Suojaako meikki auringolta? Ovatko värivoiteet tai bb-voiteet, jossa on suojakerroin, tehokkaita ja toimivatko? Tarvitseeko meikin alle laittaa aurinkorasvaa näin kesällä ettei pala? Ihoni on vaalea ja pisamainen. Tukkani on punertava. Suositteletteko aurinkolasien käyttöä? Mikä suojakerroin on sopiva tosi vaalealle ja herkästi palavalle hipiälle?

Meikki, värivoiteet ja BB suojaavat jossain määrin auringolta, mutta palamisriski voimakkaassa auringossa on aina olemassa. BB voiteissa on enintään SPF 15-30 suojakerroin, joka välttämättä ei ole riittävä. Suoja myös vähenee päivän aikana, joten auringossa oleskelun aikana sitä pitäisi lisätä. Ihotyyppisi on auringolle herkkä, joten sinun kannattaisi käyttää ns oikeita aurinkosuojavoiteita meikin alle. Runsas ja liiallinen aurinkoaltistus ilman suojaa nopeuttaa ihon vanhenemista, pigmentti- ja versiuonimuutosten kehittymistä ja lisää ihosyövän kehittymisen riskiä. Herkästi palavalle iholle suositellaan suojakerrointa SPF50. Nykyään myös SPF50 voiteiden joukossa on kosmeettisesti miellyttäviä voiteita, jotka eivät jätä ihoa valkoiseksi ja tahmeaksi. Voimakkaassa auringossa on hyvä muistaa myös ihon suojaus vaatetuksella ja hatulla. UV-säteily voi vaurioittaa myös silmiä, josta syystä aurinkolasien käyttö on suositeltavaa.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Iho suojaan auringolta?

Miksi ihosyövät lisääntyvät samaa tahtia kuin aurinkorasvojen käyttö? Syöpäjärjestöt muistuttavat, että aurinkovoiteet eivät suojaa ihosyövältä. Suomessa rekisteröidään nyt vuosittain jo yli 1300 uutta tapausta, kun 1980-luvulla niitä oli vain noin 400 vuodessa. Ja sitä ennen tuskin lainkaan, vaikka ihmiset ovat aina kaikki kesät olleet ulkona päivällä. Ennenvanhaan tehtiin ulkona töitä maalla koko päivä keväästä syksyyn. Miehet oli ilman paitaa, kun paidat olivat kuumia ja pitkähihasia...
Lue kommentti