Tunnista alkoholinkäytön riskit ja vähennä kun vielä pystyt.

Jopa helpotti. Viinankäyttö alkaa vähentyä elokuussa. Myyntiluvut kertovat, että kesä- ja heinäkuun kulutushuippu on takana ja syksy on kuivumaan päin.
Kovimpaan sesonkiin joulukuuhun on vielä aikaa, joten siihen ehtii hyvin varautua.

Suomalaisten juominen on siirtynyt yhä enemmän kotiin: kolme neljäsosaa alkoholista käytetään kotioloissa. Joka kymmenes lapsi kärsii vanhempien juomisesta. Lomalla tilanne voi tiivistyä. Noin 500 000—600 000 työikäistä suomalaista käyttää alkoholia yli riskirajan.

— Se on taso, jonka jälkeen päitä alkaa väistämättä putoilla. Tulee muun muassa maksa-, sydän- ja keskus­hermostosairauksia, vatsavaivoja, tapaturmia ja mielen­terveys­ongelmia, etenkin masennusta, sanoo ylilääkäri Pekka Heinälä A-klinikkasäätiöstä.

Mikään paikka ihmisessä ei oikeasti tarvitse alkoholia, Heinälä muistuttaa.
— Mitä arvokkaammasta alueesta kropassa on kyse,
aivotoiminnasta tai lisääntymisestä, sitä herkempi se on alkoholille.

Riskiraja ei ole turvaraja

Terveellistä ei välttämättä ole se, mikä on tavallista.
— Suomessa liikakäyttö on tavattoman yleistä. Toisten käyttämiä määriä ei kannata pitää mittarina, sanoo yli­lääkäri Mauri Aalto Järvenpään sosiaalisairaalasta.

Varsinkin suurkuluttajat arvioivat juovansa kuten muut. Riskiraja on terveillä naisilla 16 ja miehillä 24 annosta viikossa, mutta se ei ole turvaraja. Paljon pienemmälläkin käytöllä harmeja voi tulla, ja monissa muissa maissa riskiraja on matalampi.Pienetkin alkoholimäärät voivat esimerkiksi nostaa
verenpainetta ja pahentaa uniongelmia.

Tuliko mäyräkoirasta minimi?

Juomamääriä kannattaa välillä kirjata.
— Oikeastaan kaikki, jotka käyttävät riskirajoilla, näyttävät seurannan avulla pystyvän vähentämään juomista, Pekka Heinälä sanoo.

Yksi alkoholiannos on pullo keskiolutta, 12 senttilitraa viiniä tai 4 senttiä viinaa.
Pullo mietoa viiniä onkin jo kuusi annosta ja viinapullo noin 12 annosta, prosenteista ja pullon koosta riippuen.

— Monet eivät pidä keskiolutta alkoholijuomana, vaikka mäyräkoirista kertyy todella iso osa juodusta alkoholista.

Heinälän mielestä terveillä aikuisilla naisilla yksi ja miehillä kaksi annosta päivässä on se raja, josta ei vielä ole suurta haittaa.

— Mutta jos se on jokapäiväistä, kannattaa miettiä, miksi sen pitää olla jokapäiväistä. Sietokyky ja määrät kasvavat helposti.

Jos ruokapöydässä tekee mieli enemmän kuin kaksi lasillista viiniä, voi miettiä, mihin kolmatta tarvitaan. Onko viini niin hyvää? Onko seura niin pahaa?
Arki-iltana kannattaa pohtia, miten lasilliset vaikuttavat nukkumiseen. Kolmas annos huonontaa jo unen laatua.

Menikö yli?

Milloin voi alkaa epäillä, että alkoholia kuluu liikaa?
— Kun lähipiiri alkaa kysellä tai riskirajat ovat lähellä. Onko siirrytty lasilaskennasta pullolaskentaan? Tuntuuko, että joissakin tilanteissa on pakko juoda? Eikö rentoudu muuten? Alkaako tulla alakuloisuutta, univaikeuksia,
mahavaivoja ja kolhuja, jotka voisivat johtua alkoholista.

Jos on tapana ryypätä perjantaina ja lauantaina, pystyykö juomaan puolta vähemmän? Tai voiko jättää perjantain väliin? Ellei onnistu, onko kyse siitä, että on riippuvainen? Johtuisiko unettomuus alkoholista?

— Senhän saa selville olemalla ilman alkoholia, Mauri Aalto sanoo.
— Mikäli unettomuus helpottaa, kun on neljä viikkoa juomatta, se on saattanut liittyä alkoholiin. Jos ei pysty olemaan neljää viikkoa ilman, se on merkki alkoholiongelmasta.

Älä masennu

Apealle ja masentuneelle juomisen vähentämisestä on erityisen paljon hyötyä.
— Alkoholi voi antaa alakuloiselle hetkellisen helpotuksen, ja siksi sitä käytetään ikään kuin itselääkintänä. Siitä voi tulla iso ongelma, koska liikakäyttö aiheuttaa masennusta. Moni masennuslääke ei sitä paitsi sovi alkoholin kanssa, tai alkoholi vie siltä tehon, Pekka Heinälä muis­tuttaa.

Kun juomista vähentää, tai varsinkin jos sen lopettaa kokonaan, on tärkeä varautua siihen, että jää paljon aikaa, Mauri Aalto vinkkaa.
— Kannattaa keksiä valmiiksi muuta tilalle, etsiä uusi harrastus tai lämmittää ihmissuhde.

Asiantuntijoina Pekka Heinälä, psykiatri, johtava ylilääkäri, A-klinikkasäätiö
Mauri Aalto, psykiatri, ylilääkäri, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, THL

Lisää tietoa Päihdelinkistä, A-klinkkasaatiöstä ja AA:sta

 1. Laske paljonko juomia kuluu. Kirjaa vaikka kännykkään.
 2. Mitä tavallisesti juot? Tutki lempijuomasi: mitkä ovat prosentit ja kalorit, mitä pakkaus vetää?
 3. Mittaa oma muki. Voisitko vaihtaa pienempään?
 4. Ota janoon ensin vettä äläkä juo nälkäisenä.
 5. Vaihda miedompaan. Kannattaa laimentaa.
 6. Hidasta juomista. Pidä taukoa. Tilaa välillä alko­holitonta tai puuhaa muuta.
 7. Älä tyrkytä. Onko alkoholi pakollinen kaikissa perhe­juhlissa?
 8. Aseta annosraja ennakkoon ja juo sen päälle vettä.
 9. Kaikkea ei tarvitse juoda, mitä pöytään tuodaan.
 10. Opettele kieltäytymään.
 11. Koeta olla pari päivää viikossa ilman.
 12. Missä tilanteissa juominen on tapa? Keksi muuta tekemistä.
 13. Suunnittele seuraava juhlasesonki. Montako pulloa pyhänä pöytään?
 14. Mikä osuus juomisella on perheen reissulla?
 15. Jätä alkoholi pois jos olet raskaana. Sikiölle turvallisen käytön rajaa ei tunneta.
 16. Jos olet riippuvainen, hakeudu hoitoo.

  Testaa juomisesi tästä

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.