Miten suojaan couperosa-ihoa auringolta?

Couperosa-ihon tunnistaa herkästi punoittavista poskista ja ihon läpi kuultavista laajentuneista pintaverisuonista. Monella vaiva on perinnöllinen johtuen esimerkiksi verisuonten seinämien rakenteen heikkoudesta ja hormonitoiminnasta. Myös ahkera auringonotto ja hieman liian kovakourainen ihon käsittely voivat olla syynä couperosaan.

Laajentuneet pintaverisuonet eivät ole vain kuivan ja herkän ihon ongelma, vaan vaiva voi tulla myös herkästi rasvoittuvalle ja suurihuokoiselle iholle. Tämä aiheuttaa haasteita ihon hoidossa. Sekä kuivaa että rasvoittuvaa couperosaihoa tulee kuitenkin suojata tehokkaasti auringolta, joka ei paitsi vanhenna ihoa myös hankaloittaa couperosan oireita.

Auringonsuojavoiteeksi kannattaa valita kasvojen iholle tarkoitettu tuote, jossa on suojakerroin vähintään 30, mielellään 50 tai 50+. Tarkista tuotteesta, että se suojaa myös UVA- säteiltä. Voide on hyvä levittää noin puoli tuntia ennen ulosmenoa. Jos ulkona on pidempään, voi käsilaukkuun sujauttaa vielä stick- muotoisen aurinkosuojatuotteen, jota voi näppärästi levitellä nenän, poskipäiden ja huulten alueelle pitkin päivää.

Meikit suojaavat auringolta noin 15 suojakertoimella, ellei valmistaja ole muuta maininnut. Couperosaihon suojaksi se ei yksin riitä, vaan alle kannattaa laittaa suojaa erikseen. Kun päivän riennot ovat ohi, kasvot kannattaa puhdistaa hellävaraisella puhdistusemulsiolla ja pirskottaa päälle rauhoittavaa kasvovettä sekä levittää couperosaiholle tarkoitettua voidetta. Apteekista löytyy loistavia, hinta-laatusuhteeltaan hyviä couperosaihon tuotteita esimerkiksi Avénelta, La Roche Posaylta ja ACO:lta.

Varsinkin näin kesäaikaan on monen mielessä mökkisaunan löylyt. Koska couperosaiho ei oikein tykkää kuumuudesta, kannattaakin iholle sipaista suojaavaa voidetta ennen löylyyn menoa. Erityisesti tähän tarkoitukseen löytyy stick- tuote esimerkiksi Dermalogican valikoimista. Tai sitten voi hankkia kaupasta iki-ihanaa Vitalista Paola Suhosen suunnittelemassa kauniissa peltipurkissa ja laittaa sitä ohuen kerroksen suojaksi iholle ja huulille. Toimii!'

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.