Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on jalkapohjassa syylä, joka kipeytyy aina kävellessä. Olen saanut jäädytyshoitoa, mutta se ei auttanut. Mistä saan apua, vai kärsinkö loppuikäni kyseisestä vaivasta?

Syy jalkapohjan syylään on ihossa oleva paikallinen papillomavirus. Jalkapohjassa sen hoitoa vaikeuttaa paine, joka kävelystä tulee. Tehokasta viruslääkettä ei ole vielä saatavilla, joten kaikki hoidot tähtäävät känsän poistamiseen ja sen mukana toivotaan myös virusinfektion poistuvan. Syylä saattaa kuitenkin uusiutua, sillä virus voi säilyä piilevänä pitkään.

Virus tarttuu ihorikkojen kautta iholta iholle, joten sormilla ei syylää kannata rapsuttaa. Virus voi levitä ihon virushiukkasten kautta eteenpäin sormiin ja kasvoihin.

Jäädytyshoitoja on monenlaisia. Jalkapohjan syylä on yleensä niin syvällä, että apteekin itsehoitomenetelmät riittävät ainoastaan syylän ohentamiseen.

Ihotautilääkärit käyttävät -200-asteista nestetyppeä tai laserhoitoa. Syylä saattaa tarvita useamman hoitokerran ja ennen hoitoa syylää pitää ohentaa. Sinun kannattaa kääntyä kokeneen ja eri hoitomahdollisuuksiin perehtyneen ihotautilääkärin puoleen.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Miten eroon syylästä?

Mulla oli viime kesään asti ihan hirveät määrät syyliä. Kädessä löytyi 2 ja yhdestä samasta jalasta yhteensä noin 20, joista monet olivat rykelminä joita oli useita. Ne eivät juuri kipuilleet mutta eivät näyttäneet viehättäviltä mielestäni ja pistivät kyllä silmään. Olin yrittänyt hävitellä niitä eri konstein noin vuoden välein aina kun jaksoin. Yritin muun muassa jollain erittäin aggressiiviseksi mainostetulla geelillä joka oli tarkoitettu visvasyylien hoitoon (lääkärin neuvosta) sekä remasan-...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.