Suojaako meikki auringolta? Ovatko värivoiteet tai bb-voiteet, jossa on suojakerroin, tehokkaita ja toimivatko? Tarvitseeko meikin alle laittaa aurinkorasvaa näin kesällä ettei pala? Ihoni on vaalea ja pisamainen. Tukkani on punertava. Suositteletteko aurinkolasien käyttöä? Mikä suojakerroin on sopiva tosi vaalealle ja herkästi palavalle hipiälle?

Meikki, värivoiteet ja BB suojaavat jossain määrin auringolta, mutta palamisriski voimakkaassa auringossa on aina olemassa. BB voiteissa on enintään SPF 15-30 suojakerroin, joka välttämättä ei ole riittävä. Suoja myös vähenee päivän aikana, joten auringossa oleskelun aikana sitä pitäisi lisätä. Ihotyyppisi on auringolle herkkä, joten sinun kannattaisi käyttää ns oikeita aurinkosuojavoiteita meikin alle. Runsas ja liiallinen aurinkoaltistus ilman suojaa nopeuttaa ihon vanhenemista, pigmentti- ja versiuonimuutosten kehittymistä ja lisää ihosyövän kehittymisen riskiä. Herkästi palavalle iholle suositellaan suojakerrointa SPF50. Nykyään myös SPF50 voiteiden joukossa on kosmeettisesti miellyttäviä voiteita, jotka eivät jätä ihoa valkoiseksi ja tahmeaksi. Voimakkaassa auringossa on hyvä muistaa myös ihon suojaus vaatetuksella ja hatulla. UV-säteily voi vaurioittaa myös silmiä, josta syystä aurinkolasien käyttö on suositeltavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Miksi ihosyövät lisääntyvät samaa tahtia kuin aurinkorasvojen käyttö?  

Syöpäjärjestöt muistuttavat, että aurinkovoiteet eivät suojaa ihosyövältä.

Suomessa rekisteröidään nyt vuosittain jo yli 1300 uutta tapausta, kun 1980-luvulla niitä oli vain noin 400 vuodessa. Ja sitä ennen tuskin lainkaan, vaikka ihmiset ovat aina kaikki kesät olleet ulkona päivällä. Ennenvanhaan tehtiin ulkona töitä maalla koko päivä keväästä syksyyn. Miehet oli ilman paitaa, kun paidat olivat kuumia ja pitkähihasia.

Aurinkorasvat ovat tulleet markkinoille vasta 80-luvun jälkeen.

Minun lapsuudessa ja nuoruudessa 70-2000-luvulla kaikki oli aina koko kesän ulkona, niin aikuiset kuin lapsetkin. Se oli normaalia elämää. Syksyllä kaikki lapset oli ruskeita kuin piparit. Mitään rasvoja ei ollut. Lapset eivät edes saaneet kauniilla säällä koskaan olla sisällä leikkimässä. Itse vietin koko lapsuuteni kesät mökillä meren rannalla mummin luona. Joten eikun kaivamaan kaikki vaan niitä vanhoja kesäkuvia ja katsomaan kuinka ulkona oltiin ja oltiin ruskeita.

"Vaatteiden lisäksi ihmiset turvautuvat auringolta suojautuakseen tietysti erilaisiin aurinkorasvoihin, jotka ovat eittämättä yksi nykyajan suurimmista vedätyksistä. Harva nimittäin tietää sen, että aurinkorasvojen käyttö lisää merkittävällä tavalla melanoomariskiä. Eli jos haluat välttyä melanoomalta, niin kannattaa jättää ne aurinkorasvat kauppaan. Lisäksi aurinkorasvojen sisältö on monesti varsin kyseenalaista tavaraa, jota en ainakaan itse suostuisi iholleni laittamaan."

http://www.raikasweb.com/nauti-auringosta

Farmaseutti: Aurinkorasva vaaraksi pienelle lapselle - Vaikutuksia kehitykseen ja kasvuun

http://yle.fi/uutiset/aurinkorasva_vaaraksi_pienelle_lapselle_-_vaikutuksia_kehitykseen_ja_kasvuun/6724008

"Väärä käsitys aurinkovoiteiden syöpää estävästä vaikutuksesta pysyy julkisuudessa rahanahneen aurinkovoideteollisuuden ja syöpäteollisuuden pelotellessa ihmisiä vuorotellen. Miten sopivasti sattuukaan, että nämä auringon mustamaalaajat unohtavat mainita, että lähimpänä päiväntasaajaa asuvilla ihmisillä on vähiten ihosyöpää. Sen sijaan kesän lähestyessä media pommittaa meitä päivittäin myyteillä, joiden mukaan auringon säteiltä suojautuminen suojaisi meitä jotenkin siltä ainoalta asialta, jonka auringonsäteet itse asiassa ehkäisevät, eli syövältä. Auringon UV-säteilyltä suojautuminen vaikuttaa dramaattisesti D-vitamiinin tuotantoomme, mikä johtaa korkeampaan kuolleisuuteen, sairauksiin ja mielenterveysongelmiin. Mikä ironisinta, aurinkovoiteet itsessään aiheuttavat syöpää."

http://www.magneettimedia.com/on-aika-paivittaa-tietosi-aurinkovoiteiden-kaytosta/

"Maailman paras stressilääke – pari sanaa auringosta

Aurinko on tänä kesänä paistanut kotimaassa harvinaisen paljon – toivottavasti olet myös muistanut siitä nauttia. Aurinko on hyvinvoinnillesi yksi huikeimmista asioista, ja vieläpä täysin ilmainen. Jos alitajunnassasi on vielä pelko siitä, että aurinko olisi melanooman suurin syy, omaa käsitystään voi tarkastaa esimerkiksi tästä linkistä"

http://samisundvik.com/2013/06/25/maailman-paras-stressilaake-pari-sanaa-auringosta/

Harva aurinkovoide täysin turvallinen - iso osa jopa lisää ihosyövän riskiä

http://www.terve.fi/ihosyopa/harva-aurinkovoide-taysin-turvallinen-iso-osa-jopa-lisaa-ihosyovan-riskia

"Jos levitämme ihollemme aurinkorasvoja, häiritsemme tehokkaasti ihollamme tapahtuvaa D-vitamiinisynteesiä sekä muita iholla muodostuvia fotoreaktiivisia yhdisteitä. Mitä korkeampi on rasvan SPF-kerroin - sitä enemmän siinä on kemikaaleja. Kemikaalit häiritsevät kehon hormonitoimintaa ja ne saattavat mm. laukaista estrogeeniriippuvaisia syöpiä rinnoissa, kohdun limakalvossa ja eturauhasessa. Jos haluamme välittää ympäristöstämme ja syödä kaloja, niin huomioitava seikka on myös se, että aurinkorasvamme ja niiden sisältämät kemikaalit ajautuvat pesuvesien mukana vesistöihin, jotka voivat sitten vaikuttaa negatiivisesti kaloihin. Täältä voit lukea lisää aurinkovoiteiden haitoista."

http://balanssi.blogspot.fi/2012/06/kuinka-valttaa-auringossa-palaminen.html

Uima-allas saattaa tehdä aurinkorasvasta syöpäpommin!

http://www.terveydentukipilarit.fi/terveysinfo/uutiset/51/

Auringonvalon ja D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70 syöpätyyppiin. Toki melanooman riski lisääntyy auringossa kärvistellessä, mutta samalla kuitenkin useiden muiden syöpien riski pienenee. Melanooman kuolimisen riski 75 ikävuoteen mennessä on ~0,3%, kun taas kaikkien syöpien riski on yhteensä 9,65%. Tarvitsemme auringonvalosta UVB-säteitä, joiden avulla muodostamme ihollamme D-vitamiinia.

Varmin tapa saada D-vitamiinia on ottaa aurinkoa keskipäivällä ja ilman rasvaa. Mutta vain sen verran, että ei pala. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UV-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16.
 
Iltalehti uutisoi äskettäin, että suomalaislapsilla on todettu murtumia ja jopa osteoporoosia, jotka ovat vältettävissä D-vitamiinia lisäämällä. Helsingin alueella tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 99% helsinkiläisistä alakoululaisista kärsii D-vitamiinin puutteesta. Iltalehdessä haastateltu ylilääkäri Raimo Rintala suosittelee 50µg D-vitamiinilisää lapsille.
 
Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

Possible 75% cancer mortality reduction with Vitamin D

http://www.youtube.com/watch?v=9FMlQeH8RFA&feature=player_embedded

New randomized controlled trial shows, omega-3s may protect against skin cancer!

http://blog.vitamindcouncil.org/2013/03/11/new-randomized-controlled-trial-shows-omega-3s-may-protect-against-skin-cancer/

Auringonvalo voi oikeasti suojata ihosyövältä!

http://www.magneettimedia.com/auringonvalo-voi-oikeasti-suojata-ihosyovalta

 

  • ylös 17
  • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla