Vulvodyniassa naisen sukupuolielimiin sattuu, kun niitä koskettaa. Vulvaklinikassa vaivaan saa tehokasta lääkehoitoa ja fysioterapiaa. Viimeisenä keinona on leikkaus.

Jos vulvodynian kaltainen vaiva olisi miesten sairaus se olisi hoidettu pois päiväjärjestyksestä jo aikoja sitten, sanoo Helsingin Naistenklinikan ylilääkäri professori Jorma Paavonen. Hänen mukaansa sitä olisi tutkittu ja tehokkaita täsmähoitojakin olisi jo.

– Nyt tämä on naisten asia, jota miesten on hyvin vaikea ymmärtää, Paavonen sanoo.

Vulvodyniassa naisen ulkoisia sukupuolielimiä kirvelee ja niihin sattuu ilman näkyvää syytä. Taudin tavallisimmassa muodossa kipu tuntuu nimenomaan kosketettaessa, kuten yhdynnässä. Vaivasta kärsivät lähinnä juuri sukupuolielämänsä aloittaneet nuoret naiset.

Toinen vulvodynian perustyyppi on keski-ikään jo tulleiden tai sitä lähestyvien naisten vaiva, joka saattaa kehittyä esimerkiksi gynekologisen leikkauksen tai synnytyksen jälkeen. Siinä kipu johtuu häpyhermon ärtymisestä ja oireet tuntuvat koko ajan. Bussissa, teatterissa tai työpaikalla istuessa, joskus jopa kävellessä. Tähän vanhempien naisten neuropaattiseen vulvodyniaan auttavat yleensä hyvin tehokkaat hermokipulääkkeet.

Joka kymmenennellä naisella

Luulisi naisen ulkoisten sukupuolielinten kivun, kirvelyn ja kosketusarkuuden liikuttavan jossain määrin miehiäkin. Ainakin siksi, että arviolta jopa kymmenen sadasta suomalaisnaisesta ei vaivan takia kykene yhdyntään.

Nuorten naisten vulvodynian muoto (vestibuliitti) on Jorma Paavosen mukaan yksinkertaisella gynekologisella tutkimuksella helppo määrittää. Siihen ei tarvita magneettikuvauksia tai laboratoriokokeita. Jos limakalvot ovat terveet, ja kipu ärtyy kevyesti vanutikulla painaessa emättimen eteisessä, on melko varmasti kyse nuoren naisen vulvodyniasta. Potilaan kertomista oireista voi jo päätellä hyvin paljon.

Naisia pitääkin rohkaista entistä enemmän puhumaan kiputuntemuksistaan. Monelle sukupuolielinten kipu, joka vaikuttaa parisuhteeseen, on hyvin ahdistavaa ja pelottavaa. Paavosen mukaan aika usein nuoret naiset aluksi luulevat, että kyseessä on jokin kamala sukupuolitauti.

Vaiva joka masentaa

Aina lääkärikään ei vulvodyniaa tunnista. Jos vaivasta ei puhuta, ei sitä myöskään gynekologisessa tutkimuksessa välttämättä huomata.

Moni sukupuolielinten kosketusarkuudesta kärsivä nainen on käynyt monta kertaa lääkärillä, joka on sanonut ettei mitään vikaa löydy. Tällaisessa tilanteessa potilas helposti masentuu. Aiemmin vulvodyniaa onkin pidetty enemmän osana psyykkistä oireilua. Paavosen mukaan ahdistus on lähinnä seurausta vaikeasta vaivasta.

HUSin Naistenklinikassa on yli kymmenen vuotta toiminut Suomen ainoa vulvaklinikka, jossa yritetään katkaista tai ehkäistä sukupuolielinten vaivoista kärsivien naisten lääkärissäkäyntikierre. Vulvodyniaa sairastavilla on useinkin takanaan toistuvia hiivasieni- ja virtsatietulehduksia. Monilla on myös yliaktiivinen virtsarakko ja suoliston toiminnallisia vaivoja. Paavonen tosin huomauttaa, että jatkuva vessassakäynti voi myös olla seurausta stressaavasta ja ahdistavasta vulvodyniasta.

Jo tieto auttaa monia

Vulvaklinikassa nainen käy keskimäärin kolme kertaa. Paraneminen varmistetaan niin, että potilaalle varataan muutama seurantakäynti. Lähes aina potilaan tilanne paranee.

– Vulvodyniapotilaalle kerrotaan usein jo ensimmäisellä käynnillä, että jos mikään muu ei auta, on olemassa tehokas leikkaushoito. Joskus jo pelkkä ajatus siitä rauhoittaa ja helpottaa, vaikka se on vasta viimeinen keino, Paavonen kertoo.

Ensimmäisellä käyntikerralla ulkosynnytinten kosketusarkuudesta kärsivää kehotetaan lopettamaan ehkäisypillereiden tai muun hormonaalisen ehkäisyvalmisteen käyttö. Hormoniehkäisy ohentaa emättimen limakalvoa ja kipu korostuu. Potilas tapaa fysioterapeutin, joka opettaa häntä tunnistamaan emätintä ympäröivät ja lantionpohjan lihakset. Fysioterapeutti neuvoo kädestä pitäen venytyksiä ja rentoutusharjoituksia. Joskus hän antaa kipusähköhoitoa.

Toistuvia hiivatulehduksia potevaa lääkäri kehottaa vähentämään makeiden herkkujen syömistä, sillä verensokerin heilahtelujen on todettu olevan yhteydessä emättimen hiivasienitulehduksiin. Joskus aloitetaan hiivasienen estolääkitys, joka jatkuu puolisen vuotta.

Paavosen mukaan kipua vähentää monesti jo lihasten rentoutuminen ja tieto siitä, että vaivalleen voi tehdä jotakin itse.

Tutkimusryhmä etsii syitä

Vulvodynian syitä ei tiedetä. Jorma Paavonen on vahvasti sitä mieltä, että kyseessä voi olla muun muassa psoriaasin ja reuman tavoin autoimmuunisairaus, johon on voimakas perinnöllinen alttius.

– Tautia pitäisi tutkia lisää. Jos selkeitä syitä vulvodyniaan löytyy, osataan sitä paremmin hoitaa, Paavonen sanoo.

Joidenkin potilaiden mukaan oireita pahentavat erittäin imukykyiset kuukautissuojat. Siitä ei  kuitenkaan ole tutkittua näyttöä. Myöskään jossain vaiheessa esille tuotua yhteyttä kondyloomaviruksen ja vulvodynian välillä ei  tilastojen valossa näyttäisi olevan.

Naistenklinikkaan on juuri perustettu Jorma Paavosen johdolla  tutkimusryhmä, joka selvittelee vulvodynian syitä. Ryhmään kuuluu naistentautien lääkäreitä, immunologi, patologi ja kivunhoitoon erikoistunut lääkäri.

Jos vaiva ei ole ensimmäisen käynnin jälkeen parantunut, voidaan kipuun antaa paikallisia kortisonipistoksia. Ulkosynnyttimen kipupisteitä voidaan hoitaa myös penslaamalla eli käsittelemässä kipupisteitä kipua helpottavalla lääkkeellä. Jos nämäkään hoidot eivät vielä auta, saatetaan päätyä leikkaukseen.

Suomessa on tähän mennessä tehty noin sata vulvodynialeikkausta. Siinä poistetaan limakalvo, jossa on liikaa kipuhermoja. Se korvataan emättimen limakalvolla, jossa ei ole kipuhermoja ollenkaan.

Kaksi vulvodyniaa

  • Vestibuliitti vulvodynia on tavallisimmin alle tai vähän yli 20-vuotiaiden naisten vaiva. Se on hankalasti hoidettava kiputila, jossa ulkosynnyttimiin ilmaantuu yhtäkkiä liikaa kipuhermoja. Sukupuolielimet ovat kosketusarat ja yhdyntä lähes mahdoton.
  • Neuropaattinen vulvodynia on vanhempien naisten krooninen tila, jossa ulkoisissa sukupuolielimissä tuntuu jatkuvaa kipua. Siihen auttavat usein hermokipulääkkeet.
uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.