Seuraamalla sykkeensä muutoksia voi oppia paljon Itsestään. Sykemittari tarjoaa keinon tarkkailla kehoaan, aina kun omat tuntemukset eivät riitä kertomaan esimerkiksi sitä, onko elimistö liian kovilla tai vaikuttaako harjoittelu kuntoon.

– Omat tuntemukset antavat karkean kuvan. Tarkkaa jaottelua ei voi tehdä ilman mittaria. Pelkästä syketasosta ei näy, ovatko elintoiminnot järkkyneet. Sen lisäksi tarvitaan tietoa sykevälivaihtelun muutoksista, sanoo liikuntafysiologian professori Heikki Rusko. Hänen johdollaan on kehitetty sykeanalyysiohjelma Suunnon mittarille, ja se on ollut työterveyshuollon ja liikuntafysiologien kokeiltavana vajaat kaksi vuotta.

Osa sykemittareista antaa rajoitetusti tietoa sykkeestä, osa monipuolisesti. Yksinkertaisinkin sykemittari kertoo vähintään sen, millä tasolla syke liikkuessa on. Kehittyneimmillään sykemittari on kuntoilutietokone. Sen avulla voi treenata oikein, nostaa kestävyys- ja lihaskuntoa niin, että liikkuminen tuntuu hyvältä. Tavallisin virhe on harjoitella liian raskaasti, korkeilla sykkeillä, veren maku suussa.

Minkälaista stressiä?

Sykevälivaihtelu kertoo paljon elämäntavastamme. Sen avulla voidaan arvioida työn ja vapaa-ajan kokonaiskuormittavuus eli stressin ja palautumisen tasapaino. Stressiä mittaamaan tarvitaan yhden vuorokauden sykevälivaihtelujen tieto. Mittari erottaa fyysisen ponnistelun aiheuttaman stressireaktion psyykkisestä stressistä siten, että fyysisessä rasituksessa syke nousee, sykevälivaihtelu pienenee ja hengitystiheys kasvaa. Henkisessä kuormituksessa syke nousee, sykevälivaihtelu pienenee, mutta hengitys pysyy lepotasolla.

Hyvä fyysinen kunto ei poista stressiä, mutta hyväkuntoinen kestää stressiä paremmin kuin huonokuntoinen: stressin haitalliset vaikutukset ovat lieviä. Hyväkuntoinen myös palautuu stressistä nopeammin kuin huonokuntoinen, koska elintoimintojen autonominen säätely toimii paremmin.

Positiivinen ja negatiivinen stressi näyttävät samanlaisilta vaikka tuntuvat erilaisilta. Esimerkiksi saunominen ja avantouinti ovat elimistölle suuri stressi. Ne koetaan kuitenkin rentouttavina. Myös esiintymisjännitys ja kiihkeä uppoutuminen työntekoon aiheuttavat stressiä, vaikka ne koettaisiin myönteisiksi ja palkitseviksi. Ne rasittavat elimistöä paljon, mutta niistä myös palaudutaan nopeasti. Negatiivinen stressi jää päälle kuluttamaan voimavaroja ja elimistö palautuu siitä hitaasti. Myös sairaudet, kuten alkavat flunssat, näkyvät sykkeestä stressireaktiona. Elimistö antaa merkkejä ennen kuin ihminen edes tietää olevansa sairas.

Sykemittari testissä

Ystävykset ja treenikaverit Petra Larikka, 33, ja Irina Rautiola, 32, saivat kokeiltavikseen sykemittarit. Heidän tavoitteensa oli pudottaa painoa, kiinteytyä, saada liikunta säännölliseksi ja kohottaa kuntoa. Parhaimmillaan mittari on omavalmentaja, joka kertoo, milloin tarvitaan työssä taukoja ja lepoa, milloin liikuntaa ja millaista liikuntaa – ellei sitä itse huomaa. Liikunta joka tapauksessa parantaa kuntoa, elämänhallintaa ja -laatua olipa sykemittaria tai ei.

Larikan ja Rautiolan testissä syntyi tuloksia, ja kummankin paino putosi kolme kiloa viidessä kuukaudessa.

– Kalorinkulutusta on kiva seurata mittarista. Parhaimmillaan kulutin 4 500 kilokaloria päivää kohti viikossa, kun tein lumityöt muun liikunnan ohella. Pelkässä lentopallopelissä saattaa kulua tuhat, aerobicissa 400–600 kilokaloria, Petra Larikka havaitsi. Kiinnostavaa oli myös nähdä kalorinkulutus sellaisena päivänä, jolloin ei urheillut. Ero oli suuri: istumatyössä ja kotiaskareissa kului yhteensä vain 900 kilokaloria kymmenessä tunnissa.

