Pitkät hoitojonot ja kalliit leikkaushinnat saavat yhä useamman hakemaan apua ulkomailta. Virossa korjataan jo silmiä, hampaita ja kauneutta, mutta tulevaisuudessa terveysturisti suuntaa Aasiaan.

Kun 1900-luvun alussa keuhkotauti iski tehtailijan tyttäreen, hänet lähetettiin Sveitsiin parantolaan. Köyhemmät jäivät kotiin yskimään.

Nyt voi jopa säästää matkustamalla ulkomaille lääkäriin. Kuitenkin uutuushoito kansainvälisellä huippuklinikalla maksaa edelleen  paljon. Suuret ikäluokat ovat asuntovelkansa maksaneet, elävät pidempään mutta myös sairastavat. Samalla julkinen terveydenhuolto säästää ja jonot pitenevät. Ne, joilla on varaa valita, maksavat siitä, että saavat hoitoa heti.

Monilla on rahaa matkustaa, englannin taito ja internet, jossa vertailla hintoja ja erilaisia hoitoja.

Millaisen näön tahdot?

HYKS Silmätautien klinikan apulaisylilääkäri Ilpo Tuisku uskoo, että Virossa ja Intiassakin on ihan varmasti päteviä lääkäreitä, jotka osaavat hyvin taittovirhekirurgiaa. Ongelma voi olla se, ymmärtääkö leikkaukseen tullut huonolla suomen kielellä tai englanniksi sen, mitä hän voi saada ja mitä tehdään. Tuiskun mielestä on hyvä muistaa, että päätös vaikuttaa koko loppuelämään.

– Haluaako esimerkiksi nähdä vain mahdollisimman hyvin kauas vai päästä kokonaan eroon laseista ?

On myös mahdollista jättää pieni ero silmien taittovoimakkuuksien välille, jolloin toisella silmällä näkee kauas ja toisella lähelle.

– Koska taittovirhekirurgia on ylellisyystuote, vain parhaan mahdollisen lopputuloksen pitäisi kelvata, Ilpo Tuisku sanoo.

– Kun esitutkimus tehdään tarkasti ja siihen käytetään aikaa, se vähentää korjausleikkausten tarvetta.

Ongelmiakin tulee, vaikka harvoin. Sarveiskalvoon tehtävä LASIK-läppä voi mennä sijoiltaan tai leikattu silmä voi tulehtua. Lopputulos on aina parempi, jos leikkaava lääkäri hoitaa myös mahdolliset ongelmat.

Syöpähoitoon Viroon

Suomen Potilasliitto ry:n toimistoon otetaan viikoittain yhteyttä ja kysytään, mistä esimerkiksi kohtuuhintaisia syöpähoitoja voisi saada heti.

– Yksityisiä syöpäklinikoita on esimerkiksi Tallinnassa ja niistä kysellään. Menemme tammikuussa yhteen yksityiseen klinikkaan tutustumaan ja katsomaan, millaiset kuvantamismenetelmät heillä on, ennen kuin voimme sanoa mitään niiden tutkimuksista ja hoidoista, Potilasliitto ry:n puheenjohtaja Paavo Koistinen kertoo.

Hän kuitenkin kehottaa syöpähoitoihin hakeutuvaa keskustelemaan  hoitavan lääkärin kanssa kotimaassa. Syöpähoitoihin hakeutuvat vain rohkeimmat tai epätoivoisimmat, mutta hammashoitoihin ulkomaille mennään jo tavallisella lomamatkalla. Koistisen mukaan virolaisesta hammashoidosta ei ole enää vuosiin kuulu valituksia.

– Viime kesänä teetin kolmen hampaan sillan ja vaihdatin yhden vanhan amalgaamipaikan keraamiseen tallinnalaisella hammaslääkärillä. Sama lääkäri rakensi nelisen vuotta sitten implantin alaleukaani, kertoo 55-vuotias suomalaisnainen.

Hän kertoo myös käyneensä hampaiden valkaisussa Intiassa, hotellin yhteydessä olevalla hammaslääkärinvastaanotolla.

Matkaa jälkitarkastukseen

Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry uskoo, että hoidon taso EU-maissa on periaatteessa sama kuin Suomessa. Ongelmaksi hammasmatkalla voi tulla lähinnä aika, sillä esimerkiksi puuttuvan  hampaan tai hammassillan rakentaminen suuhun joudutaan lomalla tekemään tavallista nopeammin. Nopeasti tehtävässä hoidossa saatetaan oikaista potilaan edun vastaisesti.

Suun pitäisi silloin ainakin olla ehdottoman terve, vailla tulehduksia.
Entä kuka vastaa jälkihoidosta? Viroon vielä pääsee helposti uudestaan, mutta Puolaan, Romaniaan tai Intiaan ei tule ehkä joka vuosi lähdettyä.

Dosentti Kimmo Suomalainen Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitokselta muistuttaa, että hygieniakäytännöt ja materiaalit voivat vaihdella.

– Kun korvataan puuttuvia hampaita, käytettävät materiaalit voivat vaikuttaa kustannuksiin, hän sanoo.

Julkisen hammashoidon pitkät jonot eivät houkuttele odottamaan. Viron-matka maksaa halvimmillaan 9–12 euroa.

Magneettikuvaan Thaimaahan

Thaimaassa asuu jo ympäri vuoden suomalaisia, jotka hoidattavat itseään suurissa yksityissairaaloissa. Niissä käyvät kuitenkin myös lyhyemmällä lomalla olevat turistit esimerkiksi terveystarkastuksissa, magneettikuvauksissa ja pienissä leikkauksissa.

Kylpylä- ja virkistäytymismatkoja lämpimiin maihin tekevät myös monet reumaa tai psoriaasia sairastavat sekä kroonisista kivuista tai keuhkosairauksista kärsivät.

Terveysturismiksi voi laskea myös 1990-luvun loppupuolen huumevieroitusmatkat, kun Subutex-korvaushoitoa haettiin Pariisista. Luxembourgin puiston lähellä oli lääkäri, jonne vieroitettavat tulivat suoraan lentokentältä. Vieressä oli apteekki, josta vieroituslääkkeen pystyi heti ostamaan.

Kauneusleikkaukseen Aasiaan

Terveysturismista ei ole tilastoja, mutta näppituntuma on, että suurin ryhmä lähtee ulkomaille kauneusleikkaukseen. Syynä on raha. Jo Virossa leikkausten hinnat saattavat olla puolet Suomen tasosta. Tallinnassa joidenkin kauneusleikkausklinikoiden asiakkaista jopa 90 prosenttia on suomalaisia.
Myös Thaimaassa käy suomalaisia leikkauttamassa itselleen esimerkiksi isommat rinnat. Thaimalaisia kirurgeja pidetään erittäin näppärinä ja ammattitaitoisina.

Plastiikkakirurgi Timo Pakkasen mukaan ihmiset usein kuvittelevat lähtevänsä samalla lomamatkalle.

– Todellisuudessa leikkauksen jälkeinen aika ei ole lomailua vaan toipumista, Pakkanen muistuttaa.

Plastiikkakirurgia on villi bisnes, eikä aina ole varmaa, onko leikkauksen tekijällä kunnon koulutusta. Ulkomaille kasvojenkohotukseen tai rintojen suurennukseen lähtevän kannattaa tarkistaa, että kyseisen klinikan kirurgi on kansainvälisen plastiikkakirurgien yhdistyksen jäsen. Pakkasen mukaan yhdistyksen jäsenyys ei vielä takaa hoidon laatua mutta varmistaa, että kyseessä on koulutuksen saanut kirurgi.

Timo Pakkanen uskoo, että ulkomailla voi saada hyvää hoitoa, mutta muistuttaa myös, että jotakin voi sattua. Haava voi tulehtua niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Missä haava hoidetaan, jos ollaan reissussa?

– Kokonaishintaan voi joutua leikkauksen hinnan lisäksi laskemaan matkat, vakuutukset, ylimääräisen olemisen paikan päällä ja mahdolliset muut ongelmat, Pakkanen sanoo.

Kantasoluhoidot kiinnostavat

Kantasoluhoidoilta odotetaan paljon ja niitä on kokeiltukin monien sairauksien hoidossa. Pääasiassa eläimillä. Kantasoluhoitoklinikoita löytyy ympäri maailmaa, eniten kehittyvistä maista.

Nettisivuillaan klinikat lupaavat parantavaa hoitoa esimerkiksi hermosoluja rapauttaviin Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin ja selkäydinvammasta johtuviin halvauksiin.

Ihmisen kantasolututkimuksen professori Timo Otonkoski kertoo, että monien klinikoiden kantasoluhoidot perustuvat ajatukseen, että ihmisen omilla kantasoluilla voitaisiin hoitaa sairauksia ruiskuttamalla niitä vaurioalueelle. Esimerkiksi diabeteksen hoidoksi tarjotaan luuydinsolujen ruiskutuista haimaan.
Kantasoluhoidoista puhutaan paljon, mutta tehokkaaksi todistettuja kantasoluhoitoja ei ole vielä olemassa. Ainoastaan veren kantasoluhoidot ovat jo syövän käypää hoitoa.

Otonkoski muistuttaa, että yksityisklinikoiden kantasoluhoidot ovat aina kokeellisia, eikä niillä ole tieteellistä näyttöä. Hoitoihin voi myös liittyä huomattavia riskejä.

– Jos hoidoissa käytetään eläinten tai muiden ihmisten kantasoluja, on riski saada jokin virus, kasvain tai hyljintäreaktio.

Teoriassa kantasoluilla voidaan korvata elimistön tuhoutuneita soluja, ja monia lupaavia kantasolututkimuksia on suunnitteilla.

Hedelmöityshoitoon Venäjälle

Suomesta ei käydä synnyttämässä ulkomailla, mutta tänne houkutellaan rikkaita venäläisiä synnyttämään. Monet hakevat Suomesta myös hedelmöityshoitoja, koska hoito meillä on korkeatasoista.

Hoitoihin liittyy lähinnä eettisiä ja periaatteellisia kysymyksiä, joita voi kiertää menemällä ulkomaille. Suomessa ja monessa muussa länsimaassa ei anneta hedelmöityshoitoja lähemmäs viisikymppisille, koska ikään liittyvät riskit sekä äidille että lapselle ovat niin isot.

– Yli 45-vuotiaita äidiksi haluavia hakeutuu ulkomaille hedelmöityshoitoihin, kertoo AVA-lapsettomuusklinikan ylilääkäri Liisa Häkkinen.

Eniten hedelmöityshoitoihin mennään Venäjälle, Viroon ja Latviaan. Yksi syy lienee tällä hetkellä se, että jotkut eivät halua rekisteröityä luovuttajaa. 2007 Suomessa voimaan tulleen hedelmöityshoitolain mukaan sukusolujen luovuttajat rekisteröidään, jotta hedelmöityshoitojen avulla syntynyt lapsi voi halutessaan selvittää perimänsä.

– Mielestäni se on lapsen oikeuksien kannalta hyvä asia, Häkkinen sanoo.
Suurin osa hoitoihin käytettävistä luovutetuista siittiöistä tulee meille Tanskasta. Jos haluaa suomalaisia siittiöitä, sopivan luovuttajan löytymistä voi joutua odottamaan.

Kohdunvuokraus on Suomessa kiellettyä, kuten useissa EU-maissa. Maailmanlaajuisesti on iso eettinen ongelma, että esimerkiksi Intiaan matkustetaan hakemaan vuokrakohtua naiselta, joka ei voi muutakaan.

Naiseksi Thaimaassa

Aiemmin suomalaiset kävivät teettämässä sukupuolen korjausleikkauksia ainakin Tanskassa ja Englannissa, mutta nykyään suurin osa leikkauksista tehdään Suomessa, koska 2003 tuli voimaan laki, joka ohjaa hoitoprosessia.

Sukupuolivähemmistöjen yhdistys Trasek ry:n tietojen mukaan osa käy leikkauksissa Thaimaassa hakeakseen parempaa työn laatua ja ohittaakseen jonoja. Sukupuolielinten korjausleikkaus maksaa Thaimaassa 8 000–
10 000 euroa, kasvojen korjausleikkaus uuden sukupuolen mukaiseksi voi maksaa 15 000–20 000 euroa.

– Thaimaassa käydään lisäksi kasvojen naisellistamisleikkauksissa, koska niitä ei Suomessa tehdä, kertoo Johanna Pihlajamäki Trasek ry:stä.

Jotkut käyvät myös laitattamassa rintaimplantit Ruotsissa tai Virossa, koska niitä on suomalaisesta transhoitojärjestelmästä vaikeaa saada.

Asiantuntijat
puheenjohtaja Paavo Koistinen, Suomen Potilasliitto ry, toiminnanjohtaja Matti Pöyry, Suomen Hammaslääkäriliitto, dosentti Kimmo Suomalainen, Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitos, plastiikkakirurgi Timo Pakkanen, Sairaala Siluetti, silmäkirurgi Ants Haavel, KSA Silmä­keskus Tallinna, apulaisylilääkäri Ilpo Tuisku, HYKSin silmätautien klinikka, professori Timo Otonkoski, Helsingin yliopisto, hallituksen jäsen Johanna Pihlaja­mäki,Trasek ry, ylilääkäri Liisa Häkkinen, AVA-lapsettomuus­klinikka, Tampere, hallinnollinen osastonylilääkäri Anders Albäck, HYKSin verisuoni­kirurgian klinikka, neurologian dosentti Markus Färkkilä, HYKSin neurologian klinikka

Ulkomailta hoitoa hakevan kannattaa tutustua klinikan tietoihin. Yleensä suuri kansainvälinen sairaala on laadukas.

Pitää kysyä etukäteen, mitä tapahtuu ja kuka korvaa, jos jotain menee pieleen. Onko hoitopaikalla vakuutukset kunnossa, jos tapahtuu hoitovirhe tai muu potilasvahinko? Suomalainen potilas-vakuutus kun ei ulkomailla tehtyä hoitovirhettä korvaa.

Jos hakeutuu ulkomaille hoitoon, on pääsääntöisesti maksettava hoitokulut itse.
Kela korvaa kuitenkin jälkikäteen lääkärin palkkion, tutkimuksen ja hoidon kustannuksia EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Ehto on, että kustannukset ovat Suomen sairausvakuutuslain nojalla ylipäätään korvattavia.

Kelan tukea on mahdollista hakea ennen hoitoon hakeutumista, jos oma sairaan-
hoitopiiri ei pysty antamaan hoitoa hoitotakuun lupaamassa ajassa.

Lue lisää potilasdirektiivistä

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.