Suomalaisen sperman laatu on heikentynyt hälyttävästi viime vuosina. Liki puolet miehistä on siinä kunnossa, ettei raskautta saa alulle kovin helposti.

Euroopassa ollaan munia myöten, voisi suomalaismies vihdoin todeta. Kun tanskalainen tutkija Niels Skakkebaek julkaisi parikymmentä vuotta sitten selvityksen länsimaisten miesten siittiöpitoisuuksien romahtamisesta, Suomessa asia ei herättänyt suurta huomiota, sillä suomalaismiehet saattoivat tuolloin ylpeillä spermansa laadulla.

Suomalaismiesten siittiömäärät olivat Euroopan suurimpia. Siittiötiheys oli yli 100 miljoonaa siittiötä yhdessä millilitrassa spermaa, kun Euroopassa luku jäi keskimäärin 66 miljoonaan siittiöön.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien myös suomalaismiesten sperman laatu on heikentynyt. 1980-luvun lopulla syntyneillä on jo selvästi vähemmän siittiöitä kuin 1980-luvun alussa syntyneillä. Suomalaismiesten siittiömäärät alkavat olla samalla tasolla saksalaisten, tanskalaisten ja norjalaisten kanssa.

Yksiselitteistä syytä miesten siittiötuotannon vähenemiseen ei ole löydetty. Syytä on etsitty pääasiassa kolmesta lähteestä: kemikaaleista, ympäristömyrkyistä ja elintapojen muutoksesta.

Kemikaalit tyttöistävät

Siittiötuotantoon vaikuttavat kemikaalit ovat niin sanottuja antiandrogeenejä. Ne ovat yhdisteitä, jotka estävät miessukupuolihormonien eli androgeenien syntyä tai niiden vaikutusta. 

Yleisimpiä ovat ftalaatit, joita käytetään erityisesti PVC-muovin valmistuksessa pehmittimenä. Muovista jopa puolet saattaa olla ftalaatteja. Niitä on kaikessa, missä on PVC-muovia, kuten matoissa, vaatteissa, kengissä, laukuissa ja urheiluvälineissä. Lisäksi ftalaatteja voi löytyä muistakin valmisteista, kuten rakennustarvikkeista, liimoista, kosmetiikasta ja pesuaineista.

Äidin kautta sikiöön siirtyvä tai lapsen saama ftalaattiannos voi häiritä kehittyvän elimistön hormonitasapainoa.
— Ftalaattien tiedetään vaikuttavan mieshormonien tuotannon säätelyjärjestelmään, sanoo fysiologian professori Jorma Toppari.   

Haitat eivät näy heti vaan vasta myöhemmällä iällä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ftalaateille altistuneilla poikalapsilla on todettu matalia testo­steronipitoisuuksia. He myös käyttäytyivät vähemmän maskuliinisesti kuin vertailu­ryhmä.
  

Voiko odottava äiti tehdä mitään välttääkseen ftalaatteja?
  — Hyvä kysymys. Ftalaatteja ei tarvitse ilmoittaa tuoteselosteissa. Sen sijaan PVC:stä voi olla maininta, joten sitä yrittäisin karttaa, sanoo ylitarkastaja Jouni Räisänen Tukesista.

Koska voidepurkin tai hiusväripakkauksen kyljestä ei löydy tietoa ftalaateista,  ainoaksi keinoksi jää kosmetiikan käytön vähentäminen raskausaikana.
— Kemikaalikuormaansa voi keventää myös sillä, ettei osta tuotteita, vaikka muovisandaaleja, jotka tuoksuvat voimakkaasti. Se nimittäin kertoo aina, että jotakin irtoaa. Jos ei ftalaatteja niin jotakin muuta turhaa, Jouni Räisänen vinkkaa.

Viranomaiset ovat heränneet ftalaattien uhkaan, ja niiden käyttöä on rajoitettu.
— Ftalaatit on kielletty leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa. Tosin vanhoista muovi­leluista niitä voi irrota, Jouni Räisänen sanoo.

