Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on jalkapohjassa syylä, joka kipeytyy aina kävellessä. Olen saanut jäädytyshoitoa, mutta se ei auttanut. Mistä saan apua, vai kärsinkö loppuikäni kyseisestä vaivasta?

Syy jalkapohjan syylään on ihossa oleva paikallinen papillomavirus. Jalkapohjassa sen hoitoa vaikeuttaa paine, joka kävelystä tulee. Tehokasta viruslääkettä ei ole vielä saatavilla, joten kaikki hoidot tähtäävät känsän poistamiseen ja sen mukana toivotaan myös virusinfektion poistuvan. Syylä saattaa kuitenkin uusiutua, sillä virus voi säilyä piilevänä pitkään.

Virus tarttuu ihorikkojen kautta iholta iholle, joten sormilla ei syylää kannata rapsuttaa. Virus voi levitä ihon virushiukkasten kautta eteenpäin sormiin ja kasvoihin.

Jäädytyshoitoja on monenlaisia. Jalkapohjan syylä on yleensä niin syvällä, että apteekin itsehoitomenetelmät riittävät ainoastaan syylän ohentamiseen.

Ihotautilääkärit käyttävät -200-asteista nestetyppeä tai laserhoitoa. Syylä saattaa tarvita useamman hoitokerran ja ennen hoitoa syylää pitää ohentaa. Sinun kannattaa kääntyä kokeneen ja eri hoitomahdollisuuksiin perehtyneen ihotautilääkärin puoleen.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Miten eroon syylästä?

Mulla oli viime kesään asti ihan hirveät määrät syyliä. Kädessä löytyi 2 ja yhdestä samasta jalasta yhteensä noin 20, joista monet olivat rykelminä joita oli useita. Ne eivät juuri kipuilleet mutta eivät näyttäneet viehättäviltä mielestäni ja pistivät kyllä silmään. Olin yrittänyt hävitellä niitä eri konstein noin vuoden välein aina kun jaksoin. Yritin muun muassa jollain erittäin aggressiiviseksi mainostetulla geelillä joka oli tarkoitettu visvasyylien hoitoon (lääkärin neuvosta) sekä remasan-...
Lue kommentti