Miten suojaan couperosa-ihoa auringolta?

Couperosa-ihon tunnistaa herkästi punoittavista poskista ja ihon läpi kuultavista laajentuneista pintaverisuonista. Monella vaiva on perinnöllinen johtuen esimerkiksi verisuonten seinämien rakenteen heikkoudesta ja hormonitoiminnasta. Myös ahkera auringonotto ja hieman liian kovakourainen ihon käsittely voivat olla syynä couperosaan.

Laajentuneet pintaverisuonet eivät ole vain kuivan ja herkän ihon ongelma, vaan vaiva voi tulla myös herkästi rasvoittuvalle ja suurihuokoiselle iholle. Tämä aiheuttaa haasteita ihon hoidossa. Sekä kuivaa että rasvoittuvaa couperosaihoa tulee kuitenkin suojata tehokkaasti auringolta, joka ei paitsi vanhenna ihoa myös hankaloittaa couperosan oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Auringonsuojavoiteeksi kannattaa valita kasvojen iholle tarkoitettu tuote, jossa on suojakerroin vähintään 30, mielellään 50 tai 50+. Tarkista tuotteesta, että se suojaa myös UVA- säteiltä. Voide on hyvä levittää noin puoli tuntia ennen ulosmenoa. Jos ulkona on pidempään, voi käsilaukkuun sujauttaa vielä stick- muotoisen aurinkosuojatuotteen, jota voi näppärästi levitellä nenän, poskipäiden ja huulten alueelle pitkin päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meikit suojaavat auringolta noin 15 suojakertoimella, ellei valmistaja ole muuta maininnut. Couperosaihon suojaksi se ei yksin riitä, vaan alle kannattaa laittaa suojaa erikseen. Kun päivän riennot ovat ohi, kasvot kannattaa puhdistaa hellävaraisella puhdistusemulsiolla ja pirskottaa päälle rauhoittavaa kasvovettä sekä levittää couperosaiholle tarkoitettua voidetta. Apteekista löytyy loistavia, hinta-laatusuhteeltaan hyviä couperosaihon tuotteita esimerkiksi Avénelta, La Roche Posaylta ja ACO:lta.

Varsinkin näin kesäaikaan on monen mielessä mökkisaunan löylyt. Koska couperosaiho ei oikein tykkää kuumuudesta, kannattaakin iholle sipaista suojaavaa voidetta ennen löylyyn menoa. Erityisesti tähän tarkoitukseen löytyy stick- tuote esimerkiksi Dermalogican valikoimista. Tai sitten voi hankkia kaupasta iki-ihanaa Vitalista Paola Suhosen suunnittelemassa kauniissa peltipurkissa ja laittaa sitä ohuen kerroksen suojaksi iholle ja huulille. Toimii!'

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla