Iän kertyessä silmä ei tarkenna yhtä joustavasti kuten nuorempana. Ikänäköinen tarvitsee lukulasit, näyttöpäätteellä työskentelevä usein myös erilliset työlasit. Kun näkeminen paranee, niska rentoutuu ja päänsärkykin voi helpottaa.

Oletko koskaan yrittänyt valokuvata jotakin lähietäisyydeltä ja ihmetellyt, miksi kameran objektiivi surraa ja tarkentaminen kestää aikansa? Samalla tavalla käy monelle keski-ikäiselle: mittariin kertyneet vuodet jäykistävät silmän rakennetta eikä lähitarkennus enää toimi yhtä sähäkästi kuin nuorena.

–Tällaista lähitarkennusvikaa kutsutaan ikänäöksi. Silmän linssi, mykiö, menettää ikääntyessä joustavuuttaan. Mykiö paksuntuu ja lopulta samenee, eikä silmä pysty zoomaamaan enää kunnolla lähietäisyydelle, kertoo optikko Auli Köresaar HYKSin silmätautien klinikan kuntoutusosastolta.

Iän myötä moni joutuu siis hankkimaan lukulasit. Mutta entäpä, jos ikänäköinen tekeekin työtä, jossa hän joutuu tarkentamaan jatkuvasti lukuetäisyyttä pikkuisen kauemmas, vaikkapa tietokoneen ruudulle tai neuvottelupöydälle. Riittävätkö silloin tavalliset lukulasit?

– Eivät aina, sillä tietokonetyö on niitä tavallisimpia töitä, joissa ikänäköinen saattaa hyötyä erillisistä työ- eli näyttöpäätelaseista. Ne eroavat lukulaseista siinä, että työlasit tarkentavat lähialueen lisäksi välimatkan etäisyydelle, vaikkapa juuri siihen ruudulle. Tarkennusalue on erilainen kuin yleislaseissa, selventää ylilääkäri, professori Tero Kivelä HYKSin silmätautien klinikasta.

Läheltä kauemmas

Siinä, missä tavallisissa kaksiteholaseissa on lukuosa, jolla luetaan tekstiä kyynärvarren etäisyydeltä ja kauko-osa, jolla näkee kauas, on työlaseissa jälkimmäisen tilalla näiden kahden alan väliin jäävä alue.

Monet käyttävät työssään moniteholaseja, joissa kauko- ja lähialue vaihtuvat portaattomasti. Niillä useimmat näkevät hyvin myös lähialueelle, jos lasityyppi on valittu oikein. Erillisiä työlaseja ei silloin tarvita.

– Työlasit ovat tarpeen, jos toimivia yleislaseja ei löydy tai jos työntekijä joutuu esimerkiksi vahtimaan useita lähettyvillään olevia monitoreja. Tai vaikkapa kirjastossa, missä virkailija selaa usein laajoja ja korkeita hyllystöjä. Laseista voidaan myös tehdä luku- ja näyttöpäätelasien yhdistelmä, jolla kirjastovirkailija näkee lähelle, mutta myös ylähyllylle, Kivelä mainitsee.

Näyttöpäätelasit ovat siis erityistyölasit, joilla näkee täsmälleen sille etäisyydelle, jolla henkilö työskentelee. Ne on tarkoitus nostaa nenälle vaikkapa juuri näyttöpäätteen ääressä ja ottaa pois, kun lähdetään työkavereiden kanssa kahville.

– Jos työlasien kanssa lähtee kävelemään käytäville, näkö menee aika hämäräksi. Niitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi edes viiden, saati kymmenen metrin päässä olevien kohteiden katseluun, Kivelä havainnollistaa.

Työpiste kuntoon

Näyttöpäätelasit ja niiden hankinta ovat aina kytköksissä työpisteen muuhun ergonomiaan. Ennen työlasien hankintaa työfysioterapeutin kanssa käydään läpi muun muassa istuma-asento, työvälineet, kuten tuolit, pöydät ja näyttöpäätteiden ergonomia, ja ne lukuisat työmukavuuteen vaikuttavat seikat valon määrästä ja lähteestä aina työpisteen vetoisuuteen tai meluun saakka.

–Työnantajan pitäisi hankkia työntekijälleen työlasit, jos hän ne oikeasti tarvitsee. Tarpeen määrittää silmälääkäri. Toki lasit voi kustantaa itsekin, mutta korvausta niistä ei silloin saa.

Työpisteelle saapuva fysioterapeutti mittaa sentilleen etäisyyden työntekijän silmistä näyttöpäätteelle tai muuhun työkohteeseen, sillä linssit valmistetaan juuri tuon etäisyyden perusteella.

– Tavallisimmin etäisyys on ainakin 60 tai 70 senttiä, kun lukulaseissa tarkkuus on määritetty noin 30–40 sentin etäisyydelle, Köresaar kertoo.

Päänsärky voi helpottaa

Näyttöpäätelasit tuovat Auli Köresaaren mukaan selvää ergonomiaetua lähityöskentelyyn. Työntekijä voi istua rennosti ja selkä suorana, ja hän pystyy katsomaan kohteeseen koko ajan samalta etäisyydeltä.

– Ei tarvitse niska kyrmyssä tiirata tietokoneelle ja jumittaa hartioitaan, jos ei pysty enää kunnolla tavallisilla laseilla tarkentamaan ruudulle.

Työlaseilla moni ikävä oirekin häviää. Epäergonomisista linsseistä ja kyyhöttelevästä työasennosta johtuvat kivut ja kolotukset, jopa päänsärky, voivat laueta siihen, että silmä saa levätä oikeaan kohtaan tarkentavissa laseissa.

Optikon mukaan työlinsseihin voidaan lisätä heijastuksenesto, joka lisää silmälasien valonläpäisevyyttä lähes sataan prosenttiin. Tavallisten linssien pinnasta heijastuu valoa pois nelisen prosenttia.

– Saadaan niin sanotusti parempi ”kuvan laatu” silmän verkkokalvolle. Kameroissahan tällaista tekniikkaa on käytetty jo pitkään.

Tero Kivelä antaa näyttöpäätetyöntekijöille arvokkaan lisävinkin häikäisyn ehkäisemiseksi: poista kaikki ruutuun heijastuvat valot ja tuo valo työkohteelle sivusta tai ylhäältä. Tietokoneelle heijastuva lamppu kimaltelee ruudun pinnasta ja saa työntekijän kääntelemään päätään, jotta silmä kiertäisi häiritsevän heijasteen.

Näytön takana oleva ikkuna heikentää näytön kontrastien erottamista. Pyydä työnantajaltasi tarvittaessa erillinen häikäisysuoja ruudun eteen, jos valojen sijoittelu ei onnistu.

–Kannattaa satsata uudempiin nestekidenäyttöihin. Vanhoissa katodinäytöissä valo voi väreillä. Se tekee tekstin vaikeammin luettavaksi.

Lepuuta ja kosteuta

Lähitarkennuksen ongelmat eivät ole aina varttuneemman työväen ongelma, sillä tietokonetyön yleistyessä yhä nuoremmat ovat alkaneet saada oireita. Silmä väsyy tai ”jämähtää” lähitarkennusetäisyydelle, jos päivät pitkät tuijottaa herpaantumatta ruutuun.

– Silmiä kannattaa aika ajoin rentouttaa katsomalla muualle. Pidä myös taukoja vähintään kerran tunnissa, jaloittele ja tutkaile, mitä ympärilläsi tapahtuu. Katsele taivaalle tai jonnekin mahdollisimman kauas ja sulje silmiä välillä, vinkkaa Auli Köresaar.

Näyttöpäätetyön vitsauksia on myös kuivasilmäisyys, joka tunnetaan nimellä toimistosilmä. Tero Kivelän mukaan tutkimukset osoittavat, että silmiä tulee räpytettyä selvästi harvemmin tietokonetyössä kuin tavallisesti.

Toinen toimistosilmää aiheuttava tekijä on koneellinen ilmastointi, joka monilla työpaikoilla suorastaan puhaltaa ilmaa työpisteisiin.

–Ja kun silmää räpyttää harvakseltaan, kyynelkalvo ehtii haljeta silmän pinnalla ja se aiheuttaa silmälle aina pientä ärsytystä. Ärsytys tuntuu silmän kuivuutena.

Lue lisää silmälaseista.

Näin huolehdit silmistäsi päätetyössä

  • Tuo valo ruudulle päätteen yläpuolelta tai sivustalta. Jos kuvaruudusta heijastuu takanasi olevia kohteita, työvalaistuksessasi on parantamisen varaa. Ikkunasta ruudulle yltävät heijasteet kielivät, että työpisteesi olisi sijoitettava toisin.
  • Valitse työvalo, jonka kirkkautta voit itse säädellä.
  • Näyttö on sopivalla korkeudella, kun ruudun ylin tekstirivi on jonkin verran vaakasuoran katseesi alapuolella.
  • Pidä tauko ainakin kerran tunnissa: venyttele kroppaa ja pyörittele hartioita.
  • Katso välillä kauas, vaikka taivaan sineen. Sulje silmiä, lepuuta kehoa ja ota hetken hengähdystauko.
  • Jos silmä ei tunnu tarkentavan kuten ennen tai epäilet oireittesi, kuten jatkuvan päänsäryn, johtuvan päätetyöstä, tutkituta silmäsi silmälääkärissä.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.