Olen menossa naimisiin n. vuoden kuluttua ja ongelmani on epäpuhtaudet selässä, rinnassa ja olkapäissä. Haluaisin saada finnit ja pienet näppylät aisoihin ja kauniin tasaisen ihon hääpukua varten. Kasvojeni lievän aknen olen saanut kutakuinkin aisoihin oikeilla tuotteilla, mutta mitä ihmettä teen noille ongelma-alueille?

Miten muuten suureen päivään tulisi valmistautua ihonhoidon kannalta ja millä aikatauluilla?

Kauniin ihon saavuttamiseksi tarvitaan kärsivällisyyttä, joten hyvä, että olet ajoissa liikkeellä. Ihon taipumus epäpuhtauksiin on ominaisuus, jossa hormonitoiminnalla ja perimällä on suuri merkitys. Mikäli hormonitoimintasi on normaalia, eikä ole mahdollista, että esimerkiksi e-pillerit aiheuttaisivat finnejä ja epäpuhtauksia, voisi kokeilla, olisiko ruokavaliolla ihoosi mitään merkitystä.

Vaikka useimmat valtakunnan viisaat terveysasiantuntijat ovat sitä mieltä, ettei ruokavaliolla ole vaikutusta ihon epäpuhtauksiin, niin moni vannoo omakohtaisesti suklaan, sipsien, pullan ja rasvaisten juustojen aiheuttavan näppylöitä! Oli totuuden laita miten oli, pienestä sokeri-rasva-hiilihydraattitarkkailusta on tuskin haittaa, kunhan kuitenkin syö terveellisesti ja monipuolisesti, eikä ajaudu pitämään itseään nälässä: ei iho siitäkään tykkää. Kokeile vaikka kuukauden kuuria, ja jos tehoa ei ole, niin pullat, sipsit ja suklaat voi ottaa iloisesti takaisin ruokavalioon, jos niin tahtoo!

Jos kasvojen lievä akne on laantunut hyvillä tuotteilla, niin suosittelen käyttämään samoja tuotteita myös selkään, rintaan ja olkapäihin. Mikäli tuotteet eivät tunnu tepsivän samalla tavalla, voisi harkita käyvänsä kosmetologin hoidoissa ainakin siihen asti, kunnes tärkeä päiväsi on käsillä. Kosmetologi puhdistaa ihon ja antaa kunnolliset kotihoito-ohjeet, joita tulee kärsivällisesti noudattaa, jotta saisi tuloksia.

Lopuksi vielä pikku muistutus siitä, että stressi saa ihon kukkimaan, enkä usko, että häästressi on tästä poikkeus. Naistenlehtien virheettömät ihot ovat luonnossa jotain aivan muuta, eikä täydellistä ihoa ole. On aivan yleistä, että kasvojen lisäksi meikkiä laitetaan myös dekolteelle, olkapäille ja selkäänkin, hääpuvun mallista riippuen. Ammattilaisen tekemä meikki on luonnollisen näköinen ja kestävä –ja peittää takuulla epäpuhtaudet riittävällä tarkkuudella.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.