Mielialasi vaikuttaa eniten oloosi ja elämääsi. Tee testi ja ota viisaat neuvot vastaan.

Tee testi! Rengasta jokaisesta väitteestä sinuun parhaiten sopiva vaihtoehto.

1. Myönteisten tunteiden määrä arjessani on selkeästi suurempi kuin kielteisten.
A) Kyllä, myönteiset tunteet ovat hallitsevia arjessani.
B) Tunteeni jakautuvat melko tasan kielteisen ja myönteisen välillä.
C) Kielteiset tunteet hallitsevat arkeani.

2. Huolehdin siitä, että yöuneni ovat riittävän pitkät ja hyvät.
A) Nukun 8 tuntia heräämättä välillä.
B) Yöuneni laatu ja pituus vaihtelevat työn ja elämäntilanteen mukaan.
C) Nukun epäsäännöllisesti ja heräilen paljon.

3. Osoitan läheisissä ihmissuhteissani paljon tukea, kiinnostusta ja kiintymystä.
A) Ilmaisen avoimesti myönteisiä tunteita lähipiirissäni.
B) Tunteiden ilmaiseminen on melko hillittyä lähipiirissäkin.
C) Tunteiden ilmaisu ei ole minulle tyypillistä edes läheisissä ihmissuhteissa.

4. Varmistan, että minulla on joka päivä hetki aikaa pysähtyä ja rauhoittua itsekseni.
A) Minulla on selkeät päivittäiset rutiinit rauhoittumiselle.
B) Koetan löytää aikaa itselleni pari kertaa viikossa.
C) Minulla ei jää aikaa itselleni tässä elämäntilanteessa.

Jokaisessa saa A-vastauksesta 3 pistettä, B-vastauksesta 2 ja C-vastauksesta 1 pisteen.

Pisteitä 10–12.
Hienoa! Jatka hymyillen.
Psyykkinen hyvinvointisi vaikuttaa hyvältä olettaen, että olet pystynyt arvioimaan sitä tarkasti. Juuri kyky havainnoida omaa oloa ylläpitää psyykkistä jaksamistasi tulevaisuudessakin, sillä huomaat ajoissa jos jokin alkaa uhata mielenrauhaasi. Muista, että
päivittäinen positiivisten tunteiden ylijäämä rakentaa persoonallisia voimavaroja, säteilee hyvää ympärillesi ja suojelee hyvinvointiasi jatkossakin.

Pisteitä 7–9.
Pärjäät ihan hyvin, mutta voisit hakea rentoutta.
Psyykkinen hyvinvointisi on kohtuullinen, mutta olisi hyvä jos tekisit sitä tukevia harjoituksia päivittäin. Esimerkiksi tietoisuustaidon (mindfulness) harjoittamisella on todettu olevan monia myönteisiä vaikutuksia. Se muun muassa rauhoittaa autonomisen
hermoston toimintaa, laskee verenpainetta, vähentää
masennusoireita sekä lisää myönteisten tunteiden kokemuksia arjessa.

Pisteitä 4–6.
Olet kovilla, joten etsi mielenrauhaa.
Psyykkisen hyvinvoinnin kuntoremontti olisi paikallaan. Olet ehkä kokeillut meditointia tai muuta mielenhallinnan tekniikkaa, mutta et ole sitoutunut huolehtimaan itsestäsi. Tee asennemuutos ja aloita vaikka yhdellä rauhoittumishetkellä päivittäin ja varmista, että saat riittävästi lepoa. Suurin osa hyvinvointia tukevista toimenpiteistä vaatii 1–2 kuukautta, ennen kuin niiden vaikutukset alkavat näkyä.
 

Näin otat suunnan kohti parempaa!

Psykoterapeutti Mikael Saarinen: ”Muutos vaatii herätyksen”

"Arvojen uudistus on elämäntaparemontin lähtökohta. Se tarkoittaa pessimistisestä asenteesta luopumista. Totutussa on turvallista olla, ja siksi negatiivisista tunteista luopuminen on niin vaikeaa. Myönteinen suhtautuminen elämään parantaa sosiaalisia suhteita ja jopa fyysistä terveyttä. Silti se vaatii herätyksen, asennemuutoksen.

Omia tunteitaan voi hallita suhtautumalla niihin sallivasti. Energia on hyvä suunnata tietoisesti positiivisiin asioihin. Jos vatvomme jatkuvasti kiireitämme ja huoliamme, on selvää, että ne leimaavat tunteitamme.

Kiitollisuuspäiväkirjan pito on helppo niksi muistuttaa itseään positiivisista asioista ja tapahtumista. Sitä silmäilemällä kokonaisuus näyttää hieman valoi­sammalta.

Toisiin ei voi vaikuttaa kuten itseensä. Tosin myötätunnon osoittaminen helpottaa omaakin oloa. Sitä kannattaa harjoitella myös parisuhteessa. Jos suhtautuu kumppaniin positiivisesti, hänkin alkaa nähdä, että esimerkiksi unohduksesi johtuu kiireestä eikä velvollisuuksien välttelemisestä.

Empatia on kuin paritanssia, jossa kuulostellaan partnerin rytmiä. Sen varjolla on helppo lähteä märehtimään asioita ilman, että pulmaan etsitään ratkaisua. Tämä on tutkimusten mukaan tyypillisempää naisille kuin miehille. Miehet puolestaan pomppaavat ratkaisuehdotuksiin liian nopeasti. Tällöin järkyttävän tapahtuman kokenut tuntee, ettei häntä kuultu.

Toisen tavoittamiseksi täytyy tehdä työtä. Ensin kuunnellaan rauhassa, vasta sen jälkeen on toimintaehdotusten vuoro. Tarkoitus on tukea kertojaa näkemään itsensä uudessa tilanteessa tapahtuman jälkeen.

Ilmapiiri imaisee helposti mukaansa. Kannattaakin välttää ihmisiä, joilla on vain pahaa sanottavaa. Niin kiire ei ole koskaan, ettei ehtisi töissä tervehtiä toisia.
Kotona olisi hyvä syödä edes kerran päivässä yhdessä. Päivällispöytä ei ole lasten kolttosten puintipaikka vaan päivän kuulumiset käydään läpi positiivisessa hengessä.  

Hyvät unenlahjat on peritty taipumus. Silti nukkumista voi ja kannattaa opetella. Tyhjennä mielesi, kun käyt sänkyyn. Vaikkei uni heti tulisi, olo on hyvä, jos pystyt välttämään kielteiset ajatukset. Positiivisia ei kannata yrittää ottaa tilalle, sillä jos pakotat itsesi ajattelemaan positiivisesti, sekin stressaa.

Parhaat keinot rauhoittua liittyvät usein hetkessä oloon. Unohda, nukutko vai et. Iltarutiiniksi kannattaa ottaa mielentyhjennysharjoitus. Ohjeita löytyy netistä. Liian usein uni on se, josta napataan muuhun tarvittu aika. Mutta vain riittävä uni takaa psyykkisen ja fyysisen terveyden, joten se on väärä paikka leikata."

 

  • Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa.
  • Karta ikävää seuraa, hakeudu mukavaan.
  • Lähde kävelylle yksin, jos et muuten saa tilaa omille ajatuksillesi.
  • Harjoittele tässä hetkessä olemista.
     
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.