Sydämentahdistin on varamies, joka hoitaa hommat kun sydän ei itse jaksa. Tulevaisuudessa rintaan asennettavan kojeen saattaa korvata ruiske kantasoluja.

Sydämentahdistinta tarvitaan, jos sydämen omat sähköimpulssit eivät riitä pitämään sykettä yllä. Pieni elintärkeä vekotin tykyttää 20 000 suomalaisen rinnassa.

– Tyypillistä tahdistinpotilasta ei ole, koska sykeongelmia ja toisaalta tahdistimia on hyvin erilaisia, kertoo ylilääkäri Mikko Syvänne Suomen Sydänliitosta.

Tahdistimia on kolmenlaisia: Yleisin korjaa puuttuvaa, hidasta tai pätkivää sykettä. Niin kutsutut sisäiset defibrillaattorit taas keskeyttävät rytmihäiriön nopealla tahdistuksella tai sähköiskulla. Sydämen vajaatoiminnan hoitoon on omat kojeensa.

Nykyiset tahdistimet osaavat myös säädellä sykkeen tiheyttä sen mukaan, mitä käyttäjä tekee. Lenkillä tarvitaan nopeampaa sykettä kuin levossa.

Pattereilla toimiva tahdistin keksittiin jo 1950-luvulla, mutta sen huonoja puolia on muun muassa herkkyys ulkoisille häiriöille. Tulevaisuudessa se korvattaneen biologisella tahdistimella, jotka rakennetaan esimerkiksi kantasoluista.

Sykkiviä soluja kasvatetaan jo

Sydämen syke syntyy sinussolmukkeessa, joka on erikoistuneiden sydänlihassolujen tihentymä. Solmuke tuottaa sähköisen jännitteen muutoksia, jotka saavat lihassolut supistumaan. Sähköiset impulssit syntyvät sinussolmukkeessa niin monimutkaisesti, että niiden tuottajia kutsutaan hassuiksi kanaviksi (funny channels).

Huonosti toimiessaan solmuke voi saada sydämen sykkimään liian hitaasti tai epäsäännöllisesti. Sinussolmuke voi vaurioitua sydänkohtauksen yhteydessä, mutta useimmiten toimimattomuuden syynä on silkka ikääntyminen.

Tutkijoiden unelmissa siintää biologinen sydämentahdistin, joka korvaisi elektronisen. Elävät solut pystyvät vastaamaan elimistön tarpeisiin paljon paremmin kuin hienoinkaan elektroninen laite. Esimerkiksi nykyiset sydämentahdistimet eivät osaa reagoida vahvoihin tunne-elämyksiin tai lääkitykseen: Ne toimivat samoin, katsoipa kantaja kauhuelokuvaa tai Pikkukakkosta tai söipä hän beetasalpaajaa tai ei. Biologiset olisivat herkempiä.

Viime vuonna newyorkilaiset tutkijat purkivat sinussolmukkeen. He rakensivat soluviljelmän, johon geeni geeniltä koottiin hassut kanavat uudestaan – ja saivat ne toimimaan. Syntynyt syke oli vielä turhan nopea ja epäsäännöllinen, mutta tutkimus oli hyppy eteenpäin sinussolmukkeen toiminnan ymmärtämisessä.

Aiemmin lupaavia tuloksia on saatu muun muassa kantasoluilla. Vuonna 2004 ihmisen kantasoluista saatiin laboratoriomaljalla kasvatettua sydänlihassoluja, ja kun ne sykkivät oikein, ne istutettiin sian sydämeen. Istutetut solut pitivät sydämen toiminnassa, vaikka sikojen omat sinussolmukkeet hiljennettiin.

Kantasoluilla korjataan sydäntä

Sydämen toimintaa parantavat kantasoluhoidot eivät ole mikään uusi asia. Suomessa sydänlihaksen vaurioita ja niiden aiheuttamaa sydämen vajaatoimintaa hoidetaan kokeellisesti potilaan omasta luuytimestä otetuilla kantasoluilla. Tutkimusta tehdään Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa ja sitä johtaa professori Ari Harjula.

Hoitomuodon odotetaan parantavan sydämen supistuvuutta kolmin- tai jopa viisinkertaisesti pelkkään sepelvaltimoiden ohitusleikkaukseen verrattuna. Lopullista yhteenvetoa vuonna 2006 alkaneen tutkimuksen tuloksista ei ole vielä tehty.

– Suurin ongelma on saada selville hoidon teho ja kesto sekä paras tapa siirtää soluja. Mitään ongelmia tai komplikaatioita, kuten rytmihäiriöitä, ei ole esiintynyt, Harjula kertoo.

Samanlaista tutkimusta tehdään muuallakin maailmassa, mutta Suomessa kantasoluja siirretään kerralla enemmän kuin muissa vastaavissa tutkimuksissa ja solut otetaan saman leikkaustilanteen aikana lantioluusta. Tavallisesti niitä säilytetään yön yli laboratoriossa.

Vaikka sydänlihaksen korjaaminen kantasoluilla ei ole sama asia kuin sykkivän sinussolmukkeen rakentaminen kantasoluista, Harjulan ja hänen kollegoidensa tutkimus tuo syketutkijoillekin tärkeää tietoa kantasolujen selviämisestä potilaan sydämessä.

Tulevaisuudessa sydämentahdistimen voi ehkä asentaa sydämeen kertaluontoisena ruiskeena sykkiviä soluja.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.