Mikä olisi turvallisin ja allergiaystävällisin tapa värjätä hiuksia? Moni tuttuni on allergisoitunut hiusväreille. Värjään hiuksiani 5 viikon välein, enkä haluaisi olla vielä harmaa.

Sekä kampaamoiden että markettien kestoväreissä allergisoivat väriaineet, jotka ovat p-phenylenediamine- nimisen aineen johdannaisia. Ilman näitä aineita hiuksiin ei synny kestävää väriä. Allergian tuloa voi välttää tai viivästyttää pidentämällä värjäysväliä, ottamalla raitoja tai värjäämällä vain tyveä, eikä joka kerran koko tukkaa. Jos värjää itse, on erittäin tärkeää noudattaa pakkauksen käyttöohjeita ja käyttää suojakäsineitä. Mikäli on aiemmin saanut allergiaoireita, kuten pään alueen kutinaa, ihottumaa tai turvotusta, mitään kesto- tai kevytvärejä ei tule käyttää. Huomioithan, että alle 16- vuotiaille ei suositella kesto- tai kevytvärejä.

Suora- ja kasvivärit eivät sisällä yleisesti allergisoivia väriaineita. Värin kestävyys ei ole harmaissa paras mahdollinen, mutta kokeilemalla selviää, miten värit sopivat oman hiuslaadun kanssa yhteen. Suoravärejä löytyy esimerkiksi Goldwellilta, Sebastianilta ja L´Oréalilta, kasvivärejä taas esimerkiksi Logonalta, Santelta tai Urtekramilta. Jos et ole ennen värjännyt kasviväreillä, suosittelen ekokampaajaa, joka osaa tehdä hiuksille juuri oikean cocktailin.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.