Verenpaineen mittaus kotona kaikessa rauhassa voi innostaa elämäntapojen muutokseen. Kun voi itse nähdä selvinä lukuina, kuinka jo suolan vähentäminen laskee paineita.

Pelkkä lääkärin läsnäolo voi aiheuttaa verenpaineen nousua. Niin sanottu valkotakkihypertensio voi pahimmassa
tapauksessa johtaa turhaan verenpainelääkitykseen. Epäily valkotakkiverenpaineesta on yksi hyvä syy kotikäyttöisen
verenpainemittarin kokeiluun. Jos verenpaine kotona mitattuna pysyy normaalina ja nousee vain ”toimistomittauksessa”, on diagnoosi helpotus. Valkotakkihypertensiota kun ei tarvitse hoitaa.

Välimittaukset kotona

Verenpaineen toimistomittauksessa terveydenhoitaja tai lääkäri mittaa verenpaineen ammattikäyttöön tarkoitetulla elohopeamittarilla tai luotettavalla automaattimittarilla. Paine mitataan neljänä päivänä, kunakin päivänä kaksi kertaa. Kahden mittauksen välillä pidetään minuutin tauko. Verenpaineen taso on näiden neljänä päivänä tehdyn kaksoismittauksen keskiarvo.

Kun käytössä on tutkittu ja hyväksi todettu kotimittari ja sitä myös opetellaan käyttämään oikein, saadaan myös kotimittauksesta luotettavat tulokset. Mittaus tehdään samoin kuin terveyskeskuksessakin eli kahteen kertaan neljänä päivänä. Kotona mitattu verenpaine on yleensä 5 mmHg alempi kuin terveydenhuollossa mitattu, juuri valkotakkien puutteen vuoksi.

Joidenkin tutkimusten mukaan omaehtoinen verenpaineen mittaaminen kotona saattaa lisätä sitoutumista hoitoon. Onhan kannustavaa, jos lääkityksen vaikutusta voi seurata itse, kunnes tavoitepaineet on saavutettu. Senkin jälkeen on hyvä tarkkailla, ettei verenpaine lähde uuteen nousuun.

Verenpaineen aleneminen suunnitelmien mukaan on ensiarvoista aivohalvauksen välttämiseksi. Uusien tutkimusten mukaan äkkikuoleman estämisessä ei ratkaise se, mitä lääkettä käytetään. Parhaiten suojaa se, että verenpaine saadaan tavoitetasolle.

Ajoissa seurantaan

Suomen verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja, dosentti Ilkka Kantola Turun yliopistollisesta keskussairaalasta suosittelee verenpaineen kotimittausta kaikille, jotka ovat kiinnostuneet verenpaineensa kehityksestä. Tiedetään, että verenpaineella on taipumus nousta iän myötä. Siksi olisi syytä reagoida jo siinä vaiheessa, kun nousu alkaa, vaikka varsinaista verenpainetautia ei vielä olisikaan.

– Tilannetta voi alkaa seurata harvakseltaan, kun verenpaine ylittää normaalin eli kotimittauksissa tason 125/80 tai terveydenhuollossa mitattuna tason 130/85. On helpompaa koettaa estää verenpaineen nousu kuin yrittää saada sitä laskemaan.

Ei elämäntehtäväksi

Kovin herkästi hermostuville tyypeille Ilkka Kantola ei kotimittausta suosittele. Pelkkä pelko paineen nousuista voi nostaa arvot korkealle, ja sitten alkaa pelko seurauksista. Pahimmassa tapauksessa kotimittaukseen tulee riippuvuus, ja jokaista paineen liikahdusta aletaan tulkita pahimman mukaan.

– Eihän ole tarkoitus, että verenpaineen mittauksesta tulisi elämäntehtävä. Päivittäisen verenpaineen vaihteluista ei myöskään saa tehdä yksinkertaisia johtopäätöksiä. Verenpaine vaihtelee luonnostaan eri vuorokauden aikojen mukaan, Ilkka Kantola muistuttaa.

Jos haluaa seurata elämäntapojen tai lääkityksen vaikutusta verenpaineeseen, yksi kaksoismittaus kotona vaikkapa kerran kuukaudessa riittää. Ennen lääkärin kontrollia voi tehdä perusteelliset neljän päivän kaksoismittaukset.

Olkavarresta luotettavasti

Verenpaineen kotimittausta varten tarvitaan kunnon laite. Markkinoilla on useita eri hintaista kotimittaria. Niistä osa on validoitu, toisin sanoen ne on tutkittu ja hyväksi havaittu brittiläisen tai amerikkalaisen standardin mukaisesti.

Verenpaine mitataan oikeaoppisesti niin, että mansetti asetetaan istuessa olkavarteen. Mansetin alaosan ja kyynärvarren tulee olla sydämen alaosan korkeudella, joka vastaa noin neljännen kylkiluun tasoa. Käsivarsi voi levätä esimerkiksi pöydällä, jolloin se asettuu luonnollisesti sopivalle korkeudelle. Mittauksen aikana täytyy istua viisi minuuttia ihan hiljaa.

Jos mittauksen aikana puhelee niitä näitä tai selailee lehteä, näyttää mittari korkeampaa lukemaa. Virheen voi aiheuttaa myös toiseen suuntaan. Jos käsivarren heilauttaa suoraksi ylös, näyttää mittari todellisuutta alhaisempia lukemia.

Ylilääkäri Antti Jula muistuttaa oikeankokoisen mansetin merkityksestä. Liian pieni puristaa liikaa, ja paine nousee todellista korkeammaksi. Liian leveä mansetti puolestaan antaa liian alhaisen tuloksen. Mittarien mukana tuleva mansetti on vääränkokoinen, jos henkilö on kovin lihava ja olkavarsi erityisen paksu.

– Mansetin koko on syytä tarkistaa jo siinä vaiheessa, kun ostaa laitteen, eikä vasta myöhemmin, hän opastaa.

Mittari tarkistuskäynnille

Hyväkään verenpainemittari ei toimi moitteettomasti ikuisesti. Siksi se vaatii tarkistusta kahden vuoden välein. Mittari voidaan tarkistaa joko myymälässä, josta laite on hankittu, tai terveyskeskuksessa, jossa mittarin antamaa tulosta verrataan terveyskeskuksen elohopeamittarin tulokseen. Vain hyvin pienet erot hyväksytään.

– Valitettavasti kotikäyttöisiä mittareita ei voi korjata, jos tulokset alkavat heittää. Täytyy vaan ostaa uusi laite, Jula sanoo.

Uutta laitetta tärkeämpää on kuitenkin elämäntapojen kriittinen arviointi ja muuttaminen tarpeen mukaan. Runsas vihannesten ja hedelmien nauttiminen auttaa alentamaan verenpainetta, sillä niissä on kaliumia, suolan natriumin
vastavaikuttajaa. Verenpaineen lasku jää kuitenkin pysyväksi vain jos myös uusi, terveellinen ruokavalio jää voimaan.

Verenpaine on

 • ihanteellinen alle 120/80 mmHg kotimittarilla 115/75 mmHg
 • normaali alle 130/85 mmHg kotimittarilla 125/80 mmHg
 • kohonnut yli 140/90 mmHg kotimittarilla 135/85 mmHg

Kun mittaat verenpainetta kotona

 • ei tupakkaa, kahvia tai colajuomia puoleen tuntiin ennen mittausta
 • vältä fyysistä ponnistelua ennen mittausta
 • istu ennen mittausta rauhallisesti viiden minuutin ajan mansetti paikallaan
 • vältä tulehduskipulääkkeitä, jos sinulla on verenpainelääkitys.

Verenpainemittaria ostaessasi varmista, että

 • myymälässä saa asiantuntevan käytön opastuksen
 • verenpainemittarilla on riittävä takuuaika
 • laitteen voi toimittaa myymälään tarkistettavaksi parin vuoden välein
 • laite on puolueettomassa teknisessä ja kliinisessä testissä hyväksi havaittu
 • laitteen näyttö on riittävän kokoinen
 • laite on helppokäyttöinen
 • mansetti on sopivan kokoinen mutta ei liukas tai liian jäykkä.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.