Kuva: Shutterstock

Viime kevääni oli pilalla ennen kuin valkovuokot puhkesivat. Vyöruusu on liian kaunis nimi. Minua rankaistiin vyöruoskalla.

Maaliskuu - särkee koko yön

Vihdoin perjantai, pääsen pitkään kestäneen flunssan jälkeen kuntosalille. Mahtava fiilis. Nousen punnerruspenkiltä, käännän päätä, niskassa tuntuu oudolta. Ei, se ei ole niksahtanut painojen kanssa äheltäessä. Kipu häviää yhtä äkkiä kuin on tullut.

Saunan lauteilla se muistuttaa uudestaan, nopea, ennen kokematon viilto. Venyttelen niskaa, tarjoan sille tainnutusta kylmäaltaassa.

Illalla oikeassa käsivarressa on kummallisia tuntohäiriöitä. Ranteen sively välillä koskee, välillä iho on kuin puudutettu. Sängyssä olkapäätä alkaa särkeä, ja kipu vaeltaa ympäri olkaniveltä. Olenko sittenkin venäyttänyt jäseneni salilla?

Yön kärvisteltyäni otan aamulla särkylääkkeen ja valitan perheelle. ”Mene lääkäriin”, he kehottavat.
Huitaisen. Eiköhän tämä tästä.

Päivä sujuu, mutta yöpuulle mennessä olkapäätä ja oikeaa käsivartta särkee vimmatusti.

Lääkekaapin varastoista ensin burana, sitten voimakkaampi kipulääke. Jälkimmäinen turruttaa niin, että saan pari tuntia nukuttua.

Maanantaihin mennessä särky ei hellitä. Olkapäätä on vaikea liikuttaa. Puren hammasta. Teen töitä. Käsi ei tahdo totella kynää. Käsilaukkua on pakko kantaa vasemmalla puolella. Tunnen itseni kaikin puolin sairaaksi. Haastateltavani niiskuttaa flunssaisena. Säälin häntä itseäni enemmän.

Tiistai koittaa enkä ole nukkunut kunnolla neljään yöhön. Olkapäätä kärsii tuskin liikuttaa.

Suihkussa katseeni osuu oikeaan kyynärtaipeeseen. Siihen on noussut pari pientä rakkulaa. Oivallan heti, mikä on vaivani nimi. Ystävilläni on ollut vyöruusu, samoin sisarillani. Kun isäni sai vyöruusun päähänsä, hän joutui sairaalaan kuukaudeksi.

Teen muutaman nopean googlauksen ja varaan ajan lääkäriltä. Google kertoo, että lääkkeet tepsivät vyöruusuun, kunhan ne ottaa neljän päivän sisällä rakkuloiden ilmestymisestä. Aikaa siis olisi vielä.

Soitan kokoukseen, että myöhästyn lääkärikäynnin verran. Lääkäri on nopea. Hän tarjoaa sairauslomaa. Nauran ehdotukselle. Nappaan pillerit jo apteekissa. Tauti on siis voitettu!

Istun kokouksessa viisi tuntia, ja oloni on pirteä. Illalla on vielä elokuvan ensi-ilta ja sen päälle odotettu päivällinen. En halua jättäytyä niistä pois.
Illallispöydässä ruoka maistuu sahanpurulta. Sorkin blinejä pystymättä nielemään. Kotona lysähdän sänkyyn. Olkaa särkee koko yön.

Seuraavana aamuna olen menossa automatkan päähän tekemään juttua.

”Minulla on vyöruusu”, selitän valokuvaajalle. ”Niinkö? Isälläni on myös, jalassa. Hän on hirveän sairas”, valokuvaaja kertoo.

Käy kuitenkin ilmi, että kärsimme eri taudeista. Kuvaajan isällä on ruusu, joka on tulehdustauti.

Oloni on kehno. Joudumme pysähtymään matkalla, sillä minua huimaa ja tarvitsen raikasta ilmaa. Ruokapöydässä on herkkuja vieri vieressä, mutta minulle ei maistu mikään. Kulauttelen muutamia haarukallisia alas vesitilkkojen kera, etten vaikuttaisi kronkelilta.

Olkapää valvottaa taas. Mikään lääke ei auta kipuun.

Pääsiäinen - suoraan sänkyyn

Vapaata! Vakuutan, että olen tarpeeksi kunnossa lähteäkseni maalle. Paitsi etten pysty kantamaan mitään oikealla kädelläni, vaate hankaa kipeästi käsivarressa, hartiaa särkee ja minulla on kuumeinen olo.

Automatkalla iskee voimakas pahoinvoinnin aalto. Auringonvalo sattuu silmiin.

Maalla huvitukset ovat vähissä: tällä kertaa ei saunaa, ei avantoa, vaan suoraan sänkyyn.

Seuraavana aamuna koko käsivarren sisäpuoli ranteesta ylöspäin ja osa selkää on rakkuloitten ja punaisten läiskien peitossa. Kuumotus ja arkuus leviävät pelottavasti.

Syön desilitran verran pastaa haarukka vasemmassa kädessä. Oikeaa kättä en pysty liikuttamaan.

”Mentäiskö päivystykseen?” mies ehdottaa huolissaan.

”Äh. Melkein sadan kilometrin päähän? Minullahan on lääkkeet!” vas­tustan.

Makaan olohuoneen puusohvalla ja googlaan kaiken mahdollisen tiedon vyöruususta. Mikään löytämäni informaatio ei lohduta. Hermokivut voivat kestää puolisen vuotta. Vanhuksilla ne voivat jäädä päälle loppuiäksi.

Toisena pääsiäispäivänä aurinko paistaa huikaisevasti. Ihmiset ulkoilevat jäällä. Pinnani ei enää kestä. Toisten vastusteluista huolimatta puen toppatakin ylle ja lähden tavalliselle lenkilleni. Kele! Liikunnalla ja tahdonvoimalla tämäkin vaiva selätetään.

Puuskutan ensimmäisen mäen harjalle. Sydän hakkaa hurjana, jalat eivät kannata. Annan periksi.

Kotona sohvalla tulee itku. Olkapäätä ja kättä särkee niin, että nukkuminen on mahdotonta. Ikuistan käsivarteni kännykkäkuviin todistuskappaleeksi tuleville sukupolville. Makaan vapaapäivät pöpperössä.

Kesä ja syksy - tuliko se jäädäkseen?

Toukokuussa viikonloppumatkalla kannan kevyttä käsilaukkua pitkästä aikaa oikealla puolella. Kipuillut hermo ärtyy entistä hankalammaksi.
Fysioterapia ei helpota tilannetta. En pysty juuri kääntämään päätäni.

Teen puutarhatyöt mökillä vasemmalla kädellä, aivan kirjaimellisesti.

Kerron vyöruususta tuttaville ja jokainen itse vaivasta kärsinyt lähes purskahtaa itkuun. Jokainen tunnistaa tai muistaa kivun kamaluuden.

Parisenttinenkin alue voi olla äärettömän tuskainen. Minulla poltteessa oli koko käsivarsi.

Heinäkuussa hermokipu niskassa tulee ja menee, mutta jatkuu. Hankin uuden, superkalliin tyynyn. Sitten alkavat nivelkivut sormissa, varpaissa ja päkiöissä.

Lääkärikäynti syyskuussa vahvistaa asian: vyöruusuvirus, mokoma pirulainen, on todennäköisesti aktivoinut niveltulehduksen.

Vasta nyt, puolen vuoden jälkeen, uskallan kuitenkin takaisin kuntosalille.

En lähde lyhyellekään matkalle ilman vyöruusulääkettä, jota minulla on jatkossa varalla purkillinen. Mutta kun valtion ensi vuoden budjettiin ei vieläkään otettu lasten vesirokkorokotetta, sain taas melkein — kuten sattuva sanonta kuuluu — näppylöitä.

 

Kipeä muisto vesirokosta

Herpeslääke helpottaa, rokote estää vyöruusua.

Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus (Varicella-zostervirus, VZV). Lähes jokainen saa vesirokkotartunnan aikuisikään mennessä. Virus jää uinumaan selkäytimen takasarven hermosolmuun. Kun immuniteetti syystä tai toisesta heikkenee, virus voi aktivoitua ja kulkea hermoa tai verisuonta pitkin ihoon ja aiheuttaa vyöruusun.

Tavallisimmin vyöruusu puhkeaa ikäihmisillä puolustuskyvyn heiketessä. 50–60 vuoden iästä lähtien vyöruusu käy yhä yleisemmäksi. Yli 80-vuotiaista jo puolet on sairastanut vyöruusun, ja jotkut jopa pari kolmekin kertaa.

Vaikka vastustuskyvyn heikkeneminen edistää vyöruusun syntyä, suurin osa iskee täysin terveisiin. Taustalla olevaa sairautta on syytä hakea vain, jos vyöruusu on erityisen ankara tai toistuva tai sairastuneella on runsaasti muita infektioita tai muita oireita.
 
Useimmat tuntevat kihelmöintiä, kipua tai ihon kosketustunnon herkistymistä 1–3 päivää ennen kuin rakkulat puhkeavat. Kaksi kolmesta vyöruususta tulee  rintakehän, vatsan tai lanneselän alueelle. Joka kuudes on kasvoissa: otsassa tai silmän ympäristössä.

Rakkulat ovat usein viinirypäleterttua muistuttavia ryppäitä, ja ne puhkeavat aina vain toiselle puolelle kehoa. Tästä vyöruusun voi useimmiten erottaa yskärokkoviruksen (Herpes simplex -viruksen, HSV:n) aiheuttamasta rakkulataudista.

Vyöruusu paranee itsestään parissa viikossa rakkuloiden kuivuessa. Paikalle voi jäädä pitkäksi aikaa pigmentoitunut jälki. Yleisin pitkäaikainen harmi on hermosärky (neuralgia). Se on harvinainen nuorilla.
 
Yli 50-vuotiaista vähintään neljän viikon säryn tai ihon kosketustunnon herkistymisen saa joka neljäs; iäkkäämmistä suurin osa. Jos rakkulat ovat kasvohermon tai silmän alueella, vaarana ovat sarveiskalvon haavaumat, joista voi tulla pysyvä näköhaitta tai viherkaihi. Virus saattaa halvaannuttaa myös kasvohermon.

Sama lääke, joka tepsii yskänrokkoon, tepsii myös vesirokkovirukseen. Annosten on vain oltava suuria. Suomessa myydään vyöruusuun asikloviiria, valasikloviiria ja famsikloviiria. Kaksi jäljempänä mainittua ovat kalliimpia, mutta niiden etuna on harvempi lääkkeiden otto (kolmasti päivässä). Lääke tulisi aloittaa heti ensimmäisenä rakkulapäivänä, tai jo ennakkokivun aikaan. Lääke vähentää rakkuloiden kehittymistä päivällä. Vielä tärkeämpää on se, että lääke todennäköisesti lyhentää hermosäryn kestoa.

Silmän alueella oleva vyöruusu on aina hoidettava lääkkeellä. Sillä pyritään silmän vaurioiden estämiseen. Samaa viruslääkettä sisältävä salva on paljon tehottomampi kuin tablettihoito eikä sitä yleensä suositeta. Asikloviiri ja sen johdokset ovat hyvin turvallisia.

Jos potee vastustuskykyä heikentävää sairautta, on lääkehoidossa tai jos vyöruusu on silmän seudussa, on heti taudin havaittuaan lähdettävä lääkäriin. Sairaalahoitoa tauti vaatii harvoin.
 
Joissakin maissa vyöruusurokotte on otettu yleiseen rokotusohjelmaansa. Tällöin sitä suositetaan 50 tai 60 vuotta täyttäneille. Rokote on rakenteeltaan sama kuin lapsille suositeltava vesirokkorokote mutta vahvempi. Kyseessä on elävää heikennettyä virusta sisältävä rokote, joten sitä ei suositella immuunipuutteisille, vaikka näillä vyöruusun riski onkin suurin.

Tämän kymmenisen vuotta käytössä olleen rokotteen rinnalle on tulossa vuonna 2015 tai 2016 uusi rokote, jossa ei ole elävää virusta. Se on tehokkaampi ikääntyneille (yli 70-vuotiaille) ja sopii myös immuunipuutteisille.

Vyöruusun syynä on aina oman, nuorempana vesirokon yhteydessä hankitun kroonisen infektion aktivoituminen. Koska virus on sama, vyöruusupotilas voi tartuttaa vesirokon ympäristöönsä. Vesirokko on hyvin tarttuva. Se tarttuu pieninä ilman kautta kulkevina pisaroina. Sen sijaan vyöruusupotilas levittää virusta käsiensä kosketuksen kautta.
 
Asiantuntija: infektiotautien erikoislääkäri Jukka Lumio

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.