EU:ssa sorvataan rajoituksia yleisesti käytössä oleville tuotteille, kuten matoille, suihkuverhoille ja ihoa vasten tuleville vaatteille, ja neljä ftalaattia joutui vuoden alussa luvanvaraisten kemikaalien listalle.
— Yöuniaan ei kannata kemikaalien takia menettää. Kyllä tupakointi tai liika suolan-käyttö on vaarallisempaa kuin ftalaattialtistus, Jouni Räisänen sanoo.

E-pillereitä talousvedestä

Teollisten kemikaalien lisäksi siittiökatoa on selitetty ympäristömyrkyillä. Muun muassa talousvesiin suodattuvien e-pillerien estro­geenijäämien on arveltu joutuvan juoma­veteen ja koko kansan nautittavaksi. 

Ympäristömyrkkyteorian mukaan ihmisuros olisi vaivihkaa naisistumassa.   
Alttiimpia hormonihäiriöille ovat sikiöt ja imeväisikäiset. Hormonitoimintaa häiritseviä estrogeenejä kulkeutuu useasta eri lähteestä ihmiseen, myös raskaana olevan naisen poika­sikiöön.

Huonolla siemennesteen laadulla näyttää olevan yhteys myös kivessyövän yleistymiseen. Maissa, joissa sairastetaan paljon kivessyöpää, siemennesteen laatu on heikko. Vastaavasti niissä maissa, joissa kivessyöpää on vähän, siemennesteen laatu on parempi. Suomessa kivessyöpäkin on lisääntynyt nopeasti viime vuosikymmenten aikana.

Tupakka myrkyttää

Mies voi heikentää mahdollisuuksiaan saada jälkeläisiä myös elintavoillaan. Ylipaino huonontaa siemennesteen laatua ja saattaa johtaa testosteronipitoisuuden laskuun. Noin kolmannes alkoholisteista kärsii pahoista kivesvaurioista, ja kannabiskin vaurioittaa kiveksiä.

Erityisen haitallista on äidin tupakointi. Tupakoivien äitien pojilla on todettu neljänneksellä vähentynyt siittiötuotanto verrattuna savuttomien äitien poikiin. Naiset voivat siis vaikuttaa merkittävästi siihen, millä toden­näköisyydellä he saavat lapsenlapsia.

Miehen oma tupakointi huonontaa sperman laatua, mutta vaikutus on vähäinen verrattuna äidin raskaudenaikaiseen tupakointiin. Miehen siittiöntuotantokyky kehittyy sikiöaikana ja lapsuudessa. Murrosiän päätyttyä mies ei voi enää nostaa siittiöidensä määrää.

— Poikkeus tästä säännöstä on hormonipuutoksista johtuvat harvinaiset siittiöntuotanto­häiriöt, jotka voi osittain korjata normalisoimalla hormonituotannon, Jorma Toppari sanoo.

Istuja hautoo siittiöitä

Kolmas selitys siittiötuotannon häiriintymiselle on istumatyö. Sujuva siittiötuotanto edellyttää kivesten oikeaa lämpötilaa. Jos kiveksen sisäinen lämpötila ylittää 35 celsiusta, tuotanto häiriintyy vakavasti. Istumatyössä ahtaassa tilassa olevien kivesten lämpötila kohoaa selvästi enemmän kuin kivesten roikkuessa vapaana. Esimerkiksi ammattiautoilijoilla siittiöpitoisuudet ovat tutkimuksissa osoittautuneet keskimääräistä alhaisemmiksi.

Lisääntymiskyvyn kannalta skotlantilainen kilttihame olisi miehelle sopivampi asu kuin kireät farkut. Harrastuksista taas pyöräily on haitallisempaa kuin juoksu tai kävely.

Jostain syystä siittiöiden määrä vaihtelee terveilläkin miehillä eri vuodenaikoina. Niiden tuotanto on suurimmillaan huhtikuussa ja pienimmillään elokuun lopussa. Syytä vaihteluun ei tiedetä.

Yhä useampi on ”kallis lapsi”

Sperman laadun heikkeneminen johtaa todennäköisesti lapsettomuuden yleistymiseen. Suomalaisten lisääntymiskykyä kuvastava hedelmällisyysluku on pysynyt 1,8 tuntumassa, eli naista kohden syntyy 1,8 lasta.

Nykyään lapsettomuudesta kärsii joka viides pariskunta. Noin kolmasosalla syy hedel­mättömyyteen on naisessa, kolmasosalla miehessä. Lopuilla hedelmättömyyden syy on molemmissa ja pienellä osalla syytä ei koskaan löydetä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n uusi alaraja normaalille siemennesteelle on 15 miljoonaa siittiötä millilitrassa. Käytännössä lapsen saaminen on vaikeaa
hieman suuremmallakin siittiötiheydellä. Kun luku putoaa alle 50 miljoonan, miehen hedelmöittämiskyky alkaa laskea. Nuorten suomalaismiesten siittiötiheyksien keskiarvo on lähellä tätä lukua.

— Liki puolet miehistä on siinä kunnossa, ettei raskautta saa alulle kovin helposti, Jorma Toppari sanoo.

Lapsistamme noin kolme prosenttia syntyy keinoalkuisesti. Tämä luku sisältää niin sanotut koeputkilapset ja siittiön mikroinjektiolla tuotetut raskaudet mutta ei inseminaatioita eli keinosiemennyksiä. Inseminaatiohoitoja tehdään Suomessa vuosittain useita tuhansia.

Keinoalkuisen lisääntymisen käyttöön vaikuttavat lainsäädäntö ja taloustilanne.
Lapsettomuushoidot ovat suhteellisen kalliita, ja ainoastaan yhden lapsen voi hankkia julkisen terveydenhuollon kautta.

— Ilmeisesti tulevaisuudessa käy niin, että vain varakkaat vanhemmat voivat kustantaa omille aikuisille lapsilleen lisääntymishoitoja saadakseen itselleen lapsenlapsia, professori Jorma Toppari ennustaa.

Asiantuntijat fysiologian professori Jorma Toppari, Turun yliopisto, ja ylitarkastaja Jouni Räisänen, Tukes

Lue lisää Miehen lapsettomuus

  • Spermansa laatu selviää lapsettomuuspoliklinikalla. Lähetteen saa
    oman paikkakunnan terveyskeskuksesta. Yksityisellä lapsettomuuspoliklinikalla analyysin omavastuuosuus on yleensä muutamia kymmeniä euroja.
  • Spermanäytteen voi antaa halutessaan myös kotona. Edellisestä siemen­syöksystä pitäisi olla kulunut 3–5 vuorokautta. Näyte tulee toimittaa laboratorioon noin tunnin sisällä ja suojata kylmältä ja kuumalta. Näytteestä tutkitaan siittiöiden määrä, liikkuvuus ja rakenne.
  • Siemennestetutkimuksen tuloksen saa noin viikon kuluessa. Lääkäri antaa lausunnon, jossa selvitetään siemennesteen ominaisuudet ja sperman laadun
    yhteys lapsettomuuteen.
Vierailija

Suomalaisten isyys vaarassa

"Jostain syystä siittiöiden määrä vaihtelee terveilläkin miehillä eri vuodenaikoina. Niiden tuotanto on suurimmillaan huhtikuussa ja pienimmillään elokuun lopussa. Syytä vaihteluun ei tiedetä." Oisko vaikka että huhtikuussa on ollu talvi niin on viileempi ja sen kautta enemmän siittiöitä ja elokuussa on ollu kesä jolloin kuumempi ja vähemmän siittiöitä.."Syytä vaihteluun ei tiedetä"..selvä.
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.