– Kun kipu sitoo sohvaan, laitan punaa huuliin, korkkarit jalkaan ja katselen nättinä telkkaria, sanoo fibromyalgiaa ja Sjögrenin syndroomaa sairastava Susanna Kasper.

Kipujen kanssa ei Susanna Kasperin, 47, mielestä voi ikinä tulla sinuiksi, mutta niiden kanssa voi elää omannäköistään elämää. Susannalle se merkitsee värikkäitä vaatteita, taidenäyttelyjä, lukuelämystä silloin, kun kipu kiusaa eniten. Hän sotii ajatuksen voimalla kipuja vastaan.

— Sotiminen saattaa parantaa koko sairauden. Omat tyttäreni osaavat tämän paremmin kuin minä itse. He sairastuivat molemmat lastenreumaan, mutta kieltäytyivät olemasta sairaita ja kannustivat minuakin sisuuntumaan kipuihin.

Vuosia Susanna ehti kuitenkin kärsiä niin, että toisinaan oli pakko keskittyä hengittämiseen, ettei kipu muuttunut itkuksi ja itsesääliksi. Vieläkin, kun Susanna lukee haastattelua varten vanhoja sairauskertomuksiaan, fibromyalgian ja Sjögrenin syndrooman kivut hyökkäävät papereista päälle.

— Epikriiseistä huokuu epätoivo, kun kummastakaan sairaudesta ei ollut tehty vielä diagnoosia. Pahinta oli olla kipeä tietämättä, mikä vaivasi.

Epätietoisuutta piti sairastaa vuosikymmen. Diagnooseihin sairaudet eivät kuitenkaan loppuneet. Hankalinta fibrossa ja Sjögrenissäkin on, että oireet ovat melko yksilölliset, mikä tekee hoitamisesta jatkuvaa kokeilemista.

— Yleensä hoidetaan masennuslääkkeillä ja kortisonilla, mutta kaikkea muutakin kannattaa kokeilla, kalaöljyjä, D- ja B-vitamiineja käyttävä Susanna sanoo.

Kipu aaltoilee

Susanna työskenteli lastenhoitajana, kun yölliset nivel- ja kudoskivut veivät voimat niin, että hän tunsi tehneensä täyden päivän ennen kuin pääsi työpaikalleen. Pahimpina aamuina lapsi auttoi kengät jalkaan ja avasi autonovet, kun äidin turvonneiden nivelten voimat eivät riittäneet kahvojen kääntämiseen.
Sitten alkoi tarhatädin iloinen päivä kumarteluineen, askarteluineen ja nosteluineen, tuulessa ja pakkasessa.

— Olin kuin veeärrän ratapölkky. Monesti lapset kiskoivat minut hiekkalaatikolta. Itketti ja harmitti, kun vielä piti yrittää olla reipas työntekijä.

Hyvin paneutuva työterveyslääkäri etsi kaiken mahdollisen kivunhoidon ja lähetti tutkimuksiin, mutta reumatekijöitä tai muita syitä ei löydetty.

Kivut tulivat aaltoina. Välillä Susanna oli elämänsä kunnossa, toisinaan taas makasi puoli viikkoa sängynpohjalla pystymättä nousemaan. Oireilu paheni nuorimman lapsen syntymän jälkeen vuonna 2000. Kolottavaa, polttavaa, jäytävää, viiltävää kipua tuntui kaikkialla. Avioerokin tulitti jokaista fibropistettä ja kivut juoksuttivat Susannan läpi neurologian-, psykiatrian- ja kipupoliklinikan.

”Just niinku mulla”

Neurologi aloitti lääkekokeilun, jossa Susanna testasi kaikki markkinoilla olevat kipu- ja masennuslääkkeet. Mikään ei auttanut. Panacod, jolla taintuvat mummot ja murkut, ei sekään tehonnut.

Hän sai fysikaalista hoitoa, hierontaa ja kortisonipistoksia kipeimpiin niveliin ja tulehduskipulääkkeitä kuureina. Kipupolilla todettiin, ettei lääkkeisiin ole mitään lisättävää.

Lopulta työterveyslääkäri diagnosoi kroonisen kivunsäätelyhäiriön, kirjoitti tulehduskipulääkkeitä kuureina ja lähetteen Kelan fibromyalgia-kuntoutuskurssille.

— Siitä alkoi parempi elämäni. Kurssilla oli ihmeellistä, kun ihmiset toistelivat toisilleen just niinku mulla, aivan kuin mun suustani.

Saman kokeneiden sanat merkitsivät enemmän kuin terapeutin luennot tai räätälöidyt liikuntatunnit. Siihen mennessä Susanna oli kuullut olevansa valittaja ja luulosairas.

— Oli mahtavaa, kun kuntoutuksessa kukaan ei ihmetellyt, jos joku oli vaitonainen. Jokainen tiesi, ettei se jaksa sanoa mitään, kun sillä koskee joka paikkaan, Susanna muistelee ensimmäisiä vertaiskokemuksia.

Välillä hyviä vuosia

Kuntoutuskurssilta jäi ystäviä, rohkeus liikuntaan ja villitys vesijuoksuun.
— Ah, vesijuoksu on rentouttavaa ja ihanaa. Vesi huuhtoo osan kivuista.

