Nukkumattia ei enää houkutella iänikuisilla tuuletus- ja pimennysneuvoilla. Nyt uskotaan, että omia ajatuksia ja tapoja muuttamalla saa parempia tuloksia. Tunnista unettomuustyyppisi ja kokeile juuri sinulle sopivaa kotihoitoa.

1. OLETKO HUOLEHTIJA?

Huolehtijan kantaa kaikkien murheet ja huolet. Hän on emo joka hetki ja kaikkialla. Huolehtija on tottunut tarkkailemaan omia ja muiden tunnetiloja ja huomaa heti, jos jollakin ei ole hyvä olla. Myös yöt hän käyttää huolehtimiseen.
Untaan hän analysoi turhankin tarkkaan ja miettii, mikä kaikki voi häiritä sitä.

Sinua auttaa huolihetki

Kirjaa joka ilta paperille pienet ja isot huolesi. Mieti, mikä niissä pelottaa ja mitä pahaa niiden toteutumisesta voi seurata. Jos keksit ratkaisun tai tavan, jolla vähentää huolta, kirjoita se ylös.”Huomenna soitan anopille ja sanon, että tänä vuonna vietämme joulun perheen kesken. Tullaan kylään sitten loppiaisena.”
Kun huolet pyrkivät yöllä ajatuksiisi, kerro itsellesi, että olet jo miettinyt asiaa ja se on hoidossa. Pidä yöpöydällä paperia ja kynää, jotta voit kirjata yön aikana heränneet uudet huolenaiheet, ja mieti niihin ratkaisuja vasta päivällä. Jatka huolilistan pitoa ainakin kaksi viikkoa.

2. OLETKO STRESSAAJA?

Yö meni taas valvoessa ja työt takkuavat entistä enemmän — tai niin stressaaja ainakin luulee. Jatkuva stressaaminen vaikeuttaa nukahtamista, rikkoo unta ja herättää aamuyöstä. Syynä on elimistön ylivireystila, johon liittyy stressihormoni kortisolin erityksen ja kehon lämpötilan korkea taso myöhään illalla tai aamuyöllä kolmen—neljän aikaan.

Sinua auttaa läsnäoloharjoitus

Istu tai makaa paikassa, jossa sinua ei häiritä. Varaa aikaa tietoisen läsnäolon harjoitteluun 5–10 minuuttia. Pidä kädet ja jalat rennosti sivulla tai sylissä, älä lukitse niitä ristiasentoon. Aloita hengittämällä syvään ja tarkkailemalla ilmavirran kulkua. Tunne, kuinka rintakehä nousee ja laskee. Voit asettaa
kätesi vatsan päälle huomataksesi, kuinka pallealihas nousee uloshengityksessä ja laskee sisäänhengityksessä. Nauti siitä, kuinka keuhkot täyttyvät raikkaalla ilmalla ja tyhjentyvät ”huonosta”. Keskitä huomiosi yhteen vartalonosaan kerrallaan: varpaisiin, pohkeisiin ja polven takana olevaan syvennykseen.
Mieti, miltä niissä tuntuu, mutta älä yritä muuttaa mitään.

3. OLETKO RYTMITÖN?

Rytmitön sai mallin ehkä jo kotona: vanhemmat valvoivat pitkään eikä lapsia patistettu sänkyyn. Myös epäsäännöllinen työ tai se, ettei ole töissä voi aiheuttaa ongelmia. Aamuvirkkujen maailmassa pärjääminen on hankalaa niille, joiden
luontainen rytmi vetää valvomaan aamuyöhön ja uni maistuu puoleen päivään.

Sinua auttaa unipäiväkirja

Pidä parin viikon ajan kirjanpitoa siitä, koska menit sänkyyn, milloin nukahdit, koska valvoit yöllä ja milloin nousit sängystä. Listaa myös iltaiset syömisesi, juomisesi sekä liikkumisesi. Huomioi kirjanpidostasi, mikä on tyypillisin nukahtamis- ja heräämisaikasi ja mene sänkyyn vasta, kun uni tavallisesti
tulee – vaikka se olisi aamukahdelta. Sängyssä ollaan vain se aika, kun nukuttaa. Jos heräät aamuyöstä, eikä uni tule uudestaan 15–30 minuutissa, nouse ylös. Istuskele vaikka sohvalla, lueskele ja nauti kamomillateetä, johon sekoitat lusikallisen hunajaa. Telkkarin katselu tai siivoaminen on liian herättelevää.
Ristikonkin pitää olla helppo. Jos heräät tunti pari ennen herätyskellon soimista, nouse nauttimaan aamun rauhasta.

4. OLEKO PELOKAS?

Pelokas on saattanut saada huonot unenlahjansa perimässä tai mallina vanhemmiltaan. Häntä pelottaa oma selviytyminen, sairastuminen tai kuolema. Joku näkee uhkakuvia yöllisestä tunkeilijasta, toista pelottavat karmivat painajaiset. Unenpuute korostaa turvattomuuden tunnetta.

Sinua auttaa turvapaikkaharjoitus

Istu tai makaa rennossa asennossa silmät kiinni. Varaa harjoitukselle aikaa 20 minuuttia. Voit laittaa herätyskellon soimaan, ettei sinun tarvitse seurata ajan kulkua. Mieti paikkaa, jossa sinun on turvallista olla. Se voi olla mummola, iso kivi meren rannassa tai vaikka maja puussa. Kuvittele itsesi turvapaikkaasi,
halutessasi voit kuvitella mukaan luotetun ystäväsi. Mieti, millaisia ääniä, hajuja, värejä, materiaaleja ja muotoja tilaan liittyy. Tarkkaile samalla kehosi viestejä ja mieleesi tulevia ajatuksia – yrittämättä muuttaa mitään. Kun harjoitusaika on ohi, palaa vähitellen todelliseen paikkaasi. Voit myös konkreettisesti rakentaa sängystäsi turvapesän. Valitse mieluisat vuodevaatteet, tyynyt, valaistus ja maskotit. Uninalle ei kuulu vain lapsille!

5. OLETKO TURHAUTUNUT?

Elämä voi tuntua tarkoituksettomalta, vaikka ei kärsisikään lääkitystä vaativasta masennuksesta tai ahdistuksesta. Usein jokin kriisi laukaisee olon, jossa mikään ei tunnu miltään ja tulevaisuus näyttäytyy toivottomana.

Sinua auttaa myötätuntoharjoitus

Varaa myötätuntoharjoitukselle aikaa 15–20 minuuttia. Istu mukavasti, sulje silmäsi ja hengitä syvään. Toista hiljaa ja lempeästi lauseita: ”Toivon itselleni turvaa”, ”toivon itselleni terveyttä”. Jatka onnellisen ja rauhallisen elämän toivomisella. Jos huomaat ajatustesi vaeltelevan, toista lauseet. Kohtaa itsesi
kuin tapaisit rakkaan ystäväsi, jolla on huolia. Olet ansainnut empatiaa. Lopeta harjoitus liikuttamalla sormia ja varpaita ja avaa silmäsi. Tunnet olosi kenties hieman onnellisemmaksi kuin hetki sitten.

Lisää tarkoituksentunnetta elämääsi saat pohtimalla, mitkä asiat sinua kiinnostavat ja mistä saat mielihyvää. Jos pidät eläimistä, harkitse lemmikin ottamista. Koiran kanssa ulkoilu rentouttaa ja edistää nukahtamista. Muista koiranulkoiluttajista voit löytää ystävän. Jos lukeminen on mieluisaa, harkitse
kirjallisuuspiiriä tai osallistu kirjailijoiden esitelmä- ja haastattelutilaisuuksiin.
Vain sinä tiedät, mikä on sinulle arvokasta!

6. OLETKO LIIAN HUOLETON?

Huolettomuus voi lipsahtaa myös liialliseksi, jos antaa piutpaut terveellisille elintavoille ja itsensä kuuntelemiselle. Unelle ei anna edes mahdollisuutta, jos syö vain valmisruokia ja juo kahvia, colaa tai energiajuomia kolpakkokaupalla
tai käyttää runsaasti alkoholia. Myös pitkät ateriavälit vaikuttavat: Jos lounas on jäänyt väliin, illalla tulee ahmittua. Se nostaa kortisolitason korkealle — juuri kun sen pitäisi alkaa laskea — eikä elimistö osaa rauhoittua nukkumaan.

Sinua auttaa rauhoitusaika

Aktiivinen päivä ei vaihdu silmänräpäyksessä levolliseksi yöksi. Suo itsellesi kolmen tunnin rauhoitusaika. Lopeta pelailu, sulje netti ja rajoita television katseluasi. Liikkuminen parantaa unta, mutta lähellä nukkumaanmenoaikaa ei kannata rehkiä. Ota tavaksi liikunta hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa
ja sen jälkeen kevyt iltapala: puuroa, ruisleipää tai jogurttia. Vältä vaaleaa viljaa ja sokeria. Ota ruoan päälle lämmin suihku, joka nostaa kehosi lämpötilaa hetkeksi. Mene sänkyyn, kun alkaa nukuttaa. Turhan aikaisin unta ei kannata vällyjen alla odotella.

Vertaistukea löytää Uniliiton kautta

ASIANTUNTIJAT neurologian dosentti Markku Partinen, Helsingin uniklinikka, ja uniterapeutti Susan Pihl, Uniliitto ja Helsingin uniklinikka.

Lue lisää
Unettomuus-teemastamme

 

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.