Olen 28 vuotias kolmen lapsen äiti. Minulla on aina ollut todella herkkä sekaiho ja nyt viimeistä odottaessani minulla puhkesi kasvoihini ruusufinni johon söin yhden lääkekuurin ja lisäksi sain jotain antibiottivoidetta. Lääkekuuri auttoi sen hetken kun söin sitä, mutta voide tuntui ärsyttävän entisestään herkkää ihoani. Minun on aina ollut hyvin vaikeaa löytää sopivaa puhdistusainetta ynnä muita hoitotuotteita iholleni. Mikä siis avuksi?

Ruusufinni on hankala vaiva, josta ei ole täydellistä parannusta, mutta oireiden helpottamiseksi on konsteja. Ensiksi on kuitenkin mainittava, että mikäli ruusufinni oireilee voimakkaasti ja haittaa elämääsi, suosittelen ottamaan uudelleen yhteyttä ihotautilääkäriin. Suun kautta otettava antibioottikuuri on ainoa, tehokas keino oireisiin ja kuurin pituus vaihtelee viikoista kuukausiin tapauksesta riippuen. Antibioottivoiteet eivät ole välttämättä kovin tehokkaita ja saattavat vain ärsyttää herkkää ihoa. Perinteisen aknen hoitoon tarkoitettuja tuotteita ei suositella ruusufinnistä ja couperosasta kärsiville laisinkaan, koska ne usein lisäävät punotusta ja ärsytystä sekä kuivattavat ihon pintaa. (Huom. Ruusufinnistä kärsivällä on usein couperosaa, joka tarkoittaa laajenneita pintaverisuonia nenänvarressa ja poskipäissä sekä edellämainittuun kuuluvaa punoitusta).

Ruusufinni puhkeaa usein siinä kolmenkympin kieppeillä. Omaa kehoa kuulostelemalla oppii huomaamaan, mitkä asiat pahentavat sitä. Pahentajia on aikojen saatossa lueteltu, joten tässäpä niitä on tarjolla: Alkoholi, tupakka, kuumat juomat, mausteiset ruoat, sään vaihtelut, kuten lämpimästä pakkaseen tai huoneenlämmöstä sata-asteiseen saunaan. Myös tavallista kiireisempi elämä (kuten esimerkiksi kolmen pienen lapsen äidin puuhat) ja stressi voivat pahentaa oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kosmetiikka ei vie ruusufinniä pois, mutta voi helpottaa olotilaa iholla. Ensiksi on karsittava kaapista pois kaikki aknetuotteet sekä voimakkaat puhdistustuotteet ja mahdollisesti alkoholia sisältävät kasvovedet. Hoidon tulee olla hellävaraista ja säännöllistä: puhdistusmaito tai mieto pesutuote, ihoa rauhoittava kasvovesi ja miellyttävän tuntuinen voide, joka imeytyy hyvin. Talvella voit joutua vaihtamaan tuhdimpiin voiteisiin. Sopivia tuotteita metsästäessäsi suosittelen tutustumaan apteekin tarjontaan. Kannattaa kysyä couperosa- ihon tuotteita, jotka ovat ihanteellisia ruusufinniinkin. Ehkä joku seuraavista sarjoista sopisi sinulle?

Hyvä hinta-laatusuhde: ACO
Lääketieteellisiä innovaatioita todella herkille: La Roche Posay
Pitkä kokemus ja paljon tyytyväisiä käyttäjiä: Avéne

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja lopuksi vielä tärkeä vinkki: Kevyt meikki ei vie paljoa aikaa edes perheenäidiltä, kunhan ei tee aamurutiineista turhan monimutkaista ja pitäytyy muutamassa tuotteessa. Kun on tyytyväinen siihen, mitä peilistä näkyy, niin on yksi stressinaihekin vähemmän.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla