Suojaako meikki auringolta? Ovatko värivoiteet tai bb-voiteet, jossa on suojakerroin, tehokkaita ja toimivatko? Tarvitseeko meikin alle laittaa aurinkorasvaa näin kesällä ettei pala? Ihoni on vaalea ja pisamainen. Tukkani on punertava. Suositteletteko aurinkolasien käyttöä? Mikä suojakerroin on sopiva tosi vaalealle ja herkästi palavalle hipiälle?

Meikki, värivoiteet ja BB suojaavat jossain määrin auringolta, mutta palamisriski voimakkaassa auringossa on aina olemassa. BB voiteissa on enintään SPF 15-30 suojakerroin, joka välttämättä ei ole riittävä. Suoja myös vähenee päivän aikana, joten auringossa oleskelun aikana sitä pitäisi lisätä. Ihotyyppisi on auringolle herkkä, joten sinun kannattaisi käyttää ns oikeita aurinkosuojavoiteita meikin alle. Runsas ja liiallinen aurinkoaltistus ilman suojaa nopeuttaa ihon vanhenemista, pigmentti- ja versiuonimuutosten kehittymistä ja lisää ihosyövän kehittymisen riskiä. Herkästi palavalle iholle suositellaan suojakerrointa SPF50. Nykyään myös SPF50 voiteiden joukossa on kosmeettisesti miellyttäviä voiteita, jotka eivät jätä ihoa valkoiseksi ja tahmeaksi. Voimakkaassa auringossa on hyvä muistaa myös ihon suojaus vaatetuksella ja hatulla. UV-säteily voi vaurioittaa myös silmiä, josta syystä aurinkolasien käyttö on suositeltavaa.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Iho suojaan auringolta?

Miksi ihosyövät lisääntyvät samaa tahtia kuin aurinkorasvojen käyttö? Syöpäjärjestöt muistuttavat, että aurinkovoiteet eivät suojaa ihosyövältä. Suomessa rekisteröidään nyt vuosittain jo yli 1300 uutta tapausta, kun 1980-luvulla niitä oli vain noin 400 vuodessa. Ja sitä ennen tuskin lainkaan, vaikka ihmiset ovat aina kaikki kesät olleet ulkona päivällä. Ennenvanhaan tehtiin ulkona töitä maalla koko päivä keväästä syksyyn. Miehet oli ilman paitaa, kun paidat olivat kuumia ja pitkähihasia...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.