Sykemittarin avulla harjoittelusta tulee helpompaa ja tehokkaampaa. Mutta millaisen mittarin minä tarvitsen harjoitteluuni, kun kaupoissa on kymmeniä vaihtoehtoja?

Kauppaan mennessä on hyvä pistää paperille lajit, joita harrastaa, ja asiat, jotka haluaa sykemittarista tietää. Sykevyötä ja ranneketta on voitava kokeilla. Liian iso mötikkä ranteessa häiritsee siron ihmisen liikkumista. Sykevyö ei saa olla liian löysä tai painaa.

Kun valinnan on tehnyt, tärkeintä on tutustua käyttöohjeisiin kunnolla. Eri valmistajien mittareilla ei ole yhteistä käyttölogiikka.

– Asiantuntevalta myyjältä tulisi saada opastusta mittarin käytössä, liikuntasihteeri Tuija Pokki.

Eroja sykevöissä

Sykevyö olisi hyvä pystyä pesemään. Joissakin laitteissa sykevyö on hiostava jakova. Jos juoksee paljon ja pitkiä matkoja, on tärkeää, että vyö ja mittari ovat kevyitä yllä.

Osa mittareista toimii myös kuntosaliharjoittelussa, pyöräilyssä ja uinnissa.

Tuija Pokki sanoo, että sykemittari on laiskalle hyvä piiskuri ja kovalle menijälle suitset.

– Mittari muistuttaa, ettei voi enää juosta samalla tavalla kuin parikymppisenä. Maltillisella treenaamisella myös jaksaa pidempään. Jos koko ajan liikkuu veren maku suussa, kunto ei kehity, koska elimistö ei ehdi palautua harjoitusten välillä kunnolla. Liian kova harjoittelu lisää myös loukkaantumisriskiä, Pokki sanoo.

Liikkumisen tulisi olla säännöllistä, jolloin harjoitusten väliin jää myös lepopäiviä palautumiseen. Jos liikkuu vain kerran viikossa, hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto ei saa riittävän usein treeniä. Kun kuntoilukäyrään tulee piikkejä vähintään kolme kertaa viikossa, kestävyys lisääntyy ja sydän vahvistuu.

Selvitä maksimisykkeesi

Sykemittari näyttää joka jumpan, lenkin tai muun harjoituskerran jälkeen, millä sykkeellä ja teholla on tullut treenattua: onko liikunta ollut kevyttä, keskiraskasta vai raskasta ja miten pitkään mitäkin. Lisäksi mittari kertoo paljonko harjoituksessa kuluu kaloreita.

Jos haluaa parantaa kestävyyskuntoaan, pitäisi liikkua useana päivänä viikossa yhteensä ainakin kaksi ja puoli tuntia reippaasti tai reilun tunnin rasittavaa liikuntaa. Lähellä maksimisykettä ei harjoittelun aikana tulisi käydä kuin hetkittäin.

Kun ottaa sykemittarin käyttöön, on hyvä tietää oma lähtökuntotasonsa ja maksimisykkeensä.

– Kuntokartoituksia tekevät muun muassa urheilulääkäriasemat, kannattaa myös kysäistä omasta työterveyshuollosta, mihin he suosittelevat menemään, Pokki sanoo.

Maksimisykkensä voi myös arvioida iän perusteella, mutta arvio saattaa heittää suurestikin suuntaan tai toiseen. Laskukaavan mukaan nelikymppisen maksimisyke olisi 185.

– Maksimisykkeen avulla voi itse arvioida harjoittelun sykerajoja. Sykemittari voi myös mitata kullekin harjoitukselle sen hetkiset ihanteelliset harjoittelusyketasot,  Pokki kertoo.

Mittarin avulla on helppo seurata kunnon paranemista tai sitä, pysyykö kunto harjoittelusta huolimatta samanlaisena. Monissa sykemittareissa on oman kunnon seurantaan lepotesti, jonka avulla saa tarkkaa tietoa kestävyyskuntotasosta. Kun testin on tehnyt silloin tällöin, mittari kertoo onko harjoittelu tuottanut tuloksia vai kaipaako liikkuminen muutoksia.

Mitä parempi kunto on, sitä enemmän on sykevaihtelua harjoittelun aikana. Kun sykeväli vaihtelee, sydän toimii joustavammin. Sykevälien vaihtelu tulee hyvän kunnon mukana.

Välillä pitää mennä lujemmin, välillä kevyemmin. Kevyet, peruskuntoharjoitukset ovat kunnon kehittymisen kannalta tärkeitä. Niiden avulla totutetaan elimistö liikkumaan, ja kunto kohoaa.

– Autokin toimii hyvin, jos sen kaikki osat ovat kunnossa ja sillä on koko ajan riittävästi polttoainetta, Pokki vertaa.

Laitteita kaikille

Tavalliseen kuntoiluun riittää perussykemittari, joka mittaa sykettä ja kalorinkulutusta. Tuija Pokki on vetänyt jumpparyhmiä, joissa seurataan rasitustasoja sykemittarin avulla. Laihduttaja tietää mielellään, että tunnin jumpassa on kulunut vaikkapa 400 kilokaloria.

Myynnissä on myös paljon monipuolisempia laitteita. Tietojen siirtäminen tietokoneelle on mahdollista jo monessa mittarissa. Sillä voi oman kunto-ohjelman lisäksi haastaa kavereitaankin saavuttamaan joitakin tavoitteita ja perustaa kuntoiluryhmiä. Lisäksi ohjelmaan pystyi lisäämään myös niitä harjoituksia, joita ei ollut tehnyt sykemittarin kanssa.

Jos laite on liian monimutkainen ottaa käyttöön, se jää helposti laatikon pohjalle. Eri valmistajien mittareita on hyvä vertailla. Nykyään on sykemittareita myös tiettyihin lajeihin ja kalleimpiin mittareihin saa lisälaitteita.

Ainakin pyöräilyyn on kehitelty oma mittari ja vuori- ja seinäkiipeilijöille omansa. Niistä näkee esimerkiksi, miten nopeasti pyörää polkee ja kuinka pitkän matkan. Kiipeilijöiden mittarissa on mukana korkeus- ja kaltevuusmittari.

Mittari koukuttaa

Tuija Pokki muistuttaa, että mittari on koko ajan tiiviisti iholla. Siksi allergisen kannattaa tarkistaa, ettei rannekkeessa tai vyössä ole nikkeliä. Monia laitteita mainostetaan vesitiiviinä, mutta se ei välttämättä tarkoita, että mittarin kanssa voi sukeltaa.

– Uimarin kannattaa tarkistaa, että mittari kestää muutakin kuin hikoilun, Pokki sanoo.

Testiryhmän mielestä sykemittarit ovat lyöneet itsensä läpi ja niihin voi helposti jäädä koukkuun. Hintakaan ei yleensä ole este laitteen hankkimiselle, jos se on muuten hyvä.

– Kaikki urheilu maksaa nykyään. Jos juoksen vaikkapa 20 kertaa enemmän vuodessa mittarin avulla, se on hyvä juttu, yksi testaajista sanoo.

Kaikki testaajat olivat sitä mieltä, että sykemittariin tottuu nopeasti ja pian huomaa, ettei oikein osaa urheilla ilman sitä.

Kunnon lisäksi sykkeeseen vaikuttavat jotkin sairaudet ja lääkkeet, kuten verenpainelääkkeet. Myös väsymys, stressi, raskas syöminen, kahvi ja alkoholi näkyvät sydämen lyöntitiheydessä. Sama lenkki voi toisena päivänä tuntua kevyeltä, toisena raskaalta. Omaa kehoaan pitää oppia kuuntelemaan.

Sykemittarin avulla voi oppia tuntemaan oman elimistöänsä toimintaa. Oma päiväkohtainen harjoitus tai viikon treeniohjelma kannattaa laatia sen mukaan.

Lue lisää liikunnan vaikutuksista.

 

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.