Olen menossa naimisiin n. vuoden kuluttua ja ongelmani on epäpuhtaudet selässä, rinnassa ja olkapäissä. Haluaisin saada finnit ja pienet näppylät aisoihin ja kauniin tasaisen ihon hääpukua varten. Kasvojeni lievän aknen olen saanut kutakuinkin aisoihin oikeilla tuotteilla, mutta mitä ihmettä teen noille ongelma-alueille?

Miten muuten suureen päivään tulisi valmistautua ihonhoidon kannalta ja millä aikatauluilla?

Kauniin ihon saavuttamiseksi tarvitaan kärsivällisyyttä, joten hyvä, että olet ajoissa liikkeellä. Ihon taipumus epäpuhtauksiin on ominaisuus, jossa hormonitoiminnalla ja perimällä on suuri merkitys. Mikäli hormonitoimintasi on normaalia, eikä ole mahdollista, että esimerkiksi e-pillerit aiheuttaisivat finnejä ja epäpuhtauksia, voisi kokeilla, olisiko ruokavaliolla ihoosi mitään merkitystä.

Vaikka useimmat valtakunnan viisaat terveysasiantuntijat ovat sitä mieltä, ettei ruokavaliolla ole vaikutusta ihon epäpuhtauksiin, niin moni vannoo omakohtaisesti suklaan, sipsien, pullan ja rasvaisten juustojen aiheuttavan näppylöitä! Oli totuuden laita miten oli, pienestä sokeri-rasva-hiilihydraattitarkkailusta on tuskin haittaa, kunhan kuitenkin syö terveellisesti ja monipuolisesti, eikä ajaudu pitämään itseään nälässä: ei iho siitäkään tykkää. Kokeile vaikka kuukauden kuuria, ja jos tehoa ei ole, niin pullat, sipsit ja suklaat voi ottaa iloisesti takaisin ruokavalioon, jos niin tahtoo!

Jos kasvojen lievä akne on laantunut hyvillä tuotteilla, niin suosittelen käyttämään samoja tuotteita myös selkään, rintaan ja olkapäihin. Mikäli tuotteet eivät tunnu tepsivän samalla tavalla, voisi harkita käyvänsä kosmetologin hoidoissa ainakin siihen asti, kunnes tärkeä päiväsi on käsillä. Kosmetologi puhdistaa ihon ja antaa kunnolliset kotihoito-ohjeet, joita tulee kärsivällisesti noudattaa, jotta saisi tuloksia.

Lopuksi vielä pikku muistutus siitä, että stressi saa ihon kukkimaan, enkä usko, että häästressi on tästä poikkeus. Naistenlehtien virheettömät ihot ovat luonnossa jotain aivan muuta, eikä täydellistä ihoa ole. On aivan yleistä, että kasvojen lisäksi meikkiä laitetaan myös dekolteelle, olkapäille ja selkäänkin, hääpuvun mallista riippuen. Ammattilaisen tekemä meikki on luonnollisen näköinen ja kestävä –ja peittää takuulla epäpuhtaudet riittävällä tarkkuudella.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.