Olen 28 vuotias kolmen lapsen äiti. Minulla on aina ollut todella herkkä sekaiho ja nyt viimeistä odottaessani minulla puhkesi kasvoihini ruusufinni johon söin yhden lääkekuurin ja lisäksi sain jotain antibiottivoidetta. Lääkekuuri auttoi sen hetken kun söin sitä, mutta voide tuntui ärsyttävän entisestään herkkää ihoani. Minun on aina ollut hyvin vaikeaa löytää sopivaa puhdistusainetta ynnä muita hoitotuotteita iholleni. Mikä siis avuksi?

Ruusufinni on hankala vaiva, josta ei ole täydellistä parannusta, mutta oireiden helpottamiseksi on konsteja. Ensiksi on kuitenkin mainittava, että mikäli ruusufinni oireilee voimakkaasti ja haittaa elämääsi, suosittelen ottamaan uudelleen yhteyttä ihotautilääkäriin. Suun kautta otettava antibioottikuuri on ainoa, tehokas keino oireisiin ja kuurin pituus vaihtelee viikoista kuukausiin tapauksesta riippuen. Antibioottivoiteet eivät ole välttämättä kovin tehokkaita ja saattavat vain ärsyttää herkkää ihoa. Perinteisen aknen hoitoon tarkoitettuja tuotteita ei suositella ruusufinnistä ja couperosasta kärsiville laisinkaan, koska ne usein lisäävät punotusta ja ärsytystä sekä kuivattavat ihon pintaa. (Huom. Ruusufinnistä kärsivällä on usein couperosaa, joka tarkoittaa laajenneita pintaverisuonia nenänvarressa ja poskipäissä sekä edellämainittuun kuuluvaa punoitusta).

Ruusufinni puhkeaa usein siinä kolmenkympin kieppeillä. Omaa kehoa kuulostelemalla oppii huomaamaan, mitkä asiat pahentavat sitä. Pahentajia on aikojen saatossa lueteltu, joten tässäpä niitä on tarjolla: Alkoholi, tupakka, kuumat juomat, mausteiset ruoat, sään vaihtelut, kuten lämpimästä pakkaseen tai huoneenlämmöstä sata-asteiseen saunaan. Myös tavallista kiireisempi elämä (kuten esimerkiksi kolmen pienen lapsen äidin puuhat) ja stressi voivat pahentaa oireita.

Kosmetiikka ei vie ruusufinniä pois, mutta voi helpottaa olotilaa iholla. Ensiksi on karsittava kaapista pois kaikki aknetuotteet sekä voimakkaat puhdistustuotteet ja mahdollisesti alkoholia sisältävät kasvovedet. Hoidon tulee olla hellävaraista ja säännöllistä: puhdistusmaito tai mieto pesutuote, ihoa rauhoittava kasvovesi ja miellyttävän tuntuinen voide, joka imeytyy hyvin. Talvella voit joutua vaihtamaan tuhdimpiin voiteisiin. Sopivia tuotteita metsästäessäsi suosittelen tutustumaan apteekin tarjontaan. Kannattaa kysyä couperosa- ihon tuotteita, jotka ovat ihanteellisia ruusufinniinkin. Ehkä joku seuraavista sarjoista sopisi sinulle?

Hyvä hinta-laatusuhde: ACO
Lääketieteellisiä innovaatioita todella herkille: La Roche Posay
Pitkä kokemus ja paljon tyytyväisiä käyttäjiä: Avéne

Ja lopuksi vielä tärkeä vinkki: Kevyt meikki ei vie paljoa aikaa edes perheenäidiltä, kunhan ei tee aamurutiineista turhan monimutkaista ja pitäytyy muutamassa tuotteessa. Kun on tyytyväinen siihen, mitä peilistä näkyy, niin on yksi stressinaihekin vähemmän.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.