Lääketiede kehittyy kokeilujen kautta. Se mikä vielä eilen oli haave tutkijan päässä, on tänään käypää hoitoa. Aivostimulaatio, imusolmukesiirrot ja kasvutekijähoidot ovat jo arkipäivää terveydenhoidossamme.

Aivostimulaatio taltuttaa epilepsian

Epilepsiaan on muutamia vuosia käytetty aivojen syvien osien sähköistä stimulaatiohoitoa (deep brain stimulation, DBS). Kallon luuhun porataan kaksi reikää, jotta elektrodit saadaan vietyä aivojen keskelle.

– Tarkoitus on lähettää aivoihin ärsykkeitä niin, etteivät hermosolut enää purkaudu  hallitsemattomasti, professori Juha Öhman Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Vaikeaa epilepsiaa sairastavan kohtausten pitäisi vähetä tai loppua jopa kokonaan. Öhmanin mukaan hoidon tulos paranee ajan mittaan, eikä kovin pitkää kokemusta hoitotuloksista Suomessa vielä ole.

– Tällä hetkellä kohtaukset ovat vähentyneet keskimäärin puoleen entisestä.
Leikkaus kestää monta tuntia, ja siihen osallistuu kaksi neurokirurgia ja fyysikko, joka mittaa elektrodien tarkan sijoituspaikan ja säätää stimulaattorin voimakkuutta. Virtalaite asetetaan jommankumman solisluun alapuolelle, ja johdot kulkevat ihon alla näkymättömissä. Johto kulkee korvan takaa, ja se kiinnitetään kallon luuhun. Elektrodeja ujutetaan aivoihin kaksi ja niissä on neljästä kahdeksaan stimulaatiokohtaa niin, että vain yksi tai useampi on toiminnassa. Elektrodien kautta kulkeva sähkövirta hillitsee aivojen hermosolutoimintaa.

Stimulaatiohoitoa on jo vuosia käytetty vähentämään Parkinsonintautipotilaiden vapinaa ja pakko-oireita, mutta on huomattu, että sillä voisi auttaa monenlaisia potilasryhmiä. Tampereella on jo hoidettu pakkoneurooseja, ja jonossa on masennusta sairastavia, joita muu hoito ei auta. Neurokirurgit ovat toiveikkaita, mutta esimerkiksi masennuksen paikantaminen aivoista on vielä vaikeaa.

– Tekniikka ja aivojen kuvaaminen tulevat koko ajan joustavammiksi. On myös tärkeä oppia valitsemaan toimenpiteeseen oikeat potilaat oikeaan aikaan.

Imusolmukkeensiirto vie syövän jäljet

Kun imusuonistoa syöpäleikkauksissa katkotaan ja poistetaan, elimistön nestekierto hidastuu. Se aiheuttaa epämiellyttävää turvotusta. Näin käy usein rintasyöpäleikkauksen jälkeen.

Nykyään tehdään imusolmukkeensiirto rinnankorjauksen yhteydessä, jos imusolmukkeet ovat syöpähoitojen yhteydessä tuhoutuneet. Tervettä kudosta oleva imusolmukepaketti siirretään nivusesta vatsakielekkeen mukana vaurioituneeseen kainaloon.

– Imusolmukkeissa itsessään on imutiekasvutekijöitä, jotka lähtevät kasvattamaan uusia imuteitä. Valtaosalla nestekierto on leikkauksen avulla selvästi parantunut, ylilääkäri Erkki Suominen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo.

Nestekiertoa on yritetty parantaa myös yhdistämällä imuteitä laskimosuoniin. Ne kuitenkin helposti tukkeutuvat, ja tarvitaan muitakin hoitoja, kuten tukihiha.
Imuteiden ohitusleikkauksia on tehty myös potilaille, joilta puuttuvat imusolmukkeet toisen jalan nivusesta. Imutiet voi ohituksessa kiertää kulkemaan terveen jalan puolelle. Imutiet ovat ohuita, ja tämä leikkaus on teknisesti vaativa.
Imusolmukesiirto pidentää rinnankorjausleikkausta puolisen tuntia ja vaatii useamman plastiikka-kirurgin mikrokirurgista osaamista. Suurin siihen liittyvä riski on, ettei nestekierto paranekaan.

Kasvutekijähoito, joka muodostaisi uusia imusuonia vaurioalueelle, on myös kehitetty. Lisäksi entistä tarkemmat kuvaamismenetelmät auttavat seuraamaan, miten nestekierto imusuonissa paranee.

Kasvutekijä­hoito kirkastaa näköä

Silmän kostea ikärappeuma voi jo vuodessa viedä näkökyvyn hyvin heikoksi.
– Vain muutama prosentti potilaista on hyötynyt aiemmista hoidoista, kertoo dosentti Ilkka Immonen HYKSin silmäklinikasta.

Kosteassa ikärappeumassa verkkokalvoon alkaa kasvaa liikaa verisuonia. Tähän verisuonten kasvuun on nyt päästy kiinni, kun syöpätutkimusten sivutuotteena löytyi soluviljelmissä VEG-F-kasvutekijä, jonka avulla on kehitetty kasvua hillitsevä lääkeaine.

– Kehitetty vasta-aine läpäisee verkkokalvon ja sitoutuu verisuonten kasvua kiihdyttävään tekijään estäen sen toiminnan.

Se tarkoittaa, että verkkokalvoon kasvaneiden ylimääräisten suonten kasvu lakkaa, suonia jopa katoaa kokonaan. Potilaan näkö kirkastuu. Hoito kestää alle kymmenen minuuttia. Silmän pinta steriloidaan ja puudutetaan tipoilla ja lääke ruiskutetaan neulalla silmän sisään.

Hoitoa joudutaan toistaiseksi antamaan potilaille ainakin alku-vaiheessa noin kerran kuussa. Lääkkeitä kehitetään koko ajan, ja jo lähivuosina pistoksina annettavaa kasvutekijähoitoa voitaneen harventaa muutamaan kertaan vuodessa.
Ilkka Immonen toivoo, että tulevaisuudessa selvitettäisiin myös sairauden perussyy, eli miksi joillakuilla verisuonten kasvu aktivoituu.

– Kasvutekijähoito ei paranna kosteaa ikärappeumaa, sillä jos hoito lopetetaan, verisuonten kasvu alkaa uudelleen 3–6 kuukauden kuluessa, Immonen sanoo.
Yli 70-vuotiaista suomalaisista kosteaa ikärappumaa sairastaa nelisen prosenttia. Alttius sairauteen periytyy.

Asiantuntijoina Juha Öhman neurokirurgian klinikan ylilääkäri, Tampereen yliopistollinen sairaala, Erkki Suominen plastiikkakirurgian ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala ja Ilkka Immonen osaston ylilääkäri, HYKSin silmätautien klinikka

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.