Kuppi kahvia virkistää, mutta itsensä voi myös syödä piippuun.

Vitamiini-, kivennäis- ja hivenainevalmisteita myydään piristämään, parantamaan yleiskuntoa ja vahvistamaan vastustuskykyä. Ja miksipä ei, väsymys ja haluttomuus mainitaan usein vitamiinipuutokseen oireina. Professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että vitamiinien saanti on meillä yleensä riittävää. D-vitamiini on tästä poikkeus.

– Pimeinä kuukausina on puutetta D-vitamiinista. Se ei ole mikään yleinen piristäjä, mutta kyllähän puutoksen korjaaminen voi virkistää.
Kestävä keino vitamiinivajeen torjumiseen löytyy lautaselta.

– Vitamiinien, antioksidanttien ja fenoliyhdisteiden saanti on turvattu, kun syö monipuolisesti kasviksia, juureksia, hedelmiä, marjoja ja kokojyväviljaa, Uusitupa kiteyttää.

– Monivitamiinipilleri ei välttämättä ole paras ratkaisu. Onko luonto suunnitellut asian niin, että terveydelle välttämättömien aineiden saanti on ihanteellista silloin, kun se tulee ruoan mukana. Ruoassa voi olla pieniä ainesosia, joita emme tunne ja joilla on vaikutusta.

Katse lautaselle - ja lasiin

Iltapäivän väsähdys kuuluu normaaliin biologiseen rytmiin, mutta väsymyksen syvyyttä voi säädellä sillä, mitä ja miten syö.

Lounaan koostumuskin vaikuttaa siihen, kuinka veltto olo on. Muhkea pihvi ei ole paras valinta, sillä valkuaisainepitoinen ravinto unettaa.  Sen sijaan olisi hyvä suosia hitaita hiilihydraatteja, kuten täysjyväviljaa, hedelmiä ja juureksia. Liian kevyt lounas ei saa olla, sillä puolet päivän energiasta pitäisi tankata iltapäivään mennessä.  

Kahvin piristävä vaikutus perustuu kofeiiniin, joka pystyy estämään luomu-unilääke adenosiinin toimintaa. Kofeiini nimittäin sitoutuu aivoissa samaan reseptoriin kuin adenosiini. On yksilöllistä, kuinka kauan kahvin piristävä vaikutus kestää, mutta yleensä puhutaan tunneista.
Ne, jotka ovat kofeiiniherkkiä, tuntevat nahoissaan pahiten myös kofeiinin kyvyn aiheuttaa ahdistusta. Muista, että kofeiinia on myös teessä, kaakaopavuissa ja kolajuomissa.

Energiajuomien piristävinä aineina ovat useimmiten kofeiini, tauriini, guarana ja glukuronolaktoni. Tauriini on aminohappo, jota elimistössä on jo luonnostaan. Guarana taas peräisin guaranakasvista, jossa on kofeiinia. Glukuronolaktonia muodostuu elimistössä glukoosista. Ellei virkistävää ainesosaa oteta huomioon, energiajuomat eivät juuri poikkea muista tuhdisti sokeria sisältävistä virvoitusjuomista, eli purkissa on tarjolla runsaasti tyhjiä kaloreita.
Energiajuomia pidetään kohtuudella nautittuna turvallisina, mutta kofeiinin takia niitä ei suositella lapsille. Heille jo pieni kofeiinimäärä voi aiheuttaa kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta. Raskaana oleville naisten kannattaisi myös pitää kofeiinin saantinsa noin 300 milligrammassa. Vajaassa muumimukillisessa (2 dl) suodatinkahvia on kofeiinia 100 milligrammaa. Saman verran kofeiinia on apteekissa myytävissä kofeiinitableteissa.

Kofeiinitabletteja myydään jonkin verran ja tyypillisesti niitä ostaa opiskelija, joka lukee viime hädässä tenttiin ja haluaa pysyä hereillä.
Liika-annostuksen merkkejä ovat vapina, sydämentykytys ja unettomuus.

Vesi on vanhin virkistävistä juomista. Päivässä vettä pitäisi kulua 1,5–2 litraa.
– Nestehukan ensimmäisiä oireita ovat keskittymiskyvyn puute ja nuutuneisuus. Nykyään monet tohottavat ja menevät siihen malliin, että juominen unohtuu vähän liikaakin, sanoo ravitsemusterapeutti Patrik Borg.
Janon tunne on monelle häilyvä käsite.
– Me olemme todella huonoja kuuntelemaan kehoamme. Tämä pätee janon ja nälän sekoittumiseenkin.

Sokerin piristävyys piilee sen tuottamassa mielihyvässä ja verensokerin hetkellisessä nousussa. Osa ihmisistä kokee jopa ylivirittyneen sokerihumalan, joka kuitenkin päättyy nopeahkosti väsymykseen ja nälkään. Oireet ovat merkkejä verensokerin laskusta. Sen taas saa aikaiseksi insuliini, jonka tiedetään olevan yksi syvään uneen liittyvistä hormoneista.

Lue lisää Väsymyksen syy syömisissä?
Rauta estää anemiaa, Kivennäis- ja hivenaineet hyvästä ruoasta

Vähennä
tai jätä väliin

Alkoholin vaikutus keskushermostoon on lamaava. Syvän humalan vaikutus tuntuu aivoissa monta päivää eräänlaisena toistaitoisuutena, aloitekyvyttömyytenä, alakulona ja väsymyksenä. Krapulamorkkiksen jäljet johtavat tryptofaaniin, josta elimistö valmistaa mieliala- ja vireys-välittäjäaine serotoniinia. Alkoholi kiihdyttää tryptofaania hajottavan entsyymin toimintaa.    

Tupakka on näihin päiviin saakka ollut hyväksytty syy ottaa tauko. Tupakan nikotiini toimii aivoissa samaan tapaan kuin aivojen asetyylikoliini, joka on yksi vireystilaan vaikuttavista välittäjäaineista. Lisäksi nikotiini kohottaa verenpainetta ja pulssia.

Piristävät lääkkeet kiihdyttävät keskushermoston toimintaa niin, ettei ihminen tunne väsymystä. Jo sota-aikana Suomen armeija jakoi osalle sotilaista
Pervitin-nimistä pilleriä. Lääke oli metamfetamiinia.   
Piristeitä käytettiin väsymyksen karkottamisen lisäksi hillitsemään ruokahalua ja kohottamaan mielialaa. Esimerkiksi kasviperäinen kokaiini ja amfetamiinijohdokset saavat aikaiseksi voimakkaan hyvän olon tunteen, euforian.

Amfetamiinijohdoksia on käytetty lasten tarkkaavaisuushäiriön, ADHD:n, hoidossa. Tarkkaavaisuushäiriöön on testattu myös modafiniilia, jota Suomessa määrätään lähinnä narkolepsiasta kärsiville.

terveystekoja itselle, koko kansalle ja ympäristölle: kasvissyönti, polkupyöräily ja puun polton vähentäminen

Pienillä teoilla on mahdollista sekä parantaa omaa että koko kansan terveyttä. Lisäbonuksena hillitset ilmaston lämpenemistä. Win-win-elämänmuutoksia sinulle ja maapallolle ovat:

  1. Auton vaihtaminen pyörään -> Terveys paranee, kun polkijan kunto nousee ja kilot karisevat. Kun yhä useampi pyöräilee, pakokaasut vähenevät ja ilmanlaatu paranee.
  2. Kasvisten syönnin lisääminen -> Terveys paranee, koska liian eläintuotteiden ja -rasvan syömisen aiheuttamat sairaudet (esim. sepelvaltimotauti, sappikivitaudit ja suolistosyövät) vähenevät. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, sillä kasvisruoan tuottaminen rasittaa sitä vähemmän kuin lihan tuottaminen.
  3. Puun polton vähentäminen -> Pienhiukkasten aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat vähenevät. Samalla myös ilmastonmuutos hidastuu, koska esimerkiksi noki ei enää ime lämpöä ilmakehään.

 

Vinkit antoi tutkimusprofessori Juha Pekkarinen Helsingin yliopistosta

kylmä suihku piristää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa sekä aktivoi vastustuskykyä

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Onko alakuloinen olo? Täsmäkeino terveyden parantamiseen löytyy omasta kylppäristä.

Heräsitkö aamulla taas väsyneenä? Täsmäkeino vireyden lisäämiseen löytyy omasta kylppäristä, nimittäin kylmä suihku. Viileä vesi herättää peiton alla uinuneen kehon hetkessä ja lisää terveyttä tavoilla, joista et ehkä tiennyt.

1. Verenkierto tehostuu, sillä kylmän vaikutuksesta valtimot alkavat pumpata verta toden teolla. Tällä on merkitystä etenkin, jos kärsit palelevista varpaista ja sormista.

2. Ruskea rasva lisääntyy. Kehossamme on kahdenlaista rasvakudosta, valkoista ja ruskeaa. Ruskea rasva on näistä se, jota kannattaa tavoitella, sillä se synnyttää kehoomme lämpöä ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu, kun keho altistuu kylmälle. Tällöin myös energian kulutus ja painonhallinta tehostuvat.

3. Vastustuskyky kasvaa. Kylmä aktivoi elimistön puolustusjärjestelmää toimimaan entistä tehokkaammin. Kylmässä stressi vähenee, jolloin elimistö ei ole niin altis sairastumaan.

4. Alakulo helpottuu. Kylmien suihkujen on osoitettu lievittävän masennuksen oireita. Tämä saattaa selittyä sillä, että kylmä lisää mielihyvähormonien erittymistä. Kylmällä on myös käytännönläheinen, myönteinen vaikutus mielelle. Jos olet tähän saakka uskaltautunut vain lämpimään suihkuun, niin viileään veden alle astumalla voitat itsesi.

Viileyteen totutteleminen kannattaa aloittaa vähitellen. Kasta ensin vaikkapa niska, sitten jalat pohkeista alaspäin ja astu vasta sitten kokonaan suihkun alle. Lyhytkin aika riittää: sopiva kesto kylmää on puolesta minuutista viiteen. Sisukkuus kannattaa, sillä toistuvat kylmäsuihkut parantavat kylmänsietokykyä.

Olen 46-vuotias nainen. Ongelmani on kuristava tunne kaulalla, joka ilmenee etukumarassa työskennellessä, kuten sänkyä pedatessa ja käsiä pestessä. Samoin käy staattisissa liikkeissä, kuten porkkanan raastamisessa, ja liikkeissä, joissa käsiä pyöritellään voimakkaasti. Kuristustunteen lisäksi kaulasuonet pullistuvat, naaman väri muuttuu vähän sinipunertavaksi ja silmämunat ihan verenpunaisiksi. Pää tuntuu räjähtävän. Vaiva on todella kiusallinen ja jokapäiväinen. Minulla on sydämen vajaatoiminta mutta en usko että se on syynä, koska oireet eivät tule esimerkiksi kävelyssä. Kaulasuonet ja kaularanka ovat ok.

Oireisto on varsin dramaattinen ja haittaa kysyjän kotitöitä. Se tuo mieleen oireyhtymän, jossa yläonttolaskimon virtaus sydämeen on hidastunut (vena cava superior syndrooma). Kyseinen laskimo kokoaa sydämeen pään ja vartalon yläosan alueelta takaisin tulevan veren lähetettäväksi keuhkoihin hapettumaan.

Kokoomalaskimon toimintahäiriön voivat aiheuttaa rintaontelon sisällä olevat tekijät, jotka joko tukkivat laskimoa sisältä tai likistävät sitä. Niitä voivat olla suurentuneet imusolmukkeet, kasvaimet, laskimotukos, anatomiset poikkeavuudet ja tulehduksen jälkitilat.

Tällainen oireyhtymä on harvinainen. Sydämen kaikututkimus ja rintakehän tietokonekuvaus auttavat sydänlääkärin tutkimuksen ohella arvioimaan tilannetta. Tutkimuksissa selviää myös onko sydänpussissa nestettä tai muuta poikkeavuutta, mikä voisi selittää ainakin osan oireista.

Ylipaino, keuhkosairaudet ja veritaudit voivat nekin aiheuttaa kysyjän kuvaamia oireita.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.