Riippuvaiseksi voi tulla päihteistä, mutta myös pelaamisesta. Mitä voi tehdä, jos riippuvuudet alkavat hallita elämää?

Joku ajautuu viettämään aikaa netissä enemmän kuin on tarkoitus, toinen löytää itsensä tuon tuosta pelikoneen äärestä, halusi tai ei.

Vaikka mitään kemiallisia aineita ei nautita, aivojen välittäjäaineisiin toiminnalliset riippuvuudet ja niitä vakavammat addiktiot vaikuttavat samansuuntaisesti kuin päihteet. Ne saavat aikaan dopamiinitulvahduksen ja nopeasti syntyvän mielihyvän tunteen. Ja kun tähän tottuu, himo kasvaa helposti.

Riippuvuuksien aivokemialliset vaikutukset ovat mutkikkaita, eikä niitä vielä tunneta hyvin. Ihmiskokeita on tehty vähän, joten farmakologian professori Esa Korpi kertoo esimerkin eläinkokeesta.

– Kun apinat saavat jonkin palkkion tehtyään vaadittavan suorituksen, dopamiini tulee aluksi palkkion saamisen jälkeen. Mutta kun haluttu palkkio on saatu kyllin monta kertaa, hermoverkon reaktio muuttuu. Dopamiinia alkaakin vapautua jo, kun tulee jokin vihje siitä, että palkkion saanti on mahdollista. Kun palkkio sitten saadaan, dopamiinin eritys ei enää lisäännykään.

Tutkimukset osoittavat, että sama pätee ihmisiin.

– Kun peliriippuvainen melkein voittaa, hänen aivoissaan aktivoituvat samat alueet, muun muassa dopamiinialue, kuin oikeasti voittaessaan. Tämä todennäköisesti pitää yllä pelihalua.

Riippuvuuden aivovaikutukset eivät pääty tähän. Ne ulottuvat myös solujen aineenvaihduntaa ja toimintaa kiihottavaan glutamaattijärjestelmään ja hermoverkostojen toiminnan rytmittämisestä huolehtivaan GABA-järjestelmään.

Dopamiinijärjestelmän kanssa nämä kaksi vaikuttavat monipuolisesti kaikkeen, mitä aivoissa tapahtuu. Siitä johtuu, että on äärimmäisen vaikeaa kehittää vaikkapa lääkettä, jolla pelkkää riippuvuuskäyttäytymistä voitaisiin hoitaa. Lääke vaikuttaisi arvaamattomasti moniin muihinkin aivotoimintoihin.

Rakkausbiologiaa

Perimmiltään jokainen, riippuvainen tai ei, tarvitsee aivokemiallisestikin ilmeneviä mielihyväkokemuksia. Kaipuu niihin on syvällä ihmisessä.

– Dopamiinitulvahduksen saa alkuperäisimmillään, kun tuntee olevansa syvästi yhteydessä toiseen ihmiseen. Niinpä se koetaan tiedostamatta, kun ollaan rakastuneita, psykiatrian professori Matti Huttunen sanoo.

Aivoja kuvantamalla nähdään, että kun rakastuneelle näytetään rakastetun kuvaa, dopamiinin eritys lisääntyy. Sama tapahtuu vauvassa, kun äiti näkee hänen hymynsä ja vastaa siihen.

– Rakkausbiologia on hämmästyttävän samanlaista kuin riippuvuuskäyttäytyminen. Ne käyttävät samoja neurobiologisia mekanismeja, tuottavat mielihyvää ja pitävät siksi otteessaan.

Mielihyvä lääkitsee

Aina ei riitä se dopamiini, jota luonnostaan olisi tarjolla. Moni ajautuu tavoittelemaan lisää riippuvuuskäyttäytymisellä. Siihen voi houkutella esimerkiksi ahdistuneisuus, masentuneisuus tai jatkuva stressi.

– Jatkuvan stressin piinaamana mielihyvän saamisen kynnys nousee. Ylimääräisellä dopamiiniannoksella olo muuttuu paremmaksi, Huttunen selittää.

Osa riippuvuuskäyttäytymisestä on ilman muuta perinnöllistä.

– Pelkästään riippuvuuksille altistavaa yhtä geeniä ei ole. On löytynyt niille altistavia geenejä, jotka vaikuttavat myös muuhun käyttäytymiseen, kuten stressiherkkyyteen, ahdistuneisuuteen ja masennustaipumukseen. Ne ovat usein suvuittain kulkevia temperamentin ja persoonallisuuden osia.

Tuskin kenellekään kuitenkaan kohtalonomaisesti kehittyy haitallisia riippuvuuksia. Oleellista on, että niiden aiheuttajalle altistutaan otollisissa olosuhteissa, Esa Korpi sanoo.

Mopo karkaa

Riippuvuudessa vaikkapa pelaamista, nettiä, seksiä tai alkoholia käytetään ahdistuksen ja yksinäisyyden tapaisten tunteiden hoitoon niin paljon, että syntyy ongelmia.

Silloin tilanne on kuitenkin vielä jossain määrin hallinnassa. Jos riippuvuus kehittyy addiktioksi, kysymys ei enää ole ”itsehoidosta”. Addiktiota on vaikea ellei mahdotonta hallita ja lopettaa silloinkaan, kun ne aiheuttavat paljon haittaa.

– Addiktoitunut ihminen tarvitsee dopamiinitulvahduksen sen itsensä vuoksi, että tuntisi olevansa olemassa. Sitä tavoitellaan hyvin tietäen, että se on järjetöntä, mutta on vain pakko, Matti Huttunen sanoo.

Toiminnallisille riippuvuuksille on ominaista myös se, että kuten alkoholinkäyttö, nekin usein hävettävät. Siksi ne saattavat eristää ihmisistä, joilla ei ole samaa ongelmaa.

Pikavoitto koukuttaa

Kohtalokkaastikin riippuvuutta aiheuttavia ovat monet rahapeliautomaatit.

– Pelaaminen vie mukanaan, koska siinä on mukana raha, jännitys ja voiton mahdollisuus. Lumovoimaisimpia ovat pelit, joita katsotaan ruudulta, joissa  tempo on nopea ja mahdollisen voiton saa heti, tietää tutkimuspäällikkö Tuukka Tammi A-klinikkasäätiöstä.

Tällaiset pelit pitävät otteessaan, koska pelikertojen välillä ei ole taukoja, jolloin voisi havahtua tekemään jotain muuta ja unohtaa pelaamisen.

– Pelikoneen äärellä haaveillaan kympeistä tai jopa miljoonista, jos pelataan nettipokeria. Tai jos ei haaveilla, pelätään häviötä tälläkin nimenomaisella pelikerralla, pahimmassa tapauksessa pelivelkojen paisumista, Tuukka Tammi sanoo.

Kaikki pelit eivät kuitenkaan koukuta yhtä tehokkaasti. Lotto on harmittomampi, koska se ei sido pelaamiseen ja voitosta tulee tieto vain kerran viikossa. Niin pitkää odotusaikaa tuskin kenenkään ajatukset pysyvät vain voiton mahdollisuudessa.

Me pelaajat

Suuri osa pelikoukkuun jääneistä on yksinäisiä ihmisiä. Pelaaminen voi olla heille tekemisen ja yhteisön hakemista. Pelisaleissahan on yleensä monia muitakin. Niinpä niissä käy paljon esimerkiksi vanhempia naisia.

Alttiita pelien houkutuksille ovat myös raskaan elämänmuutoksen keskellä elävät ja maahanmuuttajat, joiden kotikulttuurissa pelataan paljon.

Myös koulupojissa on liikaa pelaavia. Peliongelmaisten auttavaan puhelimeen, Peluuriin soittavista ylivoimaisesti suurin osa onkin nuoria miehiä. Toinen suurehko soittajien ryhmä ovat vanhemmat naiset.

Peliriippuvuus muuntuu usein elämäntilanteiden mukana. Ongelmia on voinut olla vuosia sitten, kun asiat ovat syystä tai toisesta menneet huonosti. Helpommassa vaiheessa pelaaminen on saattanut jäädä, mutta alkanut taas uusien vaikeuksien myötä.

Tarvitsetko pelikiellon?

Peliriippuvuudelle ominaista on, että häviön jälkeen mennään uudelleen pelaamaan toiveena saada hävityt rahat takaisin.

– Se on tavallaan rationaalinenkin suunnitelma, Tuukka Tammi sanoo.

Muissa riippuvuuksissa tällainen kompensointiyritys ei johda mihinkään.

– Vaikkapa eilisen alkoholinkäyttöä ei voi kompensoida juomalla uudelleen tänään.

Jos tuntuu, että pelihallit vetävät puoleensa vastustamattomasti, niihin voi pyytää itselleen porttikiellon.

– Se on tehokas keino siinä mielessä, ettei porttikieltoa voi itse purkaa, Tuukka Tammi sanoo.

Peliriippuvuustesti

 1. Jos pelaat: kuinka usein palaat takaisin toisena päivänä voittaaksesi häviämäsi summan takaisin?
 2. Oletko koskaan sanonut, että olet voittanut rahaa pelissä, vaikka oikeasti oletkin hävinnyt?
 3. Onko sinulla omasta mielestäsi ollut ongelmia rahapelien kanssa?
 4. Oletko koskaan pelannut enemmän kuin olit aikonut?
 5. Oletko halunnut lopettaa rahapelaamisen, mutta et uskonut kykeneväsi siihen?

Tee Päihdelinkin rahapelitesti.

Ensiapua riippuvuuteen

 • päätä aamulla, ettet pelaa tänään
 • kierrä kaukaa tutut pelipaikkasi
 • hanki pelikielto pelihalleihin
 • tutustu päihdelinkkiin
 • soita Peluuriin.

Lue lisää riippuvuuksista.

Lue myös:
Nettiriippuvuus


 

Toiminnallisten riippuvuuksien tunnusmerkkejä

 • Tuottavat nopean tyydytyksen ja vaikuttavat aivojen aineenvaihduntaan.
 • Synnyttävät toleranssin, riippuvuuteen turvaudutaan yhä useammin ja suurempina annoksina.
 • Samalla ihmisellä voi olla monia erilaisia riippuvuuksia.
 • Alttius riippuvuuksille vaihtelee elämäntilanteen mukaan
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.