Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 55-vuotias nainen. Olen tehnyt noin 20 vuotta työtä tietokoneella ja käytän nykyään päätelaseja. Lukiessa käytän lukulaseja. Minulle on alkanut ilmaantua pussit silmien alle noin vuoden sisällä. En saa niitä pois, vaikka olen yrittänyt ties mitä  konsteja teepusseista pakastimessa olevaan naamioon. Käytän silmänympärysvoidetta ohuelti ja taputtelen silmänalusia kevyesti sormin, mutta pussit eivät häviä. Käytän hormoonikorvaushoitoa, syön merilevää, omega-3, pH Balance sekä D-vitamiinia talvisin. Suolaa käytän vähän ja sekin on ruususuolaa. Syön vain kalaa, kanaa ja kalkkunaa, en syö makkaroita ym. suolaista.  Vettä juon n. 2 l päivässä. Liikun joka päivä ½-1 tuntia, lisäksi voimistelen ja teen kasvoliikkeitä. Mikä avuksi. En halua enkä uskalla mennä silmänaluspussien poistoon. Onko mitään erikoishoitoja?

Silmäpussien kehittymiselle on monia syitä. Niihin voivat vaikuttaa yleinen terveydentila, esimerkiksi kilpirauhasen, munuaisten ja maksan toiminta, mutta myös lääkitys ja ihon tukikudosten perinnölliset ominaisuudet. Iän myötä iho veltostuu, sen alla oleva rasvakudos muuttuu ja poskipäät laskeutuvat. Tämän myötä silmän alla oleva iho laskeutuu alaspäin ja lymfakierto häiriintyy. Nämä tekijät vaikuttavat silmäpussien kehittymiseen. Tervellisillä elämäntavoilla ja lisäravinteilla ei välttämättä silmäpussien kehittymistä pysty estämään. 

Kannattaisi tarkistaa perusverikokeet yleisen terveydentilan arvioimiseksi ja tauottaa ainakin kuukaudeksi kokeeksi myös lisäravinteet. Silmäpusseja vähentää tilapäisesti lymfahieronta ja silmänympärysihon erikoiskasvohoito.

Esteettisessä dermatologiassa on monia silmänymärysihoa kiinteyttäviä menetelmiä ja tarvittaessa voidaan tukea laskeutuneita kudoksia täyteainella. Tämä hoito vaatii kuitenkin lääkäriltä pitkää kokemusta esteettisistä toimenpiteistä, sillä täyteaineet voivat tällä alueella aiheuttaa myös silmäpusseja. 

Kyseiset silmänalustoimenpiteet ovat erityisen vaativia. Monet silmänympärysvoiteet vähentävät tilapäisesti turvotusta ja tummia silmänaluksia. Hyvin voimakkaat silmäpussit ovat korjattavissa vain kirurgisin menetelmin.

 

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.