Heräätko aamuyöstä murehtimaan? Ne eivät silloin selviä. Kokeile ensin uniaapisemme keinoja unettomuuteen. Sitten vasta on lääkärin vuoro auttaa.

Tunnista huolesi

Mielen perimmäiseen komeroon tuupatut huolet ja murheet pulpahtavat pintaan usein yöllä. Ole siis kaukaa viisas ja tunnusta huolet itsellesi jo päivällä.

Vietä huolihetki

Kun olet tiedostanut unettomuutta aiheuttavat huolesi, vietä niiden parissa valveillaoloaikaan puolen tunnin huolihetki. Anna huolten tulvia mieleesi ja kirjaa ne paperille. Jos huolia on paljon, listaa ne omiksi ryhmikseen esimerkiksi raha-, ihmissuhde- tai terveyshuoliin. Mieti, voitko jotenkin vaikuttaa huoliisi.

Suurenteletko yksiä tai oletko jumittunut toisiin? Päätä toimia niiden huolien poistamiseksi, joihin voit itse vaikuttaa.

Puhu huolistasi

Kerro huolistasi tärkeimmälle ystävällesi tai ammattiauttajalle. Kun huolet lausutaan ääneen, ne usein kutistuvat.

Listaa tekemättömät työt

Keskeneräiset asiat jäävät yöksi painamaan mieltä. Listaa tekemättömät asiat paperille. Kirjaa töiden kohdalle päivämäärä, jolloin aiot ne tehdä.

Älä pelkää unta

Kuulostele, mikä sinua valvottaa, mutta tee itsellesi selväksi, että jokaisella on joskus nukahtamisvaikeuksia. Jos unettomuutesi on seurausta vaikeasta elämäntilanteesta tai vaikkapa surusta, unettomuutesi on luonnollista ja kestää aikansa. Älä siis pelkää unta tai unettomuutta.

Valvo, jos ei nukuta

Uni on kuin villieläin: se pakenee, jos sitä yrittää väkisin kesyttää. Vältä ajattelemasta seuraavaa päivää ja sitä, miten uupunut olisit valvotun yön jälkeen. Aina ei tarvitsekaan olla täydessä iskussa, univajeen voi työkavereille myöntää myös ääneen. Valvo, jos ei nukuta.

Kevennä päivärytmiäsi

Unettomuus on ahkeran ja vastuuntuntoisen työntekijän vitsaus. Kaiva kalenteri esiin ja ruksaa sieltä yli liiat stressiä aiheuttavat menot ja velvollisuudet. Luottamustehtäviä, ylitöitä tai harrastuksia ei kannata hamstrata. Raivaa itsellesi luppoaikaa.

Laske lampaita

Tämä vanhan kansan konsti totta vieköön toimii! Lampaiden tai numeroiden laskeminen rentouttaa ja vie ajatuksia nukahtamispakosta.

Tee mielikuvaharjoituksia

Jos seuraava työpäivä jännittää, käy kammoamasi tilanne läpi mielessäsi useampaan kertaan ennen nukkumaanmenoa. Pohdi, missä olet varmimmillasi tai missä voisit töpätä. Millainen olisi onnistunut suoritus? Kun olet tehnyt mielikuvaharjoituksen riittävän monta kertaa, päätä, että näin on hyvä ja se saa kelvata.

Käy lääkärissä

Edellä mainitut konstit ovat kognitiivisessa terapiassa käytettyjä, hyväksi havaittuja apukeinoja unettomuuden selättämiseen. Jos ne eivät kuitenkaan auta, mene lääkäriin. Unihäiriöiden syy voi piillä myös elimellisessä sairaudessa.

Unta purkista?

Masennuslääkkeet

Unettomuus heijastaa joskus masentuneisuutta. Masentuneisuuteen viittaa se, että herää jatkuvasti muutaman tunnin kuluttua nukahtamisesta tai aamuyön “sudenhetkinä”. Masentuneen unta voivat unilääkkeitä paremmin parantaa väsyttävästi vaikuttavat masennuslääkkeet.

Pitkävaikutteiset unilääkkeet

Eivät sovi tyypillisten unettomuusoireiden hoitoon, sillä lisäävät tuntuvasti päiväväsymystä. Käytetään lähinnä ahdistuneisuuden hoitoon.

Keskipitkävaikutteiset unilääkkeet

Käytetään, kun uni on katkeilevaa. Vaikuttavat melko nopeasti ja niiden vaikutus kestää aamuyöhön, joten ei suositella pelkkiin nukahtamisvaikeuksiin.

Lyhytvaikutteiset unilääkkeet

Nopeuttavat nukahtamista, joten sopivat niille, joilla on vaikeuksia saada unta. Eivät auta katkonaiseen uneen. Haittavaikutuksena se, että jos tällaista lääkettä ottanut herää yöllä, hän saattaa nousta sängystä, mutta ei muista öisistä tekemisistään mitään.

Melatoniini

Ei ole varsinainen unilääke, vaan aivojen käpyrauhasen tuottama pimeähormoni, jota Suomessa saa vain lääkereseptillä. Tehosta ristiriitaista näyttöä. Käytetään yleisimmin silloin, kun vuorokausirytmiä pitää siirtää esim. ulkomaan matkan takia. Myös vuorotyön tekijöiden käytössä. Sopii iäkkäille, joiden oma melatoniinituotanto on vähentynyt.

Valeriaana, muut yrtit ja rohdot

Saatavana luontaistuotekaupoista tai apteekista ilman reseptiä. Valeriaana on rauhoittava yrtti, josta ei varsinaiseen unettomuuteen ole selvää apua.

Mittaa oma unentarpeesi

  1. Valitse rauhallinen elämäntilanne, kuten kesäloma, jolloin voit nukkua vapaasti.
  2. Jätä vireystilaan vaikuttavat aineet mahdollisuuksien mukaan pois: kahvi, kolajuomat, tupakkatuotteet, alkoholi ja unilääkkeet.
  3. Mene illalla nukkumaan, kun nukuttaa ja herää aamulla ilman herätyskelloa.
  4. Tee näin niin kauan, että nukut kolmena yönä peräkkäin yhtä kauan.
  5. Oma, luonnollinen unentarpeesi on löytynyt!
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.