Jos eksyt helposti ja suunnat ovat hakusessa, syy voi löytyä aivoista. Suuntavaistoa pystyy kuitenkin harjoittamaan esimerkiksi pelaamalla tai metsäretkellä.

Sienimetsässä isäni huvitti itseään kysymällä, missä auto on. Minä ja äitini arvasimme usein 180 astetta väärään suuntaan, mikä jaksoi ihmetyttää isääni. Sama suuntavaistottomuus näkyy kaupungissa: metrotunnelista noustuani lähden kulkemaan katua päinvastaiseen suuntaan ja kauppakeskuksesta päädyn ulos väärästä ovesta.

Minulta puuttuu suuntavaisto. Vai mistä on kyse, johtava neuropsykologi Marja Hietanen HYKSin neurologian klinikasta?

– Suuntavaisto on ihmisten arkikielessä käyttämä nimitys sille, että on epävarma siitä, mihin suuntaan pitäisi lähteä päästäkseen haluamaansa paikkaan. Me neuropsykologit puhumme avaruudellisen tai visuospatiaalisen hahmottamisen vaikeudesta.

Visuospatiaalinen hahmottaminen tarkoittaa kykyä arvioida itsensä ja ympäristön välisiä etäisyyksiä, suuntia ja ympäristön muotoja. Toisilla tämä taito yhdistää näköhavainnot ympäristöönsä on parempi kuin toisilla.

Kyky suunnistaa liittyy moneen asiaan, kuten maamerkkien käyttöön, katujen ja risteyksien havaitsemiseen tai ympäristön tuttuuteen. Tästä syystä useat eri aivoalueet osallistuvat suunnistamiseen.

Suuntien hahmottamisen kannalta tärkeä on päälaen oikea aivolohko, jota kutsutaan parientaalilohkoksi. Se vastaa myös kasvojen tunnistamisesta. Tässä lohkossa ratkotaan tehtäviä, joissa pitää hahmottaa osista kokonaisuuksia. Huonoa suuntavaistoa saa siis syyttää myös niistä hikisistä hetkistä, jolloin yrittää koota huonekalua osista.

Jo opittujen reittien muistamisesta huolehtii aivoissa hippokampus. Se osallistuu suuntien hahmottamiseen, mikä on todettu esimerkiksi Lontoon taksikuljettajilla tehdyissä tutkimuksissa.

Kaupunkiajo haaste aivoille

Autoilijalle huono suuntavaisto tuo haasteita. Vilkkaan liikenteen seuraaminen on rasite aivoille.

– Esimerkiksi isossa risteyksessä pitää huomata liikennemerkit ja -valot, muut autoilijat, pyöräilijät ja jalankulkijat sekä ratkaista nopeasti, miten toimia, Marja Hietanen muistuttaa.

Suurkaupungin liikenne on haastavaa kenen tahansa pääkopalle. Näköhavaintoja käsittelevä aivojen visuaalinen työmuisti voi ylikuormittua, jos kuskia vaivaa stressi tai väsymys.

– Stressaantuneena kannattaa olla liikenteessä erityisen varovainen, tai vaihtaa bussiin, Hietanen vinkkaa.

Taskuparkkeeraaminen on epämieluisaa, jos suuntien ja etäisyyksien arviointi on vaikeaa. Marja Hietanen kehottaa harjoittelemaan ahkerasti kärsivällisen opettajan kanssa. Harjoittelu tekee tässäkin mestarin.

Suuntavaikeudet voivat liittyä joihinkin sairauksiin tai vammoihin, jotka heikentävät oikean parientaalilohkon toimintaa. Yleisimmin suuntavaisto takkuaa aivoverenkiertohäiriöiden tai aivovammojen jälkeen, mutta myös joihinkin dementiasairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, voi liittyä suuntavaikeuksia.

Hietanen korostaa, että pelkkä huono suuntavaisto on vain harvoin sairauden merkki. On normaalia, että toiset taidot ovat toisilla kehittyneempiä kuin toisilla. Lohdullista on se, että suuntien hahmottamista ja suunnistusta voi kuitenkin opetella.

Vanhetessa suuntavaisto ei huonone vaikka uusien reittien opettelu saattaakin vaatia pidemmän ajan kuin ennen. Vain jos suuntien hahmottaminen heikkenee äkisti, asia kannattaa selvittää.

Sählystä suuntaoppia

Usein ajatellaan miesten olevan vahvempia suuntavaistoa vaativissa tehtävissä, eikä Marja Hietanenkaan sitä täysin kumoa.

– Tutkimuksissa miehet ovat pärjänneet naisia paremmin joissakin visuospatiaalisissa tehtävissä, kuten kartanluvussa tai nuolen kulkusuunnan hahmottamisessa. Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus: kun mukaan liitetään kasvojen tunnistamista tai vaaditaan nopeutta ja tarkkuutta, naiset kirivät eron umpeen.

Hietanen muistuttaa, että yksilöiden väliset erot ovat merkittävämpiä kuin sukupuolten erot. Myös harrastukset voivat harjaannuttaa taitoja, joita tarvitaan suuntien hahmottamisessa. Esimerkiksi pallopelit opettavat ymmärtämään, miten päin pallo liikkuu tai miten maila pitäisi kääntää suhteessa omaan vartaloon. Tietokonepelit taas kehittävät silmien ja käden yhteispeliä.

– Hyvä suuntavaisto on siis ainakin osin opittu taito, Hietanen toteaa.

Meillä on tapana vahvistaa niitä osaamisen alueita, joilla olemme jo ennestään vahvoja – onnistumiset kun tuottavat mielihyvää. Hietanen uskookin, että kirvesmieheksi, arkkitehdiksi tai graafikoksi hakeutuu ihmisiä, joille visuaaliset toiminnot, kuten suuntien hahmottaminen ja kokoamistehtävät, ovat luonnostaan helppoja. Kun näitä taitoja sitten harjaannuttaa päivittäisessä työssään, ne vahvistuvat edelleen.

Jossain määrin visuospatiaalisia taitoja voi kehittää pelaamalla tietokoneella vaikkapa tuttua tetristä. Se harjoittaa avaruudellista hahmottamista sekä silmän ja käden yhteistoimintaa.

– Tuntitolkulla pelaamisesta ei ole hyötyä, Hietanen korostaa.

Mielihyvä palauttaa voimat

Neuropsykologi tunnustaa, että hänelläkin on huono suuntavaisto. Muistot koulun suunnistustunneilta ovat tuskaisia.

– Meidän pitäisi oppia hyväksymään omat heikkoutemme ja harrastaa asioita, jotka tuottavat mielihyvää.

Mieluisat harrastukset auttavat meitä palautumaan työ- tai koulumaailman kovista vaatimuksista.

Jos aerobicin askelsarjat eivät millään meinaa mennä oikein, voi tietysti harkita lajin vaihtoa. Jos kaikesta huolimatta todella tykkää aerobicista, kannattaa olla itselleen armollinen: myöntää, että liikkeiden opettelu kestää kauemmin kuin muilla, ja nauttia silti.

Marja Hietanen harrastaa liikuntaa, koska tietää sen olevan hyväksi myös aivoille. Mielihyvää hän saa kuvataiteesta ja kirjoista. Lisäksi hän osallistuu poikansa urheiluharrastukseen.

– En olisi ikinä uskonut oppivani niin paljon jääkiekosta. Se on palkitsevaa.

Suuntavaiston kehittämisen kannalta useat liikuntalajit ovat hyödyllisiä. Metsässä kävelijä tai sienestäjä joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöä.

– Aivojen kannalta on parempi liikkua syysmetsässä kuin pelata kotona tietokoneella tetristä.

Apua huonoon suuntavaistoon

  • Kartta on hyvä apuväline niin metsässä kuin kaupungissakin.
  • Hae menosuunnasta kiintopisteitä, joita kohti kävellessäsi pysyt karkeasti oikeassa suunnassa. Metsässä näkyvät korkeat mäet, kaupungissa tornit, kirkot ja muut korkeat rakennukset.
  • Aurinko on keskipäivällä etelässä. Kävelet tuolloin kohti pohjoista, jos aurinko paistaa selkääsi.
  • Metsässä voit suunnistaa suuren tien mukaan. Tyynellä autojen pauhu kuuluu kilometrien päähän.
  • Paina parkkihallissa autosi sijainti mieleen. Käytä apuna tasojen ja paikkojen numerointia. Voit kirjata ne muistivihkoon tai matkapuhelimen muistiin.
  • Navigaattorien kartat ovat hyviä. Rinnalla on hyvä olla paperikartta, jos esimerkiksi tie on suljettu.

Vinkit antoi harrastepäällikkö Heikki Liimatainen Suomen Suunnistusliitosta.

Lue lisää aivojen toimintahäiriöistä.

 

Harjoita suuntavaistoasi

  • liiku monipuolisesti: kävele luonnossa, pelaa pallopelejä
  • kokeile tetris-tietokonepeliä
  • kiinnitä tietoisesti huomiosi maamerkkeihin niin kaupungissa kuin metsässäkin
  • lepää ja harrasta asioita, jotka tuottavat sinulle mielihyvää.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.