Miten suojaan couperosa-ihoa auringolta?

Couperosa-ihon tunnistaa herkästi punoittavista poskista ja ihon läpi kuultavista laajentuneista pintaverisuonista. Monella vaiva on perinnöllinen johtuen esimerkiksi verisuonten seinämien rakenteen heikkoudesta ja hormonitoiminnasta. Myös ahkera auringonotto ja hieman liian kovakourainen ihon käsittely voivat olla syynä couperosaan.

Laajentuneet pintaverisuonet eivät ole vain kuivan ja herkän ihon ongelma, vaan vaiva voi tulla myös herkästi rasvoittuvalle ja suurihuokoiselle iholle. Tämä aiheuttaa haasteita ihon hoidossa. Sekä kuivaa että rasvoittuvaa couperosaihoa tulee kuitenkin suojata tehokkaasti auringolta, joka ei paitsi vanhenna ihoa myös hankaloittaa couperosan oireita.

Auringonsuojavoiteeksi kannattaa valita kasvojen iholle tarkoitettu tuote, jossa on suojakerroin vähintään 30, mielellään 50 tai 50+. Tarkista tuotteesta, että se suojaa myös UVA- säteiltä. Voide on hyvä levittää noin puoli tuntia ennen ulosmenoa. Jos ulkona on pidempään, voi käsilaukkuun sujauttaa vielä stick- muotoisen aurinkosuojatuotteen, jota voi näppärästi levitellä nenän, poskipäiden ja huulten alueelle pitkin päivää.

Meikit suojaavat auringolta noin 15 suojakertoimella, ellei valmistaja ole muuta maininnut. Couperosaihon suojaksi se ei yksin riitä, vaan alle kannattaa laittaa suojaa erikseen. Kun päivän riennot ovat ohi, kasvot kannattaa puhdistaa hellävaraisella puhdistusemulsiolla ja pirskottaa päälle rauhoittavaa kasvovettä sekä levittää couperosaiholle tarkoitettua voidetta. Apteekista löytyy loistavia, hinta-laatusuhteeltaan hyviä couperosaihon tuotteita esimerkiksi Avénelta, La Roche Posaylta ja ACO:lta.

Varsinkin näin kesäaikaan on monen mielessä mökkisaunan löylyt. Koska couperosaiho ei oikein tykkää kuumuudesta, kannattaakin iholle sipaista suojaavaa voidetta ennen löylyyn menoa. Erityisesti tähän tarkoitukseen löytyy stick- tuote esimerkiksi Dermalogican valikoimista. Tai sitten voi hankkia kaupasta iki-ihanaa Vitalista Paola Suhosen suunnittelemassa kauniissa peltipurkissa ja laittaa sitä ohuen kerroksen suojaksi iholle ja huulille. Toimii!'

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.