Mikä tepsisi silmäpusseihin? Rasvoja on kokeiltu tuloksetta sekä kalliimmista että halvemmista sarjoista.

Silmäpusseista on moneksi. Eniten niihin vaikuttavat silmien ja kasvojen muodot sekä perimä. Lisäksi elintavat ja uni ovat merkityksellisiä. Koska syitä on useita, ovat mahdolliset häätökeinotkin lukuisat.

Itseaiheutettu silmien turvotus:

Kovin suolainen ruoka iltakuuden jälkeen nautittuna tai vettä väkevämpien runsaampi juominen voivat näkyä seuraavana aamuna huomattavina silmäpusseina. Kun laitat aamulla silmillesi jääkaappiin edellisenä iltana laittamasi teelusikat, heräät varmasti! Myös kasvovesi ja silmänympärysgeeli tuovat uutta potkua kasvojenpuhdistusrutiineihin jääkaappikylminä. Useimmissa silmänympärysgeeleissä on nestettä poistavaa ja verenkiertoa vilkastuttavaa kofeiinia, jota löytyy samalla lailla kalliimpien kuin halvempienkin sarjojen valikoimista. Kokeile esimerkiksi Garnierin viilentävää roll-on tuotetta, apteekin iki-ihanaa Estelle & Thild- sarjaa tai tehokasta luonnonkosmetiikkasarja Madaraa.

Maan vetovoimasta johtuvat silmäpussit:

Viimeistään neljänkympin jälkeen kasvojen kudos alkaa veltostua toden teolla ja suunta on valitettavasti alaspäin! Ennenkuin heittäytyy esteettisen kirurgian tai pistoshoitojen vietäväksi, kannattaa kokeilla erilaisia kosmetologin tekemiä hoitoja silmäpussien häätämiseksi. Muutaman kerran hoitokuuri yhdistettynä tehokkaisiin tuotteisiin voivat tuoda iloa pitkäksi aikaa, vaikkakin käyvät lompakolle. Luksusta ja uutuuksia metsästävälle vinkkaan maailmalla suosiota saaneeseen Bakel- sarjaan, josta löytyy tehokas ja kiinteyttävä roll-on tuote silmänympärysiholle.

Iän tuomiin muutoksiin voi suhtautua lempeästi ja kevyemmällä lompakolla. Hintaakin tärkeämpi kriteeri on tuotteiden säännöllinen käyttö. Kermaisen miellyttävä voide pitää pintarypyt poissa ja geeleillä lepytellään tummuneita ja turvonneita silmänalusia. Kaiken kruunaa tietenkin meikki, jolla saa ihmeitä aikaan. Jos valokynä ei tunnu riittävän tai silmämeikki ei näytä enää yhtä hyvältä, käy rohkeasti pyytämässä apua ammattilaiselta! Isommissa tavarataloissa löytyy henkilökuntaa meikkiapua antamaan tai sitten kannattaa varata aika kosmetologille, joka opastaa häivyttämään silmäpussit kädestä pitäen.

Muuta huomioitavaa:

- Jos silmäpussit tuntuvat ilmestyvän äkisti, eikä mikään konsti tepsi niihin, kannattaa käväistä lääkärillä varmistamassa, ettei syynä ole epäkuntoon joutunut elimistö.

- Allergia voi myös aiheuttaa silmien turvotusta. Jos huomaat, että turvotus ja mahdollinen kutina liittyy aina tiettyyn vuodenaikaan kuten kevääseen tai esimerkiksi hevostalleilla vietettyyn päivään, löytyy apu allergikolle tarkoitetuista silmätipoista ja/tai -lääkkeistä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Jos et ole aiemmin käyttänyt allergialääkkeitä, täytyy tietenkin käydä ensin lääkärin juttusilla.

- Tarkista iltaiset ihonhoitorutiinisi ja vältä silmänympärysihon rasvaamista paksuilla perus- tai yövoiteilla. Liian tuhti voitelu voi lisätä turvotusta. Silmänympärysiholle riittää nuppineulanpään kokoinen nokare rasvaa.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.