Sisätautien ylilääkäri Juha Mustonen, Pohjois-Karjalan keskussairaala

Lue lisää Tunnista vaarallinen sydänoire, Sydämen krooninen vajaatoiminta ja liikunta, Sydänvaivat-teema

  • kunnon äkillinen lasku
  • hengenahdistus
  • voimattomuuden tunne
  • turvotuksia
  • tykytyksiä.
kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.