Suojaako meikki auringolta? Ovatko värivoiteet tai bb-voiteet, jossa on suojakerroin, tehokkaita ja toimivatko? Tarvitseeko meikin alle laittaa aurinkorasvaa näin kesällä ettei pala? Ihoni on vaalea ja pisamainen. Tukkani on punertava. Suositteletteko aurinkolasien käyttöä? Mikä suojakerroin on sopiva tosi vaalealle ja herkästi palavalle hipiälle?

Meikki, värivoiteet ja BB suojaavat jossain määrin auringolta, mutta palamisriski voimakkaassa auringossa on aina olemassa. BB voiteissa on enintään SPF 15-30 suojakerroin, joka välttämättä ei ole riittävä. Suoja myös vähenee päivän aikana, joten auringossa oleskelun aikana sitä pitäisi lisätä. Ihotyyppisi on auringolle herkkä, joten sinun kannattaisi käyttää ns oikeita aurinkosuojavoiteita meikin alle. Runsas ja liiallinen aurinkoaltistus ilman suojaa nopeuttaa ihon vanhenemista, pigmentti- ja versiuonimuutosten kehittymistä ja lisää ihosyövän kehittymisen riskiä. Herkästi palavalle iholle suositellaan suojakerrointa SPF50. Nykyään myös SPF50 voiteiden joukossa on kosmeettisesti miellyttäviä voiteita, jotka eivät jätä ihoa valkoiseksi ja tahmeaksi. Voimakkaassa auringossa on hyvä muistaa myös ihon suojaus vaatetuksella ja hatulla. UV-säteily voi vaurioittaa myös silmiä, josta syystä aurinkolasien käyttö on suositeltavaa.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Iho suojaan auringolta?

Miksi ihosyövät lisääntyvät samaa tahtia kuin aurinkorasvojen käyttö? Syöpäjärjestöt muistuttavat, että aurinkovoiteet eivät suojaa ihosyövältä. Suomessa rekisteröidään nyt vuosittain jo yli 1300 uutta tapausta, kun 1980-luvulla niitä oli vain noin 400 vuodessa. Ja sitä ennen tuskin lainkaan, vaikka ihmiset ovat aina kaikki kesät olleet ulkona päivällä. Ennenvanhaan tehtiin ulkona töitä maalla koko päivä keväästä syksyyn. Miehet oli ilman paitaa, kun paidat olivat kuumia ja pitkähihasia...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.