Vesiliikunta on auttanut enemmän kuin lääkkeet tai mikään muu siihen asti.

Helpomman jakson elämään toi myös uusi rakkaus. Ihmeparantumista ei tapahtunut, mutta endorfiinit ja oksitosiinit hormonisoivat ja harmonisoivat niin, että kivut unohtuivat — kunnes Susanna kaatui luistinradalla ja rikkoi olkapäänsä.

Koko kipukoneisto pyörähti taas vauhtiin. Kivut valvottivat yöt ja piinasivat päivät.

— Kun tulin töistä, istuin tokkurassa eteisen lattialla, vaikka olin miten päättänyt, että kivut eivät hallitse minua. Kotona oli pakko vain maata.

Lapsista kasvoi äitinsä auttajia, vaikka kumpikin sairastui vuorollaan lastenreumaan. Äidinkin kunto huononi, kun omien oireiden hoitamiselle ei jäänyt tilaa, vaan aika kului lasten kanssa sairaaloissa ja odotushuoneissa.

— Tyttäreni Eveliina ja Emilia ovat opettaneet minua taistelemaan sisulla kipuja vastaan, Susanna sanoo.

Tahto toipua

Kun tilanne oli jatkunut huonona pitkään, ehdotti työterveyslääkäri lopulta osa-aikaeläkettä. Silloin kipu muuttui sisuksi.

— Olin 38 ja minun olisi pitänyt luopua työstäni. Ei käy!

Eläkkeen sijaan Susanna alkoi hakea uutta työtä, jossa pystyisi olemaan enemmän ranka suorana.

Työkokeilu johti koulunkäynninohjaajaksi. Elämään tuli paljon uutta virtaa ja monta hyvää vuotta alakoululaisten kanssa.

Sitten romahti jälleen. Koulun sisäilmaongelmat paljastivat Susannan sairastavan fibromyalgian lisäksi myös toista reumasairautta, Sjögrenin syndroomaa. Jälleen töistä kotiin palasi äiti, joka kaatui sohvalle suorin vartaloin. Oireet lientyivät, kun Susanna vaihtoi koulua.

Sjögren-diagnoosi oli helpotus, mutta suurin apu tulikin, kun siihen määrätty oksikloriini vei myös fibromyalgian kivut miltei kokonaan.

Kohtalokas kaatuminen

Takapakki tuli joulukuussa 2014, kun Susanna kaatui työpaikan pihalla ja mursi häntäluunsa. Uusi luku kipuhistoriassa alkoi.

– Trauma laukaisi sellaisen kipuaistimuksen ja jäykkyyden, että en tiennyt itkisinkö vai nauraisinko. Aamulla todellakin tiesin olevani elossa, kun joka paikkaan koski.

Oli aikoja, kun Susanna ajatteli luovuttavani tämän elämäni jollekin toiselle ja häipyväni toisiin ulottuvuuksiin. Elämää hallitsivat taas kivut ja ne tuntuivat täyttävän sen pohjia myöten.

– Aloitin kuitenkin kuntoutuksen ja se on tuonut uutta sisältöä ja ajateltavaa kipuiluuni. Olen löytänyt kipuihin erikoistuneen työntekijän avustuksella uusia keinoja kohdata kipujani.

Rentoutumisharjoitteiden avulla on löytynyt uusia oivalluksia kivun hallintaan. Elämästä on otettava niska ote ja löydettävä se tunne, että voi vaikuttaa omaan elämäänsä.

– Kukaan muu ei tee työtä puolestani. On tarkasteltava hyvinkin kriittisesti omia käyttäytymismallejaan ja oltava avoin kokeilemaan, jotain uutta. Itse olen löytänyt joogasta ja hengitysharjoitteista uutta puhtia sietää kipujani.

Elämästä täytyy nauttia, vaikka sattuukin. Susanna sano, että hän ajattelee kipujen keskellä, että tänään on tällainen päivä ja huomenna kenties toisenlainen.

– Ennen elin päivän kerrallaan, nykyään vain hetken. Jokainen erilaisen kiputuntemuksen hetki on ainutlaatuinen. Pieni askel kerrallaan eletään ja petytään, mutta aina on noustu ylös.

Hän on kiitollinen siitä, että on saanut päiviä, jolloin kivut eivät ole niin pinnassa. Silloin hän jaksaa ladata akkujaan luonnossa liikkumalla ja olemalla kiitollinen siitäkin vähästä. Kipujaan ei voi valita, mutta voi valita miten suhtaudun niihin ja kuinka hyväksyn ne.

— Nautin tuskattomista tuokioistani. Onneksi sielu on vapaa tekemään kaikkea, mihin ruumis ei pysty.

Pienikin liike on iso lääke. Kun Susanna lukee, hän heiluttelee jalkojaan ja varpaitaan huomaamattaan. Se saattaa olla luontainen vastalääke kivuille.

— Jokaisen elämässä on taivas, maa ja helvetti. Kipu on ollut helvettini, hengitys kova maa jalkojeni alla ja vesijuoksu taivaani. Niin yksinkertaista elämä lopulta on.

Lue lisää
fibromyalgiasta
Sjögrenin syndroomasta

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.