Väsymys tulee aaltoina. Siihen voi vaikuttaa – vähän. Jos väsyttää aina, kannattaa uudistaa jokapäiväisiä rutiinejaan.

Jos panee likapyykin pesukoneen sijasta esimerkiksi jääkaappiin eikä jälkeenpäin muista mitä on tehnyt, on hyvin väsynyt. Väsyneenä voi ajaa monta kymmentä kilometriä Tampereelle, vaikka piti kääntyä jo Iittalan kohdalla.

Unilääketieteeseen perehtynyt neurologian dosentti Christer Hublin Työterveyslaitoksesta kertoo, että väsyneenä ihmisen toimintaa alkavat ohjata tiedostamattomat rutiinit. Ihminen toimii näennäisen järkevästi mutta älyttömästi.

Yksinkertaisetkaan asiat eivät tahdo pysyä mielessä, ei jaksa keskittyä asiakkaaseen, oppilaaseen tai käsillä olevaan työtehtävään. Pienimmätkin vastoinkäymiset kiukuttavat, jopa ahdistavat. Väsyneenä ihminen myös ottaa riskejä eri tavalla kuin levänneenä.

Noin viidesosa suomalaisista sanoo nukkuvansa joka yö ainakin tunnin vähemmän kuin tuntisi tarvetta. Joka kymmenes kertoo Työterveyslaitoksen kyselyssä olevansa usein niin väsynyt , että se haittaa työntekoa.

Ongelma on siis iso.

Hyödynnä vireät jaksot

Eri ihmisten vuorokausirytmi vaihtelee huomattavasti.

Esimerkiksi aamu- tai iltaunisuus on osittain periytyvä ominaisuus. Usein puhutaankin aamu- ja iltaihmisistä.

Oma luontainen rytminsä kannattaa myöntää itselleen. Jos on havainnut, että saa aikaan varhain aamulla, on syytä rytmittää työnsä niin että herää aikaisin ja käy heti töihin. Iltaihminen taas toimii päinvastoin. Monissa ammateissa se on mahdollista. On turha toimia omaa vuorokausirytmiään vastaan.

Suorituskyky, hormonieritys ja vaikkapa elimistön lämpötila noudattavat pitkälle omia säännöllisiä rytmejään. Väsymys on suurimmillaan aamuyön tunteina kello yhden ja viiden välillä ja samaan aikaan iltapäivällä. Aamupäivällä ja alkuillasta kello viiden jälkeen jaksaa parhaiten. Virkeä aika kannattaa hyödyntää ja lähteä silloin vaikkapa liikkumaan tai jonkin muun mieleisen harrastuksen pariin.

Sama sisäinen kello vaikuttaa ihmisen kaikissa soluissa. Jo yli vuorokauden valvominen vaikuttaa paitsi vireyteen myös päättelykykyyn, silmän ja käden yhteistyöhön, muistiin, riskinarvioimiskykyyn ja oppimiseen. Väsynyt ihminen on myös ärtyneempi ja alakuloisempi kuin virkeä. On mitattu, että vuorokauden ympäri valvominen vastaa noin promillen humalaa.

Väsyneenä on lisäksi vaikeaa olla luova. Jos ei nuku riittävästi, turvautuu helposti vanhoihin rutiineihin eikä jaksa edes pohtia, miten asiat voisi tehdä toisin.

Mieti elämäntapojasi

– Illalla, vähän ennen sänkyyn kömpimistä on normaalia ja jopa toivottavaa olla väsynyt. Jos ihminen tuntee itsensä jatkuvasti väsyneeksi, on syytä miettiä johtuuko se tottumuksista, Hublin sanoo.

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä nukkumistottumuksiaan ja elämäntapojaan. Nukunko tarpeeksi ja hyvin? Esimerkiksi liika kahvi tai alkoholi häiritsee rauhallista unta. Joskus unen laatua parantaa makuuhuoneen pimennysverho tai avonainen ikkuna, joka tuo viileää ilmaa. Osaanko rentoutua ennen sänkyyn menoa? Kevyt liikunta ja rutiinit rauhoittavat nukkumaan mennessä.

Raitis ilma ja luonnonvalossa liikkuminen piristävät päivällä. Vaikka säännöllinen 6–8 tunnin mittainen yöuni kuulostaa tylsältä, se auttaa jaksamaan.

Rytmi määrää jaksamisen

Nukkumis- ja valveillaolon vuorottelu vaihtelee luonnostaan ympäristön valo-pimeärytmin mukaan.

Unen pituus riippuu myös nukkumaanmenoajasta. Esimerkiksi vuorotyötä tekevä ei yövuoron jälkeen päivällä nuku yhtä pitkään eikä niin syvää unta kuin yöllä.

– Jos ihminen nukkuu jostain syystä epäsäännöllisesti, hänen elimistönsä eri toiminnot käyvät helposti eri rytmissä, Hublin kertoo.

– Se tarkoittaa, että ollaan liikkeellä ja valveilla ikään kuin nukkumisvaihteella. Aineenvaihdunta ja vireys eivät ehkä ole valveen edellyttämällä tasolla.

Unirytmi häiriintyy usein vuorotyön tai pitkien lentojen takia. Toiset kestävät näitä uni-valverytmin vaihteluita paremmin kuin toiset. Joillekin vuorotyö ei yksinkertaisesti sovi.

Sosiaalinen jetlag lisääntyy

Yhteiskunnassa ja jopa perheiden sisällä ihmiset voivat elää eri rytmeissä. Nuoret valvovat öitä chatissä, maalla mennään yhä navettaan viideksi. Jopa samassa talossa. Ja joku voi vielä mennä töihin yhdeksäksi. Ei ole isoa kaupunkia, jossa olisi täysin hiljaisia hetkiä.

Ikä vaikuttaa ihmisen vuorokausirytmiin. Hublinin mukaan vielä leikki-ikäisen lapsen unen ja valveen välinen raja on aika selkeä: hän joko on unessa tai virkeä. Iän mukana unta tunkeutuu hereilläoloaikaan ja toisaalta uni on paljon kevyempää kuin nuorena.

Ilmeisesti ihmisen kyky nukkua tarpeen mukaan heikkenee iän myötä. Terveelläkin ikääntyneellä heräilyt kesken unen lisääntyvät. Ikääntyessä ihmisen päivärytmi usein muuttuu aamupainotteisemmaksi, joilloin esimerkiksi yötyön tekeminen vaikeutuu.

Unen määrä kuitenkin yleensä vähenee ikääntyessä. Nuori aikuinen nukkuu keskimäärin 8–9 tuntia vuorokaudessa, keski-ikäinen noin 6–7 tuntia. Osittain unen tarve voi vähentyä iän mukana, mutta myös kyky nukkua tarpeeksi saattaa heikentyä.

Kun ihmisen sisäinen kello pyörii eri ajassa kuin ympäröivä yhteiskunta, puhutaan niin sanotusta sosiaalisesta jetlagistä. Se on usein nuorten vaiva. Koko ajan hereillä oleva yhteiskunta tarjoaa kaikenikäisille ympärivuorokautista viihdettä: tv- tai radio-ohjelmia, tapahtumia, ravintolaelämää.

–Valvotaan myöhään yöhön esimerkiksi netissä, ja aamulla herääminen on vaikeaa, Hublin sanoo.

Koululaisen väsymys vaikuttaa oppimiseen, kun ei jakseta keskittyä. Oppitunneilla liian vähän nukkuneet lapset ja nuoret ovat usein rauhattomia.

Univelka sairastuttaa

Terve ihminen tuntee itsensä pirteäksi. Riittävästi nukkuvan on helpompi säilyttää terveytensä kuin jatkuvassa univelassa olevan. Vaikka unenpuutteen suoria vaikutuksia fyysiseen terveyteen on vaikea mitata, Christer Hublinin mukaan jatkuva univelka voi sairastuttaa.

Jos ei nuku riittävästi, aineenvaihdunnan kyky käsitellä hiilihydraatteja huonontuu. Muutokset aineenvaihdunnassa vaikuttavat esimerkiksi sokerinsietoon, jolloin vaarana on lihominen. Väsyneenä tulee myös helpommin ahmittua, mutta virkeänä jaksaa harkita suupalojaan.

Se, ettei nuku riittävästi, lisää stressihormonien määrää ja voi heikentää vastustuskykyä. Stressihormoneista kortisoli säätelee elimistön kykyä sietää paineita. Sitä erittyy erittäin paljon aamuyöllä, kun keho valmistautuu heräämiseen. Ilman tätä säätelyä eli riittävää lepoa koko elimistön puolustusjärjestelmä heikkenee.

Myös kilpirauhas- ja kasvuhormonia erittyy nukkuessa, unijakson alkupuolella. Jos ei nuku, niiden erittyminen vähenee. Periaatteessa liian lyhyet yöunet voivat siis vaikuttaa kasvuun lapsuudessa ja nuoruudessa.

Älyllinen ponnistelu virkistää

Myös ympäristö vaikuttaa siihen, ettei väsy.

Voidakseen pysytellä virkeänä, pitää olla riittävästi valoa ja sopiva lämpötila. Lisäksi ylimääräinen melu voi häiritä keskittymistä. Ne ovat Hublinin mielestä erittäin tärkeitä asioita työpaikoilla. Voisitko sinä jaloitella ulkoilmassa työpäiväsi lomassa? Jos et voi ottaa virkistäviä päiväunia, voisit ainakin pitää tauon. Taukojumppa saa veren kiertämään ja piristää.

– Esimerkiksi hämärässä vireyden ylläpito on hankalampaa, Hublin sanoo.

Työpäivän aikana myös jaloittelu ja älyllinen ponnistelu virkistävät.

Oman biologisen rytminsä ja riittävän unentarpeensa voi Hublinin mukaan testata vaikkapa lomalla, jolloin voi nukkua silloin kun väsyttää.

Jos aina väsyttää, tarkista nämä

 1. Liika kahvi tai alkoholi häritsee rauhallista unta

 2. Nukkumapaikan pitää olla viileä, pimeä ja rauhallinen

 3. Kevyt liikunta ja iltarutiinit valmistavat uneen

 4. Selvä ero puuhakkaan päivän ja rauhallisen illan välillä auttaa kehoa ja mieltä löytämään uni-valverytmin

 5. Säännöllinen 6­-8 tunnin yöuni on tarpeen lähes jokaiselle. Ilman unta ei yksinkertaisesti jaksa.

Lue lisää stressinhallinnasta .

Jos töissä väsyttää

 • pidä tauko
 • jaloittele
 • avaa ikkuna, haukkaa raitista ilmaa
 • juttele työkaverin kanssa
 • ota 10–20 minuutin nokoset
 • juo kuppi kahvia
 • lisää valaistusta
terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

 1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
 2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
 3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.