Vahvistuuko luu vain tärähtävästä liikunnasta ja suojaako hormonihoito osteoporoosilta? Ortopedimme tietävät.

1. Vanhemmalla iällä on enää turha haaveilla vahvoista luista, jos ei nuorena ole niitä hankkinut.

Osin tarua. Vaikka luumassaa voi kasvattaa vain nuorena, liikunta vahvistaa vanhankin luuta. Luukudos uusiutuu koko elämän ajan, ja sen vahvuuteen voi aina vaikuttaa.

Luun määrä kasvaa 20–30 ikävuoteen saakka ja säilyy melko muuttumattomana 40 ikävuoteen asti. Tämän jälkeen luun määrä pienenee ja naisilla pienentyminen kiihtyy vaihdevuosissa. Nainen menettää elämänsä aikana hohkaluuaineksestaan 50 ja kuoriluuaineksestaan 30 prosenttia, mies 30 ja 20 prosenttia.

2. Osteoporoosissa on kyse niin heikoista luista, että ne murtuvat vähäisistäkin vammoista.

Osin totta. Kun luuntiheys on merkittävästi (n. 25 %) pienempi kuin terveillä 20–40-vuotiailla naisilla keskimäärin, kyse on osteoporoosista. Silloin luun lujuus on heikentynyt ja luunmurtumien vaara kasvaa merkittävästi.

Murtumariski on suoraan suhteessa luuntiheyden pienenemiseen. Luuntiheys ei kuitenkaan kerro koko totuutta luun laadusta. Osalla osteoporoottinen luu on erityisen huonoa. Silloin kylkiluut tai nikamat voivat murtua arkiaskareissakin.

Toisaalta monissa sairauksissa käytettävä kortisonilääkehoito altistaa murtumille jo siinä vaiheessa, kun kyse on vasta osteopeniasta.

3. Kalsium ja D-vitamiini ehkäisevät osteoporoosia.

Totta. Kalsiumin riittävä saanti lisää luumassaa vielä murrosiässäkin. Kalsium hidastaa luumassan vähenemistä myös vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Kalsiumlisä saattaa jopa vähentää nikamamurtumia naisilla, joille niitä on jo syntynyt. Kalsiumia saa maitotuotteista, erityisesti kovista juustoista ja kalasta.

Myös D-vitamiini ehkäisee osteoporoosin syntymistä, sillä se lisää kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä suolistossa ja turvaa näin luuston rakennusaineiden saannin. Suomalaiset eivät edelleenkään saa tarpeeksi D-vitamiinia. Sitä saa margariinista ja kevytlevitteistä sekä rasvaisesta kalasta. D-vitamiinilisä on ainakin pimeään aikaan paikallaan.

4. Estrogeenikorvaushoito suojaa luita, kun taas tupakka haurastuttaa niitä.

Totta. Estrogeenikorvaushoito estää luun mineraalitiheyden pienentymistä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla ja vähentää sekä nikama- että lonkkamurtumia. Luuston haurastumista voidaan toki estää myös osteoporoosilääkkeillä.

Jokaisen vaihdevuosissa olevan naisen on viimeistään tuolloin lopetettava tupakointi, sillä kessuttelu lisää lonkkamurtuman vaaraa jopa 50 prosenttia. Tupakointi voi myös viedä suun kautta otetun estrogeenilääkkeen luuta suojaavan vaikutuksen.

5. Luuliikunnan pitää olla tärähtelevää.

Pääosin totta. Liikunta vahvistaa luita kaikenikäisillä ja ehkäisee iäkkäiden kaatumisia. Kävely, hiihto, pyöräily ja uinti ovat hyvää perusliikuntaa, joka sekin on tarpeen osteoporoosipotilaalle. Osteoporoosipotilaalle suositeltavia lajeja ovat voimaharjoittelu, porraskävely, tärähdyksiä tuottavat mailapelit sekä tanssi, jossa tehdään nopeita suunnanvaihdoksia. Luonnollisesti samalla tulee kuitenkin varoa tapaturmia.

6. Jos murran kaatuessa luuni, minun kannattaa teettää luuntiheysmittaus.

Totta. Hakeudu mittaukseen, jos murrat etenkin lonkan, lantion, selkänikaman, olan tai ranteen. Syynä voi olla osteoporoosi.

ASIANTUNTIJAT
Hannu Aro, ortopedian ja traumatologian professori, ylilääkäri, TYKS
Heikki Kröger, kirurgian, ortopedian ja traumatologian professori, ylilääkäri, KYS

Lue lisää
Vahvat luut hyppimättä
Kalsium - mistä sitä saa ja mihin sitä tarvitaan
8 syytä nostaa peppu penkistä

Vierailija

Totta vai tarua: Mikä suojaa luuta?

Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa, nivelsiteitä, välilevyjä ja niveliä. Lisäravinteena tarvitaan: C-vitamiinia 400 mg/vrk D-vitamiinia 50-100 µg/vrk K2-vitamiinia 100-200 µg/vrk Magnesium (sitraattia) 200-400 mg/vrk Nämä lisäravinteet maksavat kuukaudessa n. 5€, joten ei ole rahasta kiinni oman luustonsa hyvinvoinnista huolehtiminen. Edullisimmin lisäravinteita myydään Citymarketissa, iHerbissä sekä suomalaisissa verkkokaupoissa. http://...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.