Kuva Shutterstock

Kevät on ihanaa aikaa, mutta ilmanlaatu on huonoimmillaan. Mitä voi tehdä suojatakseen itseään ja muita?

Kevätauringonvalo kohottaa hengitysteitä ärsyttävän alailmakehän otsonin pitoisuuksia ja Suomeen alkaa kulkeutua Keski-Euroopasta otsonilauttoja. Ilmassa leijailevat myös puiden siitepölyt sekä autojen renkaista, jarruista, asfaltista ja hiekoitushiekasta jauhautunut katupöly. Lisäksi hengitämme pakokaasuista ja puunpoltosta sekä kaukokulkeumana tulevia pienhiukkasia, joita on ilmassa vaikka emme niitä aina havaitsekaan.

Pienhiukkaset ovat silmälle näkymättömiä hippusia, joiden läpimitta on alle 2,5 mikrometriä, siis tuhannesosa millimetristä. Olemattoman kokonsa vuoksi ne kulkeutuvat ilmavirtausten mukana jopa tuhansia kilometrejä. Suurimmat pitoisuudet ovat kuitenkin niiden paikkojen läheisyydessä, joissa päästöt syntyvät.

Kaikesta epätäydellisestä palamisesta tulee pienhiukkasia: pakokaasuista, puunpoltosta ja kaukokulkeumana esimerkiksi maastopaloista maamme rajojen ulkopuolelta.

Tutkijat ovat jo pitkään tienneet pienhiukkasten haitoista, mutta vasta nyt asia alkaa iskostua laajempaan tietoisuuteen.

— Vielä on niitäkin, joiden mielestä maailman puhtaimpiin kuuluvan teollisuusmaan ilmassa ei voi olla mitään vikaa. Silti pienhiukkaset arvioidaan suurimmaksi terveyttä uhkaavaksi ympäristötekijäksi Suomessa ja läntisessä maailmassa, sanoo ylilääkäri Raimo Salonen THL:stä..

Asumispaikka vaikuttaa

Tunturin juurelle ei puhtaan hengitysilman takia tarvitse kuitenkaan muuttaa. Hyviä asuinpaikkoja löytyy niin esikaupunkien pientaloalueilta kuin kaupunkien keskustoista. Ilmansaasteille herkkiä Raimo Salonen neuvoo joskus miettimään asuinpaikan vaihtoa — niin pahalta kuin se tuntuukin.

Pientaloalueista kannattaa valita sellainen, jossa talot ovat kaukolämpöverkossa. Ongelmallisia ovat asuinalueet, joissa kaukolämmön sijasta suositaan omia lämmityskattiloita ja -uuneja. Savut kulkeutuvat helposti naapureiden haisteltaviksi, etenkin kun tontteja on lohkottu ja rakennukset ovat vieri vieressä.

— Retroilu voi kääntyä itseä vastaan, jos perheessä on astmaa tai muita hengityssairauksia.

Unelma perinteisestä asumisesta on joissakin tapauksissa vaihtunut koko perheen hengityssairauksien pahentumiseen ja lasten jatkuvaan infektiokierteeseen.

Kaupunkien keskustoissa Salonen neuvoo etsimään asuntoa muutaman korttelin päässä vilkkaimmista teistä. Pihalla olevat puut ja pensaat estävät karkean katupölyn leviämistä pihaan ja parvekkeelle. Lähellä oleva iso puisto parantaa ilmaa ja tarjoaa kuntoilijalle puhtaampaa ilmaa hengitettäväksi.

Oma vaikutuksensa on silläkin, missä kerroksessa asuu ja onko asunto kadun vai sisäpihan puolella. Ylimmissä kerroksissa ja sisäpihalla pienhiukkasia ovat huomattavasti vähemmän kuin katutasossa.

Suodattimet vaihtoon

Puhtaan hengitysilman varmistaminen ei pääty asuinalueen valitsemiseen. Kotiaan pitää myös osata huoltaa. Jotta sisäilma pysyy raikkaana, tuuletusventtiilien ja ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa kahdesti vuodessa. Joissakin taloyhtiöissä homma hoituu keskitetysti, mutta ainakin pientaloissa pitää olla itse asialla.

Jos hiukkassuodattimetkaan eivät tunnu riittävän, voi harkita erillisen huoneilmanpuhdistimen hankintaa niihin tiloihin, joissa viettää eniten aikaa.
Raimo Salonen harkitsisi huoneilmanpuhdistimen hyötyjä tarkkaan.

— Koteihin soveltuvien ilmanpuhdistimen teho riittää useimmiten vain yhteen huoneeseen, joten pahiten oireilevat voivat tarvita kotiinsa useampia laitteita, esimerkiksi sekä makuuhuoneeseen että olohuoneeseen. Laitteen ilmapuhdistustehosta olisi tärkeää olla standardinmukaisia testejä tekevän, riippumattoman tutkimuslaitokesn, kuten VTT:n tai vastaavan ulkomaisen laistoksen, testitulos. Monet kärsivät hankkimansa puhdistuslaitteen melsuta, joten myös tähän asiaan kannattaa paneutua ostovaiheessa.

Asiantuntija: Raimo O. Salonen, ylilääkäri, dosentti, THL:n terveydensuojeluosasto, Kuopio

 

Hyvä savua kuvasta puusta

Kuiva puu palaa puhtaasti. Sen merkkinä piipusta tuleva savu on vaaleaa, kesällä sen havaitsee vain väreilynä ilmassa.

Puun polton haittoja voi helposti vähentää omalla toiminnallaan. Lämmittämiseen kannattaa käyttää aina puhdasta ja kuivaa puuta, roskia ei saa polttaa lainkaan.

Märkä puu, maitopurkit ja kuivatkin pahvit lisäävät päästöjä ilmaan sekä tuhkaa ja nokea polttolaitteessa.

Kyllästetyn tai maalatun puun tai muovin polttaminen matalassa lämmössä tuottaa hyvin myrkyllisiä hiukkasia ja kaasuja.

Parasta olisi, jos puut saisivat kuivua yli vuoden liiterissä sateelta suojassa.

— Kuivan puun tunnistaa äänestä: puut helähtävät yhteen lyötäessä.

Myös säännöllinen nuohous vähentää haitallisia päästöjä.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.