Molemmilla maksimaalinen hapenottokyky pysyi samana viisi kuukautta. Hyvä se on molemmilla: Petralla 37 ml/kg/min ja Irinalla 38 ml/kg/min. Sitä mittarin testaajat ihmettelevätkin, ettei heidän kuntonsa kevään aikana noussut sen kummemmin ahkerasta treenaamisesta huolimatta.

He eivät ole ainoat: moni kuntoilija tekee virheen ja treenaa jatkuvasti liian rajusti. Tärkeää kun on myös kunnon kannalta, että välillä vetää tiukan treenin, välillä hölkyttelee rennommin. Harjoittelussa on jotain vialla, jos kunto ja syke samassa rasituksessa pysyttelevät samana kovasta treenistä huolimatta. Jos aina kävelee tai juoksee saman ajan samalla teholla, ei harjoittelu kehitä kuntoa vaan ylläpitää sitä. Intervalliharjoittelu, jossa leikitellään tehoilla, vahvistaa elimistöä monipuolisesti, olipa kyseessä luu, reisilihas tai sydän. Tästä muistuttaa myös Polar Electron liikuntatieteellinen johtaja Raija Laukkanen, joka opasti testaajia.

Jos kunnon kohotuksen lisäksi haluaa tiputtaa painoa, kannattaa liikkua pitkään. Jos haluaa painosta pois viikossa puoli kiloa tai kilon, kulutusta tulisi lisätä liikunnalla 300 kilokaloria päivässä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tunnin kävelylenkkiä. Jos taas haluaa kohentaa hapenottokykyään ja harrastaa liikuntaa vaikkapa kolme ja puoli tuntia viikossa, vähintään viidennes liikunnasta eli 30–40 minuuttia tulisi olla raskasta.

Sykemittari pystyy analysoimaan jokaisen yksittäisen liikuntakerran: paljonko kuluu kaloreita, millainen on syke, onko liikunta kevyttä, keskiraskasta vai raskasta ja miten pitkään mitäkin. Mittarissa on myös oma harjoitusohjelmansa, jonka se laatii käyttäjän tietojen, kuntotestitulosten ja tavoitteiden mukaisesti.

MIKÄ SYKE?

Leposyke tarkoittaa sydämen alhaisinta sykintätaajuutta ja se mitataan nimensä mukaisesti levossa. Mitä alhaisempi leposyke on, sitä isompi sydänlihas – lähinnä sen vasen kammio – on tilavuudeltaan. Hyväkuntoisellakin voi olla korkea leposyke, jos sydämen vasen kammio on pieni ja ahkera.

Sykettä nostavat fyysisen rasituksen lisäksi muun muassa sairaudet, väsymys, stressi, syöminen, kahvi,
alkoholi, monet lääkkeet tai kuuma ja kostea ilma. Sydän on herkkä mittari: sama fyysinen ponnistus voi eri päivinä tuntua kevyeltä tai raskaalta ja syke on matalampi tai korkeampi kuin tavallisesti, koska elimistön tila on erilainen eri päivinä.

Rasitussyke ilmaisee hapenkulutuskapasiteettia liikunnassa ja arjen vaativissa toiminnoissa. Harjoittelun myötä hengitys- ja verenkiertoelimistön tulisi toimia samassa rasituksessa tehokkaammin kuin ennen ja sekä rasitussykkeen että leposykkeen pitäisi laskea.

Maksimisyke on korkein mahdollinen syke äärimmäisessä rasituksessa. Sitä ei suositella mitattavaksi omin päin vaan valvotussa rasitustestissä. Yksi vaihtoehto on käyttää laskukaavaa 220 miinus ikä, joka on kuitenkin arvio. Todellinen maksimisyke voi vaihdella suuresti yksilöstä toiseen. Se voi olla jopa yli kymmenen lyöntiä suurempi tai pienempi kuin iän mukaan arvioitu ohjearvo.

LIIKU KOLMELLA TAVALLA

Kevyt liikunta

 • 60–70 prosenttia maksimisykkeestä
 • esimerkiksi kävely
 • vaikuttaa myönteisesti terveyteen
 • auttaa kuluttamaan kaloreita
 • parantaa peruskestävyyttä
 • kevyttä liikuntaa jaksaa pitkään, vähintään tunnin

Keskiraskas liikunta

 • 70–80 prosenttia maksimisykkeestä
 • esimerkiksi reipas kävely, hölkkä, pyöräily ja uinti
 • parantaa terveyttä sekä pitkäkestoista kestävyyttä ja vauhtikestävyyttä
 • sopii tavoitteelliseen painonpudotukseen

Raskas liikunta

 • 80–90 prosenttia maksimisykkeestä
 • esimerkiksi juoksu
 • parantaa kestävyyskuntoa ja maksimikestävyyttä
 • raskasta liikuntaa jaksaa lyhyitä aikoja
 • sopii intervalliharjoitteluun ja hyväkuntoisille
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.