Aikuiselle naiselle kuukautiset ovat tuttu juttu vai ovatko?

Miten ikä vaikuttaa kuukautiskiertoon?

Kuukautiset alkavat suomalaisilla tytöillä keskimäärin 12–13-vuotiaana. Normaali vaihteluväli on 10–16 vuotta. Tytön tulisi painaa yli 47 kg, jotta kuukautiset käynnistyisivät. Liiallinen liikunta jarruttaa kuukautisten alkamista.
Estrogeenitaso alkaa hiljalleen hiipua noin 38 vuoden iässä. Tasannevuodet tarkoittavat aikaa ennen varsinaisia vaihdevuosia. Tuolloin kuukautiskierto muuttuu monilla: alkuun kierrot voivat lyhentyä, vuodot voivat olla runsaampia, mutta pikkuhiljaa kierto pitenee, vuodot niukkenevat ja jäävät kokonaan pois noin 51 vuoden iässä. Vaihteluväli on 43–58 vuotta.

Miksi aiemmin säännölliset kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi?

Yleisin syy kuukautiskierronhäiriöön nuorilla naisilla on e-pillereiden lopettaminen. Voi kulua jopa puoli vuotta ennen kuin kierto palautuu. Joillakin e-pillereiden käyttäjillä kuukautiset voivat hiipua olemattomiin, mikä on vaaratonta mutta voi aiheuttaa raskaudenpelkoa.

Raskaus ja imetysaika lisäävät aivolisäkkeen erittämää prolaktiinihormonia, joka jarruttaa munasarjojen toimintaa ja munarakkulan kypsymistä eli pidentää kuukautiskiertoa. Silti suosittelen imetysaikana ehkäisyä. Prolaktiinia erittyy jonkin verran myös yhdyntöjen ja rintojen tutkimisen aikana. Toiminnallisia syitä vuotohäiriöille voivat olla esimerkiksi ympäristön vaihdos tai elintapojen muutos, kilpaurheilu ja äkillinen lihominen tai laihtuminen. Toki on muistettava myös raskauden mahdollisuus, varsinkin jos kuukautiset jäävät kokonaan pois.
Yllä mainittujen tavallisten syiden lisäksi kiertoa voivat häiritä synnytyselinten leikkaukset, niiden aiheuttamat kiinnikkeet, tulehdukset ja munasarjojen perinnöllinen toimintahäiriö mutta myös yleissairaudet, kuten autoimmuunitaudit, kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisämunuaisen sairaudet.

Minkälaisia vaivoja kiertoon voi liittyä ja miten niitä voi helpottaa?

Melkein jokaisella on vähäisiä kivun kaltaisia tuntemuksia kuukautisvuodon alkaessa, mutta ne eivät haittaa elämää. Kovia kuukautiskipuja voi tulla jo ensimmäisten kuukautisten jälkeen tai kivuttomat kuukautiset voivat muuttua kivuliaiksi myöhemmin.

PMS tulee sanoista premenstruaalisyndrooma, joka tarkoittaa ennen kuukautisten alkamista esiintyviä oireita. Niitä voivat olla ärtyneisyys, kiukkuisuus, masentuneisuus ja ruokahalun muutokset. Kehon oireita ovat rintojen arkuus, vatsan turpoaminen, päänsärky, jopa migreeni. Kolmasosalla migreenipotilaista kohtaukset vähenevät raskausaikana ja kolmasosalla häviävät kokonaan.

PMS:tä kärsivien naisten on hyvä tietää, ettei se ole vaarallinen oireyhtymä. Se ei altista esimerkiksi rintasyövälle tai ennenaikaisille vaihdevuosille. Monien oireet helpottuvat liikuntaa lisäämällä. Kahvin, alkoholin ja stressin karttaminen saattaa tuoda apua. Vaikeimmissa tapauksissa käytetään lääkehoitoa, esimerkiksi hormonaalista hoitoa, lievää nesteenpoistolääkitystä, migreenin täsmälääkitystä tai lyhytkestoista masennuslääkitystä oireiden aikana. Sopivaa hoitovaihtoehtoa kannattaa etsiä oman gynekologin kanssa.

Mistä tietää, että on otollinen aika tulla raskaaksi?

Ovulaatiolla tarkoitetaan munarakkulan puhkeamista ja munasolun vapautumista hedelmöitystä varten. Se on siis kuukautiskierron hedelmällisin ajankohta ja tapahtuu noin 14 vuorokautta ennen kuukautisia. Jotkut naiset tuntevat tällöin alavatsalla kipua tai nipistelyä. Tuntemukset ovat toispuolisia, joten tiedämme, että munasolu on kypsynyt ja irronnut joko oikeasta tai vasemmasta munasarjasta.

Jotkut naiset tunnistavat ovulaation limamuutoksista: kohdunkaulasta erittyvä lima muuttuu kirkkaaksi ja venyväksi. Ovulaation jälkeen lima muuttuu paksummaksi, sameammaksi ja runsaammaksi. Varman tiedon saa tekemällä apteekista ostettavan ovulaatiotestin, joka mittaa virtsaan erittyvän luteiinihormonin pitoisuuden. Hormonin erityspiikki kertoo munasolun irtoamisajankohdan vuorokauden sisällä.

Voiko kuukautisten aikana harrastaa seksiä?

Voi. Tulehdusriski tosin lisääntyy, sillä veri on bakteereille erinomainen elatusalusta. Lisäksi kuukautisten aikana emättimen limakalvot ovat kuivemmat, joka osaltaan lisää emätintulehduksia ja jonka vuoksi yhdyntä voi tuntua epämiellyttävältä tai jopa sattua. Hygieniasta on syytä huolehtia hyvin.

Vaikuttaako kierto oppimiseen, seksihaluihin ja tunneherkkyyteen?

Vaihdevuosissa yleinen vireystila laskee helposti yöunen laadun heikkenemisen vuoksi, ja se voi vaikuttaa myös ihmisen keskittymiskykyyn ja muistamiseen. Estrogeenitason lasku taas aiheuttaa monille naisille haluttomuutta. Ovulaation aikaan halukkuus puolestaan yleensä hormoneiden ansiosta lisääntyy. Tunnepuoleen kierto vaikuttaa erityisesti kuukautisten alla, jolloin monet naiset kokevat tunteidensa heittelevän. Tämä liittyy PMS-oireisiin.

Mistä tietää, että kuukautiset ovat loppumassa ja mitä sitten tapahtuu?

Useimmiten naisilla on jotain oireita, jotka ennustavat kuukautisten loppumista. Näitä voivat olla kuukautiskierron epäsäännöllisyys, mielialavaihtelut, ajoittain tulevat kuumat aallot ja yöhikoilu ja unettomuus sekä sydämen tykyttelyoireet. Alkuvaiheessa oireisiin auttaa useimmiten säännöllinen elämänrytmi, terveet elämäntavat ja liikunta. Aina esioireita ei esiinny ja kuukautiset vaan loppuvat. Sinällään kuukautisten loppuminen ei ole ongelma, joskus päinvastoin. Kuukautiskierron häiriöihin voidaan käyttää keltarauhashormonia tai estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmää, jotka useimmiten auttavat myös muihin oireisiin.

Milloin voi olla varma ettei enää tule raskaaksi?

Gynekologin näkökulmasta katsottuna koskaan ei voi olla varma ja ehkäisyn jatkamista suositellaan vaihdevuosiin asti. Vaihdevuosioireiden alettua raskauden mahdollisuus on häviävän pieni, mutta teoriassa se on silti mahdollista. Mitään nyrkkisääntöä ei valitettavasti ole, vaikka verikokeesta voi saada vihiä hormonituotannon loppumisesta.
 
Onko hormonikorvaushoidon aikana keltarauhashormonilla aikaan saatu vuoto kuukautiset?

Kyllä, puhutaan tyhjennysvuodosta. Hormonihoidolla aikaansaadaan uudelleen kuukautiskierto, mutta ei ovulaatiota. Raskaaksi ei siis voi tulla vuodosta huolimatta. Moni vaihdevuosissa oleva nainen ei enää kuukautisia kaipaa, jolloin siirrytään vuodottomaan hormonikorvaushoitoon.

Hormonikorvaushoidossa estrogeeniosa paksuntaa kohdun limakalvoa. Jos pelkkää estrogeenia annetaan naisille, joilla on kohtu tallella, saattaa limakalvon kasvu altistaa kohdun syövälle. Tästä syystä kasvua pyritään hillitsemään keltarauhashormonilla. Sitä voidaan antaa syklisesti (tietyn ajan kuukaudesta estrogeenin rinnalla), jolloin käytön loputtua tulee tyhjennysvuoto ja limakalvo vuotaa pois kuukautisten tapaan. Keltarauhashormonia voidaan annostella myös jatkuvasti estrogeenin rinnalla (tabletteina, laastarissa tai hormonikierukasta), jolloin limakalvon kasvu estyy eikä vuotoja tule.

Asiantuntijat
synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri Teija Alanko ja osastonylilääkäri Ritva Hurskainen.

Minisynnytys
kerran kuussa?

Joillekin kuukautiset merkitsevät todella kovia alavatsakipuja, joita voi kuvailla ”minisynnytykseksi”. Kipu säteilee ristiselkään ja reisiin ja siihen voi liittyä pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, väsymystä, huimausta ja ripulia. Osalla oireet lievittyvät iän mukana, osalla synnytysten jälkeen.

Kuukautiskipuja kärsivien naisten gynekologisessa tutkimuksessa ei yleensä löydetä mitään poikkeavaa. Kohdun limakalvon kasvaimet, kuten adenomyoosi, endometrioosi, myoomat ja polyypit, lisäävät kuitenkin kipuja. Joillakin kierukka aiheuttaa kipuja.

Hoitona voidaan käyttää kipulääkkeitä. Tehokkain lievitys saadaan yhdistelmäehkäisypillereillä – laastareilla tai ehkäisyrenkaalla, jolloin raskaudenehkäisykin hoituu.

uni ei virkistä mikä väsynyttä nuorta vaivaa

Ongelmani on yhtäkkiä alkava uskomaton väsymys. 10 tunnin yöunet eivät auta. Kävin päivystyksessä, verenpaine oli koholla, mutta merkkejä diabeteksestä ei ollut (verensokeri oli 4,8). Päänsärkyäkin on, kylmyyskohtauksia ja sormet puutuu herkästi, kun käytän puhelinta tai kaukosäädintä. Tuntuu niin kuin olisi puoliunessa. Olen 17-vuotias.

Voisit hyötyä vielä toisesta, rauhallisemmasta vastaanotosta, jossa oireitasi ja elintapojasi selviteltäisiin tarkemmin ja sinut tutkittaisiin uudelleen. Päivystyksessä tutkitaan vain asioita, joihin pitää välittömästi puuttua.

Mahdollisia nuoren ihmisen väsymyksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi raskaus, masennus, kilpirauhasen toimintahäiriö, anemia, stressi, liiallinen tai liian vähäinen liikunta tai epäsäännölliset uni- tai ruokailutavat. 10 tuntia unta viikonloppuyönä ei riitä, jos arkisin nukkuu vain viisi tuntia.

Syöthän säännöllisesti ja monipuolisesti myös lihaa, kalaa ja kasviksia? Nopeasti verensokeria nostavat pikaruoat, energiajuomat ja karkit johtavat hetken päästä voimakkaaseen väsymykseen, kun veren sokeri heilahtelee.

Väsymystä voi aiheuttaa myös jokin stressaava kysymys. Kaikkea ei aina ole niin kovin helppoa edes itse hoksata. Elämäntilanne on joka tapauksessa lähes kaikilla tuon ikäisillä rankka: pitäisi tehdä suuria valintoja. Aikuisten odotukset tuntuvat helposti ylivoimaisilta, eikä oma minäkuvakaan ole vielä selkeytynyt. Jos lääkärin vastaanotolta ei löydy hyviä selityksiä, juttele vaikkapa psykologin kanssa.

Kylmyyskohtaukset ovat tyypillisiä alipainoisilla. Puutumisoireesta voisit ehkä lukea lisää Terveyskirjasto.fi-sivuilta. Yleensä oire on vaaraton. Väsymykseen se tuskin liittyy millään tavalla.
 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Merivuokosta uusia lääkkeitä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin

Valtamerissä, sademetsissä ja talojen takapihoilla voi piillä parannus niin MS-tautiin kuin HIViin. Luontaistuote ei silti ole yhtä kuin lääke: vuosien tutkimus ja kehittely muovaavat luonnon yhdisteet uudenlaisiksi.

Lääkkeet vastaan luonto, tiede vastaan usko. Väittely on tuttu, mutta todenvastainen. Tieteessä lääkkeet ja luonto kulkevat tiiviisti käsikkäin — tulevaisuudessa ehkä vielä tiiviimmin.

Luonto osaa sekoittaa tappavan myrkyllisiä kemikaaleja, mutta myös rohtoja vakaviin sairauksiin. Näissä yhdisteissä saattaa piillä ratkaisu moniin nykylääketieteen merkittävimpiin haasteisiin, kuten autoimmuunisairauksiin ja antibioottiresistenssiin.

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm puhuu luontotrendistä: tutkijat kartoittavat koluamattomia maailmankolkkia uusien lääkkeiden toivossa ja seulovat kehittyneillä tekniikoilla yhdisteitä tutuista eliölajeista.

— Parhaillaan tutkitaan esimerkiksi betuliinihappoa, jota saadaan koivun kaarnasta. Se saattaa tehota ihosyöpään ja HIViin, Holm kertoo.

Maapallolla elelee arviolta noin 250 000 kasvilajia, 30 miljoonaa hyönteislajia ja vastaavat määrät sieniä, leviä ja bakteereita. Valtaosa niissä lymyävistä yhdisteistä on vielä tutkimatta. Toisinaan uusi lääke löytyy läheltä: vastikään yhdysvaltalaistutkijat löysivät
tehokkaan antibiootin tuiki tavallisesta maaperänäytteestä.

— Luonnon potentiaali on valtava. Uusia aineita löytyy kaiken aikaa suurennuslasin alle.

Syvyydet syynissä

Nykytutkijoita kiehtovat pimeät syvyydet. Maapallon pinta-alasta noin 70 prosenttia on valtamerten peitossa, ja nuo kolkat ovat vielä pitkälti tutkimattomia.

Teknologian kehitys on helpottanut merenpohjien tavoittamista. Tutkimuskohde on hankala, mutta hedelmällinen: monilla merenelävillä on esimerkiksi antibakteerisia ja syöpäsoluja tappavia ominaisuuksia.

— Alan konferensseissa puhutaan jatkuvasti merestä ja kaikesta, mitä sieltä löytyy: kasveista, kotiloista, molluskeista, mikrobeista, Holm sanoo.

Yhdysvalloissa on menossa tutkimus, jossa testataan merivuokon myrkystä eristettyä lääkettä ylipainoon ja insuliiniresistenssiin sekä tulehduksellisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin ja punahukkaan.

Osa merenpohjasta on jo ongittu apteekin hyllylle. Merietanan myrkystä, konotoksiinista, onnistuttiin 2000-luvulla valmistamaan tuhat kertaa morfiinia vahvempi kipulääke.

— Toinen merkittävä tutkimuskohde ovat sademetsät. Hirveän pieni osa metsien lajeista tutkitaan kemiallisesti, ja vain murto-osasta kartoitetaan vaikutukset.

Luonnon lääkeaineiden metsästyksestä saattaa kuitenkin tulla kilpajuoksu ajan kanssa. Sademetsiä harvennetaan kiihtyvää tahtia, ja liikakalastus ja saastuminen uhkaavat merien rikasta eliöstöä.

Kaarnasta pilleriksi

Lääkekaappimme sisällöstä suuri osa on alun perin luonnon omia yhdisteitä. Yhä useampi lääke valmistetaan teollisesti, mutta ilman luontoa lääketiede tuskin olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi.

— Vastikään kaksi yhdysvaltalaistutkijaa kävi läpi viimeisten 20 vuoden aikana lanseerattujen lääkkeiden molekyylit. He päättelivät, että noin puolet on peräisin luonnosta, Holm kertoo.

Kaikista syöpälääkkeistä noin 65 prosenttia on ainakin välillisesti luonnosta peräisin, antibiooteista peräti 75 prosenttia.

Lääkeaineita etsitään luonnosta kahta reittiä: näytteitä poimimalla ja niiden tehoa testaamalla tai kansanlääkintäperinnettä tutkimalla.

Tuhatvuotinen käyttöperinne ei vielä yksinään todista aineen tehoa, mutta toisinaan kokemustieto osuu oikeaan.
Näin kävi esimerkiksi aspiriinin kohdalla. Muinaiset egyptiläiset pureksivat pajunkaarnaa kuumeeseen ja päänsärkyyn autuaan tietämättöminä siitä, että he nielivät samalla salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Salisiini onnistuttiin eristämään pajusta 1800-luvulla. Asetyylisalisyylihappo, maailman yleisin tulehduskipulääke, tuli markkinoille saman vuosisadan vaihteessa.

Tie metsänreunasta apteekin hyllylle on kuitenkin pitkä ja mutkikas: aikaa kuluu keskimäärin 15—20 vuotta ja karsinta on armoton. Matkan varrella tuhannet ja taas tuhannet lääkeainekokelaat hylätään, jos ne eivät osoita toivottua tehoa ihmisillä tai myrkyllisyys peittoaa hyödyt. Arviolta noin yksi tuhannesta testatusta yhdisteestä osoittaa jonkinlaista tehoa, ja näistäkin vain murto-osa päätyy lääkkeinä markkinoille.

Joskus luonnon seos on mysteeri, jota lääketiede ei pysty jäljittelemään. Esimerkiksi mäkikuisman tehosta lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa on näyttöä, mutta vaikuttavia aineita ei ole onnistuttu selvittämään. Mäkikuisma näyttäisi olevan sellaisenaan ainutkertainen sekoitus yhdessä toimivia, toisiaan tehostavia aineita.

Terveyden ylläpitoon

Jos luonto on niin verraton lääketehdas, miksi emme hylkäisi teollisia lääkkeitä kokonaan ja popsisi vaivoihimme luontaistuotteita?
Yvonne Holm muistuttaa, ettei lääkeyrtti ole yhtä kuin tutkittu ja testattu lääke. Luontaistuotteet ovat usein teollisesti valmistettuja seoksia tai uutteita, joissa on monia vaikuttavia aineita. Noiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat, eikä teho ole yhtä ennustettava kuin lääkkeellä.

— Päälinjaus on, että luontaistuotteita käytettäisiin terveyden ylläpitämiseen, lääkkeitä sairauksiin. Tätä kautta molemmat löytäisivät oman kolonsa, Holm toteaa.

Luontaistuotteiden pitkäaikaisvaikutukset tunnetaan huonosti, eikä niitä valvota kuten lääkkeitä. Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat riski etenkin sairaille ja useita lääkkeitä käyttäville. Luontaistuotteen käyttö on esimerkiksi johtanut verenohennushoidon vaaralliseen tehostumiseen. Leikkauksiin meneviä neuvotaankin toisinaan lopettamaan omega 3 -valmisteiden käyttö, koska ne lisäävät vuotoriskiä.

Lääkeaineen kerääminen luonnosta on hidasta ja usein kallista. Siksi lääkkeiden valmistaminen teollisesti on monella tapaa järkevää. Jos lääke on vaikkapa yhden harvinaisen kasvilajin varassa, sekä lääkkeen että kasvin tulevaisuus saattavat vaarantua.

Toisinaan luonnosta eristetyt molekyylit ovat niin mutkikkaita, että niiden valmistaminen laboratorioissa on hankalaa tai mahdotonta. Avuksi ovat tulleet biotekniikan keksinnöt: Suomessakin tutkitaan paraikaa, miten kasvisolut voitaisiin valjastaa lääketehtaiksi, jotka tuottaisivat haluttuja yhdisteitä nopeasti ja suuria määriä. Jo nyt monet mikrobilajit on saatu tuottamaan antibiootteja.

Kuplia ja uusia lupauksia

Raflaaviin väitteisiin luontaistuotteiden sairauksia parantavasta voimasta kannattaa Holmin mukaan suhtautua kriittisesti. Vaikka jokin pakurikäävän tai valkosipulin yhdiste tappaisi tiettyjä syöpäsoluja laboratoriokokeissa, se ei välttämättä tehoa muihin solutyyppeihin saati kukista syöpää ihmiselimistössä.

— Esimerkiksi trooppisesta noni-hedelmästä kehkeytyi aikanaan iso kohu, kun sen mainostettiin tehoavan syöpään ja moneen muuhun sairauteen. Ihmiskokeista saatua näyttöä ei kuitenkaan ollut.

Sama pätee toisinkin päin: jos luontaistuotteen tehoa ei vielä olisi todettu tutkimuksissa, se ei automaattisesti tarkoita, että tuote ei tehoaisi.

Luonnosta löytyy jatkuvasti uusia yhdisteitä, jotka voidaan valjastaa tehokkaiksi lääkkeiksi. Aina ei tarvitse mennä kotikeittiötä kauemmas. Yksi lupaavimmista on hunaja, joka on jo sellaisenaan superruokaa antioksidantteineen ja antibakteerisine ominaisuuksineen. Tulevaisuudessa teekupillisen makeuttajasta saattaa olla aseeksi jopa pelättyjä superbakteereja vastaan.  

Mikä on sarkoidoosi, miten sitä hoidetaan?

Minulla on todettu sarkoidoosi. Lääkäri ilmoitti, että seurataan sairautta. Missä vaiheessa hoito aloitetaan? Yli vuoteen en ole tuntenut itseäni terveeksi.

Sarkoidoosi on tulehdussairaus, jossa elimiin muodostuu tulehdussolukertymiä eli granuloomia. Niitä voi esiintyä lähes missä tahansa elimessä, yleisimmin keuhkoissa ja ihossa. Sarkoidoosin aiheuttamat oireet ovat hyvin erilaisia ja vaihtelevat sen mukaan, missä tulehdussolu­kertymiä on.
Sarkoidoosiin sairastuu vuosittain Suomessa noin 500 henkilöä ja yleisin sairastumisikä on 20—40 vuotta. Kysymyksestä ei ilmene minkä elimen sarkoidoosi kysyjällä on. Kaikista potilaista yli puolet paranee ilman hoitoa. Akuutissa taudissa lähes kaikki paranevat ilman hoitoa.

Hoito aloitetaan yleensä aina jos todetaan sydän-, neuro-, silmä- tai ylähengitysteiden sarkoidoosi sekä oireisessa tai etenevässä keuhkosarkoidoosissa.
Hoito aloitetaan yleensä suun kautta otettavalla kortisonilla. Myös muita lääkkeitä voidaan käyttää jos kortisonille ei tule toivottua vaikutusta. Aktiiviin tai etenevään tautiin sairastunutta seurataan yleensä erikoissairaanhoidossa kunnes tauti on sammunut. Suosittelen kysyjää keskustelemaan hoitavan lääkärinsä kanssa asiasta.   
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tinnitusta helpottaa luonnon äänien kuuntelu

Tinnituksessa korvissa kuuluu ääntä, esimerkiksi huminaa, kohinaa, suhinaa tai vihellystä. Sitä ei kannata jäädä kuuntelemaan.

Tinnitus saattaa liittyä kuulojärjestelmän sairauksiin, kuten  Ménièren tautiin, mutta usein sille ei löydy selkeää syytä.

Joskus korvat alkavat soida melualtistuksen tai tapaturman jälkeen.

Myös purentahäiriöt tai niskalihasten jännitys voivat olla yhteydessä korvien soimiseen. Korva voi humista myös nuhassa tai jos korvakäytävä on täynnä vaikkua.

Hoito

Tinnituksesta tulee herkästi itseään ruokkiva kierre. Jos tinnituspotilas alkaa suojautua kaikilta ääniltä, hän päätyy ojasta allikkoon.

Parasta lääkettä on äänimaailman rikastaminen, koska se vie huomion muualle ja poistaa tinnitukseen liittyviä negatiivisia tunnelatauksia. Myös luonnon äänet, kuten sateen ropina tai veden liplatus, rauhoittavat.

Sekin helpottaa, kun lääkäri kertoo, ettei vaiva ole vaarallinen. Jos tinnitukseen liittyy kuulon alenema, kuulokoje helpottaa.