Silmät ovat sielun peili, ja suu on portti peremmälle. Terveessä suussa limakalvot ja purukalut ovat siistissä kunnossa. Tulehtunut suu sen sijaan on terveysriski.

Yli puolet suomalaisista kärsii pahanhajuisesta hengityksestä ainakin ajoittain. Yleisimmin syynä on puhdistamaton suu, jossa bakteerit mellastavat. Hampaiden reikiinnyttämisen ohessa ne tuottavat pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Halitoosi ei aina johdu hygienian pettämisestä. Hajut voivat olla peräisin nenänielusta ja nenän sivuonteloista, suolistosta tai keuhkoista. Hammaslääkärillä käynti on tärkeää, jotta vaivasta pääsee eroon.

Hammaslääkäriin oli hampaita tai ei

Kohteliaisuusvisiitti hammashygienistin luona kerran vuodessa ei riitä, tietää professori Riitta Suuronen Tampereelta. Jo hampaiston röntgenkuvaukseen tarvitaan hammaslääkärin taitoa ja laitekantaa. Ei riitä, että kuva otetaan. Se pitää myös tulkita.

– Hammaslääkäri ei sitä paitsi tarkista vain hampaiden kuntoa. Hän käy läpi purentalihaksiston ja leukanivelet, tutkii kaulan alueen imusolmukkeet ja suun limakalvot. Hammaslääkärin tarkistuksessa pitäisi käydä siinäkin tapauksessa, että suussa on moitteeton kokoproteesi, Riitta Suuronen sanoo.

Ennen kun hammaslääkäri aloittaa salapoliisintyönsä potilaan suussa, hän kyselee sairaudet ja lääkitykset. Tieto tarvitaan siksi, että se voi säästää potilaan hengen. Jos asiakkaalla on vaikka tablettilääkitys jalkasilsaan ja hammaslääkäri määrää suun infektioon antibioottikuurin, voi lääkkeiden yhteisvaikutus johtaa pahimmillaan vakaviin sydämen rytmihäiriöihin. Myös allergia- ja hiivalääkkeiden yhdistelmä saattaa aiheuttaa vaaran.

Limakalvomuutokset pitää tutkia

Ennen hampaiden tarkastusta hammaslääkäri nuuhkaisee hengityksen, tunnustelee leukanivelet, purentalihakset ja kaulan alueen sekä kyselee päänsäryistä ja yönarskuttelusta. Sen jälkeen siirrytään limakalvoihin.

– Jos hammaslääkäri huomaa vuotuisen tarkistuksen yhteydessä epäilyttäviä muutoksia potilaan limakalvoilla, hän lähettää potilaan edelleen erikoislääkärin tai erikoishammaslääkärin vastaanotolle. Väriltään tai kooltaan muuttunut läiskä limakalvolla kannattaa aina tutkia, puhumattakaan uusista muutoksista, Suuronen sanoo.

Säännöllinen ja pitkäaikainen hoitosuhde on suuasioissa arvokas. Eihän kertavierailun perusteella tiedä, mitä siellä suussa on aiemmin ollut. Aika usein suusta löytyy hiivasieni. Se ei aina ole aikuisilla samanlaista kuin pienen lapsen valkea sammas vaan useimmiten silmin näkymätöntä kasvustoa punoittavalla ja aralla limakalvolla.

– Esimerkiksi proteesin alta löytyvä mukulakivimäinen limakalvomuutos voi olla merkki hiivasta. Sen jälkeen proteesikin on hoidettava ja puhdistettava huolellisesti, pahimmassa tapauksessa uusittava kokonaan.

Kun huomaa itse suussaan haavauman tai limakalvomuutoksen, sitä kannattaa seurata pari viikkoa. Siinä ajassa häviävät esimerkiksi aftat, kivuliaat mutta täysin vaarattomat limakalvovauriot. Ellei vaiva häviä, on syytä näyttää suutaan terveyskeskuksen omalääkärille tai hammaslääkärille.

Limakalvon värinmuutos on onneksi useimmiten vaaraton. Muotoaan tai väriään muuttava läiskä voi kuitenkin merkitä syöpää. Suomessa tavataan vuosittain viitisensataa uutta suun alueen syöpää. Sairauden havaitsemisen viivästyminen heikentää hoitoennustetta selvästi.

– Aika moni suusyöpä muhii proteesin alla, sillä syöpä lisääntyy iän karttuessa eikä hampaatonta suuta käydä riittävän usein vilauttamassa lääkärille.

Suusyövän riskitekijöistä kaksi on ylitse muiden: tupakka ja alkoholi. Niiden nauttiminen yhdessä tuottaa asetaldehydiä, syöpää aiheuttavaa kemiallista yhdistettä. Samaa myrkkyä tuottavat myös huonokuntoisessa suussa asustavat bakteerit.

Kuiva suu miellyttää bakteereja

Terveessä suussa sylkeä piisaa litra puolitoista vuorokaudessa. Sylkirauhasten erittämä limamainen, juokseva neste huuhtelee hellästi ja määrätietoisesti bakteerit pois hampaiden pinnoilta. Iän myötä sylkirauhasten toiminta hiipuu. Kuiva suu on etenkin 50–70-vuotiaiden naisten vaiva.

– Tieto yllättää monet. Koska syljeneritys vähentyy vähitellen, suun kuivumista ei aina itse edes huomaa. Seuraukset kuitenkin alkavat näkyä, kun mikrobit jämähtävät entistä piukemmin hampaan pinnalle ja ientaskuihin. Huuhtelun herpaantuessa bakteerien kokonaismäärä kasvaa suussa nopeasti. Reikiä voi ilmaantua ienrajaan, erityisen kipuherkälle alueelle. Nuorena reikiä ilmestyy yleensä purupinnoille tai kahden hampaan väliin, jos on ilmestyäkseen. Kun vuosia on kertynyt rutkasti, sairauksia muutama ja lääkkeitä kimara, ei ole ihme jos suuta kuivaa.

Syljeneritystä heikentävät esimerkiksi hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, reuma, Sjögrenin syndrooma, Parkinsonin tauti ja MS-tauti. Lääkkeiden sivuvaikutuksista suun kuivuminen on kolmanneksi yleisin heti väsymyksen ja pahoinvoinnin jälkeen.

– Pahimpia kuivattajia ovat eräät psyykenlääkkeet. Sydän- ja verenpainelääkkeet uhkaavat monen suun terveyttä, koska niitä käytetään niin paljon, Suuronen toteaa.

Myös hengittäminen suun kautta kuivattaa suuta, ja kuiva huoneilma. Talviaamuisin suulaki voi olla yön jäljiltä kuin hiekkapaperia.

Riitta Suuronen kehottaa kuivasuista unohtamaan tavalliset ruokakaupan fluorihammastahnat ja hengitystä raikastavat suuvedet; ne ovat aristaville limakalvoille liian tuhteja. Apteekista saa erityishammastahnoja, joissa ei ole käytetty
lainkaan vaahtoamista ja kirvelyä aiheuttavaa natriumlauryylisulfaattia.

– Arkoja limakalvoja voi helliä purskuttamalla suussa haaleaa kamomillateetä ennen nukkumaan menoa. Tai sitten limakalvoille voi sivellä oliiviöljyä, joka lievittää kirvelyä ja vähentää suun kuivuuden tuntua. Apteekista saa samaan tarkoitukseen kehitettyjä kosteuttavia geelejä, Suuronen neuvoo.

Ksylitolipurukumi tai -pastilli aterian jälkeen on hyväksi paitsi hampaille, myös syljelle, sillä imeskely ja pureskelu lisäävät syljeneritystä.

Anna suun levätä välillä

Terve suu kestää hyvin viisi kuusi happohyökkäystä päivässä. Jatkuva virvokkeiden, karamellien ja muiden välipalojen
napostelu uhkaakin romuttaa hammaskunnon. Napostellessa hampaiden pinnalla olevat kariesbakteerit tuottavat taukoamatta sokerista happoa, joka syövyttää hampaaseen reikiä.

Jos karkkeja on pakko saada, ne on hyvä syödä ruoan päälle niin, että selvitään yhdellä happohyökkäyksellä. Kun ruokailujen väliin jättää riittävästi aikaa, sylki ehtii neutraloida suun happamuuden ja valella hampailta bakteeripeitettä pois.

Hampaiden varsinaisia tyrmäystippoja ovat happaman ja makean yhdistelmät nonstoppina:

– Kun nauttii urheilu- tai colajuomaa muutaman kulauksen kerrallaan yhtä mittaa tuntikausia, juomien sisältämä happo kuluttaa hampaiden kiillettä, jota on äärimmäisen vaikea korjata.

Happaman juoman vaikutuksen huomaa välittömästi, kun pyyhkäisee kielellä hampaiden pintaa. Se tuntuu karhealta. Ihan saman reaktion aiheuttavat mitkä tahansa happamat ruokaaineet: appelsiini, etikkasäilyke tai viinietikka.

– Hampaita ei saisi pestä puoleen tuntiin happaman nauttimisen jälkeen, koska harjaaminen voi vaurioittaa hapon heikentämää kiillettä.

Riitta Suuronen suosittelee hampaiden aamupesuakin jo ennen aamiaista, vaikka järkevämmältä tuntuisi ensin syödä, sitten pestä. Monen arki alkaa kuitenkin kiireellä, jolloin hampaat huuhtaistaan välittömästi aamupalan jälkeen ja sitten sännätään bussille. Töihin ehtii mutta kiilto karisee.

Helppo ja halpa kotikonsti hampaiden eroosion pysäyttämiseksi on juustopalan nappaaminen viimeiseksi suupalaksi. Juustossa on runsaasti hammaskiillettä vahvistavaa kalsiumia tiiviissä muodossa. Myös rasva on hampaille hyväksi.

Terve suu pitää sydämen sykkimässä

Kun suu sairastaa, koko ihminen sairastaa. Kurkistaessaan potilaansa suuhun hammaslääkäri pystyy tekemään päätelmiä tämän terveydentilasta. Vakavaa ientulehdusta, parodontiittia, sairastavan potilaan kielen pinnalla elää kuusinkertainen määrä bakteereja tavanomaiseen verrattuna. Syljessä bakteerien määrä on kymmenkertainen, näkyvillä hammaspinnoilla satakertainen ja ientaskuissa jopa miljoonakertainen!

– Tulehtuneista ientaskuista bakteereilla on suora reitti verisuonia pitkin elimistöön, huokaa Riitta Suuronen.

Huonosti hoidetut hampaat ja suun infektiot voivat lisätä reumapotilaiden oireita ja lääkityksen tarvetta. Diabeetikko voi joutua suoranaiseen kierteeseen suuhun pesiytyneen infektion takia. Immuunipuolustuksen heikennyttyä sokeritasapaino heilahtelee, mikä puolestaan pahentaa infektiota. Kierre syvenee ja tauti pahenee. Vaarallisimmaksi hoitamaton suu voi käydä sydänpotilaalle, sillä vakava ientulehdus on tutkimusten valossa sydänsairauksien riskitekijä.

– Varsinkin sepelvaltimotautipotilaiden hampaat ja ikenet olisi pidettävä hyvässä kunnossa.

Suu remonttiin ennen leikkausta

Professori Riitta Suuronen korostaa, ettei leikkaukseen pitäisi koskaan mennä ilman hammastarkastusta.

– Suussa voi olla esimerkiksi juurihoidon jäljiltä tilanne, jota seurataan. Jos hammaslääkäri tietäisi, että tulossa on iso leikkaus, hän korjaisi perusteellisesti koko suun eikä jäisi odottelemaan, onko röntgenkuvassa näkyvä alue arpikudosta vai sittenkin juuren huonosti parantunut tulehdus.

Laaja ikenien kiinnityskudostulehdus, parodontiitti, olisi ehdottomasti hoidettava kuntoon ennen leikkausta.

– Ikenen tulehdus vastaa kämmenen kokoista avohaavaa. Ei kukaan kirurgi lähde tekemään lonkkaproteesi- tai sydänläppäleikkausta, jos potilaalla on sellainen avohaava. Suun terveydestä ei kuitenkaan aina osata pitää huolta
edes ennen raskasta kirurgista toimenpidettä, Suuronen pahoittelee.

Suun pitäisi myös ennen sytostaatti- ja sädehoitoa olla kunnossa, koska elimistön puolustusjärjestelmä joutuu äärirajoilleen. Aina ei ehditä tehdä monia hoitokertoja vaativia korjauksia. Pahimmillaan voidaan potilaalta joutua poistamaan kaikki hampaat kerralla.

Mutta edes hampaattomuus ei takaa ikenien ja leukaluun terveyttä. Leukaluuhun on saattanut jäädä hampaiden juuria. Tai sitten hampaiden juurien alueelle on voinut jäädä tulehduspesäkkeitä. Huonosti hoidettu suu voi olla varsinainen riesa: aiheuttaa sairautta ja vaikeuttaa hoitoa.

Vaikea ientulehdus irrottaa hampaat

Suun tulehduksista vakavin voi lymyillä vuosikausia, jopa vuosikymmeniä, sillä se paljastuu vain hammaslääkärin tarkastuksessa. Parodontiitti eroaa tavallisesta pinnallisesta ientulehduksesta siten, että se hajottaa hampaan tukikudoksia. Tulehduksen edettyä hammas yksinkertaisesti irtoaa. Parodontiittia on tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin joka toisella suomalaisella, ikäihmisistä lähes kaikilla.

– Yleensä ientulehduksen huomaa siitä, että hampaita harjatessa tai hammasvälejä langatessa ikenistä vuotaa verta. Jos suun puhtaudesta ei paljon perusta, ei verenvuotoakaan huomaa. Tupakoitsijalla ikenet eivät ehkä edes vuoda, sillä tupakoitsijan ääreisverenkiertohan on heikentynyt, Suuronen sanoo.

Muutamalla hammaslääkärikäynnillä parodontiitin kehittyminen voitaisiin katkaista. Harvoin tarvitaan hampaiden
puhdistuksen ja hammaskiven poiston lisäksi muuta kuin ehkä antibioottikuuri.

Lohdullista on, että parodontiitti on helppo ehkäistä hyvällä kotihoidolla. Siihen riittää hampaiden pesu aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla fluoritahnalla, hammasvälien puhdistaminen langalla, hammastikulla tai erityisellä hammasväliharjalla sekä napostelun välttäminen. Satunnainen verenvuoto ikenestä on merkki siitä, että puhdistusta on syytä tehostaa entisestään.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.