Näet kyllä lukea mutta suojatietä lähestyvää lasta et autostasi huomaakaan. Olisiko kyse glaukoomasta?

Mikä silmäsairaus tulee hiipien?

Glaukoomassa näkökenttäpuutokset tulevat ensin nenän puolelle ja kyky nähdä äärilaidoilla olevia asioita heikentyy. Siksi glaukoomaa poteva autoilija ei huomaa esimerkiksi suojatielle juoksevaa lasta. Tauti ei varsinkaan alkuvaiheessa vaikuta tarkkaan näkemiseen, ja moni pystyy lukemaan vaivattomasti.

Puutos näkökentässä ei näytä miltään — ei harmaalta, mustalta eikä valkoiselta. Glaukooma on myös pitkään oireeton, ja kun se huomataan, se on voinut vaurioittaa näköhermoa ja sen säikeitä pahasti.

Sairaus etenee epäsymmetrisesti ja voi olla, että toinen silmä säilyy terveenä. Jos ei tule peittäneeksi tervettä silmäänsä, näkökentän kaventumista ei huomaa. On harvinaista, että herää joku aamu sokeana, mutta mahdollista sekin on.

Millainen tauti glaukooma on?

Glaukooma on näköhermon etenevä sairaus, johon liittyy usein kohonnut silmän sisäinen paine. Pikkuhiljaa näköhermon säikeet vaurioituvat, näköhermon pää kovertuu ja näkökenttään syntyy sokeita alueita.

Glaukoomassa on erilaisia muotoja. ”Kiltti” etenee hitaasti. Äkäisemmässä muodossa puutoksia tulee nopeammin ja erityisesti tarkan näön alueelle. Sairauden vanha nimi viherkaihi juontuu antiikin ajoista, jolloin mustuaisen aukko näytti lääkäreiden mukaan vihreältä. Nykyään sanaa ei käytetä, koska sen voisi helposti sotkea näön kannalta vaarattomampaan harmaakaihiin.

Mitä silmänpaine kertoo?

Silmän sisällä kiertävä kammioneste tuo happea ja ravintoa silmän veri­suonettomille kudoksille, kuten mykiölle ja lasiaiselle, ja pitää silmämunan
pyöreänä. Neste virtaa takakammiosta etukammioon ja poistuu silmäkulmasta. Glaukoomassa nesteen poistuminen on häiriintynyt. Jotta neste pääsisi silmästä pois, silmänpaine nousee.

Silmän kyky kestää paineen nousua on kuitenkin yksilöllistä. Normaalin silmänpaineen yläraja on 21 elohopeamillimetriä, mutta esimerkiksi 24 elohopeamillimetrin paine ei kaikilla vaurioita näköhermoa. Silmänpaine nousee niin hitaasti, ettei nousua tunne. Toisaalta, jos silmänpaine on hyvin korkea, silmä voi vaurioitua pahasti jo parissa viikossa. Hoidossa pyritään löytämään tavoitepaine ja hoitoa säädetään niin, että siihen päästään.

Tavoitepaine ei ole aina sama asia kuin normaali silmänpaine.

Kenelle glaukooma tulee?

Ikä on glaukooman suurin riskitekijä. Sairaus on harvinainen alle 40-vuotiailla, mutta sairastumisriski kasvaa 60 ikävuoden jälkeen. Kohonnut silmänpaine on yksi altistava tekijä, mutta glaukooma voi tulla, vaikka silmän­paine olisi normaali.

Kortisonia sisältävät lääkkeet voivat nostaa silmänpainetta, ja osa ihmisistä on tavallista herkempiä kortisonin haitoille. Joillakin silmänpaine saattaa nousta jo viikon tai kahden kuluttua kortisonitippojen tai kortisonitablettilääkityksen aloittamisesta.

Yksi glaukooman taustalla oleva tekijä on mykiön hilsetystauti, jolloin
mykiö näyttää siltä kuin sen päällä olisi tomusokeria. Joissakin suvuissa glaukoomaa on tavallista enemmän ja muutamia altistavia geenejäkin on
löydetty, mutta niiden merkitys taudin synnyssä ei ole kovin suuri.

Miten glaukooma todetaan?

Useimmiten glaukooma löytyy sattumalta silmälääkärin rutiinitarkastuksessa, kun tarvitaan uusia silmälaseja.

Silmänpaineen mittausta varten silmä puudutetaan ja näköhermoa tutkitaan silmämikroskoopilla. Jos näkö­hermon pään ulkonäkö on muuttunut, herää epäily glaukoomasta. Silloin tehdään näkökenttätutkimus ja silmänpohja valokuvataan.

Näkökenttätutkimuksessa tutkittava asettaa päänsä puolipallomaisen
kuvun reunalle, jonka sisäpinnalle heijastetaan tietokoneohjelman avulla pieniä valovälähdyksiä. Tutkittava painaa nappia aina, kun näkee välähdyksen. Tämän perusteella tietokone piirtää kuvan näkökentän toiminnasta.

Myös näköhermon säikeitä voidaan kuvata. Jotta näköhermon pää erottuisi hyvin, tutkittavalle annetaan mustuaista laajentavia tippoja. Ne sumentavat näön muutamien tuntien ajaksi.

Miten glaukooma hoidetaan?

Hoidoilla pyritään alentamaan silmänpainetta ja parantamaan silmänpohjan verenkiertoa. Prostaglandiinianalogeihin kuuluvat silmätipat lisäävät kammionesteen poistumista ja laskevat silmänpainetta. Vieläkin käytettävä
pilokarpiini sen sijaan supistaa säde­lihasta ja mustuaista, jolloin kammiokulma avautuu, mutta moni saa lääkkeestä otsapäänsärkyä. Tarvittaessa voidaan käyttää erilaisia yhdistelmävalmisteita. Silmätipat saattavat aiheuttaa ohimenevää silmien kirvelyä ja punoitusta.

Jos silmätipat eivät auta tai sovi, kuten vajaalla puolella potilaista, vaihtoehtona on leikkaus- tai laserhoito. Laserilla poltetaan kammiokulmaan arpia, jolloin kammionesteen virtaus paranee ja silmänpaine laskee, mutta hoitotulokset eivät välttämättä ole pysyviä.

Leikkauksessa silmän sisälle tehdään kanava, jota pitkin neste pääsee pois ja paine laskee, mutta käytävä saattaa arpeutua vähitellen tukkoon. Leik-
kauksessa voidaan käyttää arpikudoksen muodostumista hidastavia lääke-
aineita ja silikoniputkia, mutta nekään eivät aina auta. Monilla leikkaus kuitenkin parantaa lääkehoidon tehoa.   

Glaukoomalääkkeet ovat pääsääntöisesti täysin Kela-korvattavia. Vuosittain Kansaneläkelaitokselle tulee 2 000—3 000 uutta lääkekorvaukseen oikeuttavaa hakemusta.

Asiantuntijana Eija Vesti, silmätautiopin professori, Turun yliopistollinen keskussairaala

Lue lisää
Silmänpaine korkealla - onko syytä huoleen?
Silmät eivät käytössä kulu

▶ silmätipat auttavat, jos ne sopivat.

▶ laser on nopea apu mutta hoitotulos ei aina ole pysyvä.

▶ leikkaus parantaa lääkehoidon tehoa.

Yli 45-vuotiaan kannattaa käydä silmälääkärissä 2—3 vuoden välein, liki­näköisen useamminkin.

Glaukoomapotilaan täytyy tutkituttaa silmät ainakin kaksi kertaa vuodessa. Taudin varhainen toteaminen on tärkeää, jotta hoito voitaisiin aloittaa ennen peruuttamattomien vaurioiden syntymistä.

Hoitamattomana glaukooma johtaa sokeutumiseen.

Glaukooma on yli 64-vuotiailla toiseksi yleisin näkö­vammaisuuden syy silmänpohjan ikärappeuman jälkeen.

Suomessa on 80 000 glaukoomapotilasta. Näkö­vammaisia tässä joukossa on noin 6 500, sokeita 2 800. 

 

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.