Hyasintti on kaunis ja tuoksuu hyvältä - vaan tuoksuyliherkkä on eri mieltä. Myös joulun juhlissa kannattaa miettiä, aiheuttaako hajuvedellään tai muulla käyttämällään kosmetiikalla vierustoverille huonon olon. Lue allergologin vinkit.

Mistä herkkyys hajuille johtuu?

Tärkein syy ovat perintötekijät. Joskus hyönteismyrkyt ja liuottimien haistelu laukaisevat oireilun. Mahdollisesti myös altistuminen pakokaasuille ja uniapnea voivat käynnistää herkkyyden.

Millaisia oireita tuoksut voivat aiheuttaa?

Tavallisimmin nuhaa, astmaa, päänsärkyä, pahoinvointia, sydämentykytystä, huimausta ja ahdistusta.

Minkälaiset tuoksut tavallisimmin laukaisevat oireet?

Kirjo on laaja: tupakansavusta ja pakokaasuista partavesien, hajuvesien ja kukkien tuoksuun. Joku reagoi vain yhteen tuoksuun, toinen kymmeniin erilaisiin.

Ovatko esimerkiksi ilmanraikastimissa käytettävät tekotuoksut haitallisempia kuin luonnon tuoksut?

Oireita aiheuttavia tuoksuja ei voi jaotella niiden käyttötavan mukaan. Tiedetään, että myskin tuoksu, joko luonnollinen tai synteettinen, on yksi pahimmista. Se ärsyttää, vaikka tuoksu olisi niin mieto, ettei sitä juuri huomaa. Se taitaa olla yksi tärkeä syy siihen, että tuoksuyliherkät naiset kammoavat joitakin miehiä, jotka yrittävät vaikuttaa miehekkäiltä käyttämällä myskiä sisältävää partavettä, deodoranttia tai hiustenhoitoainetta.

Miten vaikkapa bussissa tai teatterissa voi suojautua ylenpalttiselta hajuveden lemulta?

Antihistamiinit helpottavat oloa jonkin verran. Paras keino kuitenkin on välttää sellaisia paikkoja ja ihmisiä, joista oireita on odotettavissa.

Onko jouluisissa tuoksuissa joitain herkistäjiä?

Hyasintti jakaa kansan selvimmin kahteen leiriin, niihin, joiden mielestä kukan tuoksu kuuluu jouluun, ja niihin, jotka vievät sen suoraan roskikseen. Suhde muihin joulun tuoksuihin ei ole yhtä kaksijakoinen.

Onko tuoksuyliherkälle turvallista polttaa tuoksukynttilää?

Riippuu henkilöstä. Jollei itselle tai vieraille tule oireita, tuoksukynttilöillä voi loihtia tunnelmaa.

Voiko tuoksuyliherkkyys aiheuttaa hengenvaarallisen kohtauksen?

Tuoksuyliherkkyysreaktio ei ole hengenvaarallinen. Joillekin se aiheuttaa niin voimakkaan henkisen ahdistuksen, että oireilija katsoo viisaimmaksi paeta paikalta. Siinä suhteessa se muistuttaa paniikkireaktiota.

Miten tuoksuyliherkkyys voidaan todeta?

Se ei ole allergiaa, joten diagnoosi perustuu potilaan kertomiin oireisiin, nenän tähystykseen sekä siihen, että allegiatestien tulos on negatiivinen. On myös mahdollista tehdä altistuskokeita erilaisilla tuoksuilla. Sellaisia testejä ei ole kuitenkaan vakioitu.

Minkälaisista oireista kannattaa huolestua?

Huolestumiseen ei ole aihetta koskaan, ärtymiseen kyllä. Työtoverien ja kanssaihmisten toivoisi suhtautuvan ymmärtävästi tuoksuyliherkkään. Hän ei ole tahallaan ja tarpeettomasti hankala, puhumattakaan häirikkö.

Mikä on ensiapu tuoksusta johtuvaan pahaan oloon?

Raitis ilma. Muuta ei tarvita.

Ohjeet antoi allergiasairauksien erikoislääkäri Matti Hannuksela .

Lue lisää:

tuoksuyliherkkyydestä

allergioista

Vierailija

Tuoksuherkkyys yllättää juhlissa

Tuoksuherkät koetaan häiriköiksi: Joka toinen meistä alkaa voida pahoin, väsyy tai saa päänsärkyä (paha migreenikohtaus saattaa tulla) ja muita yleisiä ruumiillisia oireita ympäristömme tavallisista tuoksuista kuten tupakansavusta, tunkkaisesta sisäilmasta, lakan, maalin, kopiokoneen, pesuaineen, pakokaasun tai työtoverin parfyymin, partaveden tai hien tuoksusta. Tällaisella herkkyydellä ei ole toistaiseksi vakiintunutta termiä. Termi tuoksuherkkyys kuvaa ilmiötä ehkä parhaiten. Kyseessä ei ole...
Lue kommentti